MENU
Tipset blanda skovårdsmärken 2

by • 2016/04/30 • Skovård, TipsetComments (6)2925

Tipset – Blanda skovårdsmärken

En fråga som dyker upp i lite olika sammanhang är huruvida det fungerar att blanda produkter från olika skovårdsleverantörer. Av någon anledning är det något många drar sig för att göra, ofta köper man ett märke och tänker sedan att man måste fortsätta med den rakt igenom. Så är det inte, svaret är att det går utmärkt att blanda hejvilt.

 

En förklaring till den här synen kan vara att många får lära sig att billigare skovårdsprodukter med silikon inte är så bra för skorna, och att man bör ta bort de produkterna från skon innan man lägger på silikonfria naturliga produkter som är bättre för lädret, då det annars kanske inte går in i porerna ordentligt. Det stämmer bra, och är att rekommendera. Men när du väl börjat med de silikonfria produkterna går det utmärkt att använda en annan sådan produkt från valfritt märke.

För rent krasst kan man säga att i stort sett alla finare skovårdsprodukter, som Saphir, Collonil, Burgol, Turms och så vidare (läs med fördel mer om dem i den här artikeln jag gjorde för Manolo, om ni missat den) innehåller i stort sett exakt samma sak, bara olika blandningar av dem. Det är olika naturliga vaxer och oljor för vård och skydd samt någon sorts lösningsmedel, vanligen terpentin (olja från tallträd). För pigmenterad kräm eller polish används någon sorts färgämne, de finaste produkterna har helt naturliga färgämnen, annars används syntetiskt pigment.

 

Bra skokräm och polish innehåller inte bara ungefär samma saker mellan olika märken idag, utan de har gjort det i många, många år. Bild: Executive Style

Bra skokräm och polish innehåller inte bara ungefär samma saker mellan olika märken idag, utan de har gjort det i många, många år. Bild: Executive Style

 

Man kan tänka på det lite som att man har olika burkar hallonsylt eller liknande (i det här fallet då utan E-ämnen). Det är liksom inget problem om man skulle röra ihop de två syltarna till en, den skulle fortfarande smaka hallonsylt och fungera utmärkt på pannkakan, oavsett om det råkade vara en blandning av Önos och Felix eller bara var och en av dem för sig. Den skulle kunna smaka lite annorlunda, kanske till och med godare ihop, fungera ihop skulle den hur som helst garanterat göra. Det är ju ungefär samma sak i båda syltburkarna, bara olika recept.

Så dra er inte för att prova produkter från olika skovårdstillverkare. Du kanske hittar en vaxpolish som passar ditt sätt att putsa mycket bättre och du får snabbare glans än innan. Och du kanske märker att du får en riktigt fin ton i den där bruna skon om du varvar med skokräm från den och den tillverkaren. Och så vidare.

 

6 Responses to Tipset – Blanda skovårdsmärken

 1. Rolf Rolfsson skriver:

  Gillar verkligen Burgols kräm

 2. Jimmy skriver:

  Gillar verkligen hallonsylt

 3. Rolf: Ja är bra grejer!

  Jimmy: Ja är bra grejer!

 4. random skriver:

  Vad är Shoegazings position gällande hallonsylt som skovårdsprodukt?

 5. Simon skriver:

  Är nyfiken på att utöka skogarderoben med ett par skor i en lite högre prisklass än jag är van vid, har kollat på Edward Greens Chelsea Oxford. Hittade dem på CareofCarl med gummisula, vad är tänkvärt när man kollar på att köpa med läder eller gummisula för skor likt dessa som jag planerar använda i arbetet?

  https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/edward-green-chelsea-oxford-black-calf.html

 6. Random: Inte provat, rapportera gärna om du har erfarenhet.

  Simon: Jag tycker att en sådan modell som de har där är en lysande plain cap toe oxford. Det är suveränt att ha gummisula på en sådan sko som du, om du har jobb där formella skor ska bäras eller om du är inbjuden till formella tillfällen som bröllop eller begravning, kan bära utan att behöva bry sig om väderlek. Just iom att du i de lägena kanske inte har nåt val att ta annan sko, annars är det bara galoscher som kan göra det funkar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet