Det är alltid trist när skorna inte passar, en risk som ökar betydligt när det handlar om skoköp över nätet. Men det går att göra en hel del för att undvika större storleksmissar.


Kvalitetsskor köps i allt större utsträckning över nätet. Framför allt handlar det om att utbudet i Sverige trots allt fortfarande är relativt begränsat och att priserna vid köp över nätet ofta blir betydligt bättre. Att prova ut ett par skor i butik kommer som jag tjatat om innan här alltid att vara det bästa alternativet för att säkerställa en bra passform, men jag tänkte här lista några tips på hur man ska tänka för att få till passformen även vid nätköp.

Brittiska Herring Shoes är en av de verkliga jättarna inom näthandeln av kvalitetsskor för män. De har också, som många andra i branschen, en kompetent kundservice som utan problem kan hjälpa till med de flesta storleksfrågor. Bild: Skj Designs

Fråga tillverkaren/butiken
I olika forum som behandlar ämnet kvalitetsskor är den överlägset vanligaste typen av frågor någon som undrar över storlekar, och vill ha utlåtanden om vilken storlek som de bör välja ofta baserat på en jämförelse med andra tillverkare eller andra läster, eller i relation till det egentligen rätt svårdefinierade begreppet ”true to size”. Visst, det skadar inte att ta lite extra input från folk på forum, men det man alltid bör göra i första hand är att kontakta tillverkaren och butiken och ställa frågan till dem. De om några är experter på sina skor, särskilt om det handlar om att gå direkt till tillverkaren, och de känner i de allra flesta fall till hur deras läster och storlekar förhåller sig till andra välkända läster som exempelvis Crockett & Jones 337, 348 eller 325, John Lobbs 8000 eller Church’s 73-läst.

Ett Brannock-instrument som används över hela världen för att mäta fötternas storlek.  BIld: UGS Sportslink

Mät dina fötter och andra skor
Ett rent systertips till ovanstående, är att ta hjälp av mått och tillverkaren/butiken för att bättre få en bild av vilken storlek och läst som passar. Dels handlar det om att ta mått på sina egna fötter, standard är att man mäter längden och vidden på bredaste stället (alltså ungefär knöl till knöl), och skicka dessa till säljaren för att få deras syn på vilken storlek som är rätt. Ännu bättre är om man låter en kompetent skomakare mäta ens fötter i ett brannock-verktyg, ett standardiserat instrument som används över hela världen för att mäta fötter och som alla vettiga tillverkare och webbutiker bör kunna förhålla sig till.

Det går också så klart att jobba åt andra hållet, att få mått på skorna från säljaren för att jämföra med ens egna. Då brukar standard vara att mäta sulans mått från tåspets till häl och sulans bredaste ställe. De måtten jämför man sedan med andra skor som man själv har som passar bra. Det blir självklart bara på ett ungefär korrekt, saker som hur bred rand och grov sulan är spelar roll, hur långt bakom sulkanten som hälkappan sticker ut och var skon är som bredast, men det kan i alla fall vara praktiskt för att få ett hum om storleken.

Att be att få måtten på sulans längd och bredd är ett sätt att få ett hum om storleken. Och blir det fel så är det praktiskt att ha räknat med fraktkostnaden för ett byte och helt enkelt räkna med att det är vad skon kommer att kosta. Den läckra sulan på bilden är gjord av svenske bespoke-makaren Janne Melkersson. Bild:  The Hcc

Budgetera för byte
Det sista tipset handlar om vad man gör om ovanstående ändå inte lett till att skorna man får hem sitter bra. Är det mindre passformsmissar kan det hjälpa med mindre korrigeringar (något jag tipsar om här), annars bör man alltid byta skorna till en storlek eller annan modell och läst som passar bättre. Det kan kännas surt att behöva betala för ytterligare två vändor frakt, men det är alltid värt det. Mitt råd är därför att alltid inkludera fraktkostnad för ett byte i den budget man har vid ett skoköp. Räkna med att få betala frakten både tillbaka till butiken och sedan när de nya skorna skickas ut till dig, även om det inte är ovanligt att säljaren bjuder på det sistnämnda. Har man med detta i sin kostnadskalkyl tar det emot bedydligt mindre att skicka tillbaka skorna, enda trista är väntan. Och behöver man inte byta så har man helt enkelt ”fått lite pengar över”.

Är det dock så att man inser att lästen inte är någonting som passar ens fot, så kan det absolut vara smartast att helt enkelt ge upp den modellen från den tillverkaren, inse att det inte var gjort för en, skicka tillbaka och titta på andra alternativ. Att behålla skor som egentligen inte sitter bra är sällan särskilt lyckat i längden.