MENU
Broken bird 4

by • 2015/11/22 • Broken Bird Bootmakers, NyhetComments (7)2405

Nyhet – Modern variant av bespoke: Broken Bird Bootmakers

Ett nytt svenskt skomärke ser nu dagens ljus, Broken Bird Bootmakers. Dels finns det en RTW-kollektion med Goodyear-randsydda modeller tillverkade i Portugal, men man erbjuder också möjligheten att scanna sina fötter i en 3D-scanner som ligger till grund för en personligt utformad läst som skon sedan görs på, en sorts modern variant av bespoke. På söndag 6 december är det releasefest hos Hallmans Skor i Stockholm.

 

Det här är en fortsättning på crowdfunding-kampanjen Till världens alla fötter som jag skrivit om tidigare här på bloggen. Den satsningen tvingades man tyvärr avbryta då skofabriken man jobbade då drog sig ur för att de tyckte det handlade om för små volymer. Nu har personerna bakom projektet, Mats Hallman på Hallmans Skor, Michael Bergman och Lars Hjältman, hittat en ny fabrik att jobba med och lanserar så märket Broken Bird Bootmakers.

 

Från fabriken i Portugal.

Från fabriken i Portugal.

Korkmassa läggs på.

Korkmassa läggs på.

 

Dels handlar det då alltså om en RTW-kollektion, med klassiska modeller som plain cap toe oxford, full brogue oxford, chukka, chelsea, dubbel munksko plus några modeller till. Alla finns i svart, vissa i mörkbrunt läder och/eller brun mocka, vissa modeller har lädersula andra gummisula. Man har också några olika läster man jobbar med här. Skorna tillverkas i Portugal, i Sao Jao da Madeira City, där flera andra skofabriker ligger som exempelvis Carlos Santos. Det handlar om Goodyear-randsydda skor i budgetprisklassen, de börjar på 2495 SEK.

 

En av RTW-modellerna, en svart chukka.

En av RTW-modellerna, en svart chukka.

 

Det som är mest intressant är dock den andra delen av Broken Bird Bootmakers, som handlar om en sorts variant av bespokeskor med hjälp av 3D-teknologi. Hos Hallmans skor så har de en 3D-scanner där kundens fötter scannas av. Därefter stämmer man av de måtten mot det befintliga lästbibliotek som finns och tar den som bäst passar den kundens fötter, och utifrån den görs sedan personliga modifieringar, och skorna produceras sedan till samma nivå som RTW-skorna. Det är alltså inte bara att man matchas mot befintliga läster, som hos the Left Shoe Company som också använder 3D-scanner, utan här anpassas de också och blir unika för den kunden. Det är en portugisisk lästmakare vid namn Goncalo Lopes som färdigställer lästerna, och det här är något jag tror är viktigt då man inte bara kan ta data från inscanning utan det behöver också anpassas på flera olika sätt för att bli bra.

 

Bild på den gamla scannern, men nya är liknande utformad.

Bild på den gamla scannern, men nya är liknande utformad.

 

Priset för den här tjänsten börjar på 4995 SEK, men under en introduktionstid fram till årsskiftet ligger priset på 3995 kronor. Den 6 december har Broken Bird Bootmakers en sorts launchparty på Hallmans på Scheelegatan 9 i Stockholm, där skorna visas upp och man kan göra beställningar med mera. Några modeller finns dock inne redan nu. RTW-modellerna kommer också kunna köpas på Hallmans hemsida eller smartabutiker.se.

 

En annan RTW-modell, svart plain cap toe oxford.

En annan RTW-modell, svart plain cap toe oxford.

Oxford med flytande medaljong.

Oxford med flytande medaljong.

Lädersula. Bilder: Broken Bird Bootmakers

Lädersula. Bilder: Broken Bird Bootmakers

 

7 Responses to Nyhet – Modern variant av bespoke: Broken Bird Bootmakers

 1. lano skriver:

  Ett mycket kul initiativ. Måste dock säga att jag inte är ett stort fan av varumärket… Om inte namnet har en riktigt bra historia bakom sig?

 2. Lano: Kul du tycker det! Förstår, är väl en smaksak. Vet inte vad namnet kommer ifrån.

 3. Andreas skriver:

  Intressant initiativ och kan tänka mig att det finns en viss efterfrågan.

  Problemet jag ser med den här typen av koncept (och det är min högst personliga åsikt) är att det är inte nödvändigtvis en millimeterprecision som är vad jag värdesätter med Bespoke.

  Självklart är det faktum att man har något producerat efter dina mått en av grundstenarna men det är framför allt hantverk, uppbyggnad, finish och material som jag tycker är imponerande.

  Jag kanske är pessimist men något säger mig att för att möjliggöra den personliga lästen till det priset behöver man helt enkelt kompromissa med något av de andra delarna. Nu får man ju ingen Bespoke värd namnet för 5000kr men funderar på om inte rätt tillverkare med läst och storlek som passar dig ger dig mer sko för pengarna?

  Jag förstår att man inte kan jämföra äpplen och päron men för mig personligen väger kvalitetsnivån högre än maximal passform.

 4. Lano skriver:

  Andreas: Jag är nog av raka motsatsen, jag tar alla dagar i veckan hellre en sko med bra passform och dåligt läder, än tvärt om. Bästa möjliga passform är a och o för mig, sen läder och konstruktion.

 5. Andreas: Mmh lite likt Lano så skulle jag också personligen säga att passformen är klart viktigast för mig, och kan också få en sko i sämre läder åldras bättre. Men förstår så klart också hur du resonerar, och som jag skriver så låste man se det här som en form av bespoke, då både hur läst framställs och skorna inte görs på samma sätt som det vi vanligtvis benämner bespoke.

  Som jag ser det är det här ändå rätt tydligt vad man får, iom att det har RTW också. Det är konfektionsskor för 2500 kr, men då också med möjligheten att få en personlig läst med förhoppningsvis mkt bättre passform för ett pristillägg på 1500 kr (2500 kr efter årsskiftet). Och framför allt för de som har knepigare fötter och har svårt hitta hygglig passform inom RTW kan det här vara klart intressant alternativ tror jag.

 6. Mästaren skriver:

  Vad är skillnaden / Likheten med Left shoe company?

 7. Mästaren: Broken Bird har en lästmakare som modifierar lästen efter kunden också, medan Left Shoe Company bara tar ut den läst som sitter bäst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet