Intresset för kvalitetsskor växer i Sverige. Det märks bland annat på att flera av de svenska mode-/konfektionstillverkarna tagit fram kollektioner av skor av betydligt högre kvalitet än det vanliga limmade skräpet i polished binder som annars brukar vara fallet när det gäller modemärken, där man bara betalat för en logga och inte för hantverk och fina material. Nedan följer ett par exempel.

Oscar Jacobson:

 

Fyra femtedelar av Oscar Jacobsons första skokollektion.

 

En svart wholecut byggd på samma läst som Italigentes flesta skor.
Boråsbaserade konfektionstillverkaren Oscar Jacobson lanserade för bara några veckor sedan sin allra första skokollektion någonsin. De har samarbetat med svenska märket Italigente och tillverkar skorna i samma fabrik hos en familjeägd liten skofabrik i Marché-regionen i Italien. Fem olika modeller har tagits fram. Två svarta wholecuts där en är blake/rapid-sydd (går att sula om precis som en goodyear welted-sko) och på samma svagt mejslade läst som de flesta av Italigentes skor, den andra är byggd på en betydligt grövre läst, har gummisula i form av Vibrams dainite-kopia och stormwelt. De övriga tre är också byggd på den grövre lästen med samma gummisula och stormwelt, och är två derby-brogues i grainskinn i färgerna tan respektive burgundy, och en chelseaboot i brun mocka. Priserna ligger på omkring 3200 kronor.
Jag har själv erfarenhet av Italigente och tycker de håller klart skaplig kvalitet för priset (ca 3700 i Italigentes fall), ett litet snäpp under Crockett & Jones benchgrade för att ge ett riktmärke. Är Oscar Jacobsons skor byggda med samma specifikationer vad gäller material är de med andra ord riktigt prisvärda. När jag provade den elegantare av de två wholecutsen kändes det som att den bör hålla ungefär samma nivå som Italigente med samma relativt fina skinn. Skillnaden i pris kan förklaras med att Italigentes lädersulor har ritsnedläggning (alltså sömmen under sulan är dold) vilket inte Oscar Jacobsons har. Enligt uppgift kommer Oscar Jacobson att släppa fler skomodeller kommande säsong.
J. Lindeberg:
 
Väldigt fin double monk strap i mocka, en version av Alfred Sargents Ramsey byggd för J. Lindeberg. Bild: http://brandonsilva.tumblr.com/
Brogue-känga i brun grain som bör klara även en norrländsk vinter. Bild: http://brandonsilva.tumblr.com/
 
J. Lindeberg utökar sitt samarbete med brittiska Alfred Sargent, och släppte nyligen en ny omgång skor som är tillverkade till samma standard som Alfred Sargent Exclusive. Det är riktigt fina skor med ekbarkgarvade lädersulor och kvalitet ungefärligen i paritet med exempelvis Cheaney Imperial eller mittemellan Crockett & Jones benchgrade och handgrade. Tidigare har man haft bland annat en double monk-strap i ljusbrun grain, nu släpper man en ny variant i mocka. Andra modeller är en wholecut tasselloafer i mörkbrun mocka och en wingtip brogue-känga i grainskinn. Vet inte exakt vad priserna ligger på, men den tidigare double monk-strapen kostade 4800 kronor. Visst är det fina skor, men ändå lite av ett överpris. Beställer man ett par Alfred Sargent Exclusive från England får man dem för en femhundring mindre.
Observera att J. Lindeberg fortfarande har en hel del skräpskor i sitt sortiment, så förväxla inte dem med skorna tillverkade av Alfred Sargent. De sistnämnda är tydligt märkta med exempelvis AS-loggan på innersulan.
Morris:
 
Tasselloafer och munksko i mocka.
Morris variant av en jodphur och ett par wingtips.
På sulan framgår att skorna är goodyear welted och tillverkade i Italien.
Genomskärning av en Morris-sko.

 

Morris lanserar också sin första egna skokollektion, och marknadsför det faktum att de är goodyer welted stort. Jag känner inte till vilka det är som tillverkar de åt Morris, mer än att de är gjorda i Italien. Kvalitetsmässigt är intrycket i alla fall betydligt sämre än av de andra två märkena som figurerar i detta inlägg. Skinnet känns hårt och lite plastigt, även om det inte verkar handla om polished binder. Kostnaden ligger på cirka 3300 kronor. De har ett ganska brett utbud av modeller, ungefär tio till antalet, allt från svarta jodphurs till tasselloafers i mocka.