MENU
Brexit 1 AlJazeera.com

by • 2016/06/25 • NyhetComments (16)2822

Nyhet – Brexits konsekvenser för skobranschen

Att Storbritannien i torsdags röstade för att lämna EU får stora konsekvenser både i och utanför landet. Som ett av världens främsta tillverkningsländer av kvalitetsskor medför Brexit också en hel del för den här branschen, här går jag översiktligt igenom de kortsiktiga och långsiktiga konsekvenserna av britternas EU-utträde.

 

Efter att omröstningen var klar och lämna-sidans seger hade offentliggjorts, dök det brittiska pundet, inte minst gentemot dollarn och euron. När det gäller den svenska kronan har den droppat cirka 50 öre ned till 11,50. Det innebär att det blivit billigare att köpa skor från England. Det blir också billigare för butiker utanför England att köpa in brittiska skor, när pundet är lägre. Så även om priserna kanske inte sänks där så blir det den närmsta tiden sannolikt inga fler höjningar på engelska skor likt de kraftiga vi sett de senate åren. Det här fick många att utbrista i glädjeutrop på nätforum igår, och visst är det för icke-britter som vill köpa brittiska skor gynnsamt nu till en början. Men problemet är hur det påverkar i längden.

För de brittiska skoföretagen kommer det till att börja med bli dyrare att köpa in material. Alla är beroende av hudar från framför allt Frankrike, Italien och Polen, lädret har redan de senaste åren gått upp kraftigt i pris, nu med ett svagt pund och framöver också importavgifter för företagen kommer dessa kostnader att öka markant. Det här kommer då medföra höjda priser på skorna, för britter blir det en tydlig skillnad, och för internationella kunder en ännu större då det också kommer att tillkomma importavgifter för butiker som köper in brittiska skor, och för privatpersoner tull och moms på alla köp. Även om vi kan dra av den brittiska momsen, kommer det innebära en kraftig prisökning.

 

Loake 1880-skor. Bild: Loake (översta bilden: Al Jazeera)

Loake 1880-skor. Bild: Loake (översta bilden: Al Jazeera)

 

Om vi tar en sko från brittiska Loakes 1880 linje som exempel, så kostar den idag £215, vilket med dagens pundkurs är cirka 2 500 kronor. Om vi bortser från de som nämnts sannolikt ökade priserna på skorna, då det är svårt sia om exakt hur stor den blir, och bara tittar på vad det innebär vid import, ser det ut som följer.
Skon kostar: £215 / ca 2 500 SEK, vilket exkl. moms blir £179 / 2 083 SEK
Frakt tillkommer (att skicka inom EU brukar vara billigare och ganska ofta gratis idag, nu kan man räkna med att få betala frakt på det mesta från Storbritannien): schablon på £20 / 230 SEK
I Sverige tillkommer moms med 25% (även på fraktkostnaden): 683 SEK
Tullavgiften för skor är hög, idag 17-18% (bara varor under 1 400 kronor slipper tull): 450 SEK
I regel tillkommer också en administrationsavgift från speditören, vi tar PostNords standardtaxa som exempel: 100 SEK.

Sammanlagt skulle alltså skon från Loake komma att kosta 3 546 kronor vid nätköp från England, istället för dagens 2 500 kronor om frakten är gratis, eller 2730 om vi får betala frakt. En ökning med 30-40%. Knappast något att jubla över.

Det finns också andra aspekter i det hela. Exempelvis finns risken att det blir svårare för icke-britter att flytta till England och lära sig bespokeskotillverkning och jobba inom det yrket där, något många från hela världen gör idag. Och jag har pratat med skomärken baserade i England men som har sin produktion på andra håll i Europa, som nu överväger att flytta sina företag från England för att kunna fortsätta vara EU-baserade.
Det är självklart svårt slå fast exakt hur Brexit kommer att påverka världen och skovärlden. Att som jag förstått det vartenda engelskt skomärke varit kraftigt emot ett utträde ur EU är i alla fall en signal om någonting.

 

16 Responses to Nyhet – Brexits konsekvenser för skobranschen

 1. stefan skriver:

  Man kan normalt dra av moms ved kjøp fra Norge, iallefall. Unntaket er hvis kjøpet blir gjort fysisk i butikk, hvor det er litt vanskeligere.

 2. Stefan: Yes bra, korrigerat nu!

 3. Profilbild på Hunk Hunk skriver:

  Även till USA kan en svensk säljare sälja skor till privatpersoner momsfritt. Däremot verkar det vara vissa skotillverkare som begär av sina återförsäljare att de inte skall exportera utanför EU om de inte ligger i en viss prisnivå för respektive exportland. Det beror förmodligen på att de vill ha bättre marginaler på vissa marknader (alternativt att de utlovat en viss marginal till distributörer/agenter på den marknaden). Så moms på moms bör inte bli något problem (om inte säljaren säljer inklusive brittisk moms även vid export, men det gör bara en säljare som inte vill ha kunder). Däremot kommer det att vara svensk moms som gäller och redan där blir det ju en liten prisökning.

 4. Profilbild på Hunk Hunk skriver:

  Hur ser tullavgifterna ut vid export och import av läder och skor till/från de länder EU har omfattande frihandelsavtal med (typ EES, Schweiz och Canada)? Om det är 18-19% i tullsats på den typen av varor torde engelska skor få en enorm konkurrensnackdel på EU-marknaden. Jag skulle i så fall inte vilja vara distributör av t.ex. Loake och Crockett & Jones i Sverige i dag. De engelska tillverkarna har ju en så stark hemmamarknad att de torde klara sig ändå, och på den marknaden skulle de ju också skyddas med motsvarande tariffer gentemot italienska, portugisiska och spanska tillverkare.

 5. Charles skriver:

  Dina beräkningar/påståenden är helt felaktiga! UK kommer naturligtvis att sluta ett frihandelsavtal med Sverige, likt t.ex. Schweiz, i.e. ingen tull, ingen moms osv. Skärpning!

 6. Hunk: handlade bara om import för privatperson till Sverige i exemplet ovan. Från USA betalar man ju Sales tax motsvarande moms, plus moms och tull i Sverige.

  Hunk, Charles: Det jag läst och hört mig till som mest troligt nu är att England inte kommer att få tillgång till EU:s inte marknad, just för att man inte ska se en efterföljande radda av andra EU-länder som ska följa i Storbritanniens spår. De vill både ha och äta kakan säger många, och det kommer som det ser ut EU med Tyskland i spetsen inte gå med på. Gällande Schweiz och exempelvis Norge så är det visst tull och moms som gäller på iaf skor därifrån, tull över 1400 vid köp över nätet men drygt 4000 kr om man tar in det själv om jag inte är helt ute och cyklar. En hel del produkter är det inte tull på, men ex kläder och skor ingår inte där, varken i EES eller i Schweiz avtal (de har eget avtal med EU).

 7. Profilbild på Hunk Hunk skriver:

  Charles, läder och skor har alltså inga tullsatser mellan EU och övriga EES+Schweiz?

 8. Profilbild på Hunk Hunk skriver:

  Jesper, en svensk skobutik behöver inte ta ut moms om den säljer skor som skickas till en privatperson i USA (eller något annat icke-EU-land).

 9. Hunk: Jo absolut men pratar om svensk som importerar hit.

  La till i kommentaren ovan, för jo, mig veterligen är det tull och moms på iaf skor från både Schweiz och ex Norge.

 10. Profilbild på Hunk Hunk skriver:

  Jag är i alla fall övertygad om att brittiska nätbutiker inte kommer att ta ut någon brittisk moms vid försäljning till Sverige. Däremot tillkommmer svensk moms (som ju är högre än den brittiska), speditörens avgifter och eventuella tulltariffer, så det kommer defintivt att bli besvärligare och dyrare att beställa skor från UK.

 11. Hunk: Ja, det hänger ju inte på den enskilda nätbutiken om det skulle bli motsvarande USA:s upplägg, men visst är det sannolikt att vi slipper betala dubbelmomsen iaf, ett exempel som är med ovan, men att det skulle bli tull- och momsfritt verkar inte särskilt många tro.

 12. Profilbild på Hunk Hunk skriver:

  Men USA har väl inget speciellt upplägg – om en svensk (eller brittisk) nätbutik exporterar till amerikaner, så debiterar ju inte de någon svensk (eller brittisk) moms och om en amerikansk nätbutik säljer till en svensk debiterar inte den någon sales tax. Så dunbelmomsrisken ser jag som obefintlig (utom i de fall man handlar i fysisk butik i UK, inte återkräver momsen när man lämnar landet och sedan deklarerar inföseln till Sverige när man kommer in i landet).

 13. Hunk: Jo, när man köper från USA tillkommer Sales tax för den stat som nätbutiken ligger i, den syns ofta inte förrän vid utcheckningen dock.

 14. Profilbild på Hunk Hunk skriver:

  Nu har jag aldrig köpt skor från USA, men en hel del annat över internet och har aldrig behövt betala sales tax.

 15. stefan skriver:

  Ingen erfaring med amerikanske nettbutikker, men alle jeg har handlet fra i EU har sendt ex moms. Priser oppgis normalt (og lovfestet i for eksempel Norge) med moms. Ved checkout pleier prisene å reduseres til ex moms. Det vil si at et produkt som koster 100£ inkludert moms, koster 83.33£ ex moms (20% mva i UK). Når produktet kommer til grensen vil fortollere legge på eventuell toll, moms og utleggsgebyrer (utleggsgebyr vil si at speditøren forhåndsbetaler moms og toll for deg, og tar et gebyr for utlegget)

  Slik fungerer det i Norge, og helt sikkert i Sverige også.

  Selv har jeg eksportert mange produkter til forskjellige EU-land, og aldri hørt om at de har måttet betale noe annet enn moms+utleggsgebyrer fra Norge, og det med produkter med verdier helt opp i 14-15000 kroner, med korrekte verdier skrevet på deklarasjonene.

 16. Hunk, Stefan: Tittade på mitt senaste köp från USA och där stod Sales tax med på kvittot, och googlade sedan och hittade den här artikeln om näthandel från Råd & Rön ( http://www.radron.se/guider/handla-smart-fran-utlandet/ ) som jag trodde var pålitliga, där det står ”Köper du från USA tillkommer sales tax, motsvarigheten till vår moms. Den skiljer sig mellan delstaterna, och påslaget syns ofta först när du ska betala din virtuella varukorg”. Men det verkar inte stämma utan som ni säger läggs inte den på vid nätköp, varför det stod med på mitt köp är oklart. Ändrat texten nu så den blir rätt, så tack!

  Angående det övriga verkar vi vara överens 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet