Idag öppnade den butik som varit snackisen i skosverige (om det nu finns något sådant?) den senaste tiden: Skoaktiebolaget. Butiken som drivs av Adam Kruse (tidigare Herr Judit) och två kollegor, ligger på Humlegårdsgatan 4 nära Östermalmstorg i Stockholm, och stoltserar med ett relativt stort utbud av Edward Green, Gaziano & Girling och Carmina, där de sistnämnda är representerat med flest modeller.

 

Tyvärr verkar de dock ha tagit in ett väldigt begränsat antal av varje storlek, och är din storlek i modellen du vill ha slut så är det inte heller säkert att de går att beställa hem heller, då de åtminstone för Carmina bara gör beställningar på sex par åt gången. Detta gör att det blir mer planerade inköp till butiken än direktbeställning om en storlek saknas. Priserna är, sett till prissättningen ute i Europa, riktigt skapliga, där lågskorna i kalvskinn från Edward Green ligger på kring 7000 kr, Gaziano & Girling på 7400 kr och Carmina 3400 kr. Boots kostar några hundra till, och exempelvis Carminas fina cordovanskor ligger på 5400. Hela utbudet av vilka skor de erbjuder hittar du på hemsidan: http://skoaktiebolaget.se/

Förutom skorna saluförs skovårdsprodukter från schweiziska Burgol, som är trevligt att det tillslut hittat till Sverige, egendesignade skoblock, skohorn från Abbeyhorn och strumpor från italiensk Sozzi. Dessutom har de en del fina skärp från Carmina (900 kr) och Edward Green (1900 kr).

Själva butiken är trevlig och ljus, men ingenting direkt märkvärdigt. Skorna står uppradade längs ena långsidan på en hylla i trä, och som det ofta blir i mindre skobutiker kan det se lite tomt ut, men tycker att de löst det skapligt här med att ha skorna i mellanhöjd där hälften står plant och hälften i lutning, och lagerhålla en del av skokartongerna under.

Nedan lite bilder från butiken (vissa med riktigt usel kvalitet, har bara tillgång till iPhonen för tillfället).

 

 

För egen del blev det ett par chukka boots från Carmina i ljusbrunt på Rain-lästen med fem snörhålpar. Perfekt höst- och vårsko med Carminas eleganta tunna version av en dainite-sula med svagt beveled waist.