MENU
DSC01855

by • 2016/03/06 • Fördjupning, SkovårdComments (9)2140

Fördjupning – Olika putsförutsättningar

Att det alltid är svårare att putsa upp en ordentlig glans på nya skor känner nog många igen. Det kan dock skilja stort mellan olika tillverkare hur enkelt det är att få fram glans, och mycket har att göra med hur mycket skokräm och polish de fått på sig i fabrik. De här skorna ovan är ett utmärkt exempel, båda är nya och har putsats på i princip exakt samma sätt, men slutresultatet skiljer avsevärt.

 

Paret till vänster är modellen Stewart från spanska Crownhill Shoes (kommer en recension av dem senare i år) gjorda i läder från garveriet Haas, de till höger är ett par John Lobb St. Crepin 2008 i läder från Annonay. Båda är anilinfärgat läder, och egentligen rätt lika till karaktären. Den stora skillnaden är alltså att skorna från Crownhill fått betydligt mindre kräm och polish på sig i fabriken jämfört med John Lobb-skorna. Det är inte så att glansen är märkvärdigt mycket högre på JL-paret, men tittar man noga på lädret ser man att det är mer mättat med produkter. Det märks också när man börjar putsa skorna, det är liksom strävt när man går över lädret med putsduken på skor som likt Crownhill-paret inte fått så mycket kräm och polish.

För att göra en jämförelse så putsade jag båda de här paren samma kväll på precis samma sätt, med först tre tunna lager skokräm och sedan ett antal omgångar polish, främst då på tåpartiet. Som synes är det stor skillnad på slutresultatet, trots att insatsen är densamma.
Nu råkar det vara så att det billiga paret är det som är minst fabriksputsat, men det behöver inte alltid vara så att det är dyrare skor som fått mer kräm och polish vid tillverkningen. Det är dock oftare så att det är det här som ligger bakom hur lätt eller svårputsat man upplever att ett läder är, snarare än att det skiljer sig mycket mellan olika kalvläder från olika garverier. Vilket kan vara bra att veta. Det är ju också därför som använda skor som putsats flera gånger alltid blir lättare och lättare att glänsa till, lädret är redan mättat.

 

Crownhill-skorna har börjat få lite glans, men det är långt ifrån något märkvärdigt.

Crownhill-skorna har börjat få lite glans, men det är långt ifrån något märkvärdigt.

Med samma antal lager polish har dock en mindre spit shine byggts upp på Lobb-skorna.

Med samma antal lager polish har dock en mindre spit shine byggts upp på Lobb-skorna.

 

9 Responses to Fördjupning – Olika putsförutsättningar

 1. Jonas skriver:

  Klockrent!
  Har suttit i helgen och svurit över att mina nya Crockett and Jones Connaught var mer svårputsade än mina nya Loake.
  Så går man in på Shoegazing i vanlig ordning och ser ditt inlägg som förklarar varför!
  Tack!

 2. Jonas: Hehe bra timing 🙂 Ja Loake är relativt lättputsade, är tur det iom att vi kör deras skor på SM i skoputsning, annars hade det riskerat bli ett futtigt resultat för de tävlande.

 3. Anders skriver:

  Jag ansluter mig till ovanstående. Jag har alltid haft uppfattningen, att det här problemet hängde ihop med kvaliteten på lädret. Men det var trevligt att lära sig något nytt idag också. Tack.

 4. Profilbild på Per Arvidsson Per Arvidsson skriver:

  Nämen, ljusbruna oxfords? 😀 Bra inlägg i vanlig ordning!

 5. ferm skriver:

  Att putsa mina nya C&J Highbury var en vansinnigt sträv historia de första gångerna! Nu vet jag varför!!:)

 6. Anders och Ferm: Kul att höra!

  Per Arvidsson: Värst vad ni är på mig om ljusbruna oxfords, har faktiskt många fler mörkbruna och mellanbruna oxfords 😀 Och tack!

 7. Per Arvidsson skriver:

  Haha, mellanbruna 😀

 8. ferm skriver:

  Jesper…off topic, men vilket skomakeri i GBG föredrar du vad gäller ditsättning av tåjärn?

 9. Per: Ja, du vet nyanserna mellan ljusbrunt och mörkbrunt.. 😉

  Ferm: Tror inte jag haft några tåjärn ditsatta här i Göteborg, bara gjort tågummin i Borås hos Hojs. I Göteborg brukar jag gå till Larssons Skomakeri, även JnJ är okej och har hört bra saker om Celiks skomakeri på Kapellplatsen, för nämna några.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet