Vi börjar det här inlägget med några generaliseringar. Det absolut vanligaste kvalitetsskomärket i Sverige är Crockett & Jones, i och med att Hammargruppen lyckats få in märket på minst ett skomakeri eller butik i stort sett i varenda stad. Här tips om billigare varianter av några av C&J:s populära modeller.

 

I och med detta är det för väldigt många modeller från Crockett & Jones som är utgångspunkten när man tittar på vad man ska utöka skogarderoben med. Många anser dock inte sig ha råd med ett par C&J, skorna är relativt dyra i Sverige, och även om man beställer från England över nätet där de är ett antal hundralappar billigare så kostar de en del. Dessutom har nätshoppande av märket blivit svårare i och med det hårda tryck som är efter deras skor vilket gjort att lagerhållningen hos webbutikerna ofta är ganska dåliga vilket kan innebära långa väntetider. Nedan följer några tips på budgetalternativ till olika Crockett & Jones-kängor, något som många är på jakt efter just nu när hösten anlänt med besked och vintern snart tågar in.

Crockett & Jones Coniston – Barker Lambourne
Coniston är en populär känga som gör sig bra i den svenska vintern, med scotch grain-läder, stormrand och en Dainite-sula (den går även att få tag på med en grövre Ridgeway-sula, men den är inte alls lika vanlig). En ”fattigmans”-variant är den nästintill identiska Barker Lambourne.

Crockett & Jones Coniston, som kostar ca 4900 kr i Sverige, ca 4000 kr på nätet från exempelvis  We Sell Shoes. Bild: Manolo.

 

Barker Lambourne som kostar ca 2600 kr. Finns även i nyansen cherry grain, går att köpa från bland annat Pediwear. Bild: Sarenza.

Crockett & Jones Cottesmore – Charles Tyrwhitt Barton
C&J:s version av jodhpuren är klassiskt stilren i en vacker tan-nyans. Skorna är av oklar anledning dyrare än alla deras andra boots, och ligger på samma prisnivå som Handgrade-serien trots att den är gjord till Benchgrade-standard. Ett billigare alternativ är en boot från brittiska konfektionstillverkaren Charles Tyrwhitt.

Crockett & Jones Cottesmore, pris i Sverige ca 5600 kr, pris i England ca 5000 kr. Går att köpa från exempelvis  Bodiley’s. Bild: Styleforum.

 

Charles Tyrwhitt Barton, pris drygt 2100 kr. Finns till salu på Charles Tyrwhitts hemsida. Bild från densamma.

Crockett & Jones Chelsea 5 – Shipton & Heneage Towcester

Chelseaboots är en klassiker som de senaste vintrarna suttit på var och varannan person, ofta i form av ett par RM Williams som lika ofta ser obehagligt misskötta ut. Crockett & Jones mest vintermässiga version av chelseabooten är Chelsea 5 med en Dainite-sula och i färgerna svart, gråbruna rough out suede och mörkbruna antique nubuck (även om det inte har någonting med traditionell nubuck att göra). Shipton & Heneage, som bland annat har en hel del skor från Crockett & Jones men under eget namn i utbudet som faktiskt är billigare än vanliga C&J, även om de är gjorda till samma standard, har också en billigare variant av en Chelsea 5:a i brunt eller svart under namnet Towcester. Den är dock inte gjord av C&J.
Crockett & Jones Chelsea 5 antique nubuck, som i Sverige går på 4400 kr och i England  ca 3700 kr. Robert Old är en webbutik som säljer dem. Bild: Skomakaren.se
Shipton & Heneage Towcester, finns på Shipton & Heneage brittiska sida för  1900 kr. Bild från samma sajt.