Det här blir lite av ett systerinlägg till det förra. För vid ett par tillfällen under de första dagarna efter öppningen av Skoaktiebolaget hade de besök av Daniel Wegan från Gaziano & Girling (G&G), som förutom att berätta mer utförligt om G&G:s ready to wear-utbud för kunderna också var där som företrädare för företagets bespoke-verksamhet.

 

Daniel Wegan är lästmakare hos Gaziano & Girling. Han har varit hos företaget i Kettering i Northampton i tre och ett halvt år, och gått bredvid och lärt sig av Tony Gaziano själv. G&G hade en större bespoke-verksamhet för några år sedan, men efter att ha sett över verksamheten, låtit ett par personer som inte höll måttet gå, har man numera en nedbantad bespoke-organisation som enligt Daniel också höjt nivån på hantverket. Nu tillverkar man inte fler än 80-90 par om året, kanske en tiondel av vad exempelvis Cleverley gör, och nästan 70 procent av kunderna hos G&G:s bespoke är japaner.

Fyra par bespoke-skor från Gaziano & Girling, som Daniel Wegan hade med sig för att visa upp i Stockholm.
I och med att Daniel Wegan är från Stockholm och regelbundet besöker hemstaden finns det goda möjligheter för oss svenskar att göra beställningar av bespoke-skor från Gaziano & Girling och få till fittings här på hemmaplan. Det går antingen att ta kontakt med Skoaktiebolaget, eller med Gaziano & Girling direkt, så kommer man överens om ett datum som passar. Vill man bara träffa Daniel och få veta mer om verksamheten och vilka möjligheter som finns, samt så klart titta på lite olika provex, så går det också att ordna. För oss svenskar som inte direkt är bortskämda med möjligheterna till bespoke här hemma är det här någonting som i mina ögon är en fantastisk möjlighet (även om jag så klart vet att det är väldigt få som har ekonomiska möjligheter att beställa bespoke). Som det sett ut hittills handlar det egentligen bara om ett par skomakare samt Jan-Erik Melkersson uppe i Jämtland som kunnat erbjuda detta, och då handlar det om en annan typ av bespoke än den hos Gaziano & Girling. De svenska alternativen gör tveklöst fina skor, men det handlar mer om duktigt hantverksbyggda funktionella skor än de rena konstverk som ett par från G&G ofta innebär.
Priserna för ett par Gaziano & Girling-bespoke ligger på 29000 kr (£2600) plus cirka 3800 kr (ca £360) för skoblock byggda efter samma läst. Skoblocken kan dock inte väljas bort utan måste beställas samtidigt, anledningen att de hålls separat är att priset på blocken varierar en del beroende på om man vill ha vanliga tvådelade, exklsusivare tredelade, om de är för boots osv. För boots tillkommer en kostnad på omkring 6000 kr på ovanstående tillverkninsgkostnad för skorna.
Gaziano & Girling har inte det system som är vanligt bland bespoke-tillverkare att första paret kostar mer då tillverkningen av lästen ingår där, för nästkommande par används sedan bara samma läst, utan alla Gaziano & Girling par man beställer går på samma pris. Det är inte några problem om man vill modifiera lästen från första beställningen och till exempel ha en annan form på tåpartiet på nästa par, då tillverkar Daniel Wegan en ny läst med utgång från den gamla och man kan sedan beställa skor på båda lästerna i fortsättningen.Tillverkningstiden på ett par Gaziano & Girling bespoke varierar, särskilt om man vill ha fittings i Sverige då det hänger lite på när det fungerar för Daniel Wegan att komma över. Men har man väl tagit steget till att beställa ett par bespoke-skor är ett par månader hit eller dit sällan det som stjälper en beställning.

Det i mina ögon finaste bespoke-paret Daniel Wegan hade med sig var denna helt fantastiska semi-brogue i vacker röd cognacsfärg.
En wholecut med tåmedaljong och en rundare formad tå.
Midjan och fiddle waisten på bespoke-skorna kan göras ännu mer aggresiva än på företagets RTW-modeller.

Daniel Wegan berättar att en lärling hos Gaziano & Girling ofta går bredvid och lär sig under ett par år innan man når en nivå som tillåter att jobba ensam på ett par skor för försäljning. För att anses fullärd krävs att man har tillverkat ungefär 30 par skor varav de sista tio paren måste hålla en riktigt hög nivå. Lärlingen får ingen ersättning från G&G, det de erbjuder är sin tid, kunskap och material. Kvalificerade personer som vill gå som lärlingar är inte lätt att hitta, dels för att intresset är relativt litet, dels för att många har svårt att fixa finansiering av flera års obetalt arbete. I vissa fall kan Gaziano & Girling ha haft en lärling i över ett år, men inser då att han eller hon inte kommer att hålla måttet och får låta personen sluta. Så är det bara för företaget att börja om med en ny lärling.

Daniel Wegan på Gaziano & Girling.