MENU
RE-PAIR 3

by • 2015/01/25 • Italigente, TipsetComments (13)2997

Tipset – RE-PAIR

Medlemmar i Stockholms Skomakareförening startade i höstas RE-PAIR ihop med Stockholms Stadsmission, som går ut på att skor som skänks till organisationen men är i för dåligt skick för att säljas, repareras och fixas till av lärlingar hos skomakarna för att sedan kunna säljas i Stadsmissionens butiker. Det handlar dagens inlägg om, plus att jag berättar om att jag nu inlett ett samarbete med svensk-italienska kvalitetsskomärket Italigente för att vara med och driva deras nysatsning.

 

Skor som har lagats och nu kan säljas istället för att ha hamnat i soporna. Bild: Skomakeri Framåt

Skor som har lagats och nu kan säljas istället för att ha hamnat i soporna. Bild: Skomakeri Framåt

 

Idén till RE-PAIR kom från Carina Eneroth på Skomakeri framåt i Gamla stan i Stockholm. Hon upplevde att det blev allt svårare att få tag på slitna skor att ha för deras lärlingar att träna på, och kontaktade därför Stadsmissionen för att höra om de hade skor. De blev väldigt glada över kontakten, då de alltid haft drösvis med skor som varit i för dåligt skick för att säljas, och därför slängts. Nu kunde de tas tillvara på och räddas av skomakarlärlingarna, som fick arbete att öva på, samtidigt som Stadsmissionen får in extra pengar och miljön sparas. En riktig ”win-win”-situation med andra ord.

 

-

Hagop Karaoghlanian som driver Anis skomakeri på Kungsholmen är en av fyra Stockholmsskomakare som lagar skor åt Stadsmissionen. Bild: Direktpress

 

Förutom Skomakeri Framåt ingår även Södermalms skomakeri och nyckelservice, Hallmans skor och Anis skomakeri i samarbetet. Kul är att RE-PAIR fått en del medial uppmärksamhet. Nu senast i fredags var det ett långt inslag i SVT:s lokala nyheter ABC, och artiklar har skrivits i bland annat lokaltidningsartiklar och på olika sajter. Förhoppningsvis kan det också få folk att tänka till innan man slänger sina slitna skor, och istället reparerar dem åt sig själv eller lämnar in de till RE-PAIR om man bor i Stockholmsområdet. Värt att tänka på för er bloggläsare, och också säkert värt att kolla in på Stadsmissionens butiker som säljer skorna då chansen för bra fynd även av begagnade kvalitetsskor där nu ökar.

 

 

Italigente startades 2007 av Magnus Ericson, med Blake/rapid-sydda italienskt tillverkade skor i mellanprissegmentet. Märket var rätt aktivt framför allt kring 2010 när Olof Enckel, dåvarande Manolo-redaktören, jobbade deltid för företaget och man hade en egen butik i Göteborg. För ett par år sedan lämnade så Olof för att jobba heltid på skjorttillverkaren Eton, samtidigt som Magnus Ericson klev in på VD-posten på barn- och numera även vuxenskotillverkaren Kavat, och även han fick mycket mindre tid för Italigente. Märket har därför fört en slumrande tillvaro de senaste åren.

Nu har man dock inlett en nysatsning. Italigente är inlyft under Kavats paraply, som nu förutom huvudmärket då har Blankens på damsidan och Italigente på herrsidan. Det här ger en stabilitet och organisation som ger klart bättre möjligheter. Man har så också tagit in mig som kommer att jobba på konsultbasis åt Italigente, ett antal timmar i månaden. Jag kommer vara med och utveckla märkets kommunikation både på nya hemsidan som precis lanserats och är under uppbyggnad och kommer fyllas med fler modeller och information, samt i sociala medier och andra sammanhang. Men också ha en aktiv roll i utvecklingen av skorna, vara med och se över både läster och modeller samt finslipa produktionen.

 

Två modeller från Italigente, wholecuten Venezia och dubbla munkskon Montenapoleone. Bild: Italigente

Två modeller från Italigente, wholecuten Venezia och dubbla munkskon Montenapoleone. Bild: Italigente

 

Man kan så klart diskutera att jag nu blir partisk för ett märke, och huruvida det är problematiskt. Jag resonerar som så att Italigente är en tillverkare som gör skor som jag tycker är riktigt bra och intressanta(för er som följt bloggen vet att jag brukar jämföra dem med exempelvis Crockett & Jones Benchgrade och Carmina, detta långt innan jag haft något att göra med dem), plus att det är extra kul att jobba för det ett svenskägt kvalitetsskomärke. Ni läsare vet nu om att jag jobbar för dem, och kan då själva värdera det jag i framtiden skriver om Italigente utifrån detta. Bloggen kommer annars naturligtvis fortsätta precis som vanligt, och jag kommer lyfta fram och hylla många av Italigentes konkurrenter. Gör man bra skor kommer jag skriva om det, helt enkelt, ingen skillnad där. Den fördel som blir är att jag nu kommer få tillgång och insyn i skoproduktion och branschen på ett helt annat sätt, och förhoppningsvis kan det också generera en hel del intressanta inlägg här på bloggen från sammanhang jag annars inte varit med i.

Sedan är det rent krasst i grunden ett rätt och slätt själviskt beslut att börja jobba med Italigente. Det kommer nämligen bli fruktansvärt roligt.

 

13 Responses to Tipset – RE-PAIR

 1. Daniel skriver:

  Jesper, jag ser inte detta som ett problem inte heller om det skulle röra sig om andra märken eller agenter som Bootskompaniet, Hammargruppen eller Trendmark. Om du fick fler uppdrag skulle det gynna oss läsare för då får vi en ännu större inblick hos fler tillverkare. Det som alltid är viktigt är att förbli ärlig och att du säger vad du tycker. Det uppskattar jag mest och säkert många fler av dina läsare. Önskar dig all lycka med Italigente, jag är väldigt nöjd med mina 3 par.

 2. Profilbild på Johan Johan skriver:

  Jättekul satsning från skomakeriernas sida! Med lite tur kan det även kan få någon mer att förstå värdet med kvalitetsskor jämfört med limmade dojor.

  Får även gratulera till Italigenteuppdraget. Angående sista styckena så tycke jag att bloggen har tre stora kännetecken: 1) Hög ämneskunskap 2) Ett gott språk 3) Tydlighet när du fått något i samband med något du skriver. Det sista är det inte alla skribenter som tänker på, och det ska du ha beröm för. På forumet tycker jag även att medlemmar med ett tydligt egenvärde (till exempel Skolyx och Wood Street) också har varit bra på det. Kvalitetsskomarknaden är inte så stor i Sverige, men däremot på tillväxt, och därför tror jag att alla i nuläget tjänar på att sprida intresse och kunskap. Om vi kommer till ett läge att marknaden börjar bli mättad kommer vi kanske få ett annat läge, men då kommer det även finnas betydligt större kunskap hos köparna om vad som är bra och dåligt.

 3. Per Arvidsson skriver:

  Mycket roligt att läsa, gratulerar och lycka till!

 4. Daniel, Johan och Per: Tack så mycket för de vänliga, kloka orden och supporten!

 5. Profilbild på Torpacosaurus Torpacosaurus skriver:

  Härliga nyheter! Ser fram emot Italigente modell Jesper. 😉

 6. Roland skriver:

  Riktigt kul Jesper! Du kommer att ha roligt och Italigente kommer att utvecklas positivt. Win-win 🙂

 7. Torpacosauros och Roland: Tackar! Ja känns lite win-win 🙂

 8. Profilbild på Marre Marre skriver:

  Tack för tipset om RE-Pair, Carina på Framåt verkar vara en riktig skovisionär! Heja!

  Grattis för samarbetet med Italigente! Ska blir riktigt intressant att följa utvecklingen.

 9. Daniel skriver:

  Grattis Jesper! Jag är inte det minsta orolig. Är säker på att du har en hel del att tillföra Italigente utan att för den sakens skull äventyra din position som Sveriges i särklass mest kunniga och engagerade skoskribent.

 10. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Fantastiskt kul! Stort grattis. Jag är mycket nöjd med mina två par från Italigente, Venezia II samt en brun chukka. Blir spännande att se hur detta samarbete utvecklar sig. Jag hoppas på förädling av (storsäljarna?) Venezia och Firenze samt några nya modeller och läster.

 11. Marre, Daniel, Lano: Tack så väldigt mycket, uppskattar verkligen att ni är så positiva!

 12. Profilbild på Oscar Oscar skriver:

  RE-PAIR låter som ett förträffligt initiativ. Det gör också ditt samarbete med Italigente. Stort grattis!

 13. Oscar: Stort tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet