MENU
ryktet skoab meccariello

by • 2015/03/06 • Antonio Meccariello, George Cleverley, Ryktet, Saint Crispin's, Stefano BemerComments (19)4425

Ryktet – Nytt märke till Skoaktiebolaget

Sveriges främsta skobutik Skoaktiebolaget har aviserat att de kommer ta in en ny tillverkare i sortimentet inom en snar framtid. Nu går spekulationerna om vilket märke det handlar om varma på framför allt StyleForum. Shoegazing går igenom ryktena och gör en högst godtycklig bedömning av sannolikshalten.

 

I vintras avslöjade Patrik Löf som är ena ägaren till Skoaktiebolaget att de har ett nytt märke på gång. Den som följer Skoaktiebolagets affiliate-tråd på StyleForum känner redan till detta, och där har det spekulerats vilt om vilket det handlar om, troligtvis till Patriks och övriga Skoaktiebolaget-personalens stora munterhet. De är duktiga på att skapa en ”buzz” kring modeller och annat som de jobbar med.

Ett antal mer eller mindre seriösa förslag på vilken den nya tillverkaren är har alltså avhandlats, här går jag igenom dem seriösa av dem och ger min syn på hur troligt det är att det märket dyker upp. Observera här att jag inte har pratat med någon på Skoaktiebolaget närmre kring detta utan vet precis lika mycket/lite som er, annars hade ett sånt här inlägg inte varit så kul att göra.

 

Saint Crispin’s

-

Lite egna adelaides är vanligt i Saint Crispin’s utbud. Bild: StyleForum

 

Det här har varit det klart hetaste ryktet. Dels har det varit känt sedan innan att Philip Car som driver Saint Crispin’s gärna velat komma in på Skoaktiebolaget, bland annat träffade han dem när han var här för en trunk show ihop med Meermin för ett par år sedan. Dessutom har Patrik Löf nämnt i Skoaktiebolaget-tråden på SF att han haft intressanta diskussioner med Philip Car vid tillfälle, vilket ytterligare spädde på detta. Det som talar för att det är Saint Crispin’s det handlar om är förutom det nämnda att de erbjuder flexibla MTO-möjligheter utan kostnad för kunderna, till skillnad från Sko-AB:s nuvarande premiummärken Edward Green och Gaziano & Girling där det överlag blivit lite dyrare med MTO, och att Saint Crispin’s har rätt bra marginaler för återförsäljare, vilket gjort att de är ett populärt märke att sälja. Det som främst talar emot är att nu sedan 1 mars när priserna höjdes på Edward Green (kostar nu från 9 600 SEK) och Gaziano & Girling (från 11 000 SEK) så ligger de rätt jämförbart i pris med Saint Crispin’s, som börjar på ca 11 500 SEK (ca €1250).

Sannolikhet att Saint Crispin’s är nya märket (skala 1-10, där 10 är högst sannolikhet): 8

 

Stefano Bemer

-

Det läckra så kallade basketball-grainlädret använder Bemer till dessa derbys. Bild: Blue Loafers

 

Dök upp i ryktesfloran på allvar för någon vecka sedan, troligtvis i samband med att Patrik och Gabriel på Skoaktiebolaget var på Italien-turné och ett av stoppen var Florens, där ju Stefano Bemer huserar. Stefano Bemer har sedan Tommaso Melani tog över ledningen av företaget efter Stefanos bortgång för några år sedan utvecklat RTW och MTO-sidan, och efter en lugn inledning har man nu börjat försöka få plats hos fler och fler återförsäljare runt om i världen. Det som talar för Stefano Bemer är att Skoaktiebolaget skulle vara första väletablerade webbförsäljaren av Bemer (Sydkoreanska Unipair har de visserligen, men väldigt få modeller, och det är mer fördelaktigt för Europa och USA att handla med Sverige än Sydkorea). Det som talar emot är att priserna är ganska höga (ca 13 000 SEK) och att även om Stefano Bemer är välkänd som bespokeskomakare så är fabriksskorna ett rätt oprövat kort.

Sannolikhet att Stefano Bemer är nya märket: 5

 

Anthony Cleverley

Brutalt bra double monks från Anthony Cleverley. Bild: General Store

Brutalt bra double monks från Anthony Cleverley. Bild: General Store

 

Anthony Cleverley är brittiska bespokeskomakaren George Cleverley’s topplinje på RTW/MTO-sidan. De görs enligt vissa uppgift hos Crockett & Jones men till betydligt högre standard än alla C&J:s egna modeller. Finns också uppgifter om att det är Edward Green som gör dem, vet inte helt hundra. De är i alla fall Goodyear-randsydda (mycket märkligt nog så marknadsfördes de som handrandsydda i början, vilket aldrig stämt, och gett ett lite dåligt skimmer över i övrigt grymma skor) med material som ska hålla yppersta klass enligt de som äger skor från dem. Även här handlar det om riktigt höga priser, kring 14 000 kronor var senaste uppgiften jag såg. Det som talar för är att det lite likt med Stefano Bemer satsats lite mer på att få ut Anthony Cleverley bredare den senaste tiden, efter att den stora återförsäljaren tidigare, Leather Soul på Hawaii, avbrutit samarbetet (enligt uppgift på grund av just de osanna uppgifterna om tillverkningsmetod som Cleverly uppgav tidigare, inget jag har bekräftat dock). Emot är återigen det höga priset, även om det i det här fallet är så högt att det faktiskt är över allt Skoaktiebolaget har idag även efter prishöjningarna, och så klart det faktum att butiken redan har två brittiska premiumskotillverkare i utbudet, då kan det vara tveksamt med en till som inte skiljer sig överdrivet mycket ändå.

Sannolikhet att Anthony Cleverley är nya märket: 2

 

Antonio Meccariello

Läckra skor från Meccariellos topplinje Aurum (även översta bilden). Bild: Meccariellos tumblr

Läckra skor från Meccariellos topplinje Aurum (även översta bilden). Bild: Meccariellos tumblr

 

Många av er har säkert läst min köpguide till italienaren Antonio Meccariello, som erbjuder handrandsydda skor till riktigt bra priser, med suverän finish och hantverksnivå, inte minst på nya topplinjen Aurum. Det häftiga med Meccariello är det stora utbudet av läster och modeller, och att han erbjuder allt från standardlinjen på ca 5 500 SEK (€600) upp via Aurum som startar på 10 200 kr (€1100), semi bespoke-alternativ på båda linjerna och Goodyear-randsydda testskor för Aurum för bara €300, samt full bespoke som börjar på cirka 25 000 kr. Talar för Meccariello är att Patrik Löf sedan länge haft en stor vurm för hans skor. Talar mot är att Meccariello och hans produktionsteam redan är på gränsen till överbelastat med många ordrar över nätet och ganska stor försäljning till både Japan (där han har ett par linjer som produceras unikt för den marknaden) och Ryssland, samt att Sko-AB-teamet borde ha besökt även Neapel på senaste resan och inte bara Milano, Bologna och Florens.

Sannolikhet att Meccariello är nya märket: 3

 

Det var de hetaste alternativen, men finns fortfarande möjlighet att det är något helt annat. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan det outas vilken ny kvalitetsskotillverkare vi kan lägga till den nu ganska digra listan med märken som erbjuds i Sverige.

 

19 Responses to Ryktet – Nytt märke till Skoaktiebolaget

 1. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  wohoo 🙂
  fasiken vad kul, har sparat ihop nu till ett par som jag hade tänkt bränna i london, men nu vet i sjutton 🙂

  om det är StC blir jag sjukt glad, men också väldigt vääääldigt förvånad, för det skulle innebära att någon har gjort en 180-gradare.

 2. Kalle skriver:

  Vet vi när de släpper infon om vilket det nya märket är ?
  Personligen hoppas jag på att det är några i vettigare pris, läs prisklass á la Carmina eller EB och inte något till premiummärke på 10k+. En till grej jag hoppas på är att det blir något märke som inte är representerat i Sverige, läste på SF om någon som frågade om det vore CJ och det vore jäkligt synd…

 3. Profilbild på Joakim Joakim skriver:

  Kalle – Av det som skrivits på SF så ska det presenteras i April och jag vågar nog påstå att det är 100% säkert att det inte blir CJ.

  Sen tror jag inte att det blir ett märke i samma prisklass som Carmina eller EB. Jag inte tror att Skoaktiebolaget vill späda ut det prissegmentet utan hellre satsa på att lyfta EB ännu mer. Det är fortfarande ett rätt okänt märke.

 4. Kalle skriver:

  Ah! Det hade jag missat! Nej, tror knappast heller det blir CJ dels då de håller väl inte riktigt måttet för SkoAB sen är det väl inte mycket sko för pengarna vad jag generellt förstått. Skulle antagligen inte vara ett klokt val om de vill bli den världsledande skobutiken i premiumsegmentet.

  Låter iofs väldigt rimligt!

 5. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  Om jag får gissa skulle jag sätta mina kronor på Mr Fitzpatrick

 6. Niklas: Som sagt, är bara spekulationer kring vilket märke det är. Av lite olika anledningar tror jag inte det är Justins märke, men kan ha fel.

  Kalle: Nej C&J är helt uteslutet. Inte för att de inte håller måttet, det gör de absolut, utan för att det är ett redan väldigt väletablerat märke i Sverige med Nordens största C&J-butik längre ner på gatan, och internationellt sett finns de redan på massor av ställen. Som synes av de hetaste ryktena så är det nytt premiummärke det handlar om det mest troliga, men vem vet.

 7. Profilbild på RolleFC RolleFC skriver:

  Jag hoppas på StC.

 8. Alexander skriver:

  Alden?

 9. Jonas E skriver:

  StC vore ett intressant tillskott. Deras formspråk är mycket tilltalande. Men skulle de inte stjäla uppmärksamhet från G&G och E&G (som du skriver Jesper).

  Meccariello ligger ju i samma segment som deras nuvarande italienare Enzo Bonafé. Utifrån vad jag har sett föredrar jag den förstnämnde. Dessutom, om Meccariello skulle kompletteras med semibespoke är det otroligt intressant.

  Niklas: Jag hoppas verkligen inte på J.Fitzpatrick. Mitt, egoistiska, skäl är att skorna har plast i hälkapporna vilket är uselt rent ut sagt.

  Att skoab expanderar vad det än blir välkommet!

 10. Axel Gustafson skriver:

  Jag hoppas på VASS men det är nog en long shot.

 11. Fredrik skriver:

  Rent logiskt borde de väl ta in ett märke som inte konkurrerar med deras befintliga sortiment. Så jag tror på något märke prismässigt över EG och G&G eller under Carmina.

  /Fredrik

 12. Christoffer skriver:

  Det hade varit fint med en återförsäljare av Meermin i Stockholm.

 13. Soccercalle skriver:

  Jag tycker att det mest logiska borde vara ett märke som ligger prismässigt över Carmina och även marginellt över C&J men under EG och G&G. Dvs skor kring 6000-8000 kr. Det är ett segment som är underrepresenterat i Sverige om vi bortser från överprissatta Church´s.

 14. P3 skriver:

  Jag hoppas också på StC.

 15. Ivandrago57 skriver:

  Hoppas på StC

 16. Profilbild på Torpacosaurus Torpacosaurus skriver:

  CORTHAY. så kan vi alla ha lika snygga skor som Herr Nordin! 🙂

 17. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  @torpa haha, knäppo 🙂

  Efter att ha sett hur aktiv Patrik har varit på meccariellos IG den senaste tiden lutar
  jag nog numera åt att det blir … Meccariello 🙂

 18. AndersP skriver:

  Jag hart fått bekräftat av väldigt säkra källor att det är Meccariello.

 19. AndersP: Håhå, trevligt isf! Inte som jag trodde då mao.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet