MENU
Du puy 1 från auvergne-noveau-monde.fr

by • 2015/11/27 • NyhetComments (6)1497

Nyhet – Hermès köper Tanneries Du Puy

Igår blev det officiellt att franska lyxmärket Hermès köper garveriet Du Puy från JM Weston. Det innebär att Hermés nu äger båda de två största leverantörerna av kalvläder till kvalitetsskor i världen. Hur detta påverkar övriga skomärken som ju också köper hudar från Du Puy i hög utsträckning återstår nu att se.

 

Franska Hermès äger som säkert bekant John Lobb Paris, både konfektionsdelen som tillverkas i engelska Northampton och bespokedelen i Paris, plus att man så klart då gör en hel del väskor och accessoarer i kalvläder. Behovet av bra material är med andra ord riktigt stort, och som vi sett mer och mer de senaste åren är att de stora aktörerna ser till att köpa upp olika garverier, främst för att säkerställa att man kan ha god tillgång på bra hudar när nötköttsätandet i Europa minskar och tillgången till bra hudar går ner, samtidigt som efterfrågan ökar. Bland annat så köpte alltså Hermès Tannerie D’Annonay för några år sedan, och i ungefär samma veva köpte EPI-gruppen som bland annat äger stora skotillverkaren JM Weston Tanneries Du Puy. Båda de två garverierna är störst i världen på den typ av kalvhudar som används för klassiska kvalitetsskor, och tillverkare från hela världen köper hudar från de två garverierna, och till viss del har det påverkat när de stora jättarna tagit över ägandeskapet. Bland annat har det från D’Annonay varit svårare beställa mindre ordrar, då har man varit tvungen att åka och köpa i fabriksbutiken i Frankrike, och det har också varit högre krav på förskottsbetalningar och annat som försvårat framför allt för mindre aktörer. Som en del i det har man sett att olika lädergrossister fått en större roll inte bara för de riktigt små tillverkarna, som olika oberoende bespokeskomakare och andra runt om i världen, utan även för mellanstora tillverkare av kvalitetsskor, som fått gå via grossister för att enkelt få tag på bra material vilket ofta resulterat i en viss prisuppgång.

 

Tanneries Du Puy ligger i Auvergne regionen i södra Frankrike. Bild: Le Blog de Viviane

Tanneries Du Puy ligger i Auvergne-regionen i södra Frankrike. Bild: Les textes de mon moulin

 

Hur Hermès köp av Du Puy påverkar övriga marknaden nu är lite svårt att sia om, på ett sätt blir det mindre skillnad än när garveriet gick från att vara oberoende till att vara i händerna på JM Weston. Samtidigt så blir Hermès en ännu större maktfaktor inom läderförsörjningen nu när de äger båda de två stora, och också har flera andra mindre garverier under sitt paraply både som huvudägare eller som delägare. I sitt pressmeddelande säger Hermès att köpet främst görs för att säkerställa att Du Puy fortlever och att franska jobb säkras (och är möjligt att ekonomin för EPI, JM Weston och Du Puy inte varit den bästa även om jag har svårt tro det varit något allvarligare) men det är så klart bara bullshit då det som Hermès främst bryr sig om är att ha tillgång till tillräcklig bra material för att kunna hålla nivån uppe på sina produkter som köps av en i mångt och mycket kräsen målgrupp. Hermès sysslar med business, inte välgörenhet, även om de gärna så klart vill framstå i så god dager som möjligt.

 


 

 

För er som missat så publicerade Manolo igår en artikel jag skrivit om skobutiken Lester i Göteborg. Den kan läsas här.

 

6 Responses to Nyhet – Hermès köper Tanneries Du Puy

 1. Fredagsblues skriver:

  Ord och inga visor Jesper.

  Jag undrar hur stor marknadsandel gällande kvalitetshudar Hermes får kontroll över nu. Vore bra att anmäla koncentrationen till EU:s konkurrensmyndighet.

  Det kanske blir positivt för konsumenten i genomsnitt när Hermes kan säkerställa god läderkvalitet hos sina egna produkter. Dock finns det risk för att de, som du skriver, via regelmässiga innovationer, kan trycka upp priset för företag som köper kvaltitetshudar via grossist.

  Har vi någon jurist inom konkurrensrätt som läser? Agera! 😉

 2. Fredagsblues: Grejen är att jag tror inte att man i marknadsanalyser buntar ihop ”kvalitetsskor” eller dylikt som en näring, utan tittar på typ ”läder för skor” eller ”lädervaror” eller liknande, och då är det fortfarande långt ifrån något monopolliknande det handlar om sett till Europa och världen i helhet. Men visst kommer inte Hermès kunna fortsätta köpa garverier till höger och vänster, tillslut kommer det bli stopp av lagmässiga skäl.
  Men har vi någon jurist mer kunnig på området tar jag också gärna emot dennes synpunkter i ärendet 🙂

 3. Profilbild på Anders W Anders W skriver:

  DG Comp tar emot anmälningar även från lekmän. Kör på du! 😉

 4. Andreas skriver:

  Väldigt intressant utveckling.

  Det skall samtidigt nämnas att det ryktas att Hermés har planer på att sälja John Lobb Paris vilket om det stämmer skulle göra att de investerat i Du Puy av andra anledningar än att säkerställa kvalitén till Lobb. Personligen tror jag att handväskor precis som bilindustrin är en enormt stor bov när det kommer till att sluka kvalitetsskinn. I en industri där tillgången på just detta blir allt mer begränsad känns det ganska logiskt att ett företag som Hermés vill ha kontroll över de stora garverierna.

 5. Andreas: Ja fast det ryktet har la gått lite till och från i ett decennium nu, utan att hittills ha resulterat i nåt. Men visst är det möjligt. JLP är en väldigt liten del av Hermès verksamhet.
  Handväskor, väskor, accessoarer och bilindustrin har absolut mkt av läderproduktionen, även om det bara till viss del är samma typ av läder som används till skor så är marknaderna så stora att det tar mkt ändå. Och den stora skillnaden på senare år är ju att bilindustrin i Asien gått upp och efterfrågan på lyxigare inredning som skinnsäten efterfrågas allt mer där, och det som gjort bilindustrin tar allt större kaka. Det är en näring med ekonomiska muskler också, så de kan göra stora inköp och garverierna gillar dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet