MENU
IMG_5347

by • 2014/11/24 • Guide, Maftei, SkovårdComments (12)11841

Guide – Få bort stearin från läderskor

Stearin är en klassisk skräckfläck att få på kläder och skor, då det lätt har en tendens att sätta sig ordentligt i ytan och kan vara riktigt besvärligt att få bort helt. Använder man rätt metoder så är det dock inga större problem, åtminstone inte på vanliga läderskor. Här en guide till hur man räddar skor som ser ut som ovan.

 

Det var i torsdags som jag utan att märka det själv först måste ha sparkat till en marschall på stan. Båda mina bespokeskor från Maftei hade fått ordentligt med stearin på sig (även byxorna var ordentligt fläckade). När jag kom hem några timmar senare hade det naturligtvis stelnat in ordentligt, och såg helt klart rätt otrevligt ut.

 

Rejält med stearin över insida och tår på båda skorna, och högerskons häl var också indränkt.

Rejält med stearin över insida och tår på båda skorna, och högerskons häl var också indränkt.

 

För skor och läder är det inte så lätt att hitta infomration om hur man tar bort stearing, deet finns däremot mängder med tips och information om hur man får bort stearin från kläder och textil. De flesta handlar i olika varianter om att antingen frysa in plagget och bryta bort stearinet, eller värma det med ett strykjärn med exempelvis kaffefilter mellan som suger upp det smältande stearinet (den metod jag använde med gott resultat för byxorna för övrigt). Som de flesta förstår så är inget av dessa att rekommendera för skor.

Vad man dock ska använda är samma teknik som senast nämnda med värme för att få stearinet att smälta, men då med annat verktyg: en hårtork. Man sätter den på medelhög värme och värmer upp en mindre yta av stearinet på skon tills det mjuknar, och torkar sedan av det med hushållspapper. Sedan går man vidare till nästa parti, och jobbar på så sätt över skon metodiskt till man fått bort allt stearin. Som de flesta vet är inte värme något som är särskilt bra för läder, men är man bara försiktig är det ingen fara, då man värmer under så kort tid och värmen inte är jättehög. Man märker efter ett tag hur mycket värme som behövs för att stearinet ska släppa, det kan vara bra att vara åt det försiktiga hållet i början då det är lätt att bara värma lite till om det inte släpper när man går över med hushållspappret. Tänk också på att byta papper för varje ny yta man torkar rent, så man inte bara gnuggar runt stearinet. Värmen löser också upp skokrämen, så man får vara med på att mycket av den kommer att åka med också.

 

Här har jag värmt en yta på skorna, och på bilden kan man nästan se hur stearinet mjuknat.

Här har jag värmt en yta på skorna (klacken var redan fixad), och på bilden kan man nästan se hur stearinet mjuknat.

Här har jag torkat med hushållspapper direkt efter hårtorken, och fått bort det mesta av stearinet på den värmda ytan.

Här har jag torkat med hushållspapper direkt efter hårtorken, och fått bort det mesta av stearinet på den värmda ytan.

Efter att jag är klar med hårtorken och pappret ser skorna ut så här.

Efter att jag är klar med hårtorken och pappret ser skorna ut så här. Syns inte så mycket på bilden, men det var en del fettfläckar kvar från stearinet. Det togs bort lite försiktigt med kemiskt ren bensin.

 

Det blir i regel dock kvar en del fettfläckar från stearinet, då det i grunden egentligen är fettsyra. De flesta levande ljusen idag är gjorda av en blandning av stearin och paraffin, och ett medel som löser båda dessa är kemiskt ren bensin. Därför är det bra att torka av ytorna som haft stearin på sig försiktigt med en trasa fuktad med kemiskt ren bensin. Därefter ska skon vara helt ren. Då är det viktigt att vårda och återfukta den ordentligt (jag körde på steg 3-5 i min skovårdsguide). Skorna var sedan helt återställda, inte ett spår av stearinet syntes.

Skulle man råka ut för samma missöde med mockaskor vet jag faktiskt inte hur jag skulle gå till väga. Ingen erfarenhet av detta, känns som att det kan vara svårt att få upp allt stearin ur mockafibrerna efter att man värmt det. Men möjligt att precis samma metod fungerar fint även där. Någon som har egen erfarenhet av stearin på mocka får gärna dela med sig av detta.
Värt att säga också är att om man känner sig osäker inför att göra en behandling enligt ovan så är det bättre att lämna in dem till en duktig skomakare och låta de ta sig an det.

 

Efter att skorna putsats upp var de så här fina igen. En del av färgen från tårna kom av och gjorde nyansskillnaden lite större, så får jobba lite med pigmenterad kräm och polish framöver för att jämna ut det lite.

Efter att skorna putsats upp var de så här fina igen. En del av färgen från tårna kom av och gjorde nyansskillnaden lite större, så får jobba lite med pigmenterad kräm och polish framöver för att jämna ut det lite.

En annan vy där man ser insidorna bättre.

En annan vy där man ser insidorna bättre.

 

12 Responses to Guide – Få bort stearin från läderskor

 1. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  Bra tips…
  Är det de nya ‘fyllebroggarna’ 🙂

 2. Olof skriver:

  Bra tips! Jag fick faktiskt stearin på ett par mockaboots efter en hal nyårskväll. Då testade jag att med ett fint sandpapper slipa bort fläcken och därefter tvätta med mockashampoo. Funkade riktigt bra!

 3. Profilbild på Peter Thorvald Peter Thorvald skriver:

  Bra tips och satan i gatan vilka vackra skor

 4. Per Arvidsson skriver:

  Om man ska vara noga (och det ska man såklart) är stearin en fettsyra, inte ett fett. Fett består av fettsyror bundna till glycerin. Bortsett från denna brutala fadäs var det roligt att läsa att det gick bra för dig – när jag såg första bilden tänkte jag inte glada tankar.

 5. Jörgen skriver:

  Håller med Herr Thorvald, fokuserade mer på hur vackra skorna var än inneållet i själva artikeln.

 6. Carina skriver:

  Vad roligt att se att stearinet gick så lätt att få bort. En av orsakerna till det lyckade resultatet är att skorna var välputsade när olyckan hände. Stearinet kan lämna brutala fläckar om det får möjlighet att tränga in djupare i skinnet, vilket kan hända om skorna är oputsade.
  Då kan också värmen från hårtorken göra att det värmda stearinet tränger än djupare in i narven eftersom det inte finns något skyddande skikt emellan.
  Detta är alltså ännu en anledning att alltid ha skorna välputsade.

 7. Niklas Nordin: tack! Hehe man kan faktiskt gå på stan och råka sparka till marschaller även tidig kvällstid, när man går i butiker och dylikt.

  Olof: Tack, och detsamma! Ska jag minnas om jag råkar ut för detta med mockaskor.

  Peter Thorvald och Jörgen: Tack så mycket!

  Per Arvidsson: Jaja, ordmärkare där 🙂

  Carina: Tack för inputen! Inte tänkt på att det så klart spelar roll också.

 8. Profilbild på Marre Marre skriver:

  Min första tanke var, oj vad bra photoshoppat det var, ser väldigt autentiskt ut.

  😀

 9. Profilbild på Halmstad Halmstad skriver:

  P.g.a skvätt från en trasig dieselpump råkade jag få dieseldroppar på mina skor igår när jag tankade bilen. Inga allvarliga fläckar, men ändå fullt synbart. Jag får se om jag provar med kemiskt ren bensin. Det gick inte bort med vanlig rengöring. Det var ett par sommarskor så jag har inte bråttom att få dem i ordning.

 10. Marre: 🙂

  Halmstad: Diesel är rätt starkt och löser kräm och polish, och kan kanske i värsta fall även gå in i lädret och göra märkena i det. Jag tror inte kemiskt ren bensin löser det hela iom att det inte handlar om smutsfläck, snarare tvärtom, så bättre jobba med ny kräm och polish och se om du kan täcka över det.

 11. Profilbild på Johannes Töger Johannes Töger skriver:

  Angående stearin på mocka.

  Min metod för att få ut stearin ur jeans är att ta hushållspapper och lägga mot fläcken, sedan trycka dit ett strykjärn. På så sätt värms stearinet upp och sugs in i pappret.

  Tror ni det går att använda på mockaskor?

 12. Johannes: Ja, det är en av varianterna jag tror på mest när det gäller mocka. Hoppas slippa behöva prova dock 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet