MENU
Reflektion - fåfänga 2 från gieves & hawkes

by • 2016/05/19 • Event, Reflektion, UncategorizedComments (14)2003

Reflektion – Fåfängan vinner

Den så kallade #menswear-sfärens främsta företrädare är en krets människor som i relativt många fall äger en hel del skräddarsydda kostymer, kavajer och byxor – men väldigt sällan bespokeskor. Om varför det är så reflekteras det över i dagens inlägg. Plus om tre trunk shows nästa vecka, Italigente i Malmö och Stockholm och Loake i Malmö, och också kort om att Italigente levererar skor till svenska fotbollslandslagets kostymklädsel vid EM i Frankrike i sommar.

 

Många av de som läser den här bloggen har också ett mer allmänt intresse av klassisk stil, och läser man då bloggar, har Instagram och så vidare blir det vare sig man vill det eller inte lätt så att man följer och är en del av den så kallade #menswear-sfären. Exakt hur man väljer att avgränsa det epitetet kan variera, men de flesta är överens om att det finns någon sorts kärna av ett antal personer runt om i världen – varumärkesföreträdare, butiksägare, inköpare, journalister, bloggare osv – som man kan kalla de främsta företrädarna för den här grenen av herrmode/herrstil. De träffas gärna på mässan Pitti Uomo, visar bilder av varandra på sociala medier, och är människor som övriga intresserade av stilen både inspireras av och ojar sig över.

 

#menswear-folk. Bild: Parisian Gentleman

#menswear-folk. Bild: Parisian Gentleman

 

Häromveckan när jag scrollade igenom mitt Instagram-flöde och det var ett tiotal personer inom den här klicken människor som alla hade lagt upp bilder från sina senaste fittings med olika skräddare, slog det mig hur extremt mycket ovanligare det är att jag ser motsvarande bilder på skofittings. Här är det för många givet att lägga ofta stora summor på skräddarsydda och måttsydda plagg från många duktiga firmor. Inte så att man har något enstaka plagg, utan ofta består stora delar av garderoben av dem, och man beställer regelbundet nya plagg ofta från flera olika tillverkare samtidigt. Helt fantastiskt så klart, att många både har intresse och möjlighet att göra detta.

På skosidan är det dock som nämnts inte alls samma sak. Det finns några undantag av ”#menswear-företrädarna” som äger bespokeskor, ytterligare några som har semi bespoke/MTM-varianter. Men om man jämför med klädsidan är det försvinnande få. Det är absolut så att de här människorna gärna lägger pengar på skor, och många vet jag uttryckligen pratar om sitt stora skointresse, men av någon anledning går ofta gränsen för dem vid premiumtillverkare som Edward Green och Gaziano & Girling eller möjligen en modifierad läst hos Saint Crispin’s. Samtidigt som de alltså lägger mångdubbelt de summorna på skräddarsydda kläder. Varför är det så?

 

Vanlig syn på bloggar och sociala medier...

Vanlig syn på bloggar och sociala medier…

...ovanlig syn på bloggar och i sociala medier.

…ovanlig syn på bloggar och i sociala medier. Bild: Cover Magazine (Översta bilden: Gieves & Hawkes)

 

Missförstå mig nu inte, jag säger inte att det skulle vara något fel med detta, jag bara funderar över vad det beror på. Som jag upplever det är skillnaden så pass tydlig, att det mer än bara råkar vara så. För prisbilden är ungefärlig om man jämför mellan bespoke/MTM för kostymer och kavajer med motsvarande på skosidan, det är ungefär samma monetära förutsättningar med andra ord. Och det handlar inte bara om den här #menswear-klicken utan det går bredare än så, mest att det syns väldigt tydligt där. Men det är bara att titta på alla skrädderier som finns i eller besöker Sverige, jag kan komma på nästan ett tjugotal på rak arm, och jämföra det med skosidan där vi har ett par stycken på hemmaplan i Janne Melkersson och Skomakeri Framåt, och annars främst den/de vi haft på Shoegazing Super Trunk Show som funnits, och visst beställs det en del därifrån, men det är inte i närheten av alla de beställningar som görs av skräddarsydda eller måttsydda plagg här i landet.

För på ett sätt borde det vara tvärtom. Som jag själv skrev nyligen i en artikel på Manolo: ”När det handlar om skor är på ett sätt passformen ännu viktigare än när det handlar om klädseln, då det ju handlar om komfort och hälsa på ett annat sätt än med kläder. Lite förenklat: om en kavaj inte sitter helt perfekt i nacken är det inget du får ont av, mer än att det estetiskt inte är hundra, om en sko klämmer åt någonstans kan du dock få utstå smärta och i längden till och med fothälsoproblem.”

Den enda rimliga förklaringen jag kan komma på är att det någonstans handlar om fåfänga, eller att man sätter utseendet i fokus, för att uttrycka det lite bättre. Ett skräddarsytt eller måttsytt plagg syns att det sitter bra, ger ett lyft till utseendet jämfört med konfektion, på ett annat sätt än vad ett par bespokeskor skiljer sig från ett par fina RTW-skor utseendemässigt. I ett utseendefixerat samhälle är det på många sätt logiskt att vi väljer det som syns mest först. Vi både ser det själva tydligare, och vet att andra ser det tydligare. Kanske kommer intresset av de personligt anpassade skorna ikapp kläderna vad det lider.

 

 

 


 

 

 

Nästa vecka händer det en del roliga skosaker här i landet. Svensk-italienska Italigente, som ju jag jobbar med delvis vid sidan av att jag är e-handelsansvarig på Kavat, kommer att hålla två trunk shows. Först onsdag 25 maj hos Danielssons Skomakeri på Köpenhamnsvägen 46 i Malmö, som är ny återförsäljare för Italigente, så det här blir lite som en kick-off. Dagen efter är det hos Bäckmans Skoservice på Nybrogatan 23 i Stockholm.
Jag kommer att vara på plats på båda ställena och visa upp hela Italigentes utbud, och ett stort antal par kommer att finnas att prova och om så önskas köpa på plats. Vid båda eventen erbjuds 10% rabatt på alla skor. Hos Danielssons drar vi igång kl 16, sedan för båda kvällarna så gäller att mellan 18-20 så bjuder vi på dryck och enklare tilltugg/snacks och jag kommer att presentera Italigentes historia och skor lite kort. Kom och snacka skor och mingla lite, hoppas få träffa flera av er läsare vid dessa tillfällen.

 

Venezia Caffe och bältet som svenska fotbollslandslaget har i Frankrike.

Venezia Caffe och bältet som svenska fotbollslandslaget har i Frankrike.

 

Dessutom är det alltså så att svenska fotbollslandslaget återigen valt att bära Italigentes skor (vi är alltså ingen sponsor, utan de köper skorna av oss, med viss rabatt) till sin kostymklädsel mellan matcherna vid EM i Frankrike i sommar. De kommer att bära modellen Venezia Caffe, en mörkbrun wholecut med medaljong på svagt mejslade 29-lästen (det kommer vara lite mer om detta i ett kommande Italigente Uncovered inlägg). Det här vill vi så klart uppmärksamma lite extra, och för de som är på plats vid minglet mellan 18-20 hos Danielssons kommer vi att lotta ut två biljetter till Sverige-Slovenien i Malmö 30 maj, hos de som är med på kvällen hos Bäckmans lottar vi ut två biljetter till Sverige-Wales i Stockholm den 5 juni. För kvällssejourerna ser vi gärna att man anmäler sig genom att maila info@italigente.com och ange om det är i Malmö eller Stockholm, så vi har koll på hur många som kommer (antalet besökare är begränsat på båda ställena, då det inte är jättestora butikslokaler).

I Malmö är det också en trunk show med LoakeSlottsstadens Skomakeri på Regemenstgatan 66 den 26 maj. Mellan klockan 15-19 är Loakes svenska agent Filip Hallerfelt på plats och visar upp stora delar av topplinjen 1880 och pratar skor med besökarna. Mycket roligt nästa vecka för skointresserade i Malmö med andra ord.

 

14 Responses to Reflektion – Fåfängan vinner

 1. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  Intressant Jesper, har jag aldrig reflekterat över.
  Jag har mest observerat hur man, där jag jobbar, kan anstränga sig att
  klä sig bra, bara för att gå omkring i skräp-skor.

  Kul läsning 🙂

 2. Andreas skriver:

  Jättebra text och en intressant reflektion. Dock tycker jag det är att ta det väl långt att påstå att köp av bespokeskor huvudsakligen skulle vara ett ortopediskt beslut. Visst är passformen en stor anledning men att man per automatik skulle få ont eller fotproblem om man inte ha bespoke eller 100% perfekt passform på sina skor stämmer ju inte heller. Det är snarare ett resultat av en direkt dålig passform vilket självklart bör undvikas.

  Jag tror anledningen att man beställer Bespokeskor (om man inte har stora fotproblem) är samma som med kläder. Det är ett djupgående intresse där man gillar processen, hantverket och arbetet samt vill ha en individuell frihet som inte begränsas av något. Vare sig passform, snitt, material eller färg. Inte att man ”behöver” plaggen, skorna etc. Det finns mängder med skor som kanske inte är speciellt snygga men garanterat kommer vara bättre för fötter, rygg och kropp än randsydda herrskor.

  Med all respekt till dig Jesper så tycker jag din ganska omfattande försäljning av skor anpassade efter just dina fötter bevisar att inte ens bespokeskor alltid garanterar perfekt passform. Då du har flera RTW som fått stanna efter utrensningen bevisar det ju tydligt att med rätt modell, läst och vidd kan RTW fungera utmärkt även om det såklart inte erbjuder lika mycket individuell frihet.

  Varför det är färre som beställer bespokeskor än bespokeplagg tror jag beror på följande.

  1. Många anser att passformen i ett par premiumskor i rätt läst/vidd eller t om modifierad läst är tillräckligt bra för att inte ge några fotproblem. Rent estetiskt får man något väldigt nära bespoke även från premiumtillverkarnas RTW/MTO/Semi-bespoke.

  2. Tillgängligheten för att beställa bespokeskor är klart mer begränsat än skräddarsydda kläder där trunk shows blir allt vanligare i Europa. Lägg där till fittings för att inte tala om leveranstid samt möjligheten att få motsvarande (nåja, nästan i alla fall) kvalitet i ett par Semi-bespoke från exempelvis StC eller Bestetti för avsevärt mindre än full bespoke.

  Jag tycker det är kanon om man vill lägga pengarna på bespokeskor men jag tror inte det handlar om att man väljer onda fötter till förmån för fåfänga utan snarare att man anser sig få ”mer för pengarna” via bespokeplagg än skor.

  Oavsett tycker jag det är ett väldigt intressant ämne att diskutera och tackar för en välskriven artikel som alltid.

 3. Andreas skriver:

  Lite underhållande kuriosa är att 50% av männen på bilden från Pitti äger bespokeskor från Roberto Ugolini.

 4. Douglas skriver:

  Trevlig läsning, och jag håller med både dig Jesper och Andreas.

  En annan aspekt än det Andreas tar upp kan ju vara att man helt enkelt gillar kläder mer än skor, utan att det behöver ha med fåfänga att göra.

  Sen tycker jag också att man kan se rätt många som gör tvärtom – de lägger hur mycket pengar som helst på skor men ingenting på kläder. Personligen lägger jag kanske 70/30 till fördel för kläder.

 5. Niklas: Tack! Ja, det är en annan kategori det där 🙂

  Andreas: Tack! Intressant läsa dina synpunkter. För att förtydliga lite, jag menade inte att valet att köpa bespokeskor huvudsakligen skulle vara ett ordopediskt beslut, därför jag också skrev innan citatet från Manolo-artikeln att det ”på ett sätt borde vara tvärtom”, att det är en aspekt man kan titta på och tänka utifrån på det sättet, men förstår att man kan tolka det som du gjort. Det jag menar är att det, precis som du skriver, generellt är samma motiv bakom bespoke inom kläder som inom skor, sen finns tillägg som talar för skornas fördel (ex. passformen påverkar bekvämlighet på annat sätt) och tillägg som talar för kläder (ex. utseendet påverkas tydligare). Jag ställer alltså inte ”onda fötter” mot ”fåfänga”.

  Om vi då tar dina teorier, så om 1 kan det säkerligen stämma att man upplever att RTW/MTO ger tillräckligt bra passform för att vara bekvämt (även om jag som jag brukar skriva så är det en annan nivå av bra passform som man kan (obs, inte alltid får tyvärr, men kan få) med bespokeskor), men på samma sätt tänker jag att man isf på motsvarande sätt borde kunna känna att RTW/MTO på klädsidan med lite skräddarändringar borde vara tillräckligt. Det du sedan skriver, att ”rent estetiskt får man något väldigt nära bespoke även från premiumtillverkarnas RTW/MTO/Semi-bespoke”, är ju något som betonar min poäng i texten.

  Om 2:an så ja tillgängligheten är, som jag också skriver, bättre på klädsidan rent generellt, men frågan här är lite vad som är hönan eller ägget, om det nu är så att det är efterfrågan som driver tillgängligheten, så är ju det ingenting som motsäger något av det jag skriver, återigen, snarare tvärtom. Angående fittings och kvalitetsjämförelse mellan semi bespoke/MTM och full bespoke inom skor och kläder i min mening ju rätt jämförbart, är väl ingen större skillnad där eller (en del nästan samma nivå, en del en bra bit bakom, men även bespoke kan vara sämre, men är ingen tydlig skillnad mellan kläder och skor här upplever jag)?

  Gällande att jag sålt av ett antal skor som i vissa fall varit semi bespoke eller bespoke skulle jag inte säga är särskilt representativt för att säga att”inte ens bespokeskor alltid garanterar perfekt passform” (vilket jag dock förövrigt håller med om, vilket även gäller på klädsidan, så klart) , här handlar det om en kraftig viktuppgång i kombination med ett par olika fotproblem.

  Sen håller jag med om att intresse säkerligen är den stora anledningen man gör beställer den här typen av produkter. Det jag reagerat över här är just då att jag upplever när jag pratar, skriver med eller läser vad dessa personer skriver så beskriver de det själva som att de är ungefär lika intresserade av kläder och skor (självklart generaliserat, men överlag så). Därför jag reagerat lite på detta.

  Trevligt att två av dem har Ugolini! Återigen, som jag skriver, det finns absolut de som har bespokeskor också, men att de är färre än på klädsidan upplever jag som rätt tydligt, och jag vågar också påstå att av de som har bespokeskor så har de högst sannolikt i de allra flesta fallen betydligt fler kostymditon (men du får gärna motbevisa mig om det är helt fel gällande herrarna på bilden) 🙂

  Douglas: Tack! Absolut kan intresset spela in, och är isf så klart logiskt, att jag gjort den generalisering jag gjort är som jag skriver i inlägget och i slutet av kommentaren till Andreas ovan att jag upplever många menar kläd- och skointresset är ungefär jämförbart. Men kan också ha fel där, mkt möjligt.

  Kan inte säga att jag tycker att det är jättemånga som gör tvärtom, men absolut finns dem. Jag själv är en sådan, och där handlar det verkligen om att jag har ett relativt litet klädintresse, men väldigt stort skointresse.

 6. Jim Profit skriver:

  Jag är helt inne på Andreas linje här. Jag tror passformen via MTO är tillräckligt bra för många. Med de skomärken där man kan anpassa både brädd och längd får jag en nästan en perfekt passform och om man sedan har gått in skorna i några månader, har jag riktigt svårt att se att ett par bespoke skor skulle vara mycket bättre för mina fötter.

 7. Jim: Jo, men som jag skriver i kommentaren till Andreas, borde man isf inte på motsvarande sätt på klädsidan känna att RTW/MTO med några skräddarändringar är tillräckligt? Härligt att du hittar RTW-läster som sitter riktigt bra! Självklart är det så att de med abnorlunda fötter (eller annorlunda kroppar, om vi pratar kläder) märker en mer direkt skillnad på konfektion och bespoke. Sedan brukar de flesta som provar bespoke och får till riktigt bra passform där uppleva att det är ytterligare ett steg upp på komfortnivån, det handlar inte bara om att det inte ska klämma någonstans utan också ge stöd osv på ett bra sätt. Men absolut att man kan ha RTW-skor som är ruskigt bekväma, självklart.

 8. Profilbild på Shoesforever Shoesforever skriver:

  Jeg tror også at fallet og utseende har mye å si i forhold til om man velger MTO vs bespoke hva gjelder klær. Om passformen er god nok i sko, vil det ikke påvirke utseende nevnverdig, bortsett fra gångveck, men her spiller også lærkvaliteten inn. Derfor er ofte MTO eller MTM bra nok.

  Det er og klart at interesse spiller inn, men også hvor ofte man har anledning til å bruke dem. Jeg har f.eks ikke kontorarbeid og har derfor ikke anledning til å bruke mye kostym/kavaj eller mer dressede sko, selv om man skulle ha interesse for begge områder. Derfor har jeg mere kängor i min garderobe(bra vi bor i skandinavia), selv om jeg syns at mer dressede sko er fantastiske. På denne måten får jeg jo mere glede ut av min sko interesse. Skal og nevnes at jeg fortfarende er en sko newbie og at det også tar litt tid før man oppgraderer til mellompris og premiumsegment eller bespoke. Vi har heller ikke det samme bespoke tilbudet her i Skandinavia som i Storbritannia, Øst-Europa eller Sør-Europa. Mange som deltar i Pitti Uomo er vel og italienere, selv om det er blitt en internasjonal messe? Vil denne skillnaden mellom interesse for sko vs klær være ulik utifra hvor i Europa man bor? Ellers må jeg si at det norske markedet for klær og sko og mennesker med interesse for det er triste greier i forhold til i Sverige.

 9. Profilbild på Shoesforever Shoesforever skriver:

  Skal og nevnes at om man har spesifikke problem, så bruker man at gå et nivå opp for at søke noe mer. Jeg har lagt merke til denne trenden innenfor ulike områder. For eksempel vil en som har problemer med sin hud søke dyrere og mer spesialiserte produkter for sin hud. En som problemer med en spesifikk muskel, vil finne mer spesialiserte treningsprogram. En med spesiell type kropp, vil søke bespoke vs MTM. En med problemer med sine føtter, vil muligens søke bespoke om MTO ikke rekker. Bare en observasjon.

 10. Andreas skriver:

  Jesper – Jag håller med om att priserna är relativt jämförbara mellan MTM i kostym och MTO/Semi-bespoke i skor. Samtidigt är håller jag ett par randsydda skor för 3 000-5 000 kr betydligt högre än en kostym i samma pengar där både hel- och halvkanvaskonstruktioner ofta innebär ett pris på +7 000-8 000kr. En direkt jämförelse vore att en enklare limmad kostym från typ Hugo Boss eller Filippa K motsvarar ett par limmade eller i bästa fall durksydda skor från typ Rizzo. En randsydd sko från Carmina, Crockett etc skulle jag jämställa med en kostym från Gaiola eller annan bättre halvkanvas då det är ett steg upp i kvalitet.

  Den andra och viktigaste punkten varför jag tror många vill beställa MTM/Bespoke på plagg före skor är för att vid kavaj eller kostym har du 100-tals fler tyger, detaljer etc att välja mellan (det uppenbart synliga som du var inne på). Med skor är fortfarande majoriteten inne på någon form av svart eller brunt skinn, alternativt mocka vilket också väldigt många tillverkare erbjuder RTW. Jag vet att det finns hur galna val som helst med struts, alligator och färger men inom kläder är valmöjligheter med mönster, struktur, nyans och säsong inom bara en blå kostym mer eller mindre ändlösa.

  För att summera så tror och anser jag att RTW i skoväg i regel håller en betydligt högre kvalitet och erbjuder mer alternativ för samma pris än vad RTW i kostymer och kavajer gör. Man skall självklart prioritera vad som är värt mest för just dig. Trots att ingen kostym kan rädda fula skor så rimmar dock för mig ett par Crockett Benchgrade för 5 000 kr till en skräddarsydd kostym för 50 000 kr bättre än ett par GG Bespoke för 50 000 kr till en kostym från Filippa K för 5 000 kr.

 11. Shoesforever: Jo, det ligger mycket i det du skriver, även om det egentligen handlar mer om intresset för dressade kläder och klassiska skor, än för bespoke. Angående din fråga så upplever jag att den här skillnaden i användandet av bespoke som jag upplever det gäller på de flesta håll, alltså inte bara här i Norden.

  Andreas: Skulle inte säga att valmöjligheterna nödvändigtvis är större när det gäller kavaj eller kostym än sko. Pratar vi bespokeskor så har de flesta tillverkarna minst ett hundratal olika läderval att göra, och alla detaljer du kan välja, allt från modell, mönsterupplägget, dekorationer, typ av sula, hur sula och klack ska göras, för att inte minst ta lästformen där du ju har kolossalt mycket alternativ hur man vill utforma den, gör att det knappast handlar om att bara välja svart eller brunt skinn. Lite intressant är att i en kommentar på det här inlägget på den engelska versionen av bloggen så skriver besökaren att denne upplever att det är betydligt fler och svårare val att göra på skosidan (vilket jag iof inte heller riktigt håller med om), men han trodde att inlärningskurvan för att förstå många av de valen på skosidan är högre än på klädsidan, vilket var en förklaring trodde han.

  Däremot har du absolut en poäng i att för 3000-5000 kronor får du generellt något betydligt bättre på skosidan än på klädsidan. Man kommer upp i en bra nivå snabbare på konfektionssidan när det gäller skor, och möjligt att det är något som också spiller över i att fler väljer bespoke på klädsidan än skosidan.

 12. R skriver:

  Ett par obekväma skor kan med tiden bli riktigt bekväma(utan att behöva gå in på ortopedi osv), varför RTW funkar utmärkt för de flesta.

  Om man vidare ser utanför Sverige finns det gott om bra skor men med ett unikt utseende som inte behöver gå loss på femsiffriga belopp och vara bespoke. T.ex. http://www.finsbury-shoes.com/mocassin-belem-veau-velours-noir-vortice-p366 som jag plockade med mig från Paris.

  Ett par dåligt sittande byxor däremot, eller kostym för den delen, har fortfarande samma dåliga passform oavsett tid som gått(förutsatt att personen har någorlunda samma kroppsmått; men inte ens detta kan en skräddarsydd kostym värja sig mot utan korrigeringar, varpå den poängen blir irrelevant).

 13. R: Jo visst anpassar sig bra RTW-skor till viss del efter bärarens fötter, men fortfarande är passformen på en annan nivå med bespoke i regel. Sedan är det så klart många andra delar som gör att en fin bespokesko kostar betydligt mer än vad en sko från ex. nämnda Finsbury (som är bra RTW, men en helt annan sak) eller motsvarande har, det är helt annan hantverksnivå, bättre konstruktion och bättre kvalitet på materialet inte minst i skons innanmäte.

 14. Anonym skriver:

  För mig är stödet vid hålfot ensamt värt mycket. Jag tror att många inte förstår hur bekväma ett par skor faktiskt kan vara, med rätt stöd vid hålfot, förrän de faktiskt upplever det. Jag stod i princip med öppen käft och var helt paff när jag kände på skillnaden första gången, och då var det bara ett litet stöd. Det är något som inte återfinns i många RTW.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet