MENU
DSC02182

by • 2015/08/11 • Butiksguide, Inspiration, KöpguideComments (21)4361

Köpguide – Butiker i London

London är en av de bästa städerna i världen för den som är intresserad av klassiska kvalitetsskor. Här finns en uppsjö av butiker och bespokeskomakare, helt enkelt ett fantastiskt utbud. Shoegazing guidar till ett antal av dessa, och även för den som inte planerar besöka London bjuds det på hundratals bilder som förhoppningsvis kan erbjuda viss inspiration.

 

This article is also available on the English version of Shoegazing here.

 

 

G. J. Cleverley
28 Old Bond Street

-

 

Cleverley är en av endast tre kvarvarande klassiska West End-bespokefirmor (de övriga två är Foster & Son och John Lobb Ltd. som det blir mer om nedan, och utöver dem finns också James Taylor & Son som ligger lite längre norrut i stan och som gått åt ett lite annat, mindre traditionellt håll på senare år). De huserar i The Royal Arcade precis vid Old Bond Street, i en lokal som innefattar inte mindre än fem våningsplan, där dock varje sådant är väldigt litet.

 

Litet och traditionellt inrett.

Litet och traditionellt inrett.

 

Butiksdelen är naturligtvis i gatuplan, och här finns dels en hel del bespoke sample-skor, både äldre och nyare sådana, samt hela deras RTW-utbud. Cleverley har RTW-skor från mellanprisnivå upp till deras topplinje Anthony Cleverley som håller riktigt fin nivå och är i paritet med de främsta premiumtillverkarna. Mer om Cleverley och deras bespokeverksamhet kommer i ett separat inlägg senare i höst.

 

Läcker oxford i så kallad museum calf från Anthony Cleverley-linjen.

Läcker oxford i så kallad museum calf från Anthony Cleverley-linjen.

Sulan på densamma.

Sulan på densamma.

Benchgrade-modeller i ljusbrun mocka.

Benchgrade-modeller i ljusbrun mocka.

Tre bespoke-samples, alla i det ryska renläder som legat på havets botten i ett par hundar.

Tre bespoke-samples, de två på kanterna i det ryska renläder som legat på havets botten i ett par hundra år, skon i mitten av printad cordovan grainläder.

En läst dras ut i Cleverleys workshop på andra våningen.

En läst dras ut i Cleverleys workshop på andra våningen.

 

 

 

Berluti
43 Conduit Street

-

 

I de allra lyxbutikstätaste kvarteren i London huserar Berluti, i en stor två våningslokal. Det var ett tag sedan Berluti bara var skor, ägaren LVMH har transformerat märket till ett heltäckande herrkonfektionsmärke, som har det mesta, inklusive doftljus för 1600 kr. Londonbutiken har ett helt okej utbud av skor, även om många modeller saknas. Det mesta är durksytt, men enstaka Goodeyar-randsydda modeller finns. Patineringen är det som imponerar allra mest när det gäller RTW-modellerna, med oerhört vackert djup i de ofta färgglada nyanserna.

 

Berluti i sitt esse.

Berluti i sitt esse.

 

På ovanvåningen längst in finns ett rum tillägnat företagets bespokeskor. En hel del olika samples visas upp, dock tyvärr ingenting från nya generationen i verkstaden i Paris, med Anthony Delos i spetsen. Men fortfarande många fina exemplar. Här kan man också beställa bespoke från företaget, även utanför besöken från lästmakare från Frankrike. Priserna är dock väldigt höga, precis som för bespoke hos John Lobb Paris, de börjar på ungefär 70 000 SEK (kul kuriosa är att Berluti följer sina konkurrenters priser och ser till att alltid ligga högst. Det är tydligen viktigt).

 

Ljuvlig lila ton.

Ljuvlig lila ton.

Ännu en wholecut.

Ännu en wholecut.

 

 

 

Tricker’s
67 Jermyn Street

-

Skyltfönstret hos Tricker’s.

 

Jermyn Street är skogatan framför andra, placerad mitt i Londons West End-kvarter. Här har egentligen alla stora brittiska RTW-märken en butik, plus flera andra. Tricker’s är en av dem, vars ganska lilla men rätt trevliga butik ligger vid ena änden av gatan. Här finns i stort sett hela märkets utbud samlad, så för den som gillar Tricker’s lite mer robusta skor bör inte missa.

 

Grövre derbys i granna kulörer.

Grövre derbys i granna kulörer.

Som synes en relativt liten butik. Då jag besökte London under sommarrean var många av butikerna fulla med reaskor uppställda lite provisoriskt, så det är inte riktigt representativt för hur det brukar se ut.

Som synes en relativt liten butik. Då jag besökte London under sommarrean var många av butikerna fulla med reaskor uppställda lite provisoriskt, så det är inte riktigt representativt för hur det brukar se ut.

Kängor.

Kängor.

Tricker's har också ett hyfsat utbud av så kallade Albert slippers.

Tricker’s har också ett hyfsat utbud av så kallade Albert slippers.

 

 

 

J.M. Weston
60 Jermyn Street

-

 

Franska JM Weston är ett märke som i mina ögon får oförtjänt lite uppmärksamhet i många delar av världen. Jättestora i hemlandet och Japan exempelvis, men i mer anglifierade delar av världen dit Sverige tillhör är det ett väldigt åsidosatt märke, trots att skorna de gör är helt fantastiska. Då JM Weston är ett av få märken med ekonomiska muskler att äga garverier, de äger båda Du Puy som är en av de största för kalvläder till skor och ett sulgarveri som gör fantastiska kastanjebarkgarvade sulor, så är materialnivån på deras skor alltid väldigt hög. För precis som att Hermés tar de bästa hudarna från garveriet D’Annonay som de äger till John Lobb Paris-skorna så kan Weston lägga beslag på det allra finaste lädret själva, innan övriga Du Puy-kunder får tillgång.

 

Klassisk oxford på mejslad läst.

Klassisk oxford på mejslad läst.

 

Weston har också en imponerande spännvidd i sitt utbud, det märks tydligt när man besöker den några år gamla Londonbutiken, som ändå inte är överdrivet stor. Men här finns allt från supernätta durksydda loafers och eleganta wholecuts till grova kängor och signaturskon Demi Chasse, som är en tung split toe derby med dubbla eller till och med trippla lädersulor. Att priserna ligger en bra bit under brittiska premiumtillverkare, vilka jag ändå tycker de i mångt och mycket kan jämföras med, gör det bara ännu konstigare att de inte är större på många håll i världen.

 

Demi Chassen, tunga grejer.

Demi Chassen, tunga grejer.

Världens kanske vackraste wholecut, Flore 402. Finns som de flesta av Westons skow i sju vidder.

Världens kanske vackraste wholecut, Flore 402, med sju snörhålpar, svagt inåtlutande klack och tunn sula med fint rundad sulkant. Finns som de flesta av Westons skor att få i sju vidder.

Sulan på ovanstående.

Sulan på ovanstående.

Hela JM Westons lokal.

Hela JM Westons lokal.

 

 

 

Crockett & Jones
69 Jermyn Street

-

 

Crockett & Jones har faktiskt två butiker på Jermyn Street, det här är den mindre av dem. Lite mer old school i inredningen än den stora, med mycket trevlig personal. Stora delar av C&J:s kollektioner finns att köpa här, och vad som är lite kul är att det också går att hitta några lite mer udda grejer på hyllorna, som gamla utgångna modeller och skor som annars är gjorda bara för franska marknaden och så.

 

Populära Coniston i några olika make ups.

Populära Coniston i två olika make ups till höger, och syskon till vänster.

Blandat bord.

Blandade modeller i cordovan-läder.

Svart.

Svart och mörkblått.

Butikslokalen.

Butikslokalen.

 

 

 

Foster & Son
83 Jermyn Street

-

 

Som redan nämnts ovan är Foster & Son en klassisk bespokeskomakare, som dock precis som Cleverley också erbjuder RTW-skor. Dessa är gjorda av bland andra Crockett & Jones och Edward Green, de förstnämnda som är gjorda till Handgrade-standard ligger på ca 6500 kronor (£475) och de sistnämnda på ca 9900 SEK (£725).

 

Trevliga lokaler.

Trevliga lokaler.

 

Besöker man Fosters bör man se till att titta närmre på originalen till deras speciella blekta patinering som de arbetar med. Det är skor som stått i skyltfönstret i decennier som därmed blekts av solen, och på 90-talet kom kunder in och sa att de ville ha skor i samma nyans som dessa. Då utvecklade Fosters ett sätt att skonsamt bleka anilinfärgat läder för att uppnå samma effekt. Även RTW-skor kan fås med blekningen, mot ett extra pristillägg. På Manolo kommer en större artikel jag skrivit om Foster & Son publiceras inom några veckor.

 

Bespoke samples som blivit naturligt blekta genom decennier av exponering för dagsljus i skyltfönstret. Skon i mitten är över 70 år gammal.

Bespoke samples som blivit naturligt blekta genom decennier av exponering för dagsljus i skyltfönstret. Skon i mitten är över 70 år gammal.

Kängor från basutbudet av RTW.

Balmoralkängor från basutbudet av RTW.

Skor på rea.

Skor på rea.

Hylla med RTW.

Hylla med RTW.

Arbete i workshopen.

Arbete i workshopen.

 

 

 

Barker
38 Jermyn Street

-

 

Barkers butik ser lite annorlunda ut än många andra skobutiker här på Jermyn Street, med en rätt ljus och luftig inredning. Då lokalen är ganska stor får man ändå plats med det mesta av sitt utbud. Det är skor från budgetklassen på ca 2500 SEK (£195( upp till trevliga Anniversary Collection som ligger på dubbla det. Barker Black som är ett separat varumärke finns dock inte här, vad jag kunde se.

 

Ljust och luftigt.

Ljust och luftigt.

Dubbel munksko i mellanbrunt.

Dubbel munksko i mellanbrunt.

Anniversary

Ett urval skor främst från topplinjen Anniversary.

Lite speciell tvåtons-brogue.

Lite speciell tvåtons-brogue.

 

 

 

Edward Green
75 Jermyn Street

-

 

Edward Green må vara en skotillverkare som funnits sedan 1890, men precis som med andra av de stora britterna som exempelvis Crockett & Jones var det inte förrän ungefär 100 år senare, på 90-talet, som det etablerades som eget varumärke. Innan dess gjordes uteslutande skor för andra märken. Det var under nu bortgångne John Hlustiks ledning som man började sälja skor under eget namn, och också öppnade en butik en liten bit från nuvarande tillhållet. I början visste ingen vad Edward Green var för något, och man sålde kanske ett par i veckan. Idag är det annorlunda.

 

Semi broguen

Semi broguen Cadogan.

 

Edward Greens butik är mycket välbesökt, och här finns såväl alla klassiker som Dover och Galway i olika make ups som de senaste nyheterna. Det finns också möjlighet att göra beställningar av deras exklusiva MTO-linje Top Drawer.

 

Tre x Dover.

Tre x Dover.

Fina mocka derbys.

Fina mocka derbys.

Butiken.

Butiken.

Austerity adelaides på 890-lästen.

Austerity adelaides på 890-lästen.

 

 

 

New & Lingwood
53 Jermyn Street

Inte riktigt ordinarie look då reahögar står utplacerade.

Inte riktigt ordinarie look inne hos New & Lingwood då reahögar stod utplacerade.

 

Herrekiperingen New & Lingwood var riktigt stora på skor en gång i tiden, och hade faktiskt en egen bespokeverksamhet. Nuförtiden är det dock bara RTW-skor tillverkade av bland andra Cheaney som säljs under eget märke, dock ett hyfsat stort utbud av detta. Förra året sålde de också Stefano Bemers skor, men det har de tyvärr slutat med.

 

Longwing i ljusbrunt.

Longwing i ljusbrunt.

Det utbud som inte var på rea.

Lite blandat, bland annat skor inne för service.

Fin ljus chelsea boot.

Fin ljus chelsea boot.

 

 

 

John Lobb Paris
88 Jermyn Street

-

 

John Lobb Paris Flagship store i London har en lite avig butiksyta med först ett långt, smalt och ganska mörkt rum som leder in till en öppnare och ljusare del efter en smal passage. Som alltid för märket går inredningen i gult, och det är mycket skogodis som står längs hyllorna här inne. Förutom i stort sett hela Lobbs ordinarie utbud finns också några exempel på MTO-modeller som går under benämningen By Request, som bara går att beställa i butik.

 

Smäckra penny loafers.

Smäckra penny loafers.

Två modeller från topplinjen Prestige.

Två modeller från den finare linjen Prestige.

Sulan på Prestige-skorna har en välvd midja, istället för en vanlig så kallad square waist som hos standardserien, plus att lästade skoblock ingår.

Sulan på Prestige-skorna har en välvd midja, istället för en vanlig så kallad square waist som hos standardserien, plus att lästade skoblock ingår.

Den första delen av butiken.

Den första delen av butiken.

Double monk med medaljong.

Double monk med medaljong på spetsigare läst med mandelformad tå.

Mer skor.

Mer skor.

 

 

 

Cheaney & Sons
21 Jermyn Street

-

 

En aningen mer utsvävande butiksinredning bjuder Cheaney på, dels med klassiska grejer som en vägg med läster, sko i genomskärning och högar med läder, men också sådant som en modell av fabriken i Northampton och en glasmonter där alla delar som utgör en sko ligger utspridda. Det är alltid trevligt när det finns lite mer att titta på än själva skorna, som dock så klart är i centrum även här. Lite likt Barker har Cheaney många olika serier, från City-linjen som ligger i mellanprisskiktet med priser kring 3500 kr (£250) till Imperial-linjen med bland annat ekgarvade sulor och fina midjor för ca 6500 kr (£480).

 

Buealieu från Imperial-linjen.

Buealieu från Imperial-linjen.

Spectators och annat.

Spectators i flera olika varianter.

Butiken.

Butiken.

Mer tvåtonsskor.

Mer tvåtonsskor.

 

 

 

Charles Tyrwhitt
100 Jermyn Street

-

 

Charles Tyrwhitt är en jätte på billigare skjortor, kostymer och annan herrkonfektion. De har också en hel del skor, vissa av de är kanske inte av den bästa kvaliteten, men deras finare skor är i nivå med exempelvis Loake 1880 och Barkers motsvarande linjer, och är i flera fall tillverkade av just dessa fabriker. Precis som i nätbutiken pågår ständig rea även i de fysiska butikerna, vilket man alltså inte ska låta sig luras av. Priserna på deras dyraste och mest vettiga linje är alltid kring 2700 (£200), aldrig det dubbla som prissättningen vill ge sken av. Det är fortfarande prisvärda skor dock.

 

Bord med skor.

Bord med skor.

En wholecut med lite speciell dekoration.

En wholecut med lite speciell dekoration.

 

 

 

Church’s
110 Jermyn Street

-

 

Church’s är troligtvis den skotillverkare som har flest egna butiker i London, inte mindre än sex stycken. Även om Church’s utbud moderniserats allt mer sedan Prada intåget förrförra decenniet, med allt från sneakers till småmärkliga limmade modeller, så är butikerna fortfarande väldigt klassiska i stuket. Rakt och prydigt, inga konstigheter. Bra för den med smala eller breda fötter är att utbudet av olika vidder är rätt bra på de egna butikernas lager.

 

Klassisk full brogue derby i grainläder.

Klassisk full brogue derby i grainläder.

Relativt rymlig butikslokal.

Relativt rymlig butikslokal.

Mer full brogues, här i oxfordmodell.

Mer full brogues, här i oxfordmodell.

 

 

 

John Lobb Ltd.
9 St. James Street

-

 

”Original John Lobb” huserar i samma lokaler som de alltid legat i på St. James Street. Här är det väldigt traditionellt får man säga, det känns inte som det hänt mycket med inredningen på väldigt många decennier. Det är rätt mörkt och murrigt, och ett stort antal sampleskor står uppradade i stora gamla glasskåp. Skorna är vad det ser ut som av varierande ålder, även om Lobb än idag kanske inte är kända för att göra de mest moderna skorna till utseendet.

 

Lokalerna.

Lokalerna.

 

Vad som är kul är att en del av verkstaden ligger på gatuplan öppet ut mot butiksdelen, så här kan man se arbetet som utförs av de anställda, framför allt är det lästmakare och mönstermakare som man har in-house, i övrigt är det framför allt frilansarbetare.

 

Sample-skor.

Sample-skor.

Undersida.

Undersida.

Fina kängor.

Fina kängor.

Skorna står i stora skåp.

Skorna står i stora skåp.

Precis i anslutning till butiksdelen finns en del av verkstaden.

Precis i anslutning till butiksdelen finns en del av verkstaden.

En läst i inledningsstadiet av arbetet.

En läst i inledningsstadiet av arbetet.

Fler samples.

Fler samples.

 

 

 

Drake’s
3 Clifford Street

-

 

Drake’s är naturligtvis mest kända för sina slipsar och accessoarer, men de har också en del skor i butiken på Clifford Street. Dels ett mindre urval av Saint Crispin’s, varav en del av dem var nedsatta med halva priset vid mitt besök, dels en av fåtalet butiker i London som säljer Alden. Från dem har de främst cordovan och mockaskor.

 

Saint Crispin's skor på rea.

Saint Crispin’s skor på rea.

-

Split toe derby och chukka.

Utbudet av Alden.

En del av utbudet av Alden.

 

 

 

Gaziano & Girling
39 Savile Row

-

 

Sedan dryga året har Gaziano & Girling haft sin egna butik på anrika skrädderigatan Savile Row. En ganska liten men trevlig butik, där hela företagets RTW-utbud visas upp och där mycket av modellerna finns i lager. Dessutom finns många modeller från topplinjen Deco och bespoke sample-skor på hyllorna.

 

Balmoral oxforden Westminister.

Balmoral oxforden Westminister och en så kallad faux brogue vid namn Mitchell.

 

Det är också i butiken som företaget målar de MTO och bespokeskor som ska ha handmålad patinering. Det görs av två före detta Corthay-anställda, och precis innanför dörren står ett skrivbord där själva målningen genomförs. Fritt för alla besökare att följa arbetet med andra ord, om det är något par som arbetas på när man är där.

 

Läcker wholecut loafer i grön alligatormocka.

Läcker wholecut loafer i grönt slipat alligatorläder.

RTW-modeller.

RTW-modeller.

Hylla med bespoke samples.

Hylla med bespoke samples.

Den fantastiska chelsea-kängan Burnham i Vintage oak.

Den fantastiska chelsea-kängan Burnham i Vintage oak.

Skrivbordet där patineringsarbete genomförs.

Skrivbordet där patineringsarbete genomförs.

Derbys i exotiska läder, vänstra alligator, högra stingrocka.

Derbys i exotiska läder, vänstra alligator, högra stingrocka.

 

 

 

J. Fitzpatrick / Timothy Everest
35 Bruton Place

-

 

På en fantastisk liten gata i Mayfair ligger skrädderiet Timothy Everests butik, där också Justin FitzPatrick huserar med sina skor. Här finns hela hans sortiment, och kontaktar man bara Justin i förväg kan han ta med alla modeller i alla storlekar som finns i lager från kontoret/lagret i närheten för utprovning och köp.

 

Penny loafers.

Penny loafers.

The nice little store.

The nice little store.

Några kängor, fler kommer stå på hyllorna när hösten närmar sig.

Några kängor, fler kommer stå på hyllorna när hösten närmar sig.

Här kan man också köpa The Shoe Snobs skovårdsprodukter.

Här kan man också köpa The Shoe Snobs skovårdsprodukter.

 

 

 

Brooks Brothers
150 Regent Street

-

 

Amerikanska Brooks Brothers har en butik på Regent Street, där en del av deras utbud av skor också finns tillgängligt. De görs av bland andra Crockett & Jones och Edward Green, och i de flesta fallen är det klassiska versioner av klassiska modeller det handlar om.

 

En del av utbudet.

En del av utbudet.

Grövre derbys.

Grövre longwings med stormrand.

Fin cap toe oxford i en mörk omgång av Horweens cordovan i nyansen #8.

Punched cap toe oxford i en fin mörk variant av Horween-cordovan i nyansen #8.

 

 

 

Självklart finns det ännu fler bra skobutiker än dessa i London, alla hann jag dock inte med att besöka, och vissa känner jag kanske inte till. Tipsa gärna om ni har egna favoriter som inte är med.

 

21 Responses to Köpguide – Butiker i London

 1. AB skriver:

  ”det ryska renläder som legat på havets botten i ett par hundar”

  Låter makabert.

 2. AB: Haha ska rätta till det, ”ett par hundra år” ska det naturligtvis vara 🙂

 3. Profilbild på Adam Adam skriver:

  Grymt Jesper! Vet du hur länge rean pågår? Ska nämligen till London i slutet av månaden.

 4. Johan skriver:

  (Hittade inget om det ryska lädret i texten ovan, bara i kommentarerna. Men FWIW:) Kan avslöja att de också tillverkat två slipsfodral av det ryska lädret. Ett helt fantastiskt läder.

  Det finns ett fodral kvar till den hugande …

 5. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  ahhhh wunderbaar 🙂
  Jag kan rekommendera Berlutis butik på Harriet street också, deras butik är bara skor, skärp å plånböcker och deras urval kan skilja sig lite. Ta tunnelbanan till Knightsbridge
  och gå söderut längs Sloane Street så är det en tvärgata till denna,
  och 5 min därifrån ligger Corthay på Motcomb street.
  Sedan ligger ju Harrods där i närheten också och deras skosektion är ju lite speciell,
  fast de har även ‘riktiga’ märken.

 6. Adam: Tackar! Rean är nog avklingande redan nu dessvärre, och i slutet av augusti är det nog bara enstaka som fortfarande kör rea. Har du tur är det kanske nån som har sista svepet med väldigt nedsatta priser då.

  Johan: Det står om det i bildtexten till bilden på de tre bespoke sample-skorna från Cleverley. Ja det är ett fantastiskt läder sett till sin historia och karaktär, sedan är det dock ett rätt dålig läder om man ser till hållbarhet. Det är känsligt för fläckar, veckar sig rätt kraftigt och spricker relativt lätt. Inte det läder man ska välja om man vill ha ett par skor som håller i 20 år kanske.

  Niklas: Tack! Okej, visste inte det var fokus på skor i den butiken, borde jag gått dit egentligen ju. Jaja. Corthay var en av de jag inte hann med tråkigt nog. Får bli nästa gång.

 7. Profilbild på Mats Flördeg Mats Flördeg skriver:

  Tack för en bra artikel!

  En fråga jag kom att tänka på dock, har Tricker’s slutat med sin bespoke-verksamhet?

 8. Mats: Tack så mycket! Nej tror de har kvar den, och att det är fabriksgjorda skor men på bespokeläst som innan. Men pratade inte med dem om det när jag var där.

 9. Johan skriver:

  Jesper: Fast det luktar fantastiskt … & med tanke på vad ett sketet slipsfodral kostade så tänker jag inte ens tänka tanken på vad ett par skor skulle gå loss på 😉 Men jag antar att det man ffa betalar för är en bra story.

 10. Joakim skriver:

  Väldigt trevlig läsning som vanligt!

 11. Johan: Ja, väldigt tung doft. Jag tänker att för slipsfodral är lädret perfekt, eller exempelvis en korthållare eller så, något som inte slits och utsätts för påfrestningar på samma sätt som en sko. Och jo, du betalar så klart dels för storyn, men framför allt då det finns ett begränsat utbud så kan man ta höga priser. Kommer alltid finnas folk med pengar som kan tänka sig lägga väldigt mycket på skor eller annat i det lädret. Sedan vet ingen riktigt hur mkt av det som finns kvar, pratats ett tag om att det är på väg ta slut, men görs fortfarande grejer av det hela tiden. Frågade Cleverley om deras lager men det ville de inte säga något om.

  Joakim: Tackar!

 12. Profilbild på Mats Flördeg Mats Flördeg skriver:

  Jesper: Intressant. Googlade lite nu, förklarar det låga priset: ” costs from £1,200.00 which includes making of the last. A second pair of shoes made on the same last will cost from approximately £995.00 ”

  Ett alternativ som kanske förtjänar mer uppmärksamhet. Blir nästan lite sugen : )

 13. Gert skriver:

  I Jack Londons Avgrundens folk, som utspelar sig i East End vid förra sekelskiftet, finns en intressant interiör från en skoarbetares villkor. Inte så sunda precis. Förhoppningsvis bättre numera.

 14. Mats: Ja den kan säkert vara ett intressant alternativ, om man vill åt bespoke för lite lägre pris, och gillar Tricker’s formspråk. Även Edward Green tittar ju på att göra en form av fabriksbespoke, med bespokeläster och fittings men fabriskgjorda skor, då till Top Drawer-standard. Kommer så klart kosta mer än Tricker’s, men fortfarande klart lägre än vanliga brittiska bespoketillverkares priser (iof inte jättelångt från Cleverley, de är fortfarande relativt lågt prissatta jämfört med de tre andra).

  Gert: Att jobba med skor, såväl om det handlade om reparationsskomakare, fabriksarbetare eller bespokeskomakare var ett pissyrke på den tiden ja, och många tog till flaskan för att stå ut med den hårda och ekonomiskt knappa tillvaron. Det är egentligen först de senaste decennierna som yrket, framför allt då när det gäller duktiga bespokeskomakare, har uppvärderats åtminstone anseendemässigt (ekonomiskt är det fortfarande relativt skralt).

 15. Lasse skriver:

  Apropå bespoke hittade jag detta idag:

  http://luxire.com/products/luxire-bespoke-shoes

  Det kan väl inte bli annat än en besvikelse?

 16. Gabriella Landberg skriver:

  Vet du om man kan skaffa en egen läst i någon av skobutikerna/skomakarna i London på Bond Street? Det är min mans stora önskan i 40 årspresent. Priset spelar ingen roll.
  Vänligen
  Gabriella

 17. Lasse: Ja, det är kanske inget jag skulle kalla bespoke (ursäkta missat svara tidigare).

  Gabriella Landberg: Av de ovan är det Gaziano & Girling (där två svenskar jobbar förövrigt), Foster & Son, John Lobb Ltd. och George Cleverley som erbjuder så kallad bespoke, där en personlig läst görs (även Berluti gör det, men bara vid vissa tillfällen när deras lästmakare är på besök och kostar mkt). Priset hos dessa nämnda ligger på mellan 30 000-45 000 kronor ungefär.

 18. Gabriella skriver:

  Tack for snabbt svar. Jättebra information. Vet du lite mer om hur det gå r till? åker man till London någon gång innan och provar ut? Få r man behålla sin läst där så att man enkelt kan beställa fler par av sina egna skor?

  Tusen tack
  /Gabriella

 19. Gabriella: Ja du måste åka dit och träffa en av deras lästmakare, som kommer att ta måtten på din mans fötter. Därefter måste han åka över åtminstone en gång till för en så kallad fitting, där man provar antingen ett par tillfälligt gjorda fittingskor eller en tidig variant av de färdiga skorna, och därefter korrigeras passformen till slutgiltiga skorna (de kan dock skickas sedan). Det finns en artikelserie som följer en beställning jag gjort från Gaziano & Girling, läser du den får du en bra bild av hur det går till, är bara sista delen kvar där som är leveransen av färdiga skorna. Du hittar inlägget här (heter Reportager – Gaziano & Girling bespoke del 1, 2,3), under köpguider: http://www.shoegazing.se/populara-inlagg/

 20. Gabriella skriver:

  Tusen tack för all din hjälp. Den har sannerligen varit ovärderlig. Nu ska här bokas biljetter.

  Vänligen
  Gabriella

 21. Gabriella: Kul, lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet