MENU
priser 1 från tumblr

by • 2015/02/11 • ReflektionComments (18)5164

Reflektion – Prisökningen på kvalitetsskor

De senaste åren har prisstegringen på kvalitetsskor, inte minst de brittiska, varit rätt kraftig. Anledningarna är flera, det handlar om ökade kostnader för läderinköp, och i Sverige påverkar valutakurserna mycket. Frågan är hur det här slår ut på konsumenternas beteende. Dessutom kort om att det nu är klart att och när japanske Hiro Yanagimachi kommer till Oslo.

 

Det här ämnet har det förts en intressant diskussion om i Shoegazings forum de senaste dagarna. Anledningen att det kom upp är att Skoaktiebolaget aviserat att de från 1 mars kommer att höja sina priser på Edward Green och Gaziano & Girling ganska ordentligt. 5-6 procent är på grund av prishöjningar från tillverkarna, och enligt uppgift kommer Skoaktiebolagets priser gå upp med ytterligare ungefär 7-8 procentenheter på grund av den svaga kronkursen gentemot pundet. Vi har sett samma mönster hos flera andra märken. Loake har precis höjt sina priser i Sverige, framför allt då på grund av valutakurserna, ett par Loake 1880 kostar idag cirka 2800 kronor. Crockett & Jones ligger efter senaste prishöjningen förra året på omkring 4800 SEK för Benchgrade-serien, cirka 5800 för Handgrade.
Prisstegringen för flera av de här brittiska märkena har varit rätt kraftig de senaste åren. Som exempel så kostade kostade Edward Green kring 6900 kronor när Skoaktiebolaget slog upp dörren till sin butik för drygt tre år sedan, Gaziano & Girling låg på ca 7400 kr. Efter kommande prishöjning kommer priserna ligga på ungefär 9000-9200 SEK för EG, kring 10 000 för G&G. Loake 1880 har också gått upp en del, de kostade 2400 kronor i Sverige för tre-fyra år sedan, och är nu alltså uppe på 2800.

 

Sådana här godbitar kommer snart kosta kring 10 000 kronor. Bild: Fototime

Sådana här godbitar kommer snart kosta kring 10 000 kronor. Bild: Fototime

 

Det här är nivåer som ligger klart över inflationen. Även andra europeiska märken blir dyrare, men där är prishöjningarna generellt lägre. En av anledningarna till att priserna går upp är som sagt läderpriserna. Efterfrågan på bra läder har ökat dramatiskt de senaste åren. Dels är kvalitetsskomarknaden större idag, men det här är en väldigt liten sektor, det är andra branscher som stått för största efterfrågningsökningen. Det handlar om lyxmärkena som vill ha bra läder till sina väskor och accessoarer, och som har stora ekonomiska muskler. Och även exempelvis biltillverkare som vill ha läder till säten och andra detaljer i bilarna sveper över marknaden i jakt på bra läder. Samtidigt äter vi mindre kött i Europa, inte minst kalvkött, så tillgången på bra hudar för garverierna minskar också.

Sedan när det gäller Sverige så är också valutakursen en avgörande faktor. För ett par år sedan låg 1 pund på under 10 SEK, idag ligger kursen på 12.70 SEK. Euron har också gått upp men inte lika starkt, för två år sedan låg den på ca 8.50, idag är den på 9.50.
När det gäller de brittiska märkena så påverkar också att efterfrågan på deras skor är väldigt hög. Loake, Crockett & Jones, Edward Green, Gaziano & Girling, alla de här fabrikerna går på max och de ligger ändå i vissa fall efter, med ökande väntetider för återförsäljarna som följd.

Vad gör de här prisökningarna med kundernas beteende då? Det är naturligtvis svårt att svara på. För vissa påverkar det inte alls, man har etablerat en relation och ett intresse för vissa märken, och fortsätter köpa dem även om de blir dyrare. Och när det gäller de dyraste märkena så har de många kunder som är relativt ”prisokänsliga”, om skorna kostar några 500-lappar hit eller dit spelar liksom ingen större roll. Men sedan finns det säkerligen en grupp som börjar titta på andra alternativ, som letar efter de märken där prisstegringen inte varit lika hög, där man upplever att man får ”mer för pengarna”.

 

Sveriges klart populäraste instegskvalitetssko de senaste åren har varit Loake 1880 Aldwych. Även om populariteten säkert kommer vara fortsatt hög, så upplevs det nuvarande priset på ca 2800 kr som väldigt högt för många som ska köpa sin första kvalitetssko. Bild: Loake

Sveriges klart populäraste instegskvalitetssko de senaste åren har varit Loake 1880 Aldwych. Även om populariteten säkert kommer vara fortsatt hög, så upplevs det nuvarande priset på ca 2800 kr som högt för många som ska köpa sin första kvalitetssko. Bild: Loake

 

Det område där jag personligen är mest bekymrad är när det gäller instegssko, de skor som nyligen intresserade av kvalitetsskor köper. Ofta yngre personer, kanske studenter med väldigt tajt ekonomi, som fått upp ögonen för klassiskt konstruerade skor och sparat i månader för att ha råd med ett par Loake 1880 för 2400 kronor. Nu när de ligger nästan uppemot 3000 så är tröskeln för det där första inköpet högre. I Sverige finns idag inget kvalitetsskomärke likt exempelvis Meermin som ligger på en för många rimligare prisnivå på cirka 1500 kronor. Visst kan man beställa Meermin på nätet, men det är för många bökigt, och de för dem ibland väldigt långa väntetiderna avskräcker också många. Det jag tror vi skulle behöva i Sverige är ett märke med asiatiskt tillverkade kvalitetsskor som ligger just kring 1500 kronor, som fanns lättillgängligt i butik i åtminstone Stockholm, och även på nätet. Något som kunde bli den logiska inkörsporten för den som vill prova kvalitetsskor. Det som får de att fastna i ”kvalitetsskoträsket” (som ni vet gör ju de flesta som provat just det…), som får in en på banan och leder vidare till att också prova ännu finare märken.

 

 

Jag berättade i slutet på förra året att en av japans främsta bespokeskomakare, Hiro Yanagimachi, planerade att besöka Oslo och Skomaker Dagestad. Det är nu klart att besöket blir av den 5-6 juni. Dock kommer det bli fokus på att prova ut den nya läst han tagit fram för den europeiska marknaden, snarare än att visa upp skor och ta beställningar. Han kommer ha med sig några samples, och för den som vill beställa bespoke kommer möjligheten troligen finnas. Men han kommer inte ta några MTO-beställningar, detta då ju lästen som är tänkt att köras MTO-beställningar här sedan är just den som ska provas ut. Planen är istället att med den information han får med sig från besöket nu åka hem till Japan och göra färdigt lästen, för att sedan komma tillbaka för en riktig trunk igen, troligen under hösten någon gång.

 

Läckerheter uppradade.

Skor från Hiro. Bild: Hiro Yanagimachi

 

18 Responses to Reflektion – Prisökningen på kvalitetsskor

 1. Anders Broberg skriver:

  Alicante Shoes, i Stockholm på Kungsholmen, Scheelegatan, tycker jag har prisvärda ”instegsskor” för 1000-1500 kr. Spansktillverkade.
  Som vanligt intressant artikel 🙂

 2. Fabbe skriver:

  Vad är det för skor på bilden? Fick ett akut habegär

 3. Anders Broberg: Okej, känner inte till dem alls. Durksydda eller randsydda? Och tack!

  Fabbe: Crockett & Jones Westfield i Dark brown burnished.

 4. Profilbild på Tony Tony skriver:

  Vad jag kan minnas från den gång jag var inne hos Alicante är att skorna är durksydda och med skinn i corrected grain. Det är inget som passar mig personligen men jag kan ändå tycka det är ett bättre alternativ än limmade pjuck från någon lågpriskedja. Alltid någon som tar steget vidare inom skovärlden…

 5. Andreas skriver:

  Intressant ämne och jag tror precis som du att prishöjningen drabbar instegs och medelprismärkena värst. Där är kunderna mest priskänsliga kunderna minst ”lojala”.

  Angående C&J så verkar deras prisuppgifter variera. Från att tidigare haft mer eller mindre ett pris på hela benchgrade-linjen har man nu prissatt modellerna individuellt där vissa ligger på ca 4 800kr och andra på 5 500kr (typ Lowndes). Handgrade gick inte upp lika mycket men samma princip gäller där. Sen varierar priserna mellan återförsäljarna också men det har dem gjort innan med såklart.

  Slutsatsen som jag ser det är att tillverkare som Carmina, Vass och Enzo Bonafé bara blir mer attraktiva i och med detta.

  Gaziano & Girling och Edward Green tror jag precis som Lobb kommer fortsätta sälja även efter höjning då de redan var i det högre prissegmentet.

 6. Berwick 1707 är ett bortglömt märke och är enligt mitt tycke en perfekt instegssko. Lester säljer ett begränsat utbud av Berwicks skor, finns en brittisk Ebay-återförsäljare som säljer ett större utbud av Berwicks skor för under 1500 kr. Om man frågar snällt så kan man köpa från Berwick direkt. Har ett par svarta oxfordskor från deras Premium linje och dessa skor är verkligen bang for the bucks, Berwicks skor i Premium linjen har jr rendenbach sulor. Finishen kanske inte är den bästa på deras skor

 7. JG skriver:

  Man ska inte förringa Alicante Shoes. Faktum är jag själv här till de som ”börjat” där. Som okunnig och ung började jag med ett par från den butiken då jag, precis som Tony skriver, var på jakt efter ”sydda” skor.
  Jag erfor rätt snart att de var durksydda och att finare skor görs av bättre läder. Nu har jag dock växlat in på betydligt tyngre grejer… 🙂

 8. Anders Broberg skriver:

  Ang ”sydda” skor – har nu tittat in på Alicante Shoes för att kolla. Deras skor är randsydda. De finns också på Facebook. I och med att sonen är på gång att ta över faderns rörelse ska de få upp en hemsida och även ut på Instagram. Just nu har de lite rea i väntan på att vår/sommarskorna ska komma.

 9. JG skriver:

  Vad bra! Det var de inte för tio år sedan. Däremot utrustade med en fuskrand.

 10. Johnny Dungeon skriver:

  Jag kan förvåna/irritera mig på att de med begränsad budget inte har framförhållning nog att handla på rea. Exempel: Loake Cannon i 10UK såg jag idag för <70 pund på The Golden Boot. Men ack nej, man ska ha prisvärda kängor i november och pangpris på loafers i april.

 11. ^^^Tony, JG, Anders Broberg: Intressant med Alicante Shoes. Som ni säger är de säkerligen bättre än det mesta limmade, rätt odugliga skor som säljs i de flesta vanliga skobutiker. Verkar vara både full grain, om än i sisådär kvalitet, och corrected grain. Sedan blir jag lite osäker på randsöm eller inte, när jag tittade på deras Facebook tycker jag att det ser ut som durksydda med bondwelt (ditlimmad remsa med söm, för att se ut som randsöm), som JG nämner. Sömmen under sulan ser glesare ut än den ovanpå ”randen”, och den ligger rätt långt in. Så brukar det se ut på skor som har just blake-söm och bondwelt. Men jag kan så klart ha fel, och säger de att det är randsytt borde det vara det.

  Jörgen Pettersson: Ja har ju skrivit om Berwick vid ett par tillfällen. De finns även i Göteborg hos både Scoop och Lester.

  Andreas: Ja också sett att det verkar diffa mer nu med C&J-priserna. Men 4800 verkar vara vanligaste nivån, så att säga.

  Johnny Dungeon: Nja, vet inte om jag håller med om det, är väldigt många som just väntar till reatiderna och köper då. Får väldigt mycket frågor om reor, och mina inlägg om säsongsreorna är alltid väldigt populära.

 12. Anders Broberg skriver:

  Jag är sko-amatör. Vore intressant om någon kunnig kunde besöka Alicante Shoes för att med egna ögon avgöra detta med randsöm och allmänt bedöma kvaliteten resp prisvärdheten. Ser mycket fram emot ett sådant omdöme.

 13. Profilbild på Tony Tony skriver:

  Precis som Jesper P. ovan har jag provat Berwick Shoes. Köpte ett par i London hos en skohandlare som jag sprang förbi en dag. Mycket prisvärda skor om än lite tråkiga läster i min personliga smak, mer åt det klassiska runda, brittiska stuket.
  Om man siktar på lägre kvalitet som Alicante så tycker jag man likaväl kan nämna Charles Tyrwhitt i London. Vilka som tillverkar dessa har stötts och blötts på nätet ett par gånger men de är i alla fall randsydda och för det mesta i full grain.

 14. Profilbild på Peter Thorvald Peter Thorvald skriver:

  Jag har ett par goodyearkonstruerade dubbelmunkar i mocka från Charles Tyrwhitt som enligt viskningar från de mörkaste hörnen av Internet (Shoegazings forum alltså) är gjorda av Barker. Jag är supernöjd med dem så här långt och upplever att mocka är ett mer förlåtande material om man köper billigare. Skillnaden mellan mocka i olika prisklasser är mindre än skillnaden mellan calf i olika prisklasser. 99 pund på rea var de mer än värda

 15. Patrik L skriver:

  I Northampton ligger ökade kostnader för löner bakom en stor del av ökningen av pris. Resten beror på ökade drifts- och inköpskostnader för läder etc. Detta enligt tillverkarna själva i alla fall. Vi introducerade Carmina för 3400 och de kommer ligga på 3600 efter höjningen, det tycker jag är riktigt humant faktiskt. Speciellt med tanke på hur mycket sko man får för de pengarna.

 16. Patrik L: Ok, tack för infon! Ja Carmina är onekligen mycket skor för pengarna.

 17. Hej alla sko människor läst lite av det ni har skrivit ovan som sakt våra skor är randsydda sedan har vi vissa durksydda oxå. Sedan är skinet kalvskin från spanien som är av bättre kvalitet. Personligen så tycker jag skorna är prisvärda och mkt bra kvalitet. Att vi har sådana priser är att vi tillverkar allt själv inom familjen så allt är ett familjebolag.sen får ni tänka att alla våra skor är handgjorda för dem priser.Vi har kunder som kommer tillbaka med hela skor efter tio år så bra kvalitet är det sen om man är en person som har näsan i vädret å tror allt med märken är bättre vaknade igår. Sedan om men har en bra plånbok och vill lägga 5-7000 på ett par märkes skor vsg men testa innan ni dömer nåt mvh alicanteskor

 18. ^^^Francis Garrigos Martinez: Jag förstår inte riktigt ditt inlägg,. De flesta som skriver om er ovan är ju positiva, menar just att det är rätt prisvärda skor, och har själva erfarenhet av dem. De som inte har erfarenhet själva (som jag) skriver just det. Skulle verkligen inte säga att någon har näsan i vädret här, och om du pratar märkesskor så är det inte vad den här bloggen handlar om och inte det dess besökare främst köper heller, så förstår inte den biten heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet