MENU
Skärmavbild 2015-05-24 kl. 20.56.41

by • 2015/05/24 • Human Scales, NyhetComments (10)3936

Nyhet – Human Scales lanserar handrandsydda skor

Svensk-finska kläd- och skomärket Human Scales är mest kända för sina läderjackor och andra ytterplagg, men har också haft en del skor i utbudet, då har det handlat om limmade skor med lite mer avslappnad look. Nu lanserar man två modeller som sys helt och hållet för hand i Turkiet, och där priset på 2799 kronor är väldigt lågt.

 

Det handlar om en wholecut med medaljong och en derby i lackläder, men kommer att komma fler modeller vad det lider. Skorna tillverkas i Turkiet (även om det av någon anledning står Italien i deras webbshop) och om man ser filmen nedan som visar tillverkningsprocessen så är det en relativt tajt handrandsöm som görs och dessutom sys också avlappssömmen för hand, vilket inte görs på märken som Saint Crispin’s, Enzo Bonafé eller Meermins Linea Maestro-linje. Även om Turkiet är ett låglöneland och de sparar in på saker som färdigbyggda klackar, en sorts lösning där det ser ut som att man limmar dit en sorts läpp på bindsulan för att sy randen i istället för att som brukligt karva ut läppen direkt ur bindsulan (troligtvis för att kunna använda lite tunnare och billigare bindsulor), och sannolikt använder en hel del av de italienska hudarna, så är det väldigt lågt med priset på 2799 SEK som skorna kostar. Särskilt med tanke på att Human Scales inte äger en egen fabrik och använder sig av återförsäljare, vilket alltså innebär att det är tre led som ska ha betalt i kedjan – fabrik, Human Scales, återförsäljare – är det onekligen ett imponerande lågt pris på skorna.

 

Goodyear welt by hand. Handmade shoes by Human Scales from Human Scales on Vimeo.

 

Human Scales vanliga skor är som sagt limmade och har en så kallad bond welt, vilket innebär att man har en rand med försydda dekorationsstygn som limmas dit och imiterar avlappssöm. Dessa kostar 1999 kronor. Formspråket från dessa skor känns igen i de nya handrandsydda modellerna, som av Human Scales kallas för Goodyear randsydda, men alltså som filmen visar ska vara handrandsydda och alltså inte sydda med Goodyear-maskin. Wholecuten med medaljong finns i två bruna nyanser med burnishing, och är i mina ögon klart intressantare än den andra modellen i lackläder, som finns i mörkblått och svart. De sistnämnda är rätt knepiga, och synd att man gör skor i billigt lackläder om man satsar på en fin konstruktionsmetod som handrandsytt. Human Scales är ett mer mainstream modemärke som säljs i många vanliga sko- och klädbutiker och riktar in sig mot folk som inte nödvändigtvis har något större skointresse, och det är positivt att det görs fler skor av bättre kvalitet med bra konstruktion för den målgruppen.

 

Modellen Al i lackläder.

Modellen Al i lackläder.

Den ljusare av de två varianterna av Human Scales nya wholecut.

Den ljusare av de två varianterna av Human Scales nya wholecut. Bilder: Human Scales

 

Av någon anledning är wholecuten som visas upp på produktbilderna inte likadana som de som man får följa produktionen av i filmen. På bilderna är det en 360° avlappssöm som går runt hela skon och det är en dubbel lädersula, medan det på filmen är en avlappssöm som slutar vid midjan och enkel lädersula. Vad det här beror på kan jag inte svara på, men finns säkert någon förklaring.

 

10 Responses to Nyhet – Human Scales lanserar handrandsydda skor

 1. Profilbild på Oscar Oscar skriver:

  Min första reaktion är att Human Scales borde anlita Jesper för proffs-konsultation vad gäller tillverkning. I övrigt håller jag med att det är positivt med bättre konstruerade skor för en billigare peng. Säkert en god instegssko för många som uppskattar märkets design.

 2. Per S skriver:

  Intressant koncept, men behöver inte företaget snarare lite kännedom om grundläggande klassisk skodesign?

  Hur många som föredrar randsytt gillar menyn av lacksvart derby och beige wholecut bättre än det omvända? Min gissning är att kundkretsen mer än halveras…

 3. Profilbild på Peter Thorvald Peter Thorvald skriver:

  Känns mest som ett märkligt steg in på kvalitetsskomarknaden. Man har inte koll på vilken konstruktion man använder (Goodyear vs. handrandsytt), man erbjuder en handrandsydd derby i lacksskinn (vem vill ha en sån?) och man har en hiskeligt ful läst för en wholecut.

  Nej tack, köper hellre något goodyearsytt i samma prisklass. Handrandsytt betyder ingenting om jag inte vill bära skorna.

 4. Daniel skriver:

  Smaken är som baken och dessa gillar jag inte alls däremot är det bara roligt att fler märken gör skor av högre kvalitet.

  Berluti och Church’s är de märken jag tänker främst på när man både designar ifrån de klassiska modellerna och marknadsför dem hårdare. I senaste numret av The Rake är det till exempel reklam för en Berlutisneaker som jag gissar ligger på många tusenlappar.

  Som sagt hellre fler märken som gör bättre skor än en planet där vi köper/slänger skräp en gång om året.

 5. sneez skriver:

  Någon som testat dessa http://www.benson-shoes.be/en/ ? Verkar vara handsydda i marocko och ligger i ungefär samma prisklass.

 6. Oscar, Per S, Peter, Daniel: Det är som några av er redan är inne på en smaksak, finns säkert folk som gillar den looken. Och som sagt riktar de sig inte mot skonördar utan ”vanligt folk”. Att de benämner det Goodyear welted är väl då fler känner till det av nämnda ”vanligt folk”, gör exempelvis Meermin och flera italienare som handrandsyr också.

  Sneez: Ingen erfarenhet av. Skrev lite kort om ett annat marockanskt märke i inlägget från Micam, sök på sistnämnda hittar du det.

 7. Profilbild på Peter Thorvald Peter Thorvald skriver:

  Jesper, absolut. De riktar sig förmodligen inte åt oss som följer den här bloggen men då kan jag samtidigt tycka att handrandsytt är lite onödigt då det är främst vi, som inte är målgruppen, som eventuellt skulle uppskatta detta.
  Men nu ska jag kanske komma ner från mina höga hästar och uppskatta att marknaden ändå fylls på med kvalitetsskor. Kanske kan någon annan tillverkare också upptäcka att det går att få handrandsytt i Turkiet till ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

 8. Diego skriver:

  Hello,

  it is always a pleasure to read your blog, one finds inforamtion available nowhere else. I was wondering when you say
  ”and if you see the movie below showing the manufacturing process so it is a relatively tight handrandsöm made and additionally sewn also avlappssömmen hand, which is not done on brands like Saint Crispin’s, Enzo Bonafé or Meermins Linea Maestro line. ” (I can’t read Swedish, so it is translated) If there is a mistake in the translation or other; I thought Enzo Bonafe shoes were fully handmade, the welt to the innersole and the outer sole to the welt.

  Best regards
  Diego

 9. Per Arvidsson skriver:

  Ser inte riktigt poängen med att ödsla så mycket arbetsmoment på skor som aldrig kommer att sulas om. Särskilt knasigt blir det ju med lackskor…

 10. Diego: Thanks for your kind words! Enzo Bonafé use a machine for the sole stitch, yes. The welt stitch is handmade, but sole stitch is not. Same for Saint Crispin’s, Meermin LM and most other brands that offer hand welted RTW/MTO shoes. The reason is of course that construction wise and the end result doesn’t differ that much at all when it comes to a machine made or hand made sole stitch.

  Per: Man hoppas ju så klart att skorna ska sulas om och tas hand om. Sedan håller jag med om att lacklädret är lite märkligt dock, då det inte kommer att hålla särskilt länge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet