MENU
IMG_3915

by • 2016/01/24 • Edoya, Recension, SkovårdComments (14)2304

Recension – Edoya mockaborste

Japanska Edoya gör några av världens finaste skovårdsborstar, som görs helt för hand i en liten fabrik i Tokyo. Deras mockaborste är gjord med täta strån av fosforbrons, och är rätt och slätt en fantastisk produkt.

 

FAKTA
Produkt: Mockaborste med borst i fosforbrons
Märke: Edoya
Pris: ca 240 SEK vid direktköp i Japan (3 240 yen), i Europa ca 730 SEK (£60)

 

När det gäller utbudet av mockaborstar finns det i princip två tillgängliga varianter, dels de med lite hårdare mässingsborst (ibland med tagel eller andra mjukare strån runt mässingen), dels gummiborstar. De förstnämnda upplever många som väl hårda och sliter en del på mockan, medan de sistnämnda brukar ha problem att lyfta mockans fibrer ordentligt. Den här borsten från Edoya är en tredje variant, som i mina ögon är överlägsen båda de andra. Jag ska snart förklara närmre varför.

Företaget Edoya grundades redan 1718 i stadsdelen Nihonbashi i Tokyo, och var under de första århundradena av sin existens främst inriktad på att göra penslar, men under senaste fjärdedelen har man breddat sig och gått över till att mer fokusera på borstar för kläd- och skovård, hår- och sminkborstar, tandborstar med mera. Förr sålde de sina skovårdsborstar enbart till företag och professionella, men på senare tid kan även privatpersoner köpa borstarna. De har ett stort utbud av skovårdsborstar, med borst från olika hästraser och olika delar av hästen, från gris, get med flera. I princip går det från rätt hårda borstar för att borsta bort smuts från grövre läder i flera olika steg till supermjuka borstar anpassade för att gnugga upp den sista glansen.

 

-

Även själva trähandtaget är vackert gjort.

 

Sedan har de då den här mockaborsten, som alltså är gjord i fosforbrons. Det är en legering som består av i runda slängar 90% koppar, 9,5% tenn och 0,5% fosfor. I Edoyas fabrik görs ditsättningen av borststrån alltså för hand, och det är ett imponerande hantverk. Men det är funktionen som är det bästa med den. Borsten är betydligt mjukare än vanliga mässingsborstar, man kan utan problem borsta på känsliga delar av sin egen hud. Men fortfarande så är funktionen likvärdig med en mässingsborst när det gäller att lyfta fibrerna. Den är en fröjd att arbeta med på skorna, den upplevs väldigt skonsam men har ändå spänst nog att lyfta fibrerna på det sätt man eftersträvar av en mockaborste. Jag har kasserat alla mina andra mockaborstar numera, den här är den enda som används. Prismässigt skulle jag säga att den egentligen är alldeles för billig om den köps av Edoya i Japan, i Europa och USA kostar den mer, bland annat på grund av tullavgifter etc, men jag skulle personligen ändå säga att den är värd sina pengar. Edoya säljs bland annat hos brittiska nätbutiken Exquisite Trimmings och Osloskomakeriet Skomaker Dagestad (Edit: borstarna är slut hos Dagestad, och enligt Stefan Ravnanger som jobbar i butiken så vill Edoya inte exportera, så vill man ha en borste kanske det är idé slå till på de ställen här som säljer. Att Exquisite Trimmings säljer så dyrt är då de köpt de till fullpris i Japan, och sedan då behövt lägga marginal på det).

 

-

Som synes är borsten mycket tät och prydligt gjord.

 

14 Responses to Recension – Edoya mockaborste

 1. Stefan Ravnanger skriver:

  Edoya lager fantastiske børster, men vi er utsolgt. De vil ikke eksportere heller, så vi får ikke kjøpt mer. Skal til Edoya i Tokyo i mars igjen for å kjøpe for eget forbruk.

  Kan også anbefale Hirano. De bruker samme metall mener jeg, og børstene har en fantastisk følelse. Koster litt mer, men er også litt større.
  http://global.rakuten.com/en/store/coupy/item/mwb-hiranosuede/

 2. Stefan: Ah okej, kan tänka mig att de sålde slut. Trist att de inte vill exportera längre. Har uppdaterar texten med infon nu. Bra tips med Hirano. Den är lika mjuk som Edoyaborsten alltså?

 3. Stefan Ravnanger skriver:

  Jesper:
  Kjente aldri på Edoyas semsket børste, men metalltrådene så ut som de på den fra Edoya, og de er også kjent for å være veldig bra. Den var mye mykere enn det jeg har opplevd tidligere, så jeg regner med at det er samme make. Står mellom Hirano eller Edoya for meg neste gang. Trenger to hestehårsbørster og 1 mockabørste for å fullføre settene mine 😉
  Pluss, Hirano kan kjøpes online gjennom Rakuten. 🙂

 4. Stefan: Står att Hiranos borste är mässing, men kan ju vara tunnare, finare mässingstrådar än vad som brukar användas. Ja att det säljs via Rakuten är klar fördel!

 5. Profilbild på shoedog shoedog skriver:

  En borste som är gjord av en legering som innehåller totalt 101% olika material!? Det är ju minst sagt revolutionerande. Väl värt priset!! 😉

 6. Lasse skriver:

  Tycker också att mässing är för hårt och gummi för mesigt. Använder själv en rotfruktsborste med plastborst från ICA. Inte lika sexigt, men mycket effektivt och prisvärt.

 7. Shoedog: Det står faktiskt ”i runda slängar”! 🙂

  Lasse: Hehe nej det är onekligen sexigare med ”helt handgjord i Japan”, men funktionen är alltid väsentligast och fungerar det bra så är det ju toppen!

 8. Thomas skriver:

  Använder själv vildsvinshårsborste till vardagsputs av mina mockaskor efter att jag upptäckte att de strävare vildsvinshåren (jämfört med hästhår) fungerade bra för att lyfta upp fibrerna utan att slita på mockan som mässing eller plast. Inte lika exklusivt som detta men mer lättillgängligt.

 9. Lano skriver:

  Jag är mäkta imponerad över att vi börjat dyka så djupt i detaljer att vi nu börjat diskutera legeringar avsedda för borst 🙂 haha

 10. Johan skriver:

  Lano: vänta bara, snart börjar folk diskutera vilken foderblandning som ger bäst päls hos hästar, getter och vildsvin. Blir hästhåret mjukare med mer morötter i fodret? 🙂

 11. Thomas: Vildsvinsborste kan jag tänka mig fungerar fint ja.

  Lano och Johan: Vadå, menar ni att ni inte har tänkt på borstlegeringar och utfodring innan? Jösses, vilka noobs ?

 12. lano skriver:

  Johan: Det är faktiskt stor skillnad på både päls och läderkvalitet beroende på foder och andra levnadsomständigheter 😀

  Jesper: Just legeringar har jag missat men jag ska ta igen det nu 😀

 13. B M skriver:

  Tack för en trevlig artikel och intressant läsning. Jag måste dock ta tillfället i akt att uttrycka min åsikt när det gäller användning av hårda borstar vid vård av mocka.

  Det är vanligt att man ser fel behandlade skor med sönderrivet mocka, ofta innan själva sulan har slitits. Myten om att man måste ”lyfta mockans fibrer” med en borste av metall eller gummi finner jag förvånansvärt missvisande och felaktig. Testa att sätta någon av dessa mot din hud så har du svaret..

  Jag använder alltid en naturlig nagelborste av hög kvalité. Jag borstar rent skorna samt ”ryktar” mockan på en skonsamt sätt. En gång om åren använder jag mocka shampo och impregnering. Med denna behandling håller mina mockaskor lika många år som mina övriga skor..

  Mvh B M

 14. BM: Kul du gillar artikeln! Nja, håller med till viss del, men jag upplever att det största problemet är hur folk borstar med mässingsborstarna, man gör det dels för ofta och dels för hårt. Då sliter man på mockan i onödan. Men om man som standard borstar av skorna med tagelborste och använder mässingsborste vid tvätt/vårdtillfällena och gör det då försiktigt så klarar mockan det utmärkt, samtidigt som man lyfter fibrerna bra och då får ut maximalt av tvätt/vård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet