MENU
skor4 -2

by • 2014/11/21 • AP Hallqvist, NyhetComments (8)4129

Nyhet – Ännu ett svenskt skomärke flyttar hem produktion

Örebro-baserade A.P.H.-koncernen med det 140-åriga skoföretaget A.P. Hallqvist och dotterbolaget Marks Skofabrik i spetsen, är nu inne i slutfasen av att uppbyggnaden av tillverkning i Sverige igen genom samarbete med ett par av de få fabrikanterna som finns kvar. I vår lanseras de första modellerna.

 

För några veckor sedan skrev jag om att Kavat börjar tillverka skor i Sverige igen, de som ingår i deras jubileumskollektion, och nu kommer alltså trevligt nog nästa företag som plockar hem produktion till Sverige: A.P. Hallqvist. Modellerna som lanseras är inspirerade av några av de klassiska skor som tillverkades på Marks i Örebro under 50- och 60-talet. Det svenska sortimentet kommer så småningom att finnas i herr, dam och barn. Först ut är herr- och dammodellerna som består av ett par lågskor och kängor, som tillverkas helt i ekologiskt läder från ett garveri i Italien, skobanden kommer från Bandi i Kumla och övrigt material köps bland annat in från leverantörerna Brunner i Örebro och Morgan Gustafssons Skinn & Läder i Borås. Sedan tidigare samarbetar A.P. Hallqvist också med Skoindustrimuseet i Kumla och Mathisens Skofabrik i Åbytorp, och man kommer också jobba med norrländska skofabriken Docksta. Många inblandade med andra ord.

 

Två herr- och dammodeller är först med att lanseras. Den här chukkaliknande modellen med cap toe är den ena.

Två herr- och dammodeller är först med att lanseras. Den här chukkaliknande modellen i grainläder med cap toe är den ena. Skorna är sandalsydda där ovanlädret viks utåt och sys fast i en rand som förstärker och bindsula. Därefter limmas yttersulan på.

Och den här derbyn den andra.

Den här derbyn är den andra modellen.

 

Skorna har ritas och utformats tillsammans med Rolf Gustafsson i Kumla som tidigare arbetat som modellör på Svenska skoinstitutet och Arbesko, och vissa av modellerna är precis som i Kavats fall sandalsydda, några andra limmade. Priserna beräknas börja på cirka 2000 kronor. Bakom nysatsningen är arbetande styrelseordförande Gustaf A.P. Hallqvist som är femte generationen i familjeföretaget.
– Det ligger i tiden med närproducerade varor och det är nu svenska skor som gäller i fortsättningen för vår del med tyngdpunkt på det ekologiska och kvalitén. Vi befinner oss i ett mycket spännande skede, säger han.

Företaget var 1992 branschens sjätte största detaljist med rikstäckande skokedjan AP Hallqvist. Efter att varit borta några år från branschen, för att sedan tillverka sina skor i Portugal satsar nu alltså A.P. Hallqvist åter på svenska skor och går samtidigt tillbaka till sina rötter, skotillverkning och skohandel. Under våren i samband med nylanseringen startar företaget också egen näthandel under namnet AP Hallqvist.

 

Gustaf A.P. Hallqvist med en av företagets lite äldre modeller från fornstora dagar.

Gustaf A.P. Hallqvist med en av företagets lite äldre modeller från fornstora dagar.

Här nya AP Hallqvist/Marks-skor jämte äldre.

Här nya AP Hallqvist/Marks-skor jämte äldre.

Man kommer också tillverka limmade tofflor.

Man kommer också tillverka tofflor.

 

8 Responses to Nyhet – Ännu ett svenskt skomärke flyttar hem produktion

 1. Profilbild på Georgios B Georgios B skriver:

  Kul med närproducerat men man ser de här skorna inser man hur svårt det är att göra snygga skor

 2. Giorgius B: Det är så klart en smaksak. Personligen är inte kängan något för mig, men tycker att derbyn är riktigt snygg.

 3. Profilbild på Jonas Jonas skriver:

  Ytterligare en svensk skoproducent: http://www.skramtraskskon.com

 4. Jonas: Japp, skrev detta svar till en fråga om dem tidigare: ”Funderat på skriva om dem någon gång, men skulle helst vilja besöka tillverkningen då, har en bekant i Skellefteå så har liksom funnits på kartan att det skulle kunna bli av. Finns ett ställe här i Gbg som har ett par-tre skor från dem som de säljer. Det är väl framför allt sandalsydda skor de gör om jag fattat det rätt, precis som den serien Kavat ska börja producera nu. Är ju väldigt liten tillverkning, men roligt att de funnits i så pass många år och fått det att fungera.”

 5. Mästaren skriver:

  Derbyn i en ljus brun kulör hade varit en synnerligen trevlig sommarsko. Prisläge ?

 6. Gustaf A.P. Hallqvist skriver:

  Hej, ”Derbyn” kommer att finnas i flera färger bland annat i en ljusare brunfärg. Priset är ännu inte fastställt men ca 2.000:-

 7. lano skriver:

  Kul! Framför allt derbyn var snygg.

 8. Gustaf A.P. Hallqvist skriver:

  För de sko intreserade kan jag berätta att herrlästen till de nya skorna är en uppdaterad replik av lästen som användes vid Marks Skofabrik till serien Amico från 1965. Planer finns också att fortsätta jobba med att använda våra gamla skor som förlagor till framtida skor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet