MENU
-

by • 2016/09/21 • Skovård, TipsetComments (8)2307

Tipset – Sätt i och tar ur skoblock på rätt sätt

Trots att man (förhoppningsvis) tar ur och sätter i skoblock dagligen är det många som använder fel teknik när detta görs, vilket kan göra det onödigt krångligt. Här visar jag hur man enklast genomför momentet för att spara både på sig själv och skorna.

 

Inte minst nu när det snart är säsong för kängor kan det här vara intressant, då de gärna är lite bökigare att få i och ur skoblocken. Ofta tänker man inte på hur man gör saker, man gör det bara rätt och slätt som det känns enklast, och då är det många som drar ur skoblocken i ett rakt, rät läge så att säga. Nedan ett par bilder som försöker illustrera hur det ser ut:

 

-

Det många gör fel är att man håller kvar skoblocket så den är fortsatt horisontellt mot marken när man drar ur dem.

-

Problemet är att skoblocket är format efter fotens form som är som bredast vid stortåknölarna, dessa måste då ta sig igenom den smalare instegsdelen på skon, vilket kan vara lite bökigt och ofta pressas skon ut en hel del då. När man sätter i blocken gör man då ofta på samma sätt, vilket skapar samma problem igen.

 

Vad man istället ska göra är att helt enkelt vrida skoblocket mot skons utsida samtidigt som man drar den utåt. Om du inte gjort så innan kommer du märka hur skoblocket närmast slinker ur skon på det här sättet. Insteget är som sagt smalare, men det är i gengälld högre, vilket gör att den bredare delen på skoblocket nu enkelt kommer med ur.

 

-

Var lite svårt att fånga på bild, men här har jag alltså börjat vridningen utåt med blocket.

-

Här är den bredaste delen på blocket på väg genom insteget, vilket nu i och med vridningen går enklare.

-

När blocket hamnar på högkant passar det betydligt bättre in i instegets form och det hela löper mer friktionsfritt och skonsamt för skon. När man sätter i skoblocken gör man alltså på precis samma sätt, men bakvänt. Skorna är modellen Treviso Nero från Italigente, skoblocken är Skoaktiebolagets egna reseskoblock i mycket lätt abachiträ (som dock fungerar utmärkt som heltidsblock också). 

 

8 Responses to Tipset – Sätt i och tar ur skoblock på rätt sätt

 1. TT skriver:

  Hur har lyckats bevara dina wholecuts så fina? Mina C&J Alex blev fulla av gångveck efter bara några få gånger

 2. TT: Wholecuts brukar generellt vecka sig lite mer än modeller gjorda av flera läderdelar, sedan handlar mycket om passform och hur mycket överskottsläder det blir. Här har jag haft lite tur och fått ett par där lädret är fantastiskt bra.

 3. Lasse skriver:

  TT: Om du inte gjort redan så prova med Burgols kräm. Jag tycker att den är bättre än Saphir på att jämna ut gångveck.

 4. Lano skriver:

  Gångveck är snyggt! Det är på gångvecken man ser tydligasthur skon åldrats och hur den formats efter fotens rörelse. Lite som ett levande konstverk. Har aldrig riktigt fattat varför folk skyr gångveck så mycket.

 5. Profilbild på shoedog shoedog skriver:

  Håller med Lano, iaf till viss del. ”Lagom” gångveck är bara vackert, på samma sätt som naturlig patina.

 6. Random skriver:

  Fan vad puckad jag jag känner mig efter att provat detta tips. Varför gjorde jag inte så tidigare?

 7. Lasse: Det handlar inte om att Burgol jämnar ut gångveck, utan skillnaden ligger i att Saphirs produkter innehåller ganska mycket vax, vilket har en tendens att samla sig i gångvecken och göra de lite ljusare, vilket gör att vecken syns tydligare. Burgol, Collonil mfl innehåller mindre vax och därför sker inte detta på samma sätt, därför syns vecken mindre. Så inte så lädret blir slätare, bara kan upplevas som det. Framför allt på crust-läder kan det här vara tydligt.

  Lano, Shoedog: Tror egentligen de flesta håller med om det, veckbildning (i ”lagom” utsträckning), märken mm som kommer med användning gör skor bara finare med åren.

  Random: Behöver man inte känna, det är helt logiskt att man bara drar ut de rakt ut och inte tänker på detta. Men det är gött när man lär sig att det finns enklare sätt!

 8. R skriver:

  Direkt efter att ha läst det här ”jaja hur stor skillnad kan det bli”.

  Efter att ha prövat https://www.youtube.com/watch?v=-kl4hJ4j48s

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet