MENU
DSC09384

by • 2015/10/18 • Bildspecial, OinspirationComments (11)5572

Bildspecial – Misshandlade RM Williams

Skorna här är ett par inte ens två år gamla gravt misskötta chelseas från australiensiska RM Williams. Ett utmärkt exempel på att oavsett om man köper skor av god kvalitet så spelar det ingen roll om man inte också tar hand om dem. Dagens inlägg visar några bilder på dessa, lite likt bilderna på rökskadade lungor etc som finns i vissa länder på cigarettpaketen som avskräckande exempel, och också ett exempel på hur samma sko kan se ut efter 20+ år med god vård. Dessutom lite information om en Shoegazing After Work i Göteborg kommande torsdag.

 

Det var en skomaker i Göteborg som fick in dessa skor, "du får gärna tvätta dem lite", hade kunden sagt. Han slet sitt hår och visste inte om han skulle skratta eller gråta. Ägaren hade haft dem i ungefär två år, och aldrig vårdat dem på något sätt överhuvudtaget. Det har resulterat i ett uttorkat läder med sprickor, kunden har också repat framför allt tårna kraftigt, och dessutom då låtit lager på lager av smuts nöta in i lädret.

Det var en skomaker i Göteborg som fick in dessa skor, ”du får gärna tvätta dem lite”, hade kunden sagt. Han slet sitt hår och visste inte om han skulle skratta eller gråta. Ägaren hade haft dem i ungefär två år, och aldrig vårdat dem på något sätt överhuvudtaget. Det har resulterat i ett uttorkat läder med sprickor, kunden har också repat framför allt tårna kraftigt, och dessutom då låtit lager på lager av smuts nöta in i lädret.

Tårna ur en annan vinkel, där man tydligt ser både sprickor och djupa skrapmärken.

Tårna ur en annan vinkel, där man tydligt ser både sprickor och riktigt djupa skrapmärken. I Sverige är ju RM Williams sedan en tid en modesko i många kretsar, så många som inte bryr sig om sina skor nämnvärt mer än att det är viktigt att ha ”rätt” märke på dem köper skorna, så därför får man se många vanskötta skor från märket på svenska gator.

RM Williams gör fina skor, och tar man hand om dem kan de istället se ut så här efter drygt 20 års användning. Dessa tillhör en annan kund hos skomakaren, som hade inne de för en fjärde omsulning. Visst att ovanlädret töjt sig en del och det blivit mycket veckbildning, men lädret är inte på väg att spricka någonstans och ägaren räknar med att få ut ett antal år till av skorna.

RM Williams gör fina skor, och tar man hand om dem kan de istället se ut så här efter drygt 20 års användning, alltså är de tio gånger äldre än paret ovan. Dessa tillhör en annan kund hos skomakaren, som hade inne de för en fjärde omsulning. Visst att ovanlädret töjt sig en del och det blivit mycket veckbildning, kanske kunde bättre skoblock använts, men lädret är inte på väg att spricka någonstans och ägaren räknar med att få ut ett antal år till av skorna.

 

 

På torsdag och fredag kommer Justin FitzPatrick aka The Shoe Snob med sitt märke till Göteborg för en trunk show, och på torsdagen 22 oktober kör vi i samband med detta en Shoegazing After Work. De som vill samlas på Cape Cod på Lilla Bommen 1 (inne i läppstiftet) klockan 17 för att kolla in skorna lite närmre, och sedan vid 18 går vi bort tillsammans med Justin till John Scott’s Palace i Brunnsparken för en eller ett par öl och mycket skosnack. Man kan så klart komma direkt till John Scott’s om det passar bättre. Välkomna!

 

11 Responses to Bildspecial – Misshandlade RM Williams

 1. Emanuel skriver:

  Herregud… Det där kan vara bland det värsta jag sett. Hade aldrig trott att det var ett par fina RMW en gång i tiden om man sett dem ute på gatan. Ägaren måste ju gått genom ett grustag och sedan kompletterat med tolv varv i leråkern på vägen till/från jobbet eller plugget.

 2. Det gjorde nästan lite ont i mig att se så misshandlade skor, men jag blev också väldigt nyfiken på hur mycket man kan snygga till dem om man verkligen försöker. Kan du inte göra det också?

 3. Ponlarsson skriver:

  Så jävliga som de ser ut så måste de väl nästan ha använts som stallskor? Och till det endamålet känns ju Blundstone bättre, de kostar ju bara en fjärdedel av ett par RMW.

 4. Emanuel, Brogueman, Ponlarsson: Ja det är sorgligt att se. Som ni är inne på lär de ha varit med om mer än bara gatupromenader, vilket så klart inte är nån fara så länge de sköts. Skomakaren skulle försöka snygga till de så gott det går, får se om jag kan fixa en efter bild. Blundstone känns bättre för den här typen av ägare ja.

 5. Ylle skriver:

  Finns ju inga ursäkter i världen som kan rädda upp den där totala misär och misskötseln som de där stackars bootsen har fått utstå.

  Dock har jag ett par RM Williams som är c:a fyra år gamla och i princip pedantsköta om ändock ganska välanvända, trots detta har de redan börjat spricka en hel del i lädret över tårna. Vet inte vad ni andra har för erfarenheter men personligen känns det som att kvalitén på lädret kanske inte riktigt håller samma nivå som motsvarande märken i det segmentet?

  Ps. Tack för en bra blogg. Ds.

 6. Ylle: Nej de har fått utstå en del misshandel.
  Tråkigt höra att de börjat spricka redan efter fyra år, det borde de inte göra, inte om de vårdas och används normalt. Jag har aldrig ägt RM Williams själv, men tycker att nivån på lädret känns helt okej för prisklassen när jag tittar närmre på nya skor eller ser andras äldre. Klart det finns mer prisvärda skor, men tycker till exempel de känns betydligt bättre än Allen Edmonds som ligger i samma prisklass i Sverige, och de har exempelvis salpa / leather board i hälkappan vilket man bör förvänta sig av skor i den prisklassen. Kan ju vara så att du haft otur med ett lite sämre exemplar, sånt händer ju.
  Tack för berömmet!

 7. Per skriver:

  Har samma upplevelse som Ylle. Skötte skorna bra men efter 4 år var det sprickor i ovanlädret. Det kan förvisso vara så att denna typ av skor används i snö/slask och därför tar mer stryk trots normal skovård. Har dock inga andra chelseas att jämföra med.

 8. Per: Tråkigt att höra. Absolut så tar kängor som används i sämre väder, framför allt om det är mkt salt, mer stryk, men bör inte spricka efter fyra år ändå. Pratade med en skomakaer i Stockholm som får in hundratals RM Williams om året för olika jobb, och de hade inte upplevt något problem med detta, mer än ”det vanliga” som gäller för de flesta märken, att det ibland är sämre ex som klarat sig sämre, men ingen uppgång eller så i antal och ingen skillnad hos RM som de upplevde det.

 9. Jerry skriver:

  kan du rekommendera några skoblock som passar bra till rmw blaxland? har ett par från herrstil i skorna nu men det tar mig 5 minuter att ta ut dom varje gång (nya skor)

  mvh

 10. Jerry: Tror jag har block från Skolyx i mina, de funkar, även om RM Williams alltid är lite bökiga iom att skaften är så smala. Kan kanske vara att blocken är i största laget? Annars skulle jag gå till skomakare som har lite olika block och ha med skorna för att prova.

 11. Jerry skriver:

  Jesper, har precis köpt ett par rmw blaxland i färgen rum. Men gillar skon så pass mycket att jag vill gärna köpa ett par till, kan man satsa på ett par i samma modell fast i mörkare brun färg vilket blir chestnut? Eller ska man gå på mocka eller svarta?

  Har sedan innan ett par loake aldwych i brown suede.

  Tänkte till nästa höst/vinter köpa ett par schyssta kängor.

  Bra grund att stå på eller tycker du jag ska köpa en annan sko istället för rmw då jag kommer ha 2x?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet