MENU
DSC02305

by • 2014/11/19 • Bildspecial, SkokonstruktionComments (4)3669

Bildspecial – Annorlunda dekorationer

Brogue-mönster, raka rader med hål, vanliga sömmar om möjligt i två rader och dylikt. Mer avancerat än så är inte dekorationerna på den allra största delen av de kvalitetsskor som görs. Men det finns naturligtvis många andra sätt att dekorera en sko, här en liten genomgång av några olika varianter.

 

Det här är en av de mer välkända typerna av dekorationssöm. Man syr för hand fram en liten upphöjning i lädret. Gaziano & Girling har några modeller med denna, som dessa Westburys eller Gable.

Det här är en av de mer välkända typerna av dekorationssöm. Man syr för hand fram en liten upphöjning i lädret. Denna skiljer sig dock mot en vanlig ”apron”söm, då det här bara är för dekoration. Gaziano & Girling har några modeller med denna, som dessa Westburys eller Gable.

Den här typen av dold söm, där man syr en typ av dekorationssöm på köttsidan av lädret som ser väldigt speciell ut på ovansidan sedan, görs framför allt i Italien. De här skorna är från Bontoni, och säljs hos Gabucci i Stockholm.

Den här typen av dold söm, där man också här för hand syr en typ av dekorationssöm på köttsidan av lädret som ser väldigt speciell ut på ovansidan sedan, görs framför allt i Italien. De här skorna är från Bontoni, och säljs hos Gabucci i Stockholm.

Här är mitt andra par från Riccardo Bestetti (även översta bilden) där jag bad honom kopiera en John Lobb Paris-modell, deras St Crepin 2008. Den använder en typ av dekorationssöm där man gör hål och syr med ett tunt läderband.

Här är mitt andra par från Riccardo Bestetti (även översta bilden) där jag bad honom kopiera en John Lobb Paris-modell, deras St. Crepin 2008. Den använder en typ av dekorationssöm där man gör hål och syr med ett tunt läderband.

Det här ser kanske ut som en vanlig punched cap toe, men tittar man lite närmre ser man att de stora hålen är fyrkantiga. Kallas ibland för Diamond punching. De här skorna är från Enrile, även exempelvis Wildsmith kör på detta på vissa modeller.

Det här ser kanske ut som en vanlig punched cap toe, men tittar man lite närmre ser man att de stora hålen är fyrkantiga. Kallas ibland för Diamond punching. De här skorna är från Enrile, även exempelvis Wildsmith kör på detta på vissa modeller. Bild: Enrile

Buckshot brogue är en förvånansvärt väletablerad term, och som synes handlar det om att man simulerar att skorna blivit utsatta för ett skott med hagelbössa. Bild: Butwbotnierce

Buckshot brogue är en förvånansvärt väletablerad term, och som synes handlar det om att man simulerar att skorna blivit utsatta för ett skott med hagelbössa. Bild: Butwbotnierce

 

4 Responses to Bildspecial – Annorlunda dekorationer

  1. Profilbild på LANO LANO skriver:

    Detta är ett kul ämne, dock ska man iaktta viss försiktighet när man väljer denna typ av dekoration. Det kan ofta verka lockande i början, men sluta i att man inte använder skorna.

    Annars gillar jag varianten från Bontoni som säljs på Gabucci, har suktat efter den ett tag nu. Även ett par Buckshot Chelsea hade varit trevligt. Vet du någonstans man kan köpa dessa?

  2. Lano: Ja rätt kul! Att säga att man ”ska iaktta viss försiktighet” tycker jag inte man kan säga, men att det kan vara bra att iaktta viss försiktighet. Det beror ju helt på vad man gillar och trivs med. Älskar man mer speciella skor kommer man bära mer speciella skor ofta. Sedan får jag säga att modellerna ovan är rätt diskreta överlag, är väl bara buckshot brogue-chelsean som är lite extrem. Chelsean är från Gieves & Hawkes, vet inte om de har kvar den. Cheaney vet jag gör varianter med det också (kan mycket väl vara de som gjort chelsean åt C&H)

  3. Lasse skriver:

    Nu kanske jag svär i kyrkan, men var och en har ju rätt till sin smak: Personligentycker jag att brouge-mönster ofta gör att en sko ser överarbetad ut, blir mera svårputsad, och i vissa fall är ren åverkan på det fina skinnet, som uppfödaren och garvaren lagt ner mycken tid på att få fram. Dock har jag full respekt för att många andra har en annan smak.

  4. Lasse: Jo visst är brogues i olika former mer svårputsade, i övrigt håller jag inte med. Men som du säger, en smaksak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet