MENU
SM Skoreparation 3

by • 2015/04/19 • Nyhet, SM i SkoreparationComments (13)2944

Nyhet – SM i Skoreparation 2015 avgjort

I helgen pågår Sveriges Skomakarmästarförbunds kongress i Jönköping, och under gårdagskvällen korades svenska mästaren i skoreparation 2015. Vinnare blev Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice, med 2x Davidsons Skomakeri på de övriga pallplatserna.

 

Sveriges Skomakarmästarförbund är branschorganisationen för skomakare i Sverige, och vartannat år samlas dess medlemmar för kongress, mässa och bankett. Tillställningen har de senaste åren hållits i Jönköping, så även i år. En av höjdpunkterna under kongressen är avgörandet av SM i Skoreparation. Tävlingen brukar gå till så att skomakarna får ta valfritt par slitna skor och på den ena skon ska en halvsulning, klackning och reparation av hälfoder göras. Det här kunde göras när som helst på hemmaplan, vissa har det som ett sidoprojekt under längre tid som man plockar fram när tid ges, andra grejar det med en intensiv insats sista veckan innan paret måste lämnas in för tävlingen. I år var det dock ett nytt upplägg, där de 14 deltagarna fick ett par nya Allen Edmonds som skulle få en halvsulning och klackning, och man hade bara sju dagar på sig. Tanken är att man ska jämna ut förutsättningarna för deltagarna. Skorna visas sedan upp anonymiserade för en jury som bedömer olika parametrar i hantverk och slutresultat, varav en prispall koras. Tävlingen är prestigefull bland skomakarna, inte minst då det ur marknadsföringssynpunkt alltid är bra att kunna titulera sig svensk mästare.

Här är skon som juryn ansåg var bäst av de anmälda bidragen. En mycket fint utför reparation av Amanuel Zemicheal.

Här är skon som juryn ansåg var bäst av de anmälda bidragen. En mycket fint utför reparation av Amanuel Zemicheal. Bilder ovan: Bäckmans Skoservice Facebook-sida

 

I år blev alltså Amanuel Zemicheal från Bäckmans Skoservice i Stockholm vinnare. Han har gjort en läcker halvsulning där utsidan av kanalen är svartmålad och sulan i djup röd ton. Amanuel började redan som femåring jobba på sin pappas skofabrik i Eritrea, där han under uppväxten jobbade med allt från design till reparationer. 2007 kom han till Sverige, och han har jobbat hos Bäckmans sedan 2013.
På andra plats i tävlingen kom Ola Sörenssen från Davidsons Skomakeri i Uppsala, följd av hand läromästare Marcus Davidson från samma skomakeri. Att Marcus fick stryk av sin anställde som gått som lärling hos honom väcker viss munterhet hos folk, men Marcus är troligtvis mest stolt över att ha lärt upp Ola till en så pass bra nivå.

 

Diplom till de pallplacerade. Bild: Davidsons Skomakeris Facebooksida

Diplom till de pallplacerade.

Här är Ola Sörenssens fina silverbidrag.

Här är Ola Sörenssens fina silverbidrag.

Och så Marcus Davidsons bidrag som alltså förärades en bronspeng. Senaste bilderna: Davidsons Skomakeris Facebook

Och så Marcus Davidsons bidrag som alltså förärades en bronspeng. Bilder: Davidsons Skomakeris Facebook

 

Här en liten film på Peter Holmér på Bäckmans bidrag. Han hade missat och fräst kanalen för avlappssömmen, vilket originalskorna inte har och därav resulterade i minuspoäng:

 

 

13 Responses to Nyhet – SM i Skoreparation 2015 avgjort

 1. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  hur många var det som ställde upp

 2. Niklas: Ingen aning faktiskt, vet inte riktigt hur många det brukar vara.

 3. Profilbild på Peter Thorvald Peter Thorvald skriver:

  Oj, vilken vacker halvsulning. Snyggare än många nya sulor 🙂

 4. Peter: Ja verkligen fint jobb!

 5. Niklas: Fått veta att de var 14 deltagare. Också nytt upplägg i år, uppdaterat texten om detta.

 6. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  tackar Jesper 🙂
  Bra att de gjorde om tävlingsmomentet till att likna ett mer verklig arbetsförhållande, tycker jag också.

 7. Profilbild på Kalle Kalle skriver:

  Bidragen ifrån Davidsons skomakeri finns på deras Facebook- sida.

 8. lano skriver:

  ”And the apprentice becomes the master”, riktigt kul för Ola och Marcus. Allra roligast för Amanuel!

 9. Niklas: Ja håller med.

  Kalle: Yes, Marcus sa till om det idag också, och också lagt in en video på Peter Holmérs bidrag.

 10. Jan-Eric skriver:

  Förekommer fortfarande EM i skoreparation som brukade äga rum i Italien? Svenske Ingvar Nilsson från Göteborg (numera Kungälv) vann för ca 20 år sedan. Då gällde det helsulning av en durksömsko och renovering av ovanlädret. Nyligen besökte jag en bättre herrskoaffär i New York iförd ett par närmare 30 år gamla Allen Edmonds McNeil helsulade med Rendenbachläder av Ingvar. Den erfarne expediten som betjänade mig (gammaldags provning på sittpall) gjorde stora ögon när han såg arbetet, frågade var det var utfört och ropade till sig övriga expediter för att visa. De påstod att ett kvalitetsarbete av den höga klassen inte längre går att få i New York. Låter i och för sig märkligt men i alla händelser ett gott betyg.

  Amanuels jobb helt otroligt. Kan man ens med att använda sådana skor utomhus? Var det också McNeil?

 11. Jan-Eric: Vet inte om EM hålls fortfarande, men den stora tävlingen i Europa nu är i tyska Wiesbaden. Där har flera svenskar varit framgångsrika genom åren. Ja har hört mycket om Ingvar, jag flyttade till Göteborg efter hans tid. Har hört att han håller på lite för vissa gamla stamkunder, men är det till och med mer än så? Fin historia från New York!
  Ja iaf Peters bidrag ovan är ju en MacNeil, så misstänker de andra hade det också.

 12. Jan-Eric skriver:

  Jo Ingvar har en verkstad på sin gård på landet. Det är visserligen långt att åka och svårt att hitta men någon annan skomakare i den klassen tycks inte finnas i Göteborgstrakten och då får man ta sig besväret. Till Borås är det ändå minst dubbelt så långt. Har förresten just nu ett par derbys från 50-talet på renovering hos Ingvar. Jag köpte dem obegagnade i början av 70-talet och har använt dem regelbundet och frekvent sedan dess. Detta sagt apropå programpunkten Patinering på nästa Trunk Show.

 13. Jan-Eric: Okej coolt. Hade varit roligt att besöka någon gång för ett reportage. Om du vill får du gärna maila kontaktuppgifterna till shoegazingblog@gmail.com, vore super!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet