MENU
Skomakarmoms 1

by • 2016/01/14 • NyhetComments (16)2239

Nyhet – Regeringsförslag om halverad moms på skoreparationer

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet väntas lägga fram ett förslag om att halvera momsen på mindre reparationer, vilket man räknar med resulterar i att det blir billigare att reparera cyklar, kläder – och skor.

 

Det är Sveriges Radio som fått uppgifter om att förslaget som Miljöpartiet lyfte fram i Almedalen 2012 nu är på väg att bli verklighet. Sveriges Radio ”erfar”, som det så vackert heter på nyhetsspråk, att Miljöpartiet nu fått med sig regeringspartnern Socialdemokraterna på tåget, att från och med 1 januari 2017 halvera momsen på mindre reparationer, från 25% till 12%. Där är då reparationer hos skomakaren en del som kommer att ingå. Syftet är att ge billigare priser hos skomakarn, skräddaren och cykelverkstaden, och därmed hoppas man att fler ska satsa på att köpa saker med kvalitet och sedan reparera dem och ha sakerna kvar i större utsträckning än idag. Ungefär vad jag här på Shoegazing brukar proklamera för, med andra ord.

 

Klackar balanseras. Bild: Per

Klackar balanseras. Bild: Per Arvidsson

 

Det ska sägas att det här har varit uppe för diskussion tidigare, men inte blivit verklighet, så innan ett faktiskt beslut är taget ska man kanske vara lite försiktigt, men det verkar som att det nu är närmre än vad det varit någonsin tidigare i alla fall.
Jag har pratat med flera skomakare runt om i landet idag för att höra vad de tänker om förslaget. Och naturligtvis är det övervägande positiva reaktioner, även om flera poängterar just att det varit prat om det tidigare men inte blivit av. Och Per-Anders Björkman på Björkmans Skomakeri i Falun och Ludvika är lite tveksam till hur stor effekt det skulle ha:
– Ta en ditsättning av gummisparsula som exempel, det kostar idag 250 kronor, och om man skulle dra av hela den halverade momsen på kundens pris skulle den kosta 219 kronor, alltså 31 billigare. Det är nog inget som uppfattas som en dramatisk skillnad för kunden, säger han.
Och det kan nog vara så att det är hos skomakare i storstäderna som gör flest större jobb som halv- och helsulningar som det kan få störst genomslag med momssänkningen, då en halverad moms på arbeten som kostar 1000-2000 kronor märks tydligare.
Exempelvis Carina Eneroth på Skomakeri Framåt hoppas på en ökad kundtillströmning om förslaget blir verklighet, och Peter Holmér på Bäckmans Skoservice säger så här:
– Det skulle så klart bli en ren sänkning av priserna på reparationerna. Bra både för oss och kunderna.

 

16 Responses to Nyhet – Regeringsförslag om halverad moms på skoreparationer

 1. Lano skriver:

  Det är givetvis jättebra om detta blir verklighet. Kommer kanske leda till att prissänkningen blir ca 5% och hantverkarna passar på att höja dina marginaler, vilket många av dem förtjänar. Alla försök att göra svartjobb mer olönsamma är givetvis bra, det är ju åtgärder som dessa som dessutom kan öppna upp för lärlingsplatser som leder till jobb.

 2. Profilbild på Per Arvidsson Per Arvidsson skriver:

  Nu skulle jag inte räkna med att regeringens initiativ kommer att skapa några mängder av arbetstillfällen (det har ju gått sisådär med tidigare diton), men klart trevligt förslag av principskäl. Det borde vara billigt att reparera, dyrare att köpa nytt.

 3. Jonas E skriver:

  På sikt kan man räkna med att hela skattesänkningen vältras över på priserna. Men det kan ta ett par år. Effekten på antalet arbetstillfällen i ekonomin blir högst beränsad.

  I princip är selektiva momssänkningar dåligt enligt min uppfattning.

 4. Peter von Fábry-Eichner skriver:

  Varför detta trasslande med att först skälla ut stackar RUT och sedan krypa till korset med ett litet lappande och lagande förslag som detta? Visst, utmärkt att ge folk en puff i rätt riktning och att ha bra saker, av hög kvalitet som det lönar sig att reparera…

  Det har jag lärt mig av mina föräldrar och de med…

  Både Framåt och Bäckmans är bra verkstäder, men också Mano, något kvarter därifrån är värt ett besök.

 5. Peter von Fábry-Eichner skriver:

  Egentligen skulle helt enkelt momsen minst halveras. Varför ska vi skriva våra (dåliga, okunniga) juridiska inlagor, varför ska (vissa av oss) sula sina skor själva, koppla in (läckande) kranar, sy upp byxorna (ojämnt!) och rita våra egna hus (fult och funktionellt!)?

  Skomakare bliv vid din läst! Låt mig rita köken och badrummen, medan skräddaren ändrar (eller syr nytt!), juristen hjälper till med testamentet och elektrikern drar ny el!

  Det är närmast patetiskt att (mp) tillsammans med (s) först nästan avskaffar en utmärkt och effektiv reform (RUT) och sedan gör något liknande, men som lämnar den svagaste, nämligen den utländska städerskan, som knappt talar svenska. HON får gärna bli oskyddad, opensionerad svartarbetare. Samma sak gäller för övrigt ROT.

 6. Peter von Fábry-Eichner skriver:

  ofunktionellt, ska det vara…

 7. Jag tvivlar faktiskt rätt starkt på effekterna av det här. Det har ju knappast visat sig fungera speciellt bra att sänka momsen för att skapa arbetstillfällen. Frågan är då om det minskar slit och släng-mentaliteten. En skoreparation som tidigare kostade 400kr kan med detta förslag kosta 350kr. Jag har mina tvivel att detta kommer att få speciellt många att göra en helomvändning.

 8. Anders Bäccman skriver:

  Jag gillar förslaget, men det skulle kräva en kommunikationsinsats som nådde bortom oss skointresserade för att få effekt. Kostnaderna sjunker väl inte sådär enormt mycket, men det är ju ett guldläge för att prata om slit-och-slängsamhället och att det är dags att använda saker mer än en säsong.

 9. ^^^Många intressanta kommentarer! Håller med om att det känns som en bra principfråga, att momsen är lägre på reparationer, det är något som behöver uppmuntras. När moms sänks för vissa branscher etc brukar det uppmärksammas rätt stort, så förhoppningsvis får de flesta veta det och tänker att de kanske ska lämna in skorna istället för slänga dem nästa gång.

 10. Mikael skriver:

  Näe gott folk, det kommer knappast att bli några prissänkningar på våra svindyra skoreparationer. Det enda som kommer att hända är att skomakarna får böttre marginal. Thats it vilket känns surt även om jag tycker att vår moms är på tok för hög.
  En snabb undran bara, varför är det billigare att skicka tillbaka sina skor till tex Loake för en helrenovering än att låta tex Bäckmans göra jobbet?
  Själv lämnade jag in mina Aldwych till Manoskoservice där endast en halvsulning och ny klack gick på drygt 800 spänn. Jag blev visserligen nöjd med arbetet på sulan men var det värt 800 spänn? Näe då lädret och innersulan hade behövt lite kärlek också vilket säkert hade kostat det dubbla!!
  Hade jag istället skickat dom till Loake hade de fått en helrenovering för tusenlappen!!
  Kommer aldrig mer att lämna in några skor till nån skomakare utan endast skicka tillbaka till fabriken för en helrenovering i fortsättningen då man får betydligt mer för pengarna.
  Och ja, jag vet att man endast får skicka in skor som ej blivit rörda av någon skomakare samt att de (tillverkarna) ej skickar tillbaka skor till Sverige men min syster bor i England så jag skickar via henne.
  Skulle vara väldigt uppskattat om det gjordes något reportage om nåt liknande och gärna jämföra priserna?

 11. Mikael skriver:

  Och rätta mej gärna om jag har fel, har för mej att byta hela lädersulan med klack på ett par randsydda skor ligger runt 1500 spänn idag och då ingår inte någon vård av lädret, byte av innersula, läder vid hälen osv. Pratar man då skor som ligger prismässigt runt 2500 spänn känns det lagom lockande..

 12. Mikael: Skulle inte dra så hårda slutsatser att det bara kommer bli högre marginaler inga sänkta priser, ex Bäckmans säger ju rakt ut att de kommer sänka motsvarande om det blir av, och svårt se de skulle säga det om det inte var deras tanke. Och även om det finns några skomakare som tjänar okej, så gäller det inte de flesta, däremot sliter i princip alla väldigt hårt, så skulle de få lite bättre marginaler hade iaf inte jag klagat. Men som sagt tror jag att vi kommer se sänkta priser, även om alla säkerligen inte kommer ta det rakt av.

  Gällande halvsulning så är det helt upp till var och en att avgöra om det är värt lämna in till skomakare eller inte. Personligen upplever jag att en halvsulning med klackbyte är precis vad som behövs i regel, och med lite ny korkfyllnad som också oftast görs. Finns i regel ingen mening att göra en helsulning, de flesta som har skor i ett par decennier brukar högst göra en helsulning en gång, övriga 2, kanske 3, på den livstiden är halvsulningar.

  Att sula om hos skomakare är på många sätt en annan sak än hos fabrik. Fabriken kör in de på samma lina som övriga skor och har en helt annan effektivitet i jobbet, och det faktum att de ofta för enkelhetens skull (ja, i fabriken går det ofta fortare bara slita bort allt och sy dit nytt) byter rand mm är egentligen mest negativt, då man ex gör nya hål i plirbandet och sliter på det. Har skrivit mer om detta i det här inlägget, att den ultimata kombon vore de vanliga frekventa jobben hos skomakaren som är mer skonsamma, och nån gång tillbaka till fabrik: http://www.shoegazing.se/2014/03/23/guide-omsulningar-och-klackning/
  Och byta bindsula görs väldigt sällan, då måste de ju i princip bygga om hela skon. Att putsa upp ovanlädret gör jag också rätt bra på egen hand, så för mig är det snarare fabriksomsulningarna som är lite överskattade. Och det ska sägas att det i regel kostar mer än 1000 kr skicka tillbaka skorna också, Loake ligger lågt just för att de gör billigare skor.

 13. Mikael skriver:

  Tack för ett välskrivet svar!!
  Dock kommer min taktik vara att skicka tillbaka skor för renovering till fabrik då jag tror att jag får ut mer för pengarna och att skorna blir som nya igen. Även Cheaney tar ”endast” 90£ för en full renovering vilket känns väldigt prisvärt och jag har för mej att Church’s tar nåt liknande betalt.
  Det jag menade var att man får ju betydligt mer för pengarna på såvis kontra att lämna in till skomakaren flertalet gånger vilket jag gjort hittills vilket blir rätt dyrt och det är sällen jag får någon ”wow” känsla. Provat både Bäckmans och Mano utan någon vidare ”aha-upplevelse”..
  Visst förstår jag att det blir billigare för fabrikerna att låta skorna följa produktionslinan men då blir dom ju som nya mer eller mindre? Och motsvarande behandling skulle väl kosta minst det dubbla hos någon välkänd skomakare?
  Och även om nu priserna sänks med säg, 10%, så känns det fortfarande inte särskilt billigt.. Någon hundring hit eller dit känns inte avgörande för min del.
  Det enda jag vill i slutändan är ju att lämna in ett par skor och få ut dom med en riktig ”wow” känsla, dvs att de ser ut som nya igen utan att det kostar överdrivet mycket.
  Ps! Renoveringen av Italigente skorna som du skrev om blev riktigt bra men vad skulle det egentligen ha gått på inklusive putsning?

 14. Mikael: Klart du ska skicka tillbaka dem om du upplever att det är värt mer för dig. Att de känns ”som nya” som du fokuserar mycket på är annars något som jag får till känslan av nästan varje gång jag putsar upp ett par skor, och om det är det du vill åt och inte gör så ofta själv (vilket du borde) så kan skomakaren göra det också i samband med omsulning, så du vet.
  Italigenteomsulningen var en vanlig halvsulning, kostar 850 kr tror jag hos Bäckmans, enda var att jag putsade ovanlädret själv efteråt.

 15. Mikael skriver:

  Jesper:
  Nja jag lämnar in alla mina skor 2 gånger om året för eventuellt lädertvätt och putsning sen putsar jag själv hemma..
  Väldigt bra artikel du länkade till om just ämnet omsulning och klacking förresten!
  Sjukt kul och intressant att läsa även om jag tycker att det mesta du skriver är bra så är nog det här ämnet det mest spännande.
  Hade jag varit ute efter att få tillbaka ett par helt nya skor hade jag ju köpt det, det är ju patina och den sköna känslan att hålla skorna levande iaf jag är ute efter?
  Det är nog helt enkelt som så att jag måste prova en fabriksrenovering iaf för att verkligen känna skillnaden för att förmodligen komma fram till precis det du skriver..
  Återigen stort tack för svar och en väldigt bra och upplysande blogg!
  Med vänlig hälsning, Mikael

 16. Jerry: Ja absolut, prova fabriksrenovering, så vet du vad du föredrar sedan. Tack för vänliga orden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet