MENU
2 v3

by • 2015/06/26 • Event, Shoegazing Super Trunk Show, SM i skoputsningComments (8)3729

SM i skoputsning 2015 – Finalisterna

De fyra deltagare som gått vidare till finalen av i SM i skoputsning under Shoegazing Super Trunk Show den 12 september är nu utsedda, och presenteras här närmre. Under finalen kommer de ha 20 minuter på sig att putsa upp en Loake Aldwych-sko så vacker som möjligt. Tävlingen arrangeras i samarbete med Brunngård.

 

I det här inlägget kan man läsa mer om Shoegazing Super Trunk Show 2015. Det hålls i år alltså lördag 12 september på Scandic Sergel Plaza i Stockholm, och inbjudna tillverkare är MeerminCarlos Santos, Vass, Riccardo Bestetti och Maftei. Dessutom deltar Gaziano & Girling bespoke som visar upp sina skor, Italigente säljer for Shoegazing-skon och visar upp sitt övriga utbud inklusive flera höstnyheter, Skomakeri Framåt och Melker Shoes gör bespokeskor live, och så blir det patineringsskola med Pelle Björkman från Björkmans Skomakeri och paneldiskussion om hur vi ska få ännu fler att köpa kvalitetsskor. Plus då finalen av SM i skoputsning. Eventet anordnas i samarbete med skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård, herrekiperingen Spiga 3, och väsk- och accessoarmärket Oppermann London.

För att kvalificera sig till finalen av SM i skoputsning fick man skicka in en bild på en välputsad sko. Ett tiotal bidrag har kommit in, samtliga med väldigt hög nivå på putsningen, vilket gjorde juryarbetet svårt. I juryn ingår jag tillsammans med forumets moderatorer och medarrangörer av super trunken: Roland Olsson, Adrien Combier Hogg och Joakim Berggren, samt Brunngårds Niclas Andersson och Loakes Filip Hallerfelt. De övriga fem har fått se bidragen anonymiserade, och så har alla fått välja ut sina fyra favoriter som man velat se i finalen, och vi har därefter räknat samman vilka fyra bidrag som fått flest röster. Det var väldigt jämnt i år, och de två bidrag som slogs om fjärde och sista platsen fick lika många röster, men då jag är juryns ordförande och lagt min röst på en av dem fällde det avgörandet till ett bidragens fördel. Nedan de fyra finalisterna och deras bilder som kvalificerat dem till finalen, utan inbördes ordning:

 

Anders Ericson.

Anders Ericson. Ett par nästan tio år gamla Loake Kempton i mellanbrunt grainläder, som fått en underbar patina med åren, och så krönts med en mycket vacker putsning. Extra plus också för den autentiska bakgrunden med en ”barnkaosad” trädgård.

Erik Gederberg.

Erik Gederberg. Läckert putsarbete på dessa semi brouges från Gaziano & Girling, som har en mörkad tå med ett mycket angenämnt djup i sig.

Alexander Glansholm.

Alexander Glansholm. Heter man Glansholm i efternamn är det så klart mycket passande att man är i final av SM i skoputsning, men det var inte namnet utan de här skorna med mycket trevlig spit shine på tåpartiet som tog honom vidare. Inte en särskilt bra bild, men vi ska så klart bedöma skoputsningen och inte bildkvaliteten.

Johan Wennerholm.

Johan Wennerholm. Årets ”Anders Sundström-bidrag” (förra årets vinnare i finalen som skickade in bild på ett par galet glansiga Crockett & Jones-skor), med ett par skor som nästan är löjligt glansiga. Så pass att man nästan undrar om det är lackskor, men gångvecken avslöjar att det är vanligt full grain-kalv det handlar om. Kanske inte särskilt praktiskt då ytan lär spricka hej vilt vid användning, men mycket fint att titta på, och man funderar över hur lång tid som lagts ner för att bygga upp glansen så.

 

Klockan 15 den 12 september går finalen av stapeln, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och det vi lärde oss från fjolåret är att duktiga putsare hinner med imponerande mycket på den korta tiden. Vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, ska man bara satsa allt på tåhättorna, eller försöka få hyfsad glans även på andra delar av skon? Ska man försöka bygga upp en antiqueing? Och så vidare. Den som utses till svensk mästare vinner den putsade skon och dess “syskon”. Förhoppningsvis blir det minst lika högt publiktryck under tävlingen i år och bra stöd för de tävlande. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er.

 

Kan också nämna att det nu bara finns drygt tio platser kvar till VIP-öppningen mellan 9.30-11 på morgonen den 12 september. Vill man ha chansen att vara på plats först mailar man supertrunkvip@gmail.com. Vi påminner också minglet och middagen. Klockan 16.45 bjuder vi på ett glas cava och minglar under lite enklare former medan trunk showen pågår och paneldiskussionen hålls. Även hit krävs anmälan för att vi ska veta hur många glas vi ska beställa, vilket görs till shoegazingblog@gmail.com. Till samma adress anmäler man sig också till middagen, som är en trerättersmeny för 395 SEK. (Sikromstoast på surdegsbröd med tillbehör, dijonfylld lövbiff med rödvinssås och råstekt potatis, chokladterrin med skogsbär. För specialkost ange det vid anmälan). För middagen krävs förskottsbetalning. Sista dagen att anmäla sig till mingel och middag är 9 augusti, och även då sista dagen som man behöver ha betalt in pengarna. Man kan alltså anmäla sig nu och betala senare, och om man anmäler sig och betalar men sedan får förhinder får man givetvis pengarna tillbaka så länge man säger till innan den 9 augusti. Mer info om detta i den stora super trunk-inbjudan.

 

8 Responses to SM i skoputsning 2015 – Finalisterna

 1. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  hehe, en giganternas kamp. Stort grattis till alla 🙂

  låt psyk-kriget börja 😉

 2. Profilbild på Marre Marre skriver:

  Gillar bildkommentarer 🙂

  Loaksen var grymma! Undrar om barnens eventuella önskemål om uppmärksamhet för fina sandkakor uppfylldesunder putsarbetet 🙂 Hursomhelst snyggt resultat.

 3. Cor Rectum skriver:

  Fina bilder! Men jag är redo att sätta vartenda öre jag äger på att det sista paret är gjort i corrected grain. Man ser på plösens kant, kring stygnen lite överallt, samt på den karaktäristiska småbubbligheten vid gångvecken att där ligger ett tunt lager plast ovanpå skinnet. Nu sade väl inte reglerna något om vilken läderkvalitet man fick tävla med, men rätt ska vara rätt 🙂

 4. Niklas: Hehe precis, som inför boxningsmatcher 🙂

  Marre: Ja Loaksen är mkt fina!

  Cor rectum: Nja, kan hålla med om att det vid plösen ser lite ut som corrected grain, men i övrigt tycker jag det ser ut som det gör när man lagt på väldigt mycket polish på full grain-läder. Kan så klart ha fel dock. Och skulle det vara corrected grain är det nästan ännu mer imponerande, något mer svårputsat har jag aldrig upplevt.

 5. Profilbild på Jacke Jacke skriver:

  Grattis till de som gick vidare till finalen! Nästa år får ni passar er.. Ska putsa ännu hårdare än det här året… 😉

 6. Anderifal skriver:

  Är sjukt stolt och glad över finalplatsen! Samt redan lite lite nervös 🙂 Ska bli grymt kul detta. Kommer att ägna sommaren åt höghöjdsträning, kolhydratladdning samt djupstudier av forumets skovårdstråd för att komma formtoppad i september.

  Marre: Tack! Ett av mina äldsta par skor i samlingen som faktiskt nästan bara blir snyggare för varje år. Putsningen har dock utförts efter barnens nattning. Skoputsning med bistånd av en ett och ett halvt-åring och en treåring har prövats, och rekommenderas inte för den som söker den meditativa ro som skoputsning kan ge… 🙂

 7. Per skriver:

  Mycket fina bidrag! Kan hålla med om att det sista paret ser ut att vara i corrected grain – gångvecken är vansinnigt lika de jag har på ett par skräpskor som inhandlades på Rizzo (Ja, jag skäms) som 19-åring, med de små bubblor som jag tycker mig se. Hur ser man skillnad på dessa och ett par gångveck i ett par välanvända skor i full grain?

  Återigen, vackra bidrag och stort grattis till finalisterna!

 8. Jacke: That’s the spirit!

  Anderifal: Det kommer gå alldeles utmärkt, ingenting att vara nervös över!

  Per: Ja möjligt att du och Cor rectum ahar rätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet