MENU
DSC04226

by • 2014/11/28 • Köpguide, Köptips, SkovårdComments (11)11237

Köpguide – Skovårdslådor

Skovården är en essentiell del av ett skointresse, och något som kan förgylla detta lite ytterligare är en fin låda för ens skovårdsprodukter. Här ger jag lite allmänna tankar om ämnet samt tipsar om ett antal olika skovårdslådor. Dessutom några tips om Black Friday-reor som pågår under dagen.

 

Det ska sägas på en gång, att förvaring för ens skovårdsprodukter är absolut viktigt, men att det behöver vara just en skovårdslåda är egentligen överkurs. Det är lite lyx, men som sagt kan det göra att skovårdsstunderna känns lite trevligare, och det är ju inte fy skam. Men rent praktiskt fungerar valfri låda i motsvarande storlek lika bra.

En klassisk skovårdslåda är gjord i trä, och är oftast kring 25-35 cm djup, 20-25 cm bred och 15-20 cm hög – eller motsvarande på annan ledd. De rymmer ett antal skokrämer och vaxburkar, borstar och annat. Man pratar ofta om att man ska fundera igenom vad man behöver ha i skovårdslådan, och sedan välja modell efter det. Jag menar att det är rätt onödigt, då väldigt många skointresserade sakta får en större arsenal av produkter, och således i princip alltid kommer att ”växa ur” en låda. Skovårdslådan har man helt enkelt för de viktigaste produkterna, de man använder oftast. När man har så mycket grejer att de inte får plats, så förvaras de på annat sätt, så tar man fram de mindre frekvent använda sakerna ur den förvaringslösningen när de behövs.

 

Med åren har det blivit att man samlat på sig rätt mycket skovårdsprodukter, så att bara ha en skovårdslåda hade aldrig fungerat. Mittenlådan på bilden är så att säga "huvudlådan", den jag har de grejer jag använder oftast i. Det är en låda från Davidsons Skomakeri som jag fick av frun för några år sedan (tror dock inte den säljs längre). Den nedre lådan är en där jag har grejer som används emellanåt, lådan kommer från Brunngård och säljs av lite alla möjliga återförsäljare. Sedan har jag resten i en kartonglåda från Ikea, här finns stora otympliga grejer, produkter som används väldigt sällan, samt sulor, skosnören och sådant.

Med åren har det blivit att jag samlat på mig rätt mycket skovårdsprodukter, så att bara ha en skovårdslåda hade aldrig fungerat. Mittenlådan på bilden är så att säga ”huvudlådan”, den jag har de grejer jag använder oftast i. Det är en låda från Davidsons Skomakeri som jag fick av frun för några år sedan (tror dock inte den säljs längre). Den nedre lådan är en där jag har grejer som används emellanåt, lådan kommer från Brunngård och säljs av lite alla möjliga återförsäljare. Sedan har jag resten i en kartonglåda från Ikea, som synes överst på bilden. Här finns stora otympliga grejer, produkter som används väldigt sällan, samt sulor, skosnören och sådant.

 

Således är utseende och hur den är byggd det som är de viktigaste aspekterna för när man väljer skovårdslåda, och vad det finns i den priskategori som passar en. De skoställ som finns ovanpå vissa av lådorna är ingenting som kommer att användas i princip någonsin (jag har aldrig använt dem, och vet ingen annan som gör det heller), de kan man mer se som utsmyckning och ett praktiskt handtag.  Att ha fasta fack har fördelen att det håller saker på plats bättre och ger lite mer ordning, men nackdelen att det både gör att man får plats med mindre i lådan och gör att vissa grejer kanske inte går att få plats med alls.

Nedan tipsar jag om några olika alternativ på marknaden (bara tomma sådana, alltså inga där produkter ingår):

 

Ett prisvärt alternativ från Herrstil, under deras varumärke Aquila. Naturell träfärg och ett lock som skjuts på. Relativt liten i storleken.

Ett prisvärt alternativ från Herrstil, under deras varumärke Aquila, som kostar 350 kronor. Gjord i cederträ, så luktar gott gör den, och är ofärgad. Konstruktionen är enkel med ett lock som skjuts på. Relativt liten i storleken. (Samtliga bilder i inlägget kommer från butikerna jag länkar till.)

Vacker, ren låda i körsbärsträ som säljs hos Quality-Shop för ca 630 SEK (€68,50). Mässingsfärgade handtag och spänne. Nackdelen med en sådan här typ av låda är att de måste bäras med två händer, för att inte grejerna ska rasa runt i den.

Vacker, ren låda i körsbärsträ från Saphir som säljs bland annat hos Quality-Shop för ca 630 SEK (€68,50). Mässingsfärgade handtag och spänne. Nackdelen med en sådan här typ av låda är att de måste bäras med två händer, för att inte grejerna ska rasa runt i den.

Lite speciellt utformad låda från Shoeboys, som finns hos bland annat Davidsons Skomakeri. Två sidor att förvara produkter på, som i sin tur är indelade i två fack. Kostar 850 kronor.

Lite speciellt utformad låda från Shoeboys, som finns hos bland annat Davidsons Skomakeri. Två sidor att förvara produkter på, som i sin tur är indelade i två fack. Kostar 850 kronor.

Här ser man hur lådan från Shoeboys ser ut öppen och fylld med produkter.

Här ser man hur lådan från Shoeboys ser ut öppen och fylld med produkter.

Här har vi en skovårdslåda De Luxe, från franska La Cordonnaire Anglaise. Stor, mycket utrymme och olika fack. Kostar en del dock, drygt 3500 SEK (£300) för tomma lådan hos A Fine Pair of Shoes.

Här har vi en skovårdslåda De Luxe, från franska La Cordonnaire Anglaise. Stor, mycket utrymme och olika fack. Kostar en del dock, drygt 3500 SEK (£300) för tomma lådan hos A Fine Pair of Shoes.

Lådan ovan ihopfälld.

Lådan ovan ihopfälld.

Skovårdslåda målad i svart av märket Springyard, som finns att köpa hos Gå Bra bland annat. Kostar 600 kronor.

Skovårdslåda målad i svart av märket Springyard, som finns att köpa hos Gå Bra bland annat. Kostar 600 kronor.

 

Fantastiskt vacker skovårdslåda i rosenträ, som görs för hand i England enbart på beställning. Säljs via en grekisk nätbutik specialiserad på brittiska varor av äldre snitt som heter Chesterfield. Tillverkningstiden är 10-12 veckor, för pris får man skicka en förfrågan, men gissningsvis är det den dyraste lådan av de jag lyfter fram här.

Fantastiskt vacker skovårdslåda i rosenträ, som görs för hand i England enbart på beställning. Säljs via en grekisk nätbutik specialiserad på brittiska varor av äldre snitt som heter Chesterfield. Tillverkningstiden är 10-12 veckor, för pris får man skicka en förfrågan, men gissningsvis är det den dyraste lådan av de jag lyfter fram här.

 

 

 

Som säkert bekant är det idag Black Friday, dagen då amerikaner tar igen sig efter Thanksgiving med lite hederlig konsumering. Stora delar av övriga världen hakar numera på detta, och det pågår därför mängder av reor under dagen, och i vissa fall även helgen, och det gäller så klart även i skosfären. Skoaktiebolaget erbjuder 10% rabatt på alla köp idag och imorgon, med koden BLK2014. Jag antar att det även gäller i den fysiska butiken i Stockholm. Hos Herring Shoes är det 20% på hela egna kollektionen under dagen, så har man spanat in något i deras utbud som man varit intresserad av är idag ett bra tillfälle att slå till. Även hos Pediwear erbjuder man samma rabatt, med koden BLACK20, där är dock Loake och Crockett & Jones undantagna. Hos en annan brittisk webbshop, Pockets, kan man under dagen och helgen köpa Crockett & Jones till 10% rabatt. Det finns så klart många andra reor också, ni får gärna tipsa i kommentarsfältet.

 

11 Responses to Köpguide – Skovårdslådor

 1. RolleFC skriver:

  Afinepairofshoes.co.uk ger 20% med koden AFPOS20.
  Köp av AS Exclusives ger dessutom fria lästade skoträn. Fri frakt.

 2. Challe skriver:

  Upplys mig ni vise män, varför vill man ha en låda med fotstöd på? ”Tradition”?

 3. Olof skriver:

  Snygga och bra tips! Här är annars ett rätt fett kit:

  https://www.thebureaubelfast.com/shop/1519/modular-wooden-shoe-rack

 4. Daniel skriver:

  Jag gör ungefär samma, har lådan från Saphir med det som används mest sen en ikeakartong med diverse. Impregneringssprayer, schampoo, borstar och trasor är ju ganska skrymmande. Måste säga att det är extra trevligt med den fina lådan. Var nere i källaren i morse och körde lite spit shine på ett par AE Park Avenue inför en begravning i eftermiddag, en ganska tråkig modell men vill inte ha för ”rolig” läst till begravningar så dessa par används enkom i det syftet.

  trevlig helg

 5. Rolle: Bra tips!

  Challe: Som jag skriver så är det inte, om än någon, som vill ha det. Men det är förknippat med skovårdslådor, och de är som sagt praktiska som handtag.

  Olof: Tackar! Ja den där är grym, om än i en annan kategori. Sen är den så snygg så man skulle ju vilja ha den framme, vilket kanske inte är superpraktiskt eller särskilt uppskattat av andra familjemedlemmar.

  Daniel: Jo precis, en del saker tar för stor plats för dessa lådor.

 6. Såg nu att den italienska butiken Borghini kör 20% på allt i helgen, en del som annars sällan kommer på rea som John Lobb och Edward Green, plus ex. C&J, Tricker’s, Alden, Church’s mfl: http://www.borghiniclassic.com/eshop/en/

 7. Profilbild på Tjelander Tjelander skriver:

  Kurt Geiger har 20 % på allt och därmed C&J. Gäller tom söndag.

  Cdon har 30 % på bl a Loake idag

 8. Profilbild på Gelänk Gelänk skriver:

  Jag har två skoputslådor från Herrstil.se (http://herrstil.se/product.html/skoputslada-korsbarstra) som påminner väldigt mycket om den från Quality Shop. De råkade passa exakt i den hylla där jag förvara mina skoputstillbehör och jag ser en fördel i att dela upp det i två lådor så jag (precis som Jesper) kan ha en huvudlåda för sådant jag använder ofta och den andra rymmer det som blir över. 579 kr inkl frakt känns väldigt prisvärt. Tänkte först beställa från Davidsons Skomakeri men hans variant ”Cherry” var nästan dubbelt så dyr och när jag klämt lite på den i butiken så ser jag ingen skillnad alls.

 9. Tjellander: Fint, bra tips!

  Gellänk: Ja den lådan är från Saphir, så den säljs lite överallt. Fin låda.

 10. lano skriver:

  Davidssons väggupphängda ”låda” är också rätt läckert!

 11. Henrik skriver:

  T Colledge & Son (http://www.tcolledgeandson.com/), som Niklas tipsade om i sitt patineringinlagg har overlagset bast pris pa de flesta skovardsprodukter, inklusive skovardslador.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet