För de allra flesta är han känd som The Shoe Snob, efter den välrenommerade bloggen med samma namn, men han heter egentligen Justin Fitzpatrick. En amerikan som blev förälskad i skor, flyttade till Europa och gick som lärling hos den framlidne florentinske bespoke-makaren Stefano Bemer, för att sedan landa i England där han till vardags har en skoputsservice hos Gieves & Hawkes på Savile Row No. 1. Samtidigt har han jobbat med att uppfylla sin dröm, en egen RTW-linje, och nu är det så dags för lansering av J. FitzPatrick Footwear.

Min personliga favorit i utbudet från J. FitzPatrick, en riktigt läcker derby med två snörhålpar, gjord på den ena av två huvudläster som bygger på en läst Justin designade när han var hos bespokemakaren Stefano Bemer.

 

Snyggt designade sulor i svart, gjorda av kastanjebarkgarvat läder från Italien.

Från och med i fredags och tio dagar framåt kan man förbeställa skorna till 20 procents rabatt, vilket innebär ett pris på ca 2600 sek, frakten kostar drygt 250:-. På pappret är det riktigt bra för skor med kastanjebarkgarvade lädersulor med ritsnedläggning och ”beveled waist”, boxkalvläder från två av Frankrikes främsta garverier och vackra välbalanserade läster som gör att skorna ser ut att kosta betydligt mer än så. Skorna är tillverkade i Spanien. Då de inte finns på marknaden än är det dock omöjligt att svara på hur bra kvaliteten är i längden, men som sagt, på pappret ser det mycket lovande ut. Han går ut hårt med ett brett utbud av modeller, allt från traditionella varianter till mer excentriska skor.

Det gäller att vara snabb dock om man vill få det rabatterade priset, då det bara finns ett ex av varje storlek per modell. Vid förhandsbestälnning putsar dessutom Justin själv upp skorna innan leverans, vilket så klart kan vara trevligt. Här hittas all information om skorna och beställning.

En av få modeller med en antique-finish, men i gengäld en riktigt fin sådan. Mellanbrun cap toe oxford som är byggd på den rundare och lite mer konservativa av de två huvudlästerna. Den lästen är designad av Tony Gaziano, som Justin sedan modifierat en aning.

 

En lite ovanlig variant av en loafer, wholecut modell med tåmedaljong, här i en lilaaktig ton.

 

En chukkaboot som precis som de flesta modellerna finns i flera olika färger och läderval. Ovan i brun mocka. De i mina ögon rätt fula fransarna är lyckligtvis borttagbara, de sitter helt enkelt fast med snörningen.

 

Det syns att lästena från början är bespokeläster, med det tajta formspråket och ett lågt placerat tåparti. Alla bilder: The Shoe Snob