MENU
DSC01757

by • 2015/07/26 • Inspiration, SkovårdComments (5)3076

Bilden – Nyttan med skoblock

Det här är en bild som på ett utmärkt sätt illustrerar vilken betydelse ett par skoblock har. Skorna är mitt par Italigente for Shoegazing som jag här gått med en hel dag i London, drygt tretton timmar har de spenderat på fötterna. Den vänstra skon på bilden ser man hur de då ser ut, hur hela tåpartiet böjts uppåt. Den högra skon på bilden har fått sitt skoblock isatt, och är nu uträtat till rätt form igen.

 

Tänk er själva hur snabbt ett par skor skulle se ut som den vänstra om man aldrig använde skoblock, utan de fick torka i liknande position efter varje användning. Kraftiga gångveck och en uppböjd sula. Med ett par bra skoblock (de på bilden är Skoaktiebolagets reseskoblock i mycket lätt abachiträ som verkligen är suveräna. Utmärkta som vardagsskoblock, men som också kan tas med på resor utan att tillföra mer än nåt hekto på vikten) så rätas såväl gångveck som sulan ut och när skorna får torka i det läget är det den form de kommer ha inför nästa användning sedan.

Ibland hör eller läser man att folk tipsar om att du ska låta skorna svalna innan du sätter i skoblocken, men enligt min och många andras mening är det precis tvärtom, det är när de är varma och som fuktigast som skoblocken behövs som allra mest, då det under den torkperioden är då lädret stelnar som mest. Så sätt i blocken direkt efter användning (om möjligt, skor brakar inte samman av att stå utan block några timmar ibland, eller dagar heller för den delen, men återkommande ”missbruk” utan skoblock är inte det bästa för skorna).

 

5 Responses to Bilden – Nyttan med skoblock

 1. Profilbild på RolleFC RolleFC skriver:

  Väldigt illustrativt!

 2. Stefan skriver:

  Hadde vært morsomt med en test på et par sko, hvor de ene brukes med skotre, og den andre uten.

 3. Rolle: Tackar 🙂

  Stefan: Ja verkligen. Ska försöka få till något sådant, där ena skon får skoblock, torkas/borstas av noga efter användning, regelbunden skovård, sulolja osv, medan den andra inte får något utav det. Skulle vara väldigt intressant!

 4. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Det tål att upprepas, skoblocken är grunden i skovården. All annan skovård känns meningslös om man ändå inte använder block.

 5. Profilbild på Halmstad Halmstad skriver:

  Anledningen till att jag normalt låtit skorna ”ånga ur” ett par timmar efter en intensiv dag är att insidan skall få möjlighet att torka ur ordentligt. Skoblock i obehandlat trä hjälper visserligen till att dra ur fukt, men har man skor på lite tätare rotation, kanske var tredje dag eller så, kommer såväl skons insida som block ha sämre chans att torka ordentligt. Undantaget är styvare lädersulade skor där jag har den oortodoxa praxisen att sätta i skoblock med fjäder, direkt efter användning. De sträcker ur skon ordentligt och har de suttit i något dygn och skon i stor utsträckning hunnit torka, behåller skon det utsträckta läget även när man tar ur blocket. Men då är det förstås viktigt att skon står fritt på en hylla och inte kommer emot och böjs mot något. All form av långtidsförvaring kräver naturligtvis ”riktiga” skoblock. Skor med originalsydd gummisula får också alltid riktiga block då de är för mjuka för de styva fjäderblocken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet