MENU
Dra åt snörning 3

by • 2016/01/09 • Passform, TipsetComments (12)3104

Tipset – Dra åt snörningen ordentligt

Ännu ett sånt där tips som är en självklarhet för många utav er, men som jag märkt att förvånansvärt många ändå gör fel kring. Det handlar om att se till att man drar år snörningen/spännena på skorna ordentlig så att fötterna hålls på plats som de ska i skon.

 

Det här är ett ämne jag varit inne kort på i ett tidigare inlägg för ungefär ett och ett halvt år sedan, men då jag sedan jag började konsulta för Italigente och på trunk shows och annat hjälpt många prova ut skor själv, så har jag insett att det är ännu vanligare än jag trodde och tycker därför det är värt ett eget inlägg.
Snörningen av skor är en briljant konstruktion som låter en helt individuellt dra åt skorna så att de ska sitta så bra och bekvämt som möjligt. Särskilt skor med fem snörhålpar eller fler har utmärkt funktion, men även färre är så klart funktionellt. Spännen som på munkskor är mer begränsat, men även här brukar man i de flesta fall kunna justera någorlunda hur hårt skorna ska sitta.

 

En sko som inte är korrekt åtdragen i snörningen. Bild: StyleForum

En sko som inte är korrekt åtdragen i snörningen. Bild: StyleForum

 

Jag vet inte om det är en sjuka som kommer av att folk ofta är vana vid att gå i olika sneakers som man allra helst snörar hyfsat löst, gärna med fixerad knut, så man bara kan dra av sig och på sig dem utan att behöva någonsin behöva knyta dem. Att man därifrån är ovan vid att dra åt snörningen. För det är som sagt förvånansvärt vanligt att man inte alls drar åt skobanden utan gör det väldigt tafatt, gärna med foten framskjuten en bit också, så att det blir riktigt löst och fippligt när man går i dem. Det är naturligtvis inte korrekt.

När du sätter på dig skor ser du till att hälen ligger kloss an mot bakkappan, sitter du ner kan du gott lyfta upp tåpartiet i luften och banka i klacken i backen så foten åker bak ordentligt. Sedan drar du åt snörningen med början längst ner och metodiskt jobbar dig uppåt mot knuten, som du då knyter efter att ha dragit åt en sista gång (hur knuten görs bäst går jag igenom i det här inlägget). Det ska naturligtvis inte vara så att foten domnar av för att du dragit åt som en galning, utan det handlar om att få foten helt fixerad med hjälp av snörningen, eller då spännena om det är sådana skor. En sko med korrekt passform är fortfarande bekväm, eller rättare sagt blir riktigt bekväm först när snörningen är korrekt åtdragen. Har man glipor exempelvis i hälen eller vid sidorna av öppningen är skon inte ordentligt spänd, eller passformen felaktigt. Då kommer foten flytta på sig i skon och man kan få hälsläpp, ingetdera önskvärt. Så vet du med dig att du snörar åt dina skor rätt löst, och inte har fötterna fixerade i skon, börja träna på att göra detta korrekt på en gång.

 

Även kängor ska dras åt ordentligt hela vägen upp. Bild (även översta bilden): Cobbler Union

Även kängor ska dras åt ordentligt hela vägen upp. Bild (även översta bilden): Cobbler Union

 

12 Responses to Tipset – Dra åt snörningen ordentligt

 1. lano skriver:

  Har du problem med att bilderna visas eller är det min webbläsare som spökar?

 2. Lano: Nej jag har märkt problemet, dock bara på de två senaste artiklarna. Har provat massa olika grejer men inte hittat en lösning än. Det konstiga är att det funkar i Chrome på datorn för mig utan problem, men inte i Chrome på mobilen eller Safari på datorn, exempelvis. Väldigt störigt är det.

 3. Profilbild på Torpacosaurus Torpacosaurus skriver:

  Funkar utmärkt i Firefox hela tiden.

  måste bara påpeka att det är ganska gött att inte snöra hela vägen upp på mina GG Wigmore.

 4. lano skriver:

  Ja det är faktiskt skitirriterande 🙂 Fungerar inte i Safari eller iOS. Får nöja mig med texterna tillsvidare 🙂

 5. Geneva skriver:

  Jag kan bara citera Salvatore Ambrosi, passformen är viktigast av allt, den första parametern att ta hänsyn till oavsett vilket val det handlar om. Hellre ett par bespoke Meermin än ett par EG, som är för små, ses var och varannan dag på diverse ”menswear” bloggare. Ett bevis på att känsla och stil inte går att studera sig till köpas för pengar.

  Bra och behövt inlägg!

 6. Jonas den sorgsne.. skriver:

  Oj vad jag reagerade negativt på denna artikel 🙂
  Detta pga. fotproblem av för hårt knutna och trånga skor 🙁
  Jag har knytit dom ordentligt så dom suttit bra och varit bekväma. Tyvärr gillar inte mina fötter det då jag har fått en klämd nerv i båda fötter.
  Så mina dagar kommer tyvärr att bestå av hiskeliga men väldämpade, breda och löst knutna basketskor (inte ens mina schyssta sneakers kan jag ha) på kontoret…

  ‘He cried in a whisper at some stage, at some vision – he cried out twice, a cry that was no more than a breath,
  ”The horror! The horror!”.’

 7. Lano och Tor: Ja just att det fungerar för vissa och inte för andra gör det ännu konstigare. Har som sagt provat en massa grejer och googlat en massa, inget har fungerat. Får se vad som händer vid nästa wordpress-uppdatering, löser inte det detta vetifan vad jag ska göra.

  EDIT: Provade lägga in bilderna igen nu, har testat det tidigare men då har de försvunnit igen, men denna gång gjorde jag det i Safari. Får se om de ligger kvar nu, isf så är det något med Chromes webbläsare som är problemet när jag gör artiklarna.

  Geneva: Ja passform är absolut viktigast. Tack!

  Jonas: Aj då, det lät inget bra, tråkigt! Men då är det sannolikt dels för små skor du använt och dels då dragit åt snörningen alldeles för hårt. Som jag skriver så ska det ”inte vara så att foten domnar av för att du dragit åt som en galning, utan det handlar om att få foten helt fixerad med hjälp av snörningen”.

 8. lano skriver:

  Nu fungerar det igen 🙂

 9. Markus skriver:

  Jonas: låter som Mortons neurom det där. Har samma problem själv och har löst det med skor i G-vidd och, i mitt fall, gjuten sula. Funkar förvånansvärt bra och håller Ecco och Air Jordan borta

 10. Lano: Härligt!

  Markus och Jonas: Ja låter absolut som det kan vara Mortons neurom! Bra i det dåliga isf är att det som jag förstår det oftast går att bli av med, antingen via inlägg mm som för dig Markus eller med operation.

 11. Richard skriver:

  Alla bör lära sig att knyta skorna på nytt. Se hur man genom en enkel vändning får en snyggare och självlåsande knut. Filmen som förändrade mitt liv:

  https://www.ted.com/talks/terry_moore_how_to_tie_your_shoes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet