MENU
P9B6aOQ

by • 2016/05/29 • Passform, ReflektionComments (13)2377

Fördjupning – Vad påverkar hur skor töjer sig nr. 2

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om olika saker som påverkar hur skor töjer sig, ett ämne som man kan säga en hel del om. Då handlade det om skornas uppbyggnad och hur det på olika sätt påverkar töjningen, här tittar vi på ett par aspekter som istället handlar om hur vad de så att säga ”utsätts för” vid användning påverkar detta.

 

Framför allt tänkte jag lyfta fram det faktum att skor gjorda i läder lite förenklat uttryckt har förmågan att töja sig så mycket som krävs. Vi tar ett exempel, en person köper en plain cap toe oxford som sitter tajt över fotens bredaste del och även insteget. Inte så att de är alldeles för små, men tajta. De tar ett tag att gå in, men efter ett tiotal användningar har lädret som varit under en del tryck från foten töjt sig och de börjar bli riktigt bekväma. Sedan tar vi en annan person, som köper exakt likadana plain cap toe oxfords, men här är de istället nästan åt det lite rymliga hållet, de är inte alls tajta utan tvärtom nästan lite rymliga vid skons bredaste del och över insteget, men det var inte alls möjligt gå ner i storlek eller så, då blev det på tok för tajt. Dennes skor kommer kanske töja sig en liten gnutta, men överlag håller de storleken då trycket från foten inte alls är särskilt stort, ergo, det har ingen anledning att töja sig.

Alltså, samma sko kan töja sig olika mycket beroende på bärare och vad dennes fötter innebär. Läder som utsätts för kraftigt tryck ifrån fötter som är tajta kommer att ge med sig betydligt mer än läder som har fötter som har okej med utrymme och inte alls trycker emot det på samma sätt. Det är som ofta en generalisering och många av de aspekter som jag lyfter fram i det första inlägget i ämnet påverkar fortfarande, men överlag så gäller att tajta skor töjer sig mer än skor som sitter löst, helt enkelt. Återigen ett exempel på hur man aldrig kan säga att ”en sko töjer sig ungefär en halv storlek”, då ju samma sko alltså kan töja sig olika mycket beroende på vad den utsätts för.

 

Nya skor för någon att gå in. Bild: Skoaktiebolaget

Nya skor för någon att gå in. Bild: Skoaktiebolaget

 

Sedan kan det också vara värt att prata lite om hur man själv påverkar den här ovannämnda töjningsprocessen när det gäller användningen. Jag är som många vet en förespråkare av att man ska gå in skor försiktigt, gärna använda dem hemma kortare stunder inledningsvis för att var vänlig både mot skor och fötter. Tänk dock på att med tanke på ovanstående så utsätts de för något helt annat när man lunkar runt i sakta mak hemma, sitter lite i soffan och så vidare, mot när man promenerar till jobbet, går på stan eller liknande. Man ska alltså ha med sig att om skor som är på gränsen till lite tajta på något ställe inte ger med sig inledningsvis så kan det ändras när man använder de ordentligt och de får töjas och påfrestas mer. Med sådana par kan det vara värt att en kort period i början exempelvis ha på sig dem till jobbet där de kanske får gå en del, men sedan byta till något bekvämt gammalt par på kontoret för inte påfresta fötterna i onödan, och sedan ta på sig de nya för hemfärden igen. Ett utmärkt mellansteg mellan hemanvändningen och vanlig användning om man har skor som behöver töja sig lite mer.

 

13 Responses to Fördjupning – Vad påverkar hur skor töjer sig nr. 2

 1. Macsnac skriver:

  Vad ær det før austerity brogues du har længst upp dær? Riktigt nice rødbrun klang i dom👍

 2. Janne Melkersson skriver:

  ”Återigen ett exempel på hur man aldrig kan säga att ”en sko töjer sig ungefär en halv storlek”, då ju samma sko alltså kan töja sig olika mycket beroende på vad den utsätts för.” Det är så sant!
  En annan faktor att ta hänsyn till är skinnets olika beskaffenhet beroende på vilken del av det som använts och åt vilket håll sträcket /töjning bitarna löper. Har tex framdelen blivit utskurna i riktning häl-tå eller om sträcket går tvärs över ballen påverkar ju skinnets möjlighet att töja sig.
  Jag för min del skär alltid framdelen häl tå riktning och på var sida ryggraden längst ner mot ryggslutet, det är kärnläder området. Jag vill inte ha nått töj där eftersom skorna är måttbeställda .

 3. Janne Melkersson skriver:

  ps, glömde lägga till att köparen har ju ingen möjlighet att veta hur tillverkaren har skurit ut de inköpta skorna. Inte desto mindre påverkar det skorna vad gäller töj

 4. La Finta skriver:

  Är det ett stumt sträckfoder i skorna har man att göra om dojjorna sitter alldeles för tajt ifrån början.

 5. Macsnack: Är från Vass på U-lästen i Gold museum calf (som dock kan skilja sig en hel del i nyansen).

  Janne: Ja är inne och touchar på det i det första inlägget i ämnet, men mycket intressant fördjupning du gör där! Som du säger så svårt veta hur tillverkaren gör, och vet att det är många som varierar en del i hur delarna läggs så man inte kan veta ens inom en tillverkares skor.

  La Finta: Nja, sitter de alldeles för tajt från början låter det snarare som att skorna är för små, rätt och slätt.

 6. Mattias K skriver:

  Perfekt inlägg just nu när jag precis köpt mig ett par Meermin Oxfords Oak Antique calf.

  Inte gått in dem ännu men de är tajta men inte obekvämt tajta och enligt Meermin så ska de passa utmärkt efter de fotmått jag tagit:
  L. 253-254mm, W98-99mm,
  Tyvärr har jag väldigt höga fötter så snörningen är väldigt öppen och mycket V syns.

  Så tänkte höra snabbt om jag bör gå upp en storlek istället för att få ihop snörningen bättre men då blir skorna 4mm längre och 1mm bredare vilket kanske kommer kännas sämre?

  Sorry om frågan inte riktigt passade in. Men är ny inom dressskor så söker så mycket råd som möjligt för en behaglig skoupplevelse.

  MEERMINS LÄSTASTORLEKAR ELTON:
  L 296 mm shoe outsole 7UK
  W 104 mm shoe outsole 7UK
  L 276 mm last insole 7UK
  W 099 mm last insole 7UK
  Foot 25.7 cm 7UK

  L 300mm shoe outsole 7.5UK
  W 105 mm shoe outsole 7.5UK
  L280 mm last insole 7.5UK
  W 100 mm last insole 7.5UK
  Foot 26.1 cm 7.5UK

 7. Mattias K: Att bara gå på måtten på längd och bredd på lästen är mycket begränsat, det är många mer parametrar som spelar in. Har skrivit många artiklar om passform, du hittar några av dem under Populära inlägg, ex denna: http://www.shoegazing.se/2015/01/11/guide-skostorlekar/
  Om du upplever dem tajta och du har högt insteg som är trångt och inte går ihop med paret du har hemma nu, så tycker iaf jag att det låter som att du borde gå upp i storlek. Men som sagt, många parametrar ta hänsyn till.

 8. Magnus E skriver:

  Man kan ju slippa lite av ”töj” jobbet genom att gå till skoaffär eller skomakare, och låta dem lästa ut skorna över en natt. Men det funkar ju bäst på bredden, och kan rädda ett embryo till liktorn. Klämmer det över vristen, då bör man gå upp, eller beställa skorna med extra rymd över insteget, annars kan det blir svårt med blodtillförsel, och fötterna domnar, krampkänsla mm. Usch det är riktigt läskigt. Skorna skall skänka fötterna stöd och uthållighet, inte tvärtom 😉

 9. Magnus E: Absolut är det så! Som du säger kan de göra mest på vidden, men lite kan de trycka ut över insteget också, så kan vara värt prova om man har problem som du beskriver.

 10. Mattias K skriver:

  Tack för hjälpen och infon.
  Bestämde för att ändå spara dessa och gå in dem.
  Var förbi lokala skobutiken och testade Loake 1880 Aldwych Oxford Dark Brown Calf i 7,5 och upplevde dem lite för stora i hälen , men kan egentligen inte jämföra med ett annat märke.

  Får gå in skorna några veckor framöver så ska de säkert bli riktigt bra, börjar redan efter 3 st 30 min pass kännas bra och kan snöra dem mer.

  Annars blir det en läropengar eller kanske sälja på blocket, då jag uppfattat att man inte kan skicka tillbaka då de fått sig några märken på sulan redan, även fast jag bara använt dem på en filt försiktigt. De verkar hårda på det.

 11. Mattias K skriver:

  Kan även tillägga att när jag närmare kollar på många av era grymma Instagram bilder och andra inlägga att min snörningen snarlikt som den på just inlägget om insteget ni har gjort. Kanske inte var så farligt stort V som jag trodde.

  Tack ingen för infon, ska absolut följa er framöver då ni gör ett mycket bra jobb med intressanta inlägg och lärorikt för en rookie.

 12. Personligen brukar jag börja med att ha nya skor på mig hemma i några dagar för att initiera töjningen. Först därefter tar jag ut dem på korta promenader. Jag brukar försöka se till att inte befinna mig för långt hemifrån, för när det börjar skava och man har en halvmil hem är det inte roligt.

 13. Patrique Brogueman: Bra det, har skrivit om ämnet i det här inlägget: http://www.shoegazing.se/2015/03/15/tipset-ga-in-nya-skor-forsiktigt/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet