Det finns många olika typer av läder som används till skor, här listar jag flera mer eller mindre vanliga samt respektives egenskaper.

 

Kalvläder
Den absolut vanligaste typen av läder i skor av högre kvalitet. Anledningen är att kalvskinn är mjukt, formbart och tåligt. Skinnet kommer från djur som är under året i regel, och allt skinn från nötdjur som används i sko- och klädtillverkning är restprodukter från matproduktion. Kromgarvat full-grain kalvläder är väldigt lätt att putsa fint med skokräm och polish. Om narvsidan slipas blir det nubuck, om köttsidan slipas blir det mocka.

Kalvläder är standard i de allra flesta kvalitetsskorna. Pressat full grain kalvläder känns igen på sina små fina porer.

Ko- och oxläder
Skinn från kor och oxar är tjockare och inte lika tåligt som kalvskinn. Det är också svårare att hitta helt perfekta skinn från de fullvuxna djuren då de levt längre och utsatts för mer. Används främst i billigare skor och som innerfoder.

En sko i koläder, som påminner mycket om kalv till utseendet, något ruffigare bara, och med sämre egenskaper.

Hästläder
Mycket tålig typ av läder. Absolut vanligaste typen av hästläder bland skor är cordovan som framställs genom en speciell garvningsprocess av skinn från hästrumpa, och i dag har Chicagobaserade garveriet Horween mer eller mindre monopol på marknaden för cordovanskinn, även om det finns andra mindre kända garveriet i bland annat Argentina och Polen. Skor i cordovan veckar sig på ett speciellt sätt, istället för traditionella mindre gångveck bildas större vågor.

En robust derby i cordovan, med de karaktäristiska vågiga vecken. Bild: StyleForum

Grisläder
Har blivit vanligare som material i skor på senare år, dock framför allt till damskor, detta då ny teknik gjort det lättare och billigare att kromgarva även grisläder.Mjukt och följsamt, enkelt att färga, men inte jättetåligt.

Grisläder har små prickar som går att färga över, men som om det behålls ger en lite speciell känsla.

Krokodil- och alligatorläder
Det är främst delarna från magen och sidorna hos krokodiler och alligatorer som används, ett skinn som är mjukt och flexibelt. Krokodilen är utrotningshotad, och det krokodilskinn som används i skor och accessoarer kommer i regel bara från djur avlade på certifierade farmar i främst Australien, Asien och Sydafrika. Dyrt skinn.

Vacker bespoke-sko i krokodilläder från Foster & Son. Bild: Foster & Son

Kajmanläder
Likt krokodil- och alligatorläder på många sätt, men är av sämre kvalitet och det bildas lättare småsprickor, därför billigare och inte lika vanligt bland kvalitetsskor som krokodil och alligator.

Kajmanläder, som krokodil- eller alligatorskinn, fast sämre.

Strutsläder
Mycket mjukt och formbart skinn, som har en speciell karaktär med cirkulära upphöjningar där strutsens fjädrar suttit. Skor i strutsskinn är bekväma då det mjuka lädret formar sig väl efter foten och andas väldigt bra. Strutsskinnen kommer också från djur avlade på speciella farmar. Inte jätteovanligt och går att få tag på till relativt okej priser.

Två varianter av strutsläderskor, båda från ungerska Vass. Bild:  A suitable wardrobe

Stingrocka
Mycket hårt och tåligt skinn, som är svårbearbetat och därför görs skor i stingrocka oftast som wholecuts eller modeller med få olika delar. Dyrt, både på grund av hantverkskraven som ställs för att göra skor i materialet, och för att skinn från stingrocka är relativt ovanligt.

Skor i stingrocka blir väldigt speciella och vackra, här en från Gaziano & Girling. Bild: StyleForum

Känguruläder
Är lika tåligt som kalvskinn, men tunnare och med en annan yta som är lenare och mjukare.

Australiensiska RM Williams gör flera av sina populära chelseaboots i känguruskinn. Bild: Elm of Burford

Ödleläder
Har lite olika utseende och egenskaper beroende på vilken typ av ödla det är ifrån, men generellt är det ett något känsligare skinn, och då ödlor oftast är ganska små krävs ofta skinn från flera djur för att få ihop ett par skor.

Ödleskinnsskor från John Lobb. Bild: Selectism

Renläder
Mjukt skinn med en fin grainkaraktär. Nästan allt renskinn som används till skor kommer från Ryssland.

Cleverley har gjort dessa bespokeskor i ryskt renläder. Bild: StyleForum

Hjortläder
Väldigt mjukt skinn, så mjukt att det sällan görs skor i det utan materialet passar bättre för exempelvis handskar, men det finns undantag. Oftast försöker man använda ett hårdare skinn som foder för att ge stadga åt skor med hjortovandel.

Alla som ägt eller sett ett par hjortskinnshandskar känner igen looken på den här skon. Bild: Treccani Milano

Navelsvinsläder
Skinn från navelsvin, eller pekarisvin, går oftast under benämningen peccary och är precis som hjortskinn ett mycket mjukt skinn som är vanligt i handskar, men som det också går att göra skor av.

Ett par svarta wingtips i peccary, ett mjukt skinn som är omöjligt att putsa till någon glans.

Getläder
Tunt och känsligt skinn, som passar sig bäst för skor för sommaren.

Skor i getläder är inget man gör kängor i, utan detta känsliga material gör sig bäst för exempelvis såna här car shoes. Bild: Lyst

Hajläder
Mycket tåligt skinn, som däremot är väldigt ovanligt, och därmed dyrt.

Ett par rejäla derbys i hajskinn som troligen kommer att hålla i generationer. Bild: Classic Shoes for Men

Nästa inlägg kommer att handla om olika garvnings- och behandlingsmetoder av lädret.