MENU
Heschung Ginkgo, märkets ikoniska känga som är den de flesta återförsäljare i Sverige har, plus i flera fall några till modeller.

by • 2015/09/19 • Heschung, Köptips, Mellanpris, NyhetComments (11)3167

Nyhet – Heschung till Sverige

Franska Heschung har en ny nordisk agent och jobbar nu på att etablera märket i Sverige, först ut är Södermalms Sko & Nyckelservice som precis fått in Heschungs ikoniska kängmodell Gingko. Frankrike är som många vet ett av de absolut främsta länderna när det gäller kvalitetsskomärken, och det är roligt att vi äntligen får ett till av dem (utöver Paraboot som funnits ett tag) i butik i Sverige.

 

Märket grundades av Eugene Heschung 1934 i Alsace-regionen i nordöstra Frankrike, ett område med mycket skog och vattendrag, där flera garverier har huserat och fortfarande huserar (exempelvis Hermés-kopplade Haas). Idag är det Pierre Heschung som sitter vid rodret, tredje generationen i familjen. Ända sedan starten har fokuset legat på klassiskt konstruerade rejälare modeller, från början boots för exempelvis jordbrukare och skogshuggare, pjäxor med mera, och än idag är det lite grövre och mer casual-modeller som märket förknippas med, även om de har klassiska lite nättare modeller också. En del av tillverkningen sker fortfarande i ursprungsfabriken i Alsace, en del i Ungern.

 

En bild från den ursprungliga fabriken 1934, med Eugene och hans fru Madeleine Heschung i mitten. Bild: Heschung

En bild från den ursprungliga fabriken 1934, med Eugene och hans fru Madeleine Heschung i mitten. Bild: Heschung

 

Södermalms Sko & Nyckelservice har sin fokus på lite grövre skor och workwear-kängor när det gäller försäljningen, så det känns passande att de blir först med Heschung i Sverige. De har tagit in två varianter av kängan Gingko, en speciell tvåtons-boot med grov gummisula och reverse welt. Det är en variant av Goodyear-konstruktionen där randen är splittad så en del går upp utanpå skon och sys fast i ovanlädret, en del sys med vanlig avlappssöm fast i yttersulan, vilket ger en sko som tål en hel del. Gingko kommer med nya varianter av läder och skaftmaterial varje år. Det är en modell med ett speciellt utseende, och är en sån där sko som man antingen älskar eller hatar. Södermalmsskomakeriet har dock planer på att utöka utbudet av Heschung, bland annat eventuellt med dammodeller.

 

En av årets Gingko-modeller från ovan.

En av årets Gingko-modeller från ovan. Kommer kosta 4995 SEK hos Södermalms Sko & Nyckelservice. Det är de två på bild överst som de nu säljer.

Grov sula som klarar en hel del på Gingkon.

Grov sula som klarar en hel del på Gingkon.

 

För Heschung är starka också på damsidan, och Oslo-skomakeriet Skomaker Dagestad som sålt Heschung en tid har nyligen fått in flera nya dammodeller i sitt utbud. Bland annat handlar det om en plain toe derby och en damvariant av Gingko-kängan som heter Sequoia.
Priserna för både herr- och dammodellerna varierar en del beroende på konstruktion, material och om det är lågskor eller kängor, men ligger på mellan cirka 3200-5000 SEK.
Sarah Lafitte Levine som är nya agenten för märket i Norden har också kontakt med andra potentiella återförsäljare, så förhoppningsvis blir Heschung ännu ett kvalitetsskomärke som blir relativt lättillgängligt här på hemmaplan.

 

En derby för kvinnor som säljs hos norska Skomaker Dagestad, även på webben. Bild: Skomaker Dagestad

En derby för kvinnor som säljs hos norska Skomaker Dagestad. Bild: Skomaker Dagestad

Mer A/W 15/16-modeller, här en adelaide oxford i svart grain-läder på en asymmetrisk läst.

Mer A/W 15/16-modeller, här en adelaide oxford i svart grain-läder på en asymmetrisk läst.

Vanlig enkel lädersula på en Goodyear-randsydd sko.

Vanlig enkel lädersula på en Goodyear-randsydd sko.

Derbys.

Derbys.

Två varianter av single monks, en hög och en låg.

Två varianter av single monks, en hög och en låg.

En hel del av höstmodellerna hos Heschung.

En hel del av höstmodellerna hos Heschung.

 

11 Responses to Nyhet – Heschung till Sverige

 1. Daniel skriver:

  Riktigt kul, räcker ju att bläddra i franska tidningen pointure för att inse att det finns massa märken där med lobb, Berluti, corthay, aubercy bland de dyrare och en uppsjö i mellan och instegsegmentet.

  Vem vet med 40 st berlutibutiker i världen kanske Stockholm snart är på tur? Tänk om Skoab tar in Corthay?

 2. lano skriver:

  Detta är roligt, tror kängan ovan är en mycket bra introduktion till ”kvalitetsskovärlden” för många. Det finns förmodligen ett visst segment som hellre börjar med denna än med t.ex. en svart oxford från C&J, även om det blir samma ”övergång”, så att säga. Han verkar vara driven, skomakar-Dennis.

  Daniel: Jag tror inte varken Corthay eller Berluti kommer till Sverige i det närmsta tyvärr. Det hade dock varit riktigt kul om de gjorde det, två av mina favoritmärken. De har troligtvis inte tillräckligt hög modegrad för att slå igenom i den stora massan och är sannolikt lite för franska och dekadenta för att omfamnas av våra anglofila skoentusiaster. Men vem vet, kanske är avsaknaden av dekadens och flärd en öppning i marknaden?

  Skoaktiebolaget och dess satsningar är också kul att spekulera i. Personligen tror jag inte de tar in något nytt fabrikat innan de hittat en bättre lokal (större lager och butiksyta).

 3. Daniel skriver:

  Du har rätt men tids nog kommer fler ”lyxmärken” till vår storstad inkl de som riktar sig till män.

 4. ^^^Tror dock 5000 kr är lite för högt för att göra det till bra instegssko.

  Att Berluti eller för den delen Corthay aldrig skulle slå igenom i den stora massan här hemma är i mina ögon inte för att de inte skulle ha tillräckligt hög modegrad eller nåt sånt (tvärtom anses Berluti extremt trendigt i många delar av världen), utan så klart för att de kostar gräsligt mycket pengar, framför allt de Berluti då. Det är också det som gör mig tveksam till att ex Berluti tittar på Sthlm, vi må ligga långt fram stilmässigt generellt (ja vad folk än säger så gör Sverige och framför allt Stockholm det, vilket så klart inte betyder att alla människor på stan är snyggt och medvetet klädda), men andelen höginkomsttagare är relativt liten jämfört med många andra av världens storstäder.

  Håller med om att Sko-AB börjar växa ur sin lokal på allvar nu, framför allt lagermässigt. Antar att de letar efter större.

 5. Profilbild på Shoeny Dungeon Shoeny Dungeon skriver:

  Heschung har en outlet-butik i La Vallée. Jag var där och konstaterade att det inte var något för mig. Osexiga klumpiga skor. Dyrt också.

 6. Shoeny: Ja om man gillar Jeffery West kan jag förstå man tycker Heschung är klumpiga.. Det är precis vad de vill vara dock, och många som gillar det.

 7. Daniel skriver:

  Jag gillar mest dressade skor men ibland kan det vara kul med ett par Red Wing eller andra grövre varianter och jag tycker definitivt att dessa är värda att titta på. Osäker om snittinkomsten i Stockholm är lägre än i Valencia, Munchen, Lyon eller andra städer med liknande befolkning men Stockholm är ett attraktivt resmål för turister i regionen och självklart är en del av dessa kapabla till dyra skoköp. Var det inte Rob Engström som både hade personal som talade ryska och mandarin?

  Oavsett så kan vi skonertar glädjas åt ytterligare ett kvalitetsmärke tillgängligt i Sverige.

  Tack för grym uppdatering som vanligt herr skoorakel

 8. Gunnar skriver:

  Snittinkomsten i en stad är ointressant, det måste finnas tillräckligt många med en tillräckligt hög inkomst som vill köpa något. Det antalet är troligen ganska konstant, dvs det är svårare för en liten stad att nå det än för en stor. Jämförelsen med Rob Engström haltar då de handlar med klockor för 50-100 kSEK och inte med skor för 5-8kSEK. Sedan gillar jag Heschung, de har några riktigt snygga kängor.

 9. Profilbild på Shoeny Dungeon Shoeny Dungeon skriver:

  Om Tricker’s blev (är?) ett innemärke bland vissa hipsters (omnämns t.ex. i serien Stockholmsnatt) så kan kanske Heschung bli det också. För jag har svårt att föreställa mig att suget efter Gingko kommer från friluftsfolket.

 10. PGA skriver:

  Roligt att se Heschung i Sverige och hos Södermalms. Efter att ha använt Gingko (och andra modeller) i 20 år kan jag bara konstatera att kvaliteten är svårslagbar och det finns inte något bättre val i moddigt eller blött väder, t.ex. svensk vinter. Lädret står ju emot det mesta! Grova, ja, men det ju en del av poängen. Riktigt bra skor och snygga.

 11. PGA: Härligt höra du är nöjd med dina Heschung! Ja det är som du säger oftast grova grejer, men också precis det det ska vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet