MENU
t1Gri97

by • 2015/04/05 • Passform, Tipset, UncategorizedComments (11)4453

Tipset – Olika typer av dålig passform

Det finns lite förenklat två olika typer av dålig passform, passformsproblem som orsakar smärta eller är obekvämt, och passformsproblem som gör att skorna veckar sig onödigt mycket eller får annan utseendemässig brist. Det förstnämnda är det man verkligen bör undvika, medan det sistnämnda inte alls på samma sätt behöver innebära att skorna inte fungerar för en. Också kort om att det återigen är dags för en Shoegazing After Work i Göteborg, den 17 april.

 

Jag har varit inne på det här ämnet i tidigare inlägg, men tänkte göra ett lite mer dedikerat denna fråga den här gången. Att använda skor som på något sätt brister i passformen så de skapar obehag eller smärta är ingenting att rekommendera. Det säger sig självt för de flesta, men man ska vara medveten om att förvånansvärt många kan gå i skor som på olika sätt gör mer eller mindre ont för att de av andra anledningar gillar skorna (jag har själv varit där…). Och visst, mindre problem, som dessutom kanske bara dyker upp främst mot slutet av en lång dag, det kan man kanske leva med, men tumregeln bör alltid vara att du ska bära skor som är bekväma (här handlar det alltså om skor som redan är ingångna. När man går in skor är det vanligt att de är obekväma i början, läs mer om det ämnet i detta inlägg). Det kan vara oerhört svårt att inse att skor som man köpt dyrt och tycker är fantastiskt snygga, inte är något som passar en. Som jag skrivit om i flera inlägg här på bloggen (du hittar dem under Populära inlägg – Passform) så går många saker att fixa till, antingen på egen hand eller med hjälp av en skomakare, och det är så klart en väg som är värd att prova först om man har skor som är obekväma. Men löser det sig inte är det bättre att sälja dem och köpa andra som fungerar bättre för en, hur hårt det än kan kännas. Men man ska inte behöva gå i skor som smärtar eller är obekväma, dels för det omedelbara obehag det skapar, men också för att det med tiden kan innebära stora problem på riktigt.

 

Ett par Crockett & Jones Sydney som jag hade för något drygt år sedan som var alldeles för tajta för mig. Trots att jag försökte lästa ut dem så var det för trånga, bland annat över stortåknölen på högerfoten som man kan se på bilden.

Ett par Crockett & Jones Sydney som jag hade för något drygt år sedan som var alldeles för tajta för mig. Trots att jag försökte lästa ut dem så var det för trånga, bland annat över stortåknölen på högerfoten som man kan se på bilden.

 

När det gäller den andra typen av passformsproblematik, den som orsakar kosmetiska brister, onödiga veck och liknande, är en annan femma. Här kan det handla om saker som att snörningen på en oxford inte alls sluter tätt utan att glipan blir väldigt stor, att det är för mycket luft i hålfoten på skon och det veckar sig väldigt mycket där, att det blir glipor vid öppningen kring foten, och så vidare. Det här är saker som inte är idealt, men i många av fallen är det enbart kosmetisk påverkan, i vissa av dem också i kombination med att skorna kan bli fula snabbare och kanske också ha förkortad livslängd, om det exempelvis blir ordentliga veck som gör att lädret spricker några år tidigare än annars. Oavsett så är de ingenting som direkt medför att skorna bör bytas ut, i min mening. Här får man själv göra en avvägning, ser det för illa ut för att man vill använda dem? Tror man de kommer bli fula väldigt mycket snabbare? Och så vidare. Jag har skor som har vissa sådana här typer av problem som jag använder väldigt mycket, exempelvis mina Gaziano & Girling-skor har mycket luft i hålfoten då jag behöver gå upp i vidd för att få plats på bredden, och här blir det mycket veck, men då det inte påverkar komforten alls så är det inget som får mig att välja bort de skorna.

Det är naturligtvis inte ovanligt att det är kombinationer av ovanstående, och inget konstigare då än att om det första typen är inblandad gäller enligt mig det jag skriver om kring detta i stycket ovan.

 

Mina Gaziano & Girling Cambridge är för rymliga i hålfoten. Man kan se här på bilden hur överskottsläder veckar sig en hel del på vänsterskons insida.

Mina Gaziano & Girling Cambridge är för rymliga i hålfoten. Man kan se här på bilden hur överskottsläder veckar sig en hel del på skornas insida.

 

 

Efter en lyckad första Shoegazing After work i höstas i Göteborg, är det nu återigen dags. Det blir en favorit i repris, på Ölstugan Tullen på Andra Långgatan, klockan 18.00 fredag 17 april. Vi är redan ett litet gäng som kommer att komma, och hoppas på att ännu fler skointresserade dyker upp och pratar vårt favoritämne över några glas dryck. Väl mött! (Till er stockholmare så kan jag säga att ja, en liknande tillställning kommer sannolikt ordnas senare i vår även i huvudstaden. Återkommer i frågan.)

 

11 Responses to Tipset – Olika typer av dålig passform

 1. Mats Flördeg skriver:

  Det där med skor som är för tajta är ett svårt ämne tycker jag. De skor jag med tiden trivts bäst med har alltid känts för små när jag köpt dem. Men genom comped och att överanvända dem lite i början brukar lädret ge med sig. Skor som sitter perfekt från början känns däremot ofta lite för stora efter några månader. Det är min erfarenhet, men det kanske är lite individuellt.

 2. Daniel skriver:

  Instämmer, några av mina skönaste par har jag samma erfarenhet av. Kommer ihåg en dag på jermyn st sedan blev det ett par från Cleverley royal arcade, Crockett-gjorda. Satt tight men fint så jag tänkte jag kör på mig dessa direkt sen var det en lång dag hem och aj aj men nu sitter de grymt och nyss omsulade i Borås så lär hänga med länge än.

 3. Mats och Daniel: Ja, det här inlägget avhandlar bara skor som redan är ingångna, vilket jag säkert kunde varit tydligare med (ska lägga till nån mening i texten). Att gå in skor har jag skrivit om i andra inlägg. Det är rätt individuellt skulle jag säga hur de ändrar sig efter att gåtts in, både mellan olika skor och mellan olika fötter. Hur mycket skor töjer sig beror på många faktorer, vilken typ av läder det är, hur mycket förstärkning som används, hur hårt de är lästade i produktionen, om det är mycket korkfyllning som krymper ihop när det gås på, och så vidare. Sedan skiljer det mycket mellan fötter också, där vissa klarar av tajtare skor, andra har känsliga fötter som inte grejar det. Vissa behöver ha i princip noll i undermått när det gäller vidden på skorna, medan andra kan klara väldigt mycket undermått och behöver det för de ska upplevas som bekvämt.

 4. Martin skriver:

  Jag har ett par Church som jag har just detta problemet med; komforten är inte perfekt. Problemet är att den ena skon (vänster) vid viss användning orsakar en smärta framme vid tårna. Smärtan känns ungefär som att sockarna skulle ha halkat ner och ”knölat” ihop sig eller att en söm i sockarna hamnar i kläm under tårna. Problemet är bara att det spelar ingen roll hur många gånger jag rättar till sockarna (eller ser till att sockarna ej har någon söm) osv, så återstår problemet. Har börjat fundera på om det kanske är att tåpartiet är vinklat uppåt för mycket (minns inte termen för detta) och att mina tår som varit opererade ej klarar av detta.

  Någon som har haft liknande problemet och löst det på något smart sätt, och finns det någon lösning för att ”sänka ner” tåpartiet?

 5. Martin: Surt. Tåsprängning (toe spring på engelska) kallas det. Möjligt att det är vad som orsakar problemet, Church’s har i regel rätt hög tåsprängning. Enklaste sättet att räta ut sulan är att köpa skoblock som är relativt plana och som fyller ut tårna på skorna väl framåt och på så sätt trycker ner tådelen. Med tiden kommer sulan rätas ut en del, om än inte helt ändra form. Kan vara värt prova. Generiska skoblock som från Skolyx och Herrstil har ofta lite sådan form, och Skoaktiebolagets är också bra här då de har en rätt plan form och ofta kommer in längre fram i tån, även om inte tåformen är direkt Church’s kan det fungera.

 6. Patrik skriver:

  Jag köpte mig ett par C&J Tetbury härom året och jag fick lättare skavsår i början men sen satt skorna bra.
  Men nu har högerskon töjt sig så pass att foten rört sig och stortån skavt sönder skinnet på insidan, så nu är dom inlämnade för åtgärd. Efter mycket funderande låter jag sy på en bolstring (eller vad det nu heter) på plösen för att tvinga bak foten i skon så den inte kan röra sig framåt.
  Sånt känns lite surt att behöva göra med 1,5 år gamla skor.

  Som jämförelse sitter mina Edgware och Lingfield (samma läst och storlek) betydligt tajtare så där tror jag inte risken är speciellt stor att jag skaver sönder fodret. Hoppas jag.

 7. Patrik: Chukkas som har öppen snörning sitter i regel lösare än oxfords som Edgware och även Chelseas som Lingfield, så är inte jättekonstigt att det skiljer. Trist så klart, men bra om en plösdistans kunde lösa det hela!

 8. Profilbild på Paul Paul skriver:

  I vänsterskon av mina nya oxfords glider/viker sig plösen till vänster. Beror detta på att skon är för låg över vristen? Går detta att korrigeras genom en utlästning?

 9. Paul: Nej, oftast är det för att det missats lite i fastsättningen av plösen, så den glider snett lätt. En duktig skomakare fixerar enkelt den genom att lägga ett stygn genom plösen och antingen om det går att få till så bara går genom fodret eller så läggs den så den överlappar befintliga stygn vid snörningen.

 10. NS skriver:

  Jag brukar ha problem med glapp vid ankeln på mina oxfords och monk straps. Någon som har förslag på hur det kan åtgärdas och vad jag borde tänka på vid nästa skoinköp?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet