MENU
Myrqvist-12

by • 2016/03/21 • Köptips, Myrqvist, NyhetComments (10)4381

Nyhet – Herrstil lanserar Myrqvist Goodyear Welted

Nätbutiken Herrstil har allt eftersom utökat sitt utbud till att bestå av mer än skovårdsprodukter och skotillbehör, och nu lanserar man så en egen skolinje, kallad Myrqvist Goodyear Welted. Tre olika randsydda modeller gjorda i Vietnam, som kommer att säljas för 1999 kronor. Slår man till på Kickstarter-kampanjen som drar igång idag så kan man dock komma undan så billigt som 1600 SEK.

 

Herrstil har tagit in bland annat halsdukar, slipsar och strumpor från olika leverantörer för egna Private Label-varumärket Myrqvist. Nu är det alltså dags att även sälja skor under märket. Skorna tillverkas i en fabrik i Vietnam, där folk från brittiska skomeckat Northampton jobbat med att bygga upp verksamheten. De är som namnet klargör alltså Goodyear-randsydda med full grain-läder från ett ryskt garveri, har salpa/leather board-hälkappor (sammanpressat läderslipdamm och lim), och lädersulor med öppen kanal. Ovanlädret är för de bruna skorna crust-läder (ofärgat läder) som målas med läderfärg och får ett fint djup i nyansen.
Inledningsvis erbjuder man tre olika modeller, en plain cap toe oxford (såklart), en adelaide och en semi brogue som alla finns i svart och mörkbrunt läder och brun mocka. Alla skorna görs på samma läst, med svagt fyrkantig tå, som jag tycker ser riktigt trevlig ut på bild i alla fall. Till hösten planerar man utöka utbudet med några fler modeller.

 

Quarter broguen Skytteholm, en av tre modeller som erbjuds inledningsvis.

Semi broguen Strömsö, en av tre modeller som erbjuds inledningsvis.

 

För att snabbt få rull på produktionen av Myrqvist-skorna kör Herrstil med en Kickstarter-kampanj. Där kan man förboka någon av de tre modellerna i sin storlek, och få dem för 1600 kronor. De är redan i produktion, kampanjen är alltså mer för att få in finanser för fortsätta bygga kollektionen, och kommer i de flesta fallen levereras i maj, för några i juli.
Det är kul att fler aktörer ger sig in på kvalitetsskomarknaden, och det säger en del om hur stort intresset är i Sverige när en aktör som Herrstil som klart mest fokuserar här på hemmaplan gör en sån här satsning. Det är dock hård konkurrens även i instegssegmentet, inte minst när det gäller näthandelssidan, och alltid en tröskel för nya märken innan folk lär sig storlekar och kvalitetsnivå etc. Men förhoppningsvis vågar folk prova, inte minst när priset nu är nere på nästan Meermin Classic-priser nu in inledningsskedet.

 

Svarta cap toen Äppelviken.

Modellen Äppelviken.

Här Herrstilgrundaren Sebastian Öhrn till vänster, som diskuterar Myrqvist-skorna med fabrikschegen Michael.

Här Herrstilgrundaren Sebastian Öhrn till vänster, som diskuterar Myrqvist-skorna med Vietnamfabrikens produktionsansvarige Michael.

Quarter brogue

Quarter brogue adelaide-variant, med namnet Skytteholm. Alla bilder: Herrstil

 

10 Responses to Nyhet – Herrstil lanserar Myrqvist Goodyear Welted

 1. Johan skriver:

  Inga bilder på mockan, vare sig på bloggen eller på Kickstarter?

 2. Johan: Nej jag har inte sett några bilder på mockan de använder. Maila Herrstil och fråga.

 3. Lano skriver:

  Jesper jag har ett problem och även ett varningens finger jag vill vifta med. Har ett par skor som är välanvända och väl omhändertagna. Jag har länge haft en iläggsula i dem, den modell med läder på ovansidan och svart undersida av gummi och kol. Du känner säkert till varianten jag syftar på.

  Jag tog nyligen ur iläggsulan och märkte att bindsulan börjat spricka på ganska många ställen. Jag har andra skor från samma leverantör som är mer använda (och har intakt bindsula), så jag tror inte det är något fel på fabrikatet i sig. Nu vet jag inte riktigt hur illa det är, jag har inte märkt av det än när jag går. Säkert kan de användas ett tag till men vet du om detta på något sätt går att reparera? Känns som att det är mycket svårt att byta en bindsula helt…

  Och ett varningens finger till alla som har iläggsula, jag tror att iläggsulan har fungerar som en fuktspärr. När jag haft skorna en hel dag och svettats, orkar inte skoblocken riktigt dra ut fukten ur bindsulan eftersom iläggsulan sitter som ett tätskikt. Jag kommer aldrig mer använda läggsula och gör man det, ska man nog vara väldigt försiktig med att låta dessa sitta kvar i skon när de inte används.

 4. Lano: Aj då. Bindsula går att byta, men bara hos tillverkaren då de behöver tillbaka på originalläst.

  Det är dock högst sannolikt inte iläggssula som är problemet, utan typen av iläggssula. Lagret med gummi och aktivt kol är tyvärr inte jättebra, just för att det täpper igen mot bindsulan. Då är iläggssulor med exempelvis korkundersida eller helt i läder bättre, det släpper ut fukten och låter även bindsulan andas. Annat alternativ är också att låta en skomakare limma dit en tunnare sula i läder på bindsulan, så sitter det också ordentligt sedan.

 5. Lano skriver:

  Jesper: Ok! Trodde det var kört men då kan jag lika gärna använda de så länge det går och sedan skicka tillbaka dem till fabriken.

  Ja du har nog rätt, den iläggsulan hag använde var som sagt katastrof för bindsulan men borde vara lite bättre med läder/kork.

 6. Johan skriver:

  Nu har de lagt ut några bilder på mockan på Kickstarter. Verkar vara en rätt fin nyans.

  https://www.kickstarter.com/projects/herrstil/myrqvist-goodyear-welted-affordable-high-quality-s/posts/1533164

 7. Anders skriver:

  Någon som vet om de har någon butik i Stockholm som man kan prova skorna?
  Ser ju riktigt fina ut! 🙂

 8. Anders: Nej, bara online.

 9. John skriver:

  Lano & Jesper:
  Det här med iläggssulor i kol verkar ha fler nackdelar än att det stänger in fukten mot bindsulan; har ett flertal skor jag inte använder utan iläggssula (byter iläggssula då och då) och har märkt att vissa av dom har fått svarta fläckar på bindsulan som inte går att få bort. Har hittils bara använt fuktig trasa men jag tolkar det som att fläckarna kommer från själva kolfiltret på iläggssulorna? Om detta är ett vanligt fenomen så ser jag inte längre någon anledning till att det ska pratas så varmt om denna typ av iläggssula…

 10. John: Mkt möjligt att det är pga iläggssulan. Det finns säkert fördelar med det aktiva kolet, men också som synes flera nackdelar. Jag brukar som nämns ovan alltid rekommendera helläder eller med kork.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet