MENU
DSC00298

by • 2015/12/15 • Italigente UncoveredComments (20)2777

Italigente Uncovered nr. 4

Var ett tag sedan sist, men nu återigen en inblick i arbetet med svensk-italienska Italigente. Idag bland annat om var vi landat kring kommande nyheter i utbudet där ni läsare ju varit med och kommit med input, om det första tillskottet i instegslinjen Italigente Basic och så om att jag efter årsskiftet kommer att börja jobba för Kavat och Italigente på heltid.

 

Modellutveckling

Vi hade i senaste Italigente Uncovered-inlägget en omröstning kring vilka modeller ni tyckte att vi skulle satsa på för nästkommande säsonger. Det gav ett ganska tydligt utslag där två modeller för vanliga Blake/Rapdid-sydda kollektionen och en modell som sommargäst var klart mest populära, och därför har vi nu gått vidare med just dessa. Den största favoriten bland er var en adelaide i polo suede, på nya klassiskt runda lästen 15 med enkel lädersula. Den kommer att släppas i vår, och ett första sample ser ut så här:

 

Första sample för adelaide i mocka.

Första sample för adelaide i mocka.

 

Vi är inte helt nöjda med mönstret, det har blivit en lite för kort vampdel, så detta ska vi korrigera lite till slutgiltiga modellen. Den ska också ha den smalare varianten av midja, vilket inte sampleskon har. I övrigt känns den riktigt lovande.

Den andra modellen i vanliga kollektionen var en så kallad Plain Toe Blucher i mellanbrunt grainläder på grövre 08-lästen, med dubbel gummisula och stormrand. Tänkt lite som ett lillasyskon till kängan Viterbo Torrone, och den kommer att släppas först till hösten nästa år. Här en sample av den:

 

PTB i grainläder i nyansen vi kallar Torrone.

PTB i grainläder i en nyans kallad Torrone.

 

Den är vi nöjda med, och känner egentligen inte att det är någonting som behöver korrigeras. Enda funderingen jag har är angående lädret. Kavat har nämligen ett miljömärkt grainläder som kallas Eco Performance (EP) som får en speciell sorts behandling och blir väldigt vattentåligt. Magnus Ericson som är grundare av Italigente och VD på Kavat har pratat om möjligheten att använda det lädret även för Italigente. Något jag funderat mer på det senaste efter att jag och min fru hamnade i en riktig störtskur i Göteborg häromveckan, då det blev så himla tydligt med fördelarna med lädret. Illustreras nedan:

 

Direkt efter att jag kom in.

Direkt efter att jag kom inomhus. Vattnet håller sig på ytan, och det är bara vårdat med vanliga skovårdsprodukter.

Här i jämförelse med min frus Loake i vanligt slätpressat läder, efter att de båda precis torkats av. EP-lädret är i princip helt torrt, medan det vanliga lädret är dyngsurt, man kan se den naturliga nyansen på några fläckar på skaften.

Här i jämförelse med min frus Loake i vanligt slätpressat läder, efter att de båda precis torkats av. EP-lädret är i princip helt torrt, medan det vanliga lädret är dyngsurt, man kan se den naturliga nyansen på några fläckar på skaften.

 

Grainlädret som PTB-sampleskon gjorts i är ett riktigt fint läder, men det har inte de egenskaperna som EP-lädret har. EP-lädret veckar sig kanske lite mer och det är svårare få samma glans på det som man ändå kan få med vanligt grainläder om man vill. Så svårt val. Har ni synpunkter och input får ni gärna skriva dem i kommentarsfältet nedan.

När det gällde sommarsko för nästa år var det många av er som gillade tanken på en nätt loafer i mocka. Den har vi därför gått vidare med och gör en penny i två mockanyanser, men istället för durksydd som från början var tanken gör vi den med Bologna-konstruktion. En lite mer komplicerad konstruktion som på många sätt är ännu bättre för ändamålet, då skorna blir lika nätta och lätta men blir ännu följsammare och bekvämare. För Bologna görs ovanlädret som en strumpa, och sedan syr man med durksöm fast yttersulan.

 

Sample på penny loafern med Bologna-konstruktion.

Sample på penny loafern med Bologna-konstruktion. Den här sandfärgade är ena varianten, den andra blir i mörkgrön mocka. Vi kommer ta bort den yttre hälkappan här och bara ha en vanlig mittsöm i bak, i övrigt blir den färdiga modellen som på bilden.

 

Sedan så har vi äntligen fått ordning på den nya tunna så kallade city-gummisulan på modellen Biella II Mogano. Tanken var ju att den skulle kommit redan i höstas, men nu blir det istället släpp till våren. Det finns lite detaljer fortfarande vi skulle vilja slipa till, men så här ser i alla fall den senaste sampleskon ut:

 

Biella II Mogano, en andra sample.

Biella II Mogano, en andra sample.

Sulan underifrån.

Sulan underifrån.

 

 

Premiär för Italigente Classic

Som ni som läst de tidigare Italigente Uncovered-artiklarna vet har vi velat göra en billigare instegsserie med några olika basmodeller. Vi började titta på att göra på Balkan, där vi fick kontakt med en liten fabrik i Serbien. Tyvärr gick det väldigt trögt med leveranserna och det som var tänkt som en prisvärd studentsko blev inte färdig förrän i höstas. Vi har tagit en time out i det samarbetet men tog dock hem en serie svarta plain cap toe oxfords som test. Modellen kallar vi Monza Nero, och är gjord på en äldre förlaga till den svagt mejslade 29-lästen som heter 16. Den är gjord i ett lokalt kalvläder med fint spänst från garveri som också levererar till Prada och Louis Vuitton, med exempelvis ritsnedlagd sula och salpa/läderboard-hälkappa som är relativt ovanligt på skor i den här prisklassen (de ligger på 2495 kronor).

 

Monza Nero.

Monza Nero, som också är på översta bilden.

 

Som nämnts innan tittar vi på att göra en fortsättning av Italigente Classic-serien för att kunna erbjuda riktigt bra skor till instegspris. Vi kommer under 2016 berätta mer om detta.

 

 

Skobranschen på heltid

Vid årsskiftet lämnar jag min tjänst som kommunikationsvarig för ett kompetenscenter på Chalmers och börjar jobba med skor på heltid, som e-handelsansvarig för Kavat och linebuilder för Italigente. Jag kommer alltså ha ansvaret för Kavats nätbutik, och utveckla både innehåll och funktion, och också ansvara för inköp till den med mera. På Italigente kommer jag fortsätta göra det jag gjort på konsultbasis nu kan man säga, som är allt från kommunikation till produktutveckling, men också lite nya grejer som att jag kommer jobba mer med skorna Italigente gör på licens för Oscar Jacobson. Det ska bli fantastiskt roligt att göra detta, både så klart att få jobba mer med Italigente och utveckla det ytterligare, men också att vara e-handelsansvarig på Kavat och få sätta sig in i och lära mig ett nytt område som näthandel.

 

Undertecknad under en skovårdsskola med Italigente hos Spiga 3 i Göteborg. Bild: Milad Abedi

Undertecknad under en skovårdsskola med Italigente hos Spiga 3 i Göteborg. Bild: Milad Abedi

 

För bloggen kommer det här inte innebära någonting egentligen utöver läget idag. Jag kommer fortsätta med de här Italigente Uncovered-inläggen, och den kunskap jag får med mig ”från andra sidan” av att jobba med skor kommer jag dela med mig av både där och i andra sammanhang här på bloggen. Shoegazing fortsätter jag driva på fritiden, och som jag hoppas att ni har märkt kommer jag fortsätta att skriva om alla möjliga märken, även konkurrenter till Italigente, på det sätt de förtjänar, vilket ofta är positiva ordalag. Jag hoppas helt enkelt att ni kommer fortsätta ha förtroende för det jag skriver här.

 

20 Responses to Italigente Uncovered nr. 4

 1. Camilla skriver:

  Den översta reklambilden för herrskorna med kvinnoben i bakgrunden var mycket smakfull.

 2. Profilbild på RolleFC RolleFC skriver:

  Kul med de här posterna Jesper. Mitt, och säkert de allra flesta andras, förtroende är orubbat och jag gläder mig åt att få ta del av ytterligare kunskaper från ‘behind the scene’.

 3. Profilbild på David David skriver:

  Verkligen kul att du nu får jobba med en hobby du verkar verkligen brinna för, betalt dessutom. Grattis!:)

  Har ni möjligen en bild på ”split toen” även uppifrån?

 4. Profilbild på Marre Marre skriver:

  Grattis till nya tjänsten. Häftig resa du gjort!

 5. Camilla: Tack! (tror jag iaf, såvida du inte är ironisk? Skulle försöka få till en festkänsla på bilden och min fru var den enda jag hade i närheten som kunde ställa upp och se ut som festdeltagare, då mina två små söner inte hade varit så realistiska på nyårsfest..)

  Roland, David och Marre: Stort tack för de vänliga orden, och det värmer att ni har fortsatt förtroende! Här David har du en bild på Biellan uppifrån: http://i.imgur.com/CdWsTpG.jpg

 6. Linus skriver:

  Stort tack för att du delar med dig i denna fantastiska bloggen och grattis.

 7. Profilbild på Rasmus Rasmus skriver:

  Grattis till jobbet, kommer fortsatt bli spännande med undercover inläggen.

  Gällande skorna ser det ju väldigt lovande ut både med adelaiden och PTBn, kul!

 8. Linus och Rasmus: Tack så mycket! Och trevligt du gillar de modellerna Rasmus.

 9. Tony Johansson skriver:

  Hej Jesper!
  Äntligen börjar du jobba med skor på heltid. Det var bara en tidsfråga. Stort grattis!!

 10. Gert skriver:

  Snygga ben på frun! Men handen på hjärtat, Kavat-kängorna är inte mycket att hänga i granen. Sulan och sulkanten förstör ju alltihop, sedan må de vara aldrig så regntäta. Jämför med fruns Loake som är bra mycket snyggare. Jag skulle hellre ha gummistövlar.

 11. Tony: Tackar!

  Gert: En smaksak så klart. De är ingenting jag har till vardags på jobbet eller så, men ganska ofta på helgerna. Kan säga att de är väldigt mycket bekvämare än gummistövlar..

 12. Rolf Rolfsson skriver:

  Riktigt bra, stort grattis!

 13. Per skriver:

  Oroa dig inte för förtroendet så länge du är så transparent kring ev intressekonflikter. För övrigt tycker jag att italigenteskorna börjar se fina ut. Bra jobbat där!

 14. Magnus Ericson skriver:

  Vi är superglada och ser fram emot att ha Jesper med i vårt team. Skonördar är vi allihopa så garanterat kul blir det. Kavat & Italigente står för hållbarhet och spårbarhet. Vi brinner för kvalitet och skor som håller över tid. Skor att vara stolt över. Som gammal skoideolog så är det med glädje man idag kan konstatera att intresset för kvalitetsskor aldrig varit större. God jul på er alla likasinnade 😉

 15. Profilbild på Adam Adam skriver:

  Grymt snygg mockanyans på adelaiden! Grattis till nya jobbet, har varit väldigt kul, inspirerande och lärorikt att följa din och bloggens utveckling från start 🙂

 16. Per och Adam: Tack så mycket! Och kul ni gillar nya modellerna!

  Magnus: Det kommer bli grymt! 🙂

 17. Gert skriver:

  Kul att Kavat är på gång
  Jag har genom åren köpt många Kavat till mina sju barn. Nu är det första barnbarnets tur att få bra skor. Jag hade gärna köpt till mig själv också om inte känslan av förvuxna barnskor varit så påtaglig. Det är främst, som jag påpekat ovan, sulan och sulfästningen som är så klumpig och ”barnslig”. Om du kan få stil på det tror jag att kunderna strömmar till. Lycka till!

 18. Profilbild på Shoeny Dungeon Shoeny Dungeon skriver:

  Jag förstår inte alls tjusningen med Kavat-kängan. Det går att impregnera vilken läderkänga som helst till att bli i princip vattentät om man använder lite tuffare produkter och inte är inställd på att den ska glänsa. Och väljer man Kavat är uppenbarligen inte så noga med estetiken; ”förvuxna barnskor” som Gert så träffande beskrev dem.

 19. Gert, Shoeny: Som sagt så är det en smakfråga så klart, de är relativt populära, så finns absolut folk som tycker de är fina. Och man utvecklar vuxensortimentet på Kavat, så kan kanske komma grejer som ni gillar bättre i framtiden.
  Det är klart det går impregnera läderskor med minkfett och annat för att det ska stå emot väta bättre, men på lite finare läder blir det sällan bra i längden då det kan bli sladdrigt och gärna ibland också inte går in i lädret ordentligt utan bara blir kladdigt utanpå (vilket just med grainläder är ganska vanligt, då den mönsterpressade ytan ofta ”sväljer” produkterna sämre). För att sprayimpregnera skor är ju ingenting att rekommendera.

 20. Profilbild på Shoeny Dungeon Shoeny Dungeon skriver:

  Jag undrar om Försvarsmakten impregnerar sina kängor (känns väl rimligt?), för ett par M90 eller sjöstridskängor kan man ju få vattentäta med en oblyg mängd Kiwi-polish.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet