Idén till den här posten kom från en kommentar till det senaste inlägget på Andreas Weinås eminenta blogg, där han skrev om Edward Greens klassiker Dover – split toe derbyn framför andra. Kommentareförfattaren efterfrågade billigare alternativ till Dovern, som kostar nästan 8000 kronor.

Samma fråga jag fick av en bekant för ett tag sedan, och faktum är att det finns mängder av mer eller mindre billiga split toe derbys, som påminner mer eller mindre mycket om ”originalet” Dover. Man kan kanske inte räkna med riktigt samma höga hantverksnivå i alla dessa fall, exempelvis är själva ”split toen” oftast maskinsydd, men det får man räkna med när det handlar om skor i lägre prisklasser. Så, här kommer alltså en form av systerinlägg till Weinås med lite billigare varianter av en split toe derby:

Markowski Arolde. Byggd på fransmännens rätt eleganta 195-läst, i den fantastiska bruna nyansen  vocalou marron, som översatt blir antikbrun. Priset är knappt 1700 SEK. Markowski har flera andra varianter av split toe derbys också, där vissa är på rea just nu och går att få för dryga tusenlappen. Bild: Markowski

 

Septíème Largeur Gaspar. Det lite finare systermärket till ovanstående Markowski har sin variant av split toe derbyn, som finns i många olika läderalternativ, dubbel lädersula som modellen ovan eller med gummisula, och också i en norwegiansydd-variant. Den på bilden är just nu nedsatt med 50 procent och kostar knappt 1200 kronor (ordinarie pris 2400), vilket så klart är riktigt bra. Bild: Septíème Largeur

 

Herring Classic Hopkins. Nätjätten Herring Shoes har också en split toe derby i sitt sortiment av skor under eget namn. Den är i grainläder, med gummisula, men är ändå hyfsat smäcker. Pris 2000 SEK. Bild: Herring Shoes

 

Italigente Biella. Nu börjar vi komma upp lite i kvalitetsnivå, och även lite högre prismässigt, denna kostar 3400 kronor. Svenska Italigentes split toe derby är riktigt trevlig. Här i den ljusare nocce-nyansen, som tyvärr inte finns till salu på hemsidan för tillfället, där finns bara den mörkbruna caffè-färgen. Men hos Herr Karl i Göteborg där Italigente numera har sitt huvudshowroom finns den ljusa, och kommer säkert dyka upp i webbshopen igen. Bild: Tumblr

 

Carmina Taylor. En modell framtagen för amerikanska butiken Epaulet, i nyansen Burnished caramel.  Den modell av de listade här som påminner allra mest om Edward Greens Dover. Byggd på den långsmala Simpson-lästen, till ett pris på 3500 kronor. Går troligtivs att beställa som MTO-sko genom Skoaktiebolaget, om man inte vill beställa från USA, men då blir priset något högre, även om man skulle räkna på att man åker på tull vid en Epaulet-beställning. Bild: Epaulet

 

Enrile Blucher mod norwegian. Vi spar det i mina ögon bästa till sist. Ljuvlig och ren variant av split toe derbyn i härlig nougatbrun ton. Här är också hantverksnivån riktigt hög, med handsydd split toe. Kostar 3100 SEK, och då får man mycket sko för pengarna. Bild: Enrile