MENU
Orbans 3

by • 2016/01/12 • Budget, Köptips, Orban'sComments (14)3900

Köptips – Nya budgetmärket Orban’s

Franska Orban’s är en mycket intressant nykomling på kvalitetsskoscenen, som erbjuder Goodyear-randsydda skor för under 1400 SEK, och dessutom är hela utbudet nu på rea med 20%, vilket innebär att de landar på drygt 1100 kronor.

 

Bakom Orban’s ligger välkände Marcos Fernandez Cabezas. Han har en bakgrund som designer och i ledningen hos Bowen och Emling, och har startat såväl Markowski som Septieme Largeur, vilket gör att det känns som en aktör att räkna med framöver.
Orban’s drog igång så sent som i höstas, och säljer bara direkt till kunder via sin egna butik i de östra delarna av centrala Paris och via sin webbshop. Den finns dock än så länge bara på franska, men går man in på sidan med Chrome som webbläsare eller via Google och kör translate så hänger man med på det mesta, och även utan det tycker jag det går att förstå hela proceduren med att lägga en beställning även med begränsade kunskaper i det franska språket.

 

Butiken i Paris.

Butiken i Paris.

 

Som brukligt med fransoserna så nämner man inte närmre var skorna tillverkas, men det är i Europa och med tanke på prisnivån och hur skorna ser ut så är det sannolikt i Portugal eller möjligtvis Spanien. Alla skor är alltså Goodyear-randsydda med läder från de välrenommerade franska garverierna Du Puy och D’Annonay. De är gjorda på lädersula eller en lite grövre gummisula. Fyra läster erbjuds, och som ofta när Fernandez är inblandad ser de klart trevliga ut, och de flesta lär uppskatta åtminstone någon av dem. Modellutbudet är redan från start stort, med inte mindre än 77 olika varianter om man räknar med de olika lädervalen. Det mesta är tolkningar av de vanliga klassiska modellerna, med några enstaka mer speciella varianter.

 

En fin wholecut i mörkbrunt läder med lite rött i tonen.

En fin wholecut i mörkbrunt läder med lite rött i tonen.

 

Så har vi då priset, som är riktigt konkurrenskraftigt. Ordinarie kostar skor ca 1400 SEK (€150) och kängor ca 1600 kronor (€175). Redan det är bra, men just nu är det som sagt rea och med 20% rabatt hamnar skorna på drygt 1100 kronor och 1300. Frakten till Sverige ligger på en bit under 200 kronor så man kommer undan riktigt billigt.
Då märket är så nytt finns det rätt lite info om hur de är i storlekarna och hur kvaliteten uppfattas och så, men exempelvis den franska stilbloggen Le Barboteur som testat ett par är nöjd med sina. Så länge man inte förväntar sig underverk till det priset så lär det finnas goda chanser att bli riktigt nöjd.

 

Lädersula.

Lädersula. Bild (även översta bilden): Le Barboteur

Derby i mörkbrunt. Bilder: Orban's

Derby i mörkbrunt. Bilder: Orban’s

 

14 Responses to Köptips – Nya budgetmärket Orban’s

 1. Johan skriver:

  Det man närmast tänker på är ju Meermin, skall bli intressant att höra hur Orban står sig i en jämförelse. Meermin skär ju i kostnaderna genom att förlägga produktionen i Kina så frågan är var Orban hittar sina besparingar?

 2. lano skriver:

  Det är bra med fler märken i denna prisklass som ”alla” faktiskt kan köpa. Säkerligen betydligt mer sko för pengarna än hos gemene köpcenterkedja med limmade varianter i samma prisklass.

 3. Johan: Jo precis, är väl Meermin de kommer jämföras främst med, även om finns en del andra i liknande prisklass (Loding, Gordon Bros mfl). Och det går att få ner priserna riktigt mycket även i europeiska länder som Portugal, Ungern, Polen, Serbien, Bosnien mfl, om man då dessutom kör en affärsmodell utan återförsäljare. Så inte nödvändigtvis så att de måste ha kapat mkt jämfört med asiatiskt producerade skor.

  Lano: Ja, håller med!

 4. K skriver:

  Hej,

  Har någon provat och kan ge information gällande storlekna?

  Är de true to size?

 5. Mästaren skriver:

  Finns det något tips att få hemsidan på begripligt språk?

  Engelska/tyska??

  S

 6. Mästaren: Ja som jag skriver i inlägget, använder du Chrome som webbläsare kan du bara klicka översätt, annars går du in på sidan via Google: du googlar Orbans.fr, klicka på Översätt sidan som finns vid sökträffen.

 7. Profilbild på Tjelander Tjelander skriver:

  Måste vara västvärldens sämst fungerande webshop! Har försökt att lägga varor i korgen med fyra olika webbläsare utan att lyckas…

  Någon annan som lyckas?

 8. Profilbild på Tjelander Tjelander skriver:

  Krävdes tydligen ett konto för att få det att fungera riktigt…

 9. Espen skriver:

  Tjelander, skriv gjerne inn her om passformen och førsteinntrykk når skoene ankommer, og om du har noen andra märken att jamføra med. Och läst/modell du valde 🙂

  Mvh.

 10. Björn L skriver:

  Jag blev nyfiken och beställde ett par ”Orban’s RICHELIEU BOUT DROIT CITY Marron foncé”, läst 544. Utseende och passform motsvarar till stor del Loake Aldwych. Något lägre i vristen dock. På inrådan från säljaren gick jag upp en halv storlek, vilket stämde bra. Så 10 i denna modell från Orban’s motsvarar 9,5 i Loake Aldwych.

  Mina höga vrister är dock inte helt nöjda med modellen så de kommer att säljas. Dyker upp i forumet.

 11. Björn L: Okej, låter som klart prisvärt då mao. Tack för du delade med dig av lite förstahandsinfo!

 12. Björn L skriver:

  Kan också nämna att gummisulan de använder är betydligt mjukare och lättare än den traditionella Dainite-sulan. Skon är väldigt lätt (trodde paketet var tomt när jag hämtade det på posten ☺).

 13. Espen skriver:

  Hur känns läderet Björn? Stivt/mjukt? Tunnt/tjockt? Tänker prova ett nytt märke, osäker om jag ska gå för Meermin eller Orbans.

  Tack!

 14. Björn L skriver:

  Espen, jag har inte så mycket att jämföra med sida vid sida. Men jag tycker skinnet är likvärdigt med Loake Aldwych. Kanske något mjukare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet