MENU
DSC_0164-2

by • 2015/03/24 • Italigente, Italigente UncoveredComments (21)3446

Italigente Uncovered nr. 1

Den här veckan sker nylanseringen av svenskägda kvalitetsskomärket Italigente som jag börjat jobba lite för, med peak på torsdag i ett stort event i Örebro med över hundra besökare. I samband med nylanseringen kommer vi nu öppna upp bakom kulisserna på Italigente på ett relativt unikt sätt, en satsning vi kallar för Italigente Uncovered. Både för att låta er ta del av och få större förståelse för arbetet med ett kvalitetsskomärke, men också för att göra er delaktiga i utvecklingen av företaget på olika sätt och ge oss möjlighet att ta del av er kunskap och synpunkter. Också kort om två Loake trunk shows ute i landet kommande veckorna.

 

Det är inte helt ovanligt att såväl skotillverkare som andra företag visar upp samples på nya modeller, visar hur det går till i tillverkningen och så vidare. Ibland frågar man också sina följare i sociala medier eller kunder om input kring produkter. Det vi vill göra med Italigente är dock alltså att ta det här betydligt längre. Ni kommer att få ta del av det mesta av det som händer kring märket och vilka saker vi jobbar på (i alla fall det som kan vara någorlunda intressant), och som sagt så vill vi också göra er delaktiga i beslut kring saker och ting. Ibland ställs rena frågor, men ni får mer än gärna komma med input löpande kring det vi berättar om. Det kommer ske både här på Shoegazing och i lite kortare form på engelska på Italigentes Tumblr-sida.

 

I dörren till garaget där Italigentes skor görs sitter alltid nyckeln i. En symbol för den nya öppenhet som vi nu ska etablera.

I dörren till garaget där Italigentes skor görs sitter alltid nyckeln i. En symbol för den nya öppenhet som vi nu ska etablera.

 

Är Shoegazing bara ett plakat för Italigente numera, frågar ni er nu då kanske? Det är absolut inte tanken, svarar jag då. Sådana här bakom kulisserna-inlägg om Italigente kommer efter den här nylanseringsveckan bara dyka upp max någon gång i månaden här på bloggen, jag samlar ihop en del saker och gör lite längre inlägg åt gången. Det är så klart en balansgång, men jag har pratat med flera personer kring hur de ser på att jag planerade att göra sådana här inlägg på bloggen, och då alla bara varit positiva har jag tänkt att jag kör. Förhoppningen är också som sagt att ni ska få insyn i och kunskap om hur det fungerar i arbetet med ett kvalitetsskomärke även i ett vidare perspektiv, något jag tror många av er tycker är intressant. Även om Italigente är väldigt småskaligt jämfört med många andra märken, så ger det förhoppningsvis ändå en rätt bra bild av hur det fungerar. För egen del så har det varit en av de mest spännande sakerna med att kliva in och hjälpa till i Italigente, att få se det från andra sidan, och få en inblick i saker jag inte haft koll på innan. Det känns kul att få dela det med er bloggläsare också.

En kort bakgrund för de som missat det så grundades Italigente av Magnus Ericson 2007. Sedan dess har man sålt ungefär 10 000 par runt om i världen, och kundnöjdheten är hög. Märket var som störst 2008-2010 när de hade en egen butik i Göteborg och såldes hos bland annat World Footwear Gallery i Japan, NK Stockholm, Van Loock i Belgien och varuhuskedjan Breuninger i Tyskland. Då Magnus valde att lägga mer tid i Kavat, känt svenskt barnskomärke som nuförtiden också gör vuxenskor, och Olof Enckell som jobbade med Italigente och bland annat drev deras butik lämnade för jobb hos skjorttillverkaren Eton. I samma veva så kom Oscar Jacobson med förfrågan om samarbete, så sedan 2012 har Italigente stått bakom de skorna som sålts under varumärket Oscar Jacobson. Det passade bra för Magnus då de hade massor av jobb på Kavat, så kunde Italigentesidan fokusera på Oscar Jacobson, istället för att lägga tid på egna sidan. Oscar Jacobson skorna är andra modeller som görs på andra läster än Italigentes egna skor, och som är koordinerade med Oscar Jacobsons klädkollektioner och med enbart genomfärgat läder, ingen handmålning, i nyanser som matchar deras tyger.

Italigente som eget varumärke har sedan ungefär 2012 inte varit lika aktivt, men från årsskiftet har Kavat tagit över ägandet av Italigente, och den här veckan inleds alltså en nysatsning på allvar. Kavat har som sagt ett stort utbud av barnskor och en del vuxenskor i sitt utbud, man har dessutom framgångsrika dammärket Blankens som bloggaren Cecilia Blankens driver ihop med Kavat, och nu såg man chansen att täcka upp även den mer exklusiva herrsidan med Italigente. Jag har gått in på konsultbasis och jobbar ett antal timmar i månaden vid sidan av mitt vanliga jobb, kring Italigentes kommunikation, utveckling av tillverkningen och läster, modeller, med mera.

 

Claudio, Deborah och Giancarlo Marini tillsammans med Magnus Ericson.

Claudio, Deborah och Giancarlo Marini tillsammans med Magnus Ericson.

 

Italigentes skor tillverks i Montegranaro, en liten stad i skodistriktet Marche som kan liknas vid Englands Northampton. Skorna görs i ett garage av familjen Marini, pappan Claudio, dennes dotter Deborah och son Giancarlo. Vissa moment som nåtling och lästning görs dock i grannbyar. Skorna är Blake/Rapid-sydda, en konstruktion som sulas om på precis samma sätt som en Goodyear-randsydd sko. Det har precis fyllts på med skor i lagret på Italigentes hemsida (där vi erbjuder fri frakt), och på torsdag har vi alltså ett stort event med över hundra besökare på Stora Hotellet i Örebro, där nysatsningen på Italigente mer officiellt tar sitt startskott.

Nog pratat om om, nu över till lite olika processer som pågår inom Italigente för tillfället.

 

 

Framtagande av nya läster

En sak jag jobbat med sedan jag började samarbetet med Italigente är att vi sett över lästerna grundligt. Italigentes lästutbud har varit lite spretigt, nu kommer det renodlas ordentligt. De har tidigare också i flera fall varit, på klassiskt italienskt manér, rätt långa, vi går nu mot ett lite mer brittiskt snitt. Vi kommer från och med hösten att använda tre olika läster till samtliga modeller. Som utgångspunkt använder vi en läst vid namn 29, som är en läst med svagt fyrkantig tå som används bland annat till modellerna de populära modellerna Venezia och Firenze. En väldigt uppskattad läst som sitter bra på många. Det är en i mina ögon riktigt fin läst som är elegant och med vackra linjer, med en om man ser på det i profil nedåtlutande tåparti och en tåsprängning på cirka 1 centimeter. Bland skorna som kommit in i lager nu i vår är tyngdpunkten på just 29-lästen.

Vi tar också och gör om en rund lite grövre läst som används i boots och country brogue, som tidigare haft en väl hög tåsprängning. I den omgjorda varianten är den klart lägre. En vanlig missuppfattning är att det enkelt går att styra tåsprängningen bara genom att ändra höjden på klacken. Så fungerar det dock inte, då man i och med detta ändrar hela lästens balans. Det handlar inte bara om att klacken blir högre eller lägre och kan påverka känslan, det handlar också om att du flyttar tyngdpunkten vid skons bredaste del. För att en sko ska vara bekväm att gå i är det skons bredaste del, där fotens ball ska vara placerad, som ska ligga i marken när skon står plant. Om du höjer klacken för att sänka tåsprängningen så flyttas detta framåt så att skon vilar på ett område strax framför fotens ball, vilket gör de obekväma att gå i och påverkar veckbildningen. Sänker du klacken för att höja tåsprängningen blir det tvärtom, tyngdpunkten hamnar bakom ballområdet, och även här blir känslan att gå i skorna konstig och obekväm. Så även om vi behåller formerna från ursprungslästen så behöver det göras en helt ny läst, där man ändrar den här balansen i lästen.

 

Modellen Lugano på den ursprungliga grövre lästen.

Modellen Lugano på den ursprungliga grövre lästen.

Här en sample sko som gjorts på en sample av den modifierade lästen. Som synes är tåsprängningen nu betydligt lägre.

Här en samplesko som gjorts på en sample av den modifierade lästen. Som synes är tåsprängningen nu betydligt lägre.

Annan vinkel.

Annan vinkel.

Och så ovanifrån.

Och så ovanifrån.

 

Den tredje lästen som vi kommer att använda är ny, och där har läst 29 varit som grund men tåpartiet är omgjort. Jag ville ha en klassiskt rund läst men fortfarande elegant, och med samma nedåtflytande profil som på 29-lästen. Här har vi genom kommunikation med lästfabriken då tagit 29-lästen och fått den omgjord efter våra önskemål, nedan ser ni en första sample.

 

Som synes en svag lutning hela vägen över vampen mot tåspetsen, vilket jag tycker är oerhört vackert.

Som synes en svag lutning hela vägen över vampen mot tåspetsen, vilket jag tycker är oerhört vackert.

Förhoppningen är att den här lästen ska falla de allra flesta i smaken.

Förhoppningen är att den här lästen ska falla de allra flesta i smaken.

Sedd ovanifrån.

Sedd ovanifrån.

 

Italigente har genom åren använt sig av två olika lästfabriker, Veregra i Montegranaro och Fioretti i Monte Urano. För de nya lästerna vi tar fram nu är det Fioretti vi kör på, då de läster som nu omarbetas är gjorda av dem. Lästerna som används är så kallade ”knäckläster”, som man enkelt kan böja ur skon. I och med att Italigentes skor är Blake/Rapid-sydda så måste lästen ur och i en gång i varje sko under produktionens gång när Blake-sömmen sys, och då är det alltid en fördel om det går att göra enkelt. Från Veregra har vi beställt en läst som varit med sedan 2007, som kommer användas till Italigente Basic-satsningen, som det står mer om längre ner.
Här nedan de tre läster som kommer vara de som alla Italigentes italienskt tillverkade skor görs på från hösten. Eventuellt kommer 29-lästen med den svagt mejslade tån modifieras något lite, lite på ett par ställen i tåpartiet i framtiden, vi får se.

 

Baslästen 29 till vänster, sedan den nya klassiskt runda och längst till höger den grövre lästen.

Baslästen 29 till vänster, sedan den nya klassiskt runda och längst till höger den grövre lästen.

Sampleskon för den grövre lästen är i en större storlek än de övriga två, så går inte jämföra helt klockrent på dessa bilder tyvärr.

Sampleskon för den grövre lästen är i en större storlek än de övriga två, så går inte jämföra helt klockrent på dessa bilder tyvärr.

Med de här tre lästerna känner jag att man kan göra i princip vilken modell som helst på.

Med de här tre lästerna känner jag att man kan göra i princip vilken modell som helst på.

Här lästerna för sig (av någon anledning ställde jag upp de tvärtom för den här bilden, så här alltså grövre lästen vänster, nya mitten, 29:an till höger). Här ser man att det är samma form på alla lästerna från hälen fram till bredaste delen, och först därefter som det skiljer sig.

Här lästerna för sig (av någon anledning ställde jag upp de tvärtom för den här bilden, så här alltså grövre lästen vänster, nya mitten, 29:an till höger). Sample-lästerna är i trä för att man enkelt ska kunna göra modifieringar (står 42 även på den grova, men var alltså större). Sedan kopieras den färdiga samplen och man gör en serieupplaga med alla olika storlekarna. Här ser man att det är samma form på alla lästerna från hälen fram till bredaste delen, och först därefter som det skiljer sig.

 

Att ha samma grundläst på alla tre lästerna ger den fördelen att det blir betydligt enklare med distansköp, för har man en läst passar troligtvis alla ungefär likadant. Nackdelen är att för de kunder som en läst inte fungerar, fungerar troligtvis inte övriga läster heller. Men då målsättningen är att få igång en okej näthandel internationellt med Italigente så känns den här lösningen bra.

Ni får mer än gärna komma med synpunkter och input kring lästerna i kommentarsfältet nedan, kanske framför allt kring den nya och den modifierade då de fortfarande är i utvecklingsstadiet och inte har börjat produceras än. Det vi håller på med nu är att provskorna testas av olika personer för att bedöma hur de känns även i verkligheten, och vi ser om det är några formmässiga korrigeringar vi vill göra. Men förhoppningen är att vi ska köra igång produktion av lästerna inom någon månad eller så, så kan man börja göra skor på dem om kanske två.

 

 

Ny gummisula

Italigente använder sig idag av två olika typer av sulor, dels en kastanjebarkgarvad lädersula med rätt bra slittålighet, ungefär mittemellan vanliga standardlädersulor och ekgarvade sulor som J.R. eller Baker, dels italienska Vibrams version av det som i folkmun går under nament Dainite-sula. Jag vill gärna ha en så kallad citysula också, likt Wensum-sulan eller Edward Greens R1-sula, alltså en tunn nätt gummisula som ser ut precis som en lädersula. Perfekt för regniga höst- och vårdagar eller milda vinterdagar. När jag och Magnus Ericson var nere i Italien i februari besökte vi därför Margom som är specialiserade på gummisulor.

 

Margoms

Margom ligger i ett industriområde i utkanten av Civitanova Marche, ungefär en mil mot kusten från Montegranaro.

En av fyra väggar med gummisulor i olika varianter.

En av fyra väggar med gummisulor i olika varianter i företagets showroom.

-

Olika typer av grövre sulor.

 

I deras showroom hade man ett antal hundra olika varianter att välja på, för alla typer av skor man kan tänka sig. Efter en hel del funderande och diskussioner med Margom valde vi en lite, lite mönstrad variant, med gummi som har en bra kompromiss av grepp och slittålighet, i en tjocklek på fyra millimeter som kommer at göras speciellt gör Italigente. Vi väntar på att Claudio och Co. ska få prover på sulorna så vi kan få se hur de ter sig i verkligheten. Även här är tanken att de ska finnas med till några av höstens modeller.

 

Här några av de alternativ som vi valde mellan till Italigentes version av city-sula.

Här några av de alternativ som vi valde mellan till Italigentes version av city-sula.

Tillslut stod valet mellan dessa två, och vi valde slutligen den vänstra på bilden, med lite mer mönster även om det fortfarande är att betrakta som en plan sula. Den här modellen hade de i fem millimeter, men vi ville ha en lite tunnare och en version på fyra mm kommer att tas fram för oss nu.

Tillslut stod valet mellan dessa två, och vi valde slutligen den vänstra på bilden, med lite mer mönster även om det fortfarande är att betrakta som en plan sula. Den här modellen hade de i fem millimeter, men vi ville ha en lite tunnare och en version på fyra mm kommer att tas fram för oss nu. Slitdelen på klacken kommer göras av precis samma material.

 

 

Medaljonger

Italigente har använt sig av ett par olika medaljonger sedan starten 2007. Den som används idag är rätt schysst, men sticker verkligen inte ut på något sätt. Vi skulle gärna vilja, åtminstone delvis, introducera en ny medaljong som var lite mer signifikativ utan att för den sakens skull bli svåranvändbar. Magnus Ericson fick en tanke om att gå till skomuseet i Kumla och titta på gamla medaljonger från svensktillverkade skor från förr, och se om man kunde hitta en fin medaljong där att använda sig av. Vi gillade tanken på en koppling till den historiskt starka skoeran i Kumla- och Örebrotrakten, dit Italigente kan sägas återvänt lite nu i och med Kumlabaserade Kavats övertagande.

Haris Fazlic som är vice-VD på Kavat och håller i trådarna kring nysatsningen på Italigente åkte dit och fotade en del olika varianter. Vi har en klar favorit, men tänkte se om ni har samma åsikt, eller om vi är ute och cyklar. Här nedan sju olika varianter, och därefter ett röstningsformulär där ni gärna får ange vilken ni gillar bäst (då vi kör samma omröstning på Italigentes Tumblr-blogg kör vi det på engelska). Vi uppskattar om ni bara lägger en röst, för att resultatet inte ska bli missvisande.

 

Medallion 1

Medallion 1

Medallion 2

Medallion 2

Medallion 3

Medallion 3

Medallion 4

Medallion 4

Medallion 5

Medallion 5

Medallion 6

Medallion 6

Medallion 7

Medallion 7

 

När det gäller medaljonger så är grunden schabloner som man kan använda sig av för att slå ut medaljongerna i lädret. Det här använder exempelvis bespokeskomakare, som kan ha en drös schabloner liggande. För massproduktion behöver man dock ta fram ett stansjärn. Den medaljong som vi, tillsammans med er nu då, bestämmer oss för att använda kommer vi ta fram en schablon för, och den skickar vi sedan till en fabrik som gör stansjärn för att få en modell till produktionen. Det finns sådana fabriker i både Sverige och i Montegranaro-området, vi får se var vi vänder oss.

 

 

Italigente Basic och studentskon

Som kanske bekant så tillverkas Kavats alla skor numera på Balkan, förutom jubileumslinjen 1945 by Kavat för vuxna som görs i Kumla. Italigentes skor som då görs i Italien har kostat cirka 3700 SEK ända sedan 2007. De modeller som funnits i lager senaste tiden beställdes för en rätt bra tid sedan också, med en euro som var betydligt lägre jämfört med svenska kronan än idag. Dagens valutakurser, och de ökande kostnaderna för att få tag på bra läder, gör att det skulle vara omöjligt att ha kvar de priserna och samtidigt hålla samma nivå på kvaliteten. Därför kommer Italigentes skor nu ligga på 3995 kronor. Det är fortfarande väldigt låga marginaler med den prissättningen, i och med att vi använder återförsäljare (om allt går vägen kommer Italigente finnas i butiker i åtminstone Stockholm och Göteborg inom kort) som har sina marginaler att ta hänsyn till. Det är överlag väldigt låga marginaler på kvalitetsskor, jämfört med många andra konfektionsartiklar. Jag känner till marginalerna för rätt många av märkena som finns på svenska marknaden (ingenting jag brukar prata öppet om, av hänsyn till konkurrenssituation och så vidare), och i början var jag väldigt överraskad över detta, men nu har jag vant mig.

4000 kronor är dock mycket pengar för många, och för att kunna erbjuda Italigente-skor till fler personer och ha bra så kallade instegskvalitetsskor i sortimentet, har vi tittat på möjligheterna att göra Italigente-skor i Bosnien. Tack vare de lägre levnadskostanderna och därmed lägre lönerna på Balkan går det att göra skor till en annan prisbild än i exempelvis då Italien. Flera av Balkanländera har en stor och anrik tradition som skotillverkare, inte minst då de var en del av det riket Österrike-Ungern. Tack vare en fortsatt stor produktion är kunskapen i skotillverkning hög och återväxten av skoarbetare klart bättre än på många andra håll i Europa exempelvis då det fortfarande finns utbildningar för skotillverkning. Vi har därför valt att utveckla Blake/Rapid-konstruerade skor gjorda i en fabrik i Serbien, ungefär tre timmars bilresa från fabriken i Bosnien där Kavats skor görs. I fabriken har medlemmar från familjen Marini varit nere för att lära upp dem hur Italigentes skor är gjorda, och även italienska sulspecialister har varit på plats. Det har varit en del utmaningar längs vägen, de första sampleskorna var ärligt talat rätt tveksamma, framför allt finishen på sulkant och klack lämnade en del övrigt att önska. Men tackvare idogt arbete och en grundkunskap och bra ambition hos arbetarna så har de nu fått till en riktigt bra nivå på skorna som görs där nere.

 

Österrike-Ungerska riket som det var utbrett

Österrike-Ungerska riket som det var utbrett 1914, och jämförelse med nuvarande kartbild. Här fanns en speciell och mycket välutvecklad skoindustri i början av det förra århundradet, som området fortfarande lever av. När det gäller skotillverkning är det framför allt Ungern, Österrike och till viss del Rumänien som har ett rykte om sig som bra skotillverkare idag. Men även flera andra länder som tillhörde Österrike-Ungern har liknande läge idag, det gäller exempelvis Bosnien och Hercegovina, Serbien och Kroatien. Bild: Vignette 4 Wiki

 

I vår kommer en första sko släppas som är gjord i Serbien, en svart plain cap toe-oxford. Vi kallar det ”studentskon”, då det med ett planerat pris på 2595 kronor är en riktigt bra prisvärd kvalitetssko som är utmärkt till studenten. Midjorna är lite enklare än de italienskt tillverkade skorna och det kommer inte vara några handmålade läder, men det är bra kvalitet på lädret och ritsnedlagda sulor och så. De här Balkan-tillverkade skorna går under arbetsnamnet Italigente Basic, och tänkt långsiktigt som ett grundutbud i ett attraktivt integspris. Stommen kommer alltid vara skorna som görs i Montegranaro i Italien, det är där Italigentes själ ligger. Men det finns planer på att erbjuda kanske fyra modeller i Italigente Basic-serien, dels då den svarta cap toe-oxforden, dels en dubbel munksko i brunt anilinfärgat läder, dels en chelsea och en chukka i den mellanbruna mocka som ofta kallas polo suede. Vi får se lite hur den här studentskon tas emot, men det är planerna i alla fall.

 

Så här ser en sample ut på "studentskon" som görs i Bosnien för Italigente.

Så här ser en sample ut på ”studentskon” som görs i Bosnien för Italigente.

 

 

Storleksguide

Vi avslutar den här inblicken i Italigentes arbete med att berätta om en storleksguide som vi jobbar med. Inspirerade av butiken Skoaktiebolaget, som är väldigt duktiga på att få folk att köpa skor på distans, kommer vi att ta fram en tabell där jag och två andra personer redogör för vilka storlekar vi har i Italigentes olika läster, samt då vilken storlek vi har i alla möjliga andra märkens läster som vi har erfarenhet av. Skoaktiebolaget brukar som kanske bekant på StyleForum lista vilken storlek deras anställda har i de olika märken och läster de har i butiken. Förhoppningen är att en sådan här matris som vi gör på Italigente-sajten ger en bra känsla för vilken storlek som är mest trolig för de som har i alla fall något eller några par kvalitetsskor sedan innan som de kan jämföra med.

 

Skokartonger som ska fyllas med skor.

Skokartonger som ska fyllas med skor.

 

När det gäller storlekarna så har vi efter väldigt många diskussioner nu bestämt oss för att köra på bara helstorlekar i lager. Italigente kör på EU-storlekar, alltså 41, 42 osv, och om man kör halvstorlekar där blir det väldigt liten skillnad mellan storlekarna och väldigt många skor att producera och ha i lager. Helt enkelt väldigt dyrt. Som jämförelse så blir det om man har halvstorlekar mellan storlek 39-46 inte mindre än 16 olika storlekar du måste producera, frakta och lagerhålla för varje modell och färg. Kör du UK eller US storlekar mellan motsvarande är det elva storlekar du har. När vi nu kör på helstorlekar i EU blir det åtta storlekar mellan 39-46, och skillnaden längdmässigt på varje är alltså en Paris Point, 6,6 mm. Det blir lite större än när man kör halvstorlekar i UK eller US, där det är drygt 4,2 mm i längd mellan varje storlek, men vi tror att de här två millimetrarna inte gör alltför stor skillnad. Dessutom kommer vi erbjuda den som ändå behöver ha halvstorlek möjligheten att beställa detta till samma pris med cirka en månads leveranstid.

 

Det var det för nu. Som sagt tar vi gärna emot feedback och kommentarer på allt vi jobbar med, vi ser gärna att ni är med och påverkar riktningen för Italigente framöver. En sak som vi jobbat med har jag inte berättat ännu, den avslöjas på torsdag kväll i samband med eventet i Örebro…

 

 

Loake fortsätter spåret med trunk shows även utanför de större städerna. Tidigare besökte de Fogenstads i Linköping, nu är det dags för trunk shows hos skobutiken Klintheims i Kalmar den 28 mars, och den 2 april besöker de Frändesta i Västerås. Som vanligt är fokus på Loakes topplinje 1880.

 

21 Responses to Italigente Uncovered nr. 1

 1. Profilbild på Joakim Joakim skriver:

  Roligt att ett svenskt märke satsar. Ska bli intressant att se de färdiga skorna!

 2. glenny skriver:

  Följer din blogg m stort intresse och stort nöje och har stor respekt för ditt kunnande. Jag förstår din glädje att få arbeta med skor och möjligheten att utveckla ett företag i branschen. Med det sagt. Jag tycker att det finns en risk att exponeringen av italigentes skor på samma forum där man annars diskuterar ”riktiga” kvalitetsskor ger intrycket att italigente skorna är i samma härad. Jag har sett oscar jacobsonskorna och är inte beredd att jämföra dessa m loake 1880 exempelvis. Särskilt inte med tanke på priser som närmar sig c&j el. Carmina.
  för att undvika spekulationer om reklam vore det bra med den sedvanliga granskningen: vilka garverier använder ni? Hur jämför den objektive bloggaren de nya italigenteskorna med andra skor som diskuteras här? Övertyga oss!

 3. H skriver:

  Tack för ett långt och intressant inlägg! Jag är väldigt spänd på Basic-skon och undrar hur du skulle jämföra den med andra märken i samma prisklass? Vad får jag (och får jag inte) jämfört med till exempel Loake Aldwych som kostar i stort sett lika mycket?

 4. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  Är det jag som är blind eller är medaljong 4 och 6 samma…
  Väldigt intressant hursomhelst…. skall läsa färdigt nu 🙂

 5. Joakim: Kul att du tycker det!

  Glenny: Tack för de vänliga orden om bloggen! Att påstå att Italigentes skor inte är ”riktiga” kvalitetsskor är ordentligt felaktigt. Jag skulle aldrig varit intresserad av att jobba med Italigente om det inte varit bra kvalitetsskor det handlat om. Jag vet inte om du sett något måndagsex eller blandat ihop dem med Oscar Jacobsons andra skor som inte görs av Italigente. Vill inte dra för mycket värderingar nu själv när jag är uppenbart partisk, men kan väl nämna att jag långt innan jag hade något med Italigente att göra rankade kvalitetsnivån på Italigentes skor ungefär i paritet med Crockett & Jones Benchgrade eller Carmina, vilket framgår exempelvis av mitt första inlägg om min skosamling: http://www.shoegazing.se/2013/05/02/guide-min-skosamling/
  Jag har också hört fina omdömen om skorna av många andra Italigente-ägare. Finns säkerligen några som äger skor från Italigente som läser bloggen, somkan kanske komma med utlåtande om hur de ser på kvalitetsnivån. Oscar Jacobson-skorna är visserligen gjorda med lite andra specifikationer, som icke-stängd kanal i sulan och så, men de många par jag sett stämmer inte överens med din upplevelse.
  Lädret som Italigente använder är från franska garveriet D’Annonay och italienska Ilcea, mockan från brittiska Charles F. Stead och italienska Opera. Kolla gärna Italigentes hemsida, där finns mycket info som exempelvis sådan. Och det kommer att komma mer info här på bloggen.

  H: Tack så väldigt mycket! Jag har inte själv sett de Serbien-tillverkade skorna ännu, men det kommer som sagt vara bra läder och ritsnedlagda sulor, vilket är bra i den prisklassen, exempelvis. Men kommer mer info om Italigente Basic framöver.

  Niklas: Haha ja det stämmer nog nu när du säger det. Jaja, för sent ändra nu 🙂

 6. Daniel skriver:

  Tack för en som vanligt välskriven artikel.

  Jag är ett stort fan av Italigente, har 3 par, varav ett par på mig idag. Har faktiskt tre olika storlekar, 41, 41,5 och 42. De som sitter bäst är mina Firenze i storlek 41. För en jämförelse har jag i samtliga mina 3 par Carmina 7,5 alla på lästen Rain.

  Jag kan inte säga hur det är på andra marknader men i lilla Sverige är min bedömning att marknaden gillar Good Year och därför är till exempel Carminas prisbild på ca 3500 som knappt skiljer sig från att köpa i deras egna spanska butiker, en värdig utmanare.

  RM, Loake och Crockett verkar ha haft i det närmaste ett oligopol i Sverige men ni utmanar såväl som spanjorer. Verkligen roligt för oss konsumenter.

  Vissa vet om att till exempel Vass kommer från Ungern och St Crispins från Romänien men det är svårt att nå igenom i bruset så att man får nog välja vilket budskap som är viktigast, i mina skor står det Milano.

  Kan ärligt talat inte säga att jag föredrar mina Italigente före mina Carmina eller Crockett eller Vass eller tvärtom, alla är olika.

  En välgjord och vacker sko är det viktigaste sen gäller det att hitta balansen mellan Sverige, Italien och Bosnien/Serbien

  Ett GIGANTISKT lycka till. Flera par Italigente ligger på wish list och jag kommer säkert förbli ett stort fan och ser fram emot att följa er resa.

 7. Daniel skriver:

  Jag tycker du gör ett mästerligt jobb när du jämför olika märken och olika prisnivåer. Som du påpekat flera gånger kan man inte jämföra äpplen med päron.

 8. Magnus skriver:

  Hej
  Var inne och tittade på Firenze Castagna för €395.00 på Italigentes hemsida. När jag tittade närmare på bilderna ser jag att sömmarna är riktigt vingliga och det ser riktigt illa ut.

  Hur är det med ordningen på kvalitetsarbetet när ni väljer att marknadsföra er med sådana bilder?

  Dessa sneda och vinda sömmar hör inte hemma på ett par skor i den prisklassen. I alla fall jag frågar mig direkt hur kvalitén på de ”dolda” arbetsmomenten är när finishen är såpass låg.

 9. Profilbild på Torpacosaurus Torpacosaurus skriver:

  Otroligt roligt att man får möjligheten att titta bakom kulisserna! Ska bli väldigt spännande att se slutresultatet. Lästerna är riktigt fina och det är jäkligt smart att köra wensum-style. Perfekt för svenska herrar! Bra prisbild också… speciellt på studentskon. Du vet vad du håller på med, helt enkelt!

 10. Daniel: Tack för vänliga orden, och kul läsa dina intryck!

  Magnus: Tråkigt att du upplever det så. Jag håller rent krasst inte med. Visst, det är inte samma standard som japanska bespokeskomakarna, men att det är så som du beskriver det anser inte jag. På bilden från sidan på Firenze Castagna ser sömmen vid tåhättan lite skum ut, men det är främst på grund av perspektivet. Om du tittar på denna bild så är det exakt samma sko, men från annan vinkel: http://i.imgur.com/ZF4LnZ8.jpg Däremot är det ett par andra av modellerna där det var gamla samples som var enda som var tillgängligt vid fotograferingen, så de har vi fått ta så länge, men nu när nya skor är i lager kommer de fotas igen.

  Torpacosaurus: Tack, roligt att du tycker det! Vi hoppas nya lästerna och sulan ska bli lyckat.

 11. Daniel skriver:

  Kul satsning! Har varit nyfiken på Italigente, särskilt som jag gärna skulle stödja ett svenk initiativ. Men ingen av de tidigare lästerna jag har sett har känts helt hundra. Men de nya lästerna ser verkligen fina ut!

 12. Sjdswe skriver:

  Ser inget konstigt med att kombinera bloggen med jobb på Italigente. Tror alla läsare unnar dig lite lön efter alla timmar som du jobbat med bloggen. Tycker både Loake och Skolyx visat här på forumet hur man kan kombinera skointresse med affärsintresse på ett tydligt och snyggt sätt. Lycka till med både din och Italigentes satsning.

 13. Daniel: Tack! Härligt att höra att du gillar nya lästerna.

  Sjdswe: Stort tack! Jag tror också som du (så klart, annars hade jag väl aldrig hoppat på detta), men har också förståelse för att det finns en tveksamhet och osäkerhet från vissa. Får man respektera.

 14. Lasse skriver:

  Utmärkt och intressant artikel (som alltid)!

  Smart att erbjudat halvstorlekar MTO. Ett förslag: Personligen skulle jag uppskatta om man också MTO kunde utesluta medaljongen (och övrig punchning) då jag föredrar skor utan brougue såväl estetiskt som praktiskt (lättare att putsa).

  Hoppas också att det erbjuds lite andra val än femtio nyanser av brunt som är vanligt med många märken.

 15. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  Väldigt spännande att få vara med lite bakom kulisserna. Underbart initiativ av italigente måste jag säga.
  Skulle vara väldigt roligt också om det fick fler tillverkare att ta efter.

  Angående synpunkter på läster så tycker jag att 29 (som jag gillar) har aningen för
  hög tåsprängning och skulle personligen föredra att den var lägre.
  Men som sagt, detta kanske bara är min personliga smak 🙂

  tackar för den trevliga läsningen som vanligt 🙂

 16. Nils skriver:

  Känner mig lite skeptisk på förhand till samarbetet med italigente, men hoppas att det inte kommer att ta för stor plats på bloggen och att jag kommer att endast se det som positivt. Ett tips som i alla fall skulle ge mig en känsla av mer objektivitet är att, kanske mer än i andra fall, lyfta fram nackdelar eller eventuella mindre bra sidor hos italigente.

  Du ska dock ha en eloge för en mycket välskriven blogg och jag hoppas (och tror) att det kommer fortsätta så!

 17. Lasse: Tack så mycket! Ja det känns som lösningen med helstorlekar i lager och halvstorlekar kostandsfri MTO kan bli en bra kompromiss. Det kommer vara mycket brunt, och svart så klart, helt enkelt för att det är vad som efterfrågas. Men en burgundy tittar vi också på, kommer nog mer om det i nästa Italigente Uncovered inlägg.

  Niklas: Stort tack! Öppenhet och delaktighet tror jag är bra i längden både för konsument och tillverkare.
  Angående tåsprängningen på läst 29 så är den cirka en centimeter (lite skiljer så klart beroende på storlek och så), vilket är en relativt låg tåsprängning för att vara RTW. Tycker personligen att det är en väldigt bra nivå och kompromiss mellan utseende, komfort och läderpåverkan. Har man en tyngre boot med dubbla sulor behövs gärna mer dock, och har man supertunn nätt sko kan man klara sig på mindre, det är så klart från fall till fall.

  Nils: Som jag skriver i en kommentar ovan har jag full respekt och förståelse för att man kan känna så. Hoppas och tror att det kommer framgå med tiden att Italigente-samarbetet är något mestadels positivt även för bloggen. Som för egen del så är det rent krasst så att ämnena att skriva om blir färre och färre att välja på på många sätt, efter att man hållit på i drygt tre år, och att då få jobba med ett kvalitetsskomärke och se och vara en del av det med allt vad det innebär ger väldigt bra uppslag för artiklar, både i direkt form som dessa, och indirekt form som exempelvis reportaget från Micam, där jag i en artikel gjord på en resa helt betald av Italigente lyfte fram mängder av deras konkurrenter… Att jag känner att det fungerar att kombinera bloggskriveriet med samarbetet är delvis på grund av deras approach till detta, de uppmuntrar öppenheten kring Italigente och låter mig även i sammanhang där jag hamnat tackvare dem göra bloggjobb som på inget sätt gynnar dem, egentligen tvärtom.

  Och vad gäller Italigentes negativa sidor så är något exempel framlyft i inlägget ovan, som att de haft ett väldigt spretigt lästutbud, och fler kommer garanterat komma längs vägen. För självklart är inte Italigentes skor och företag perfekt, här finns förtjänster och brister precis som i de allra flesta andra märkena som finns, och även om vi jobbar för att förbättra saker och ting som kan göras bättre kommer det alltid finnas saker där det går att göra mer.
  Som sagt kommer det när den här lanseringsveckan är över inte vara överdrivet mycket om Italigente här på bloggen heller, utan det dyker upp inlägg max någon gång i månaden.

  Tack också för de vänliga orden om bloggen!

 18. Daniel skriver:

  som sagt så har du alltid varit skicklig i balansen i det du skriver och att alltid tydligt informera om du fått ett par etc och att du konsultar åt Italigente ser jag också som att du får mer info om branschen, tillverkning etc. som du kan föra över till oss dina läsare. Men visst, majoriteten av dina inlägg får gärna handla om annat. Du skrev fantastiskt om Japan för ett tag sedan, kanske dags för en djupdykning i Frankrike där Berlutil, Lobb och Weston fostrat så många stjärnor?

  Öppenheten blir väldigt intressant för oss läsare. Jag skulle även vilja se generell prisinformation även om du inte kan ge exakta siffror som inte är officiella. Vi läsare vill ju gärna veta hur kalkylen ser ut baklänges.

  Vi vet alla om att Sverige har en ganska hög momssats på 25% och att alla led måste tjena nåt annars kan det inte fungera men hade varit kul att få generell info, så mycket kostar en sula, så mycket lädret så mycket förpackning, så många timmar tar det momentet, läderråvaran har gått upp så mycket, marginaler till led brukar vara så och till led x så, frakt till Sverige är dyrare än till många andra länder, hur mycket, jag vet inget om tullsatser än att jag åkt på dessa ibland vid köp från Ebay USA.

  Då kommer vi väldigt snabbt och konkret förstå hur mycket value for the buck vi får av allt från Loake till Melkersson.

 19. lano skriver:

  Jätte kul! Gillar framför allt att ni tar beställningar på halvstorlekar, det är bra service.

 20. Chrille skriver:

  Följer bloggen varje vecka och kommer att göra så länge. Tror inte ditt samarbete med Italgiente kommer påverka kvaliteten eller objektiviteten på bloggen. Du är alldeles för proffsig för det enligt min åsikt. Min undran gällande Italigentemodellerna är om någon av lästerna är breda (typ G enl brittisk standard). Har lite bredare fötter och är rädd att de ska bli trånga för mig. Är mäkta sugen på ett par Firenze i svart. Keep up the good work! / Chrille

 21. Daniel: Tack, till att börja med! Som jag tror jag nämnde i förra inlägget så undviker jag helst att prata om exakt vilka marginaler olika tillverkare har, av konkurrenssjäl, och då det är något som kan vara känsligt i vissa fall. Att gå in på exakt vad en sula kostar, hur lång tid ett moment tar osv är väldigt svårt och stort jobb.

  Lano: Stort tack!

  Chrille: Tack så mycket, jag hoppas att de flesta känner som du, och att de som inte gör det kommer bli övertygade med tiden. Italigentes läster är aningen stora i storleken, även aningens bredare än standard. Jag som också har rätt breda fötter kan ha 29-lästen som Firenze är gjord på, kör på storlek 45. Skulle kanske idealt varit någon halvcentimeter kortare för mig, men det fungerar absolut bra. Så det kan vara värt att prova om du är sugen, fungerar det inte kan du alltid skicka tillbaka dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet