MENU
Skärmavbild 2015-06-17 kl. 21.26.36

by • 2015/06/17 • Edward Green, NyhetComments (9)2616

Nyhet – Edward Green lanserar nya lästen 915

Edward Green presenterar återigen en ny läst vid sommareditionen av mässan Pitti Uomo i Florens. Det var för precis ett år sedan som den nya svagt mejslade 890-lästen lanserades, ersättaren av 888-lästen, och igår visades för första gången lästen 915 upp. En assymmetrisk läst med mandelformad tå, som är en vidareutveckling av 82-lästen.

 

Huruvida 915-lästen precis som 890 är tänkt att mer eller mindre helt ersätta 82-lästen i standardutbudet är oklart, men spontant känns det som att 82-lästen är en betydligt populärare läst än vad 888-lästen var, så att byta ut den mot nya 915 kan vara ett mer riskfyllt projekt än när det gäller syskonlästerna.

 

Ett par andra bilder på lästen som visades på Pitti, i form av en ny nätt balmoral oxford. Bild: Tassel Hong Kong

Ett par andra bilder på lästen som visades på Pitti, i form av en ny ren balmoral oxford utan medaljong eller cap toe. Bild: Tassel Hong Kongs Instagram (översta bilden från Olof Nithenius Instagram)

 

Nåväl, hur det blir med allt detta visar sig med tiden. Vad vi kan konstatera nu är att 915-lästen precis som 890 är en lite nättare version än sin föregångare. Tåformen är aningen smalare, och den är mer markerat assymmetrisk än vad 82-lästen är. Den läst jag tycker att 915 liknar allra mest är Alfred Sargents 109-läst, som är lite av en personlig favorit. Som ni förstår är jag precis som med 890 positiv till den nya 915-lästen och den är något som faller mig bättre i smaken.

 

9 Responses to Nyhet – Edward Green lanserar nya lästen 915

 1. Profilbild på Gustav Ehrenborg Gustav Ehrenborg skriver:

  En tidsfråga tills att 666-lästen kommer. Den lär vara djävla snygg.

 2. lano skriver:

  asymmetrisk läst?

 3. Patrik skriver:

  Lano:

  Asymmetrisk läst betyder att det är olika form för höger och vänster.

 4. Lano och Patrik: Ja alla läster idag är mer eller mindre assymetriska, men när tåpartiet tydligt är flyttat inåt, när tådelen är assymmetrisk, som den är på 915-lästen, då kallas det ofta för en assymmetrisk läst. Men även det som kallas för en symmetrisk läst, eller en läst med symmetriskt tåparti, som exempelvis Vass New Peter-läst (P2), är i någon mån assymetrisk.

 5. Andreas skriver:

  Min erfarenhet av den när jag såg den live var att den är helt okej men inte riktigt lika vass som 82. Det fanns dock inget som pekar på att den skall fasa ut 82-lästen enligt EG och de hade även 888 kvar i utbudet så den verkar hänga med ett tag till.

  Den stora skillnaden mellan 915 och 82 är den väldigt låga tåboxen. Det ger en slank profil men jag hade gärna sett någon modell av lästen med cap toe eller wingtip då läster ofta kan se ganska olika ut beroende på hur mönstret löper. EG släppte även en loaferläst men är osäker i skrivande stund på vad den heter.

 6. Andreas: Nej låter vettigt att ha kvar 82 som vanligt. Chris Gumbs sa iaf så sent som i våras att planen är att 888 ska fasas ut på så sätt att inga nya modeller kommer göras på lästen, men det blir så klart konstigt om man skulle ta alla befintliga modeller gjorda på 888 och smack sätta de på 890, inte särskilt praktiskt mot ÅF.

  Du som älskar 7000-lästen, du borde uppskatta den låga tåboxen tänker jag 🙂 Ok inte läst nåt om loaferslästen, har du eller vet du om någon bild? De har varit inne väldigt mycket och pillat på lästfronten det senaste EG, 890, 72, 915, ny loafersläst, var månne detta sluta.

 7. Andreas skriver:

  Kommer tyvärr inte ihåg numret på nya Loafer-lästen men Olof har lagt upp en bild på instagram nu.
  https://instagram.com/p/4EpJ8Ut1LL/?taken-by=olof1982

  Jag älskar 7000-lästen och håller med om att den är låg i tåboxen men den är också mycket mer symmetrisk än både 82 och 915. Den är också betydligt mindre mejslad än den sistnämnda vilket gör den lite mjukare överlag.

  Det är mycket möjligt att de har fasat ut 888 redan för jag hörde samma sak. Jag vet att de visade upp ett antal modeller på 888 (om än inte de nya) under mässan för att illustrera skillnaden mellan 888 och 890. Var ju trots allt ”bara” ett år sedan den introducerades.

 8. Per Arvidsson skriver:

  Den verkar likna C&J 360? Är inte helt övertygad…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet