MENU
Köptips nätjättar Sarenza finsbury

by • 2015/04/02 • KöptipsComments (13)5349

Köptips – Kvalitetsskor hos nätjättarna

I takt med att intresset för kvalitetsskor går upp börjar också fler och fler av de stora drakarna ge sig in i leken. Det handlar både om ägarskap i tillverkare som att stora butiker tar in mer av den här typen av skor. Här en liten genomgång av vad som finns hos några av de stora jättarna inom näthandeln.

 

Vad som sker inom mode- och stilnäthandeln för tillfället verkar vara en polarisering mellan stort och smått. De som klarar sig bra är dels de allra största, som har massa ekonomiska muskler och kan dra nytta av storskaligheten i form av bra avtal med paketleverantörer och så vidare, dels de små riktigt nischade aktörerna. Exempel på det förstnämnda är hur svenska nätskobutiken Heppo för en tid sedan köptes upp av Footway som sedan också varit inne på att även överta krisdrabbade Brandos, eller de återigen upptagna diskussionerna om samgång mellan Yoox och Net-a-Porter (som också har Mr. Porter) för att tillsammans bli starkare. Mer och mer konkurrens kommer också från etablerade stora varuhus som Bergdorf Goodman eller Selfridges, som tar över andelar när de på allvar satsar även på näthandel.
Exempel på det sitsnämnda är lyckade mindre satsningar, inom skosektorn har vi exempelvis svenska Skoaktiebolaget eller amerikanska Leffot (som även har fysiska butiker så klart, men stor del säljs online), bland klädbutiker finns också bra svenskt exempel med Nitty Gritty eller amerikanska Kent Wang.
För de mellanstora aktörerna som finns blir det i många fall tuffare och tuffare. Ovanstående är naturligtvis en generalisering, men mönstret finns där.

 

Lite grövre modell från Finsbury (översta skorna också från dem). Bild: Sarenza

Lite grövre modell från Finsbury (översta skorna också från dem). Bild: Sarenza

 

En av de stora skojättarna idag är franska Sarenza, idag etablerat med sidor i 13 länder, däribland Sverige. Här är det stort som gäller. Över 700 märken och 50 000 modeller. Bland dessa finns det också en del bra kvalitetsskor, också sådant som inte finns på så många andra ställen. Ett exempel är franska Finsbury (som figurerat i ett outsiders-inlägg här på bloggen tidigare) som är Goodyear-randsydda skor till bra pris, under 1900 SEK. Det står av oklar anledning ”injicerat” på konstruktionsmetoden, men de är Goodyear-randsydda. Lästerna i många fall lite spetsigare, men för många säkert en intressant aktör titta närmre på.
Sarenza har också ett stort utbud av italienska Santoni, från flera av märkets olika serier. En del av de är också nedsatta med upp till 40 procent. Att det ofta är reor och finns rabattkoder för de här stora sajterna är också en fördel för den som vill göra kap, likaså att de i regel erbjuder gratis frakt och returer.
Andra kvalitetsskomärken som Sarenza har i utbudet är exempelvis George’s, Jefferey West och Loake.

 

Wolverine's fina inje 1000 mile boot, randsydda arbetarkängor. Bild: Zalando

Wolverine’s fina inje 1000 mile boot, randsydda arbetarkängor. Bild: Zalando

 

Zalando är en tysk modejätte på nätet som väl de flesta känner till. Även de har lite vettiga skor i sitt utbud. Exempelvis har de ett stort utbud av spanska Magnanni, som gör nättare durksydda skor ofta med målad finish och/eller lite mer extravaganta varianter. Kostar cirka 2800 SEK.
Här har man också fyra modeller av den amerikanska arbetarkängan Wolverine 1000 mile boot, en Goodyear-randsydd rejäl sak som ligger på 3700 kronor.

 

Allen Edmonds finns hos många av de stora svenska nätbutikerna. Bild: Footway

Allen Edmonds finns hos många av de stora svenska nätbutikerna. Bild: Footway

 

Bland våra svenska stora nätbutiker när det kommer till skor, som då Footway och Brandos, så är utbudet av kvalitetsskor rätt likartat (det har att göra med vilka det är som har agent/grossist i Sverige som jobbar aktivt mot liknande återförsäljare). Märken som finns hos dem är Allen Edmonds, Loake och Magnanni samt några enstaka par av klädmärkenas samarbeten med kvalitetsskotillverkare som Morris skor från John Spencer (vars ägare Sancho Boots nu tyvärr gått i konkurs, så frågan är vad som händer med den satsningen nu) eller Oscar Jacobsons Italigente-skor (de flesta av deras skor är dock inte gjorda av Italigente. Precis som exempelvis J. Lindeberg med Alfred Sargent-samarbetet har de både kvalitetsskor och billigare limmade varianter i utbudet.).
Care of Carl som är mer inriktat på klassiskt herrmode börjar också bli en stor spelare, de har i skoväg förutom de vanliga sakerna som nämns ovan också Cheaney och RM Williams.

Det var några exempel. Kontentan är att det kan vara värt att kika på utbudet hos de ”vanliga” nätjättarna också alltså, inte minst om man har fått nys om en rabattkod eller liknande.

 

13 Responses to Köptips – Kvalitetsskor hos nätjättarna

 1. Oskar Karlsson skriver:

  Bra inlägg. Har länge tyckt att liknande har behövts särskilt med tanke på att listan över budgetskor verkar ha några år på nacken. Vad gäller Finsbury hos sarenza är vissa goodyear-sydda men jag tror att de även har blake-sydda. Det verkar inte helt självklart som sagt då det just står injicerade och vissa modeller inte finns på finsburys sida längre.

 2. Daniel skriver:

  Blir ju lite som i offline-världen, utbudet finns hos flera. Jag kan välja att handla på NK eller i en liten affär. Ett exempel i din och min hemstad Göteborg: Crockett och RM finns på NK, vill jag köpa dem där eller hos skomakaren som Basam eller Eddie eller i en mindre butik som United, herr Karl eller Linnégatan 2? Vi har alla olika preferenser men prisjagning är ju perfekt för nätet.

  Glad påsk och tack för det enorma jobb du gör för alla oss skonerdar.

 3. Oskar: Tack! Möjligt är så, kollade inte alla, men de jag tittade närmre på var alla Goodyear-randsydda.

  Daniel: visst är det så, pris är inte allt, men vet att det är viktigt för många. Tack också för vänliga orden, glad påsk!

 4. Emil skriver:

  Kängan från Wolverine är grymt fin. Någon som har erfarenhet av att sätta på en Vibram sula på skor i efterhand? Och vad kan det tänkas kosta? Känns ju nästan som ett måste på en sådan sko i vårt klimat…

 5. nilsson skriver:

  Lester.se har ju märket Berwick som inte alls är dumt om man vill ha ngt hyggligt under 2 000 kr

 6. Emil: Är fin ja. Det går absolut byta till gummisula, men du får göra en helsulning då. Kostar 1500-1900 kr ungefär.

  Nilsson: Ja absolut, Berwick är prisvärda skor. Har figurerat en del här på bloggen, bla nyligen i inlägget från Micam ( http://www.shoegazing.se/2015/02/24/reportage-besok-pa-micam/ ) och i ett outsiders-inlägg ( http://www.shoegazing.se/2013/01/12/kopguide-tre-outsiders-nr-2/ ), i det förstnämnda nämns just Lester och även Scoop i Gbg som också har Berwick.

 7. Jörgen skriver:

  Vilket sko (märke/modell) är det på översta bilden?
  Glad påsk och tack för underhållande och intressant läsning!

 8. Jörgen: Tackar! Det är en modell från Finsbury (nämns kort i bildtexten om andra Finsbury-skon) som heter Diplomate: http://www.sarenza.se/finsbury-diplomate-s754706-p0000057133

 9. johanj skriver:

  En kollega tipsade mig om att man kan köpa loake på CDON. En ganska begränsad upplaga, mest från deras billigare serier men det finns några 1880 till helt ok priser.

 10. JohanJ: Just det, sett någon gång ja, bra tips. De kör ofta rabattkoder också ju.

 11. johanj skriver:

  Får förtydliga mig lite. Dom har ett begränsat sortiment, inte upplaga.
  Jo, rabattkoder och ibland utförsäljningar också. En annan kollega (många kollegor blir det) köpte 2 par 1880 för halva priset.

  Om man vill köpa billiga skor bör man ta en titt på ebay. Loake rear ut en del skor via via sitt konto ”loakefactoryoutlet” på ebay.co.uk. Mest från dom billigare serierna men det finns några 1880 också.

 12. Per Sandkull skriver:

  Hej Jesper!
  Tack för dina alltid informativa, underhållande och välskrivna reportage.
  Har du nån erfarenhet av skor från Cobblers Union? Jag tror det är ett Amerikanskt märke och att skorna tillverkas i Spanien (Goodyear).

 13. Per Sandkull: Ursäkta sent svar. Tack för vänliga orden! Ingen erfarenhet av Cobbler Union direkt, men de görs av Andres Sendra till samma standard som deras egna skor och Septieme Largeur. Du hittar min recension av Andres Sendra för Mano under Populära inlägg-> recensioner. Kort, bra skor för priset.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet