MENU
IMG_5163-2

by • 2014/11/05 • Skovård, TipsetComments (7)5994

Tipset – Torka av regn på byxbenen

Det här kan låta som ett rätt oortodoxt tips, men sådana behövs också. Det handlar om att dra bort regndroppar från skorna på byxbenen, för att de inte ska få ligga kvar och sugas upp av lädret och bilda vattenfläckar.

 

Det är när det regnar som det oftast gör, från duggregn till ett lite jämnare strilande, som det ofta blir så att regnet lägger sig i droppar på skorna, om de behandlats på ett korrekt sätt med skokräm och polish. På tåpartiet där de flesta lägger på lite mer polish skyddar den så pass att vattnet ofta inte tränger in i lädret, men på övriga skon går det sakta in i lädret om vattendropparna så att säga får ligga kvar. Därför kan det vara bra att emellanåt dra av ovansidan på skorna mot baksidan av byxbenet vid vaden/knävecket, särskilt viktigt är det när man kommer inomhus, sätter sig på bussen eller liknande, helt enkelt kommer bort från regnet. Det är nämligen när vattendropparna får ligga kvar på samma ställe under längre tid som risken för den här typen av vattenfläckar uppstår. Man behöver därför inte torka av särskilt noga egentligen, det handlar mest om att bara dra ut vattnet så att det inte ligger kvar stilla på samma ställe under tid.

 

På de här skorna från Vass (även översta bilden) syns den här typen av fläckar tydligt, efter att jag inte dragit bort regndropparna på insidan av skorna och det sedan fått sugas upp av lädret. Just detta museum calf-läder från italienska garveriet Bonaudo är också ett läder som visat sig vara rätt känsligt för den här typen av fläckar. Det är riktigt fint och smidigt i övrigt, men har den här nackdelen.

På de här skorna från Vass (även översta bilden) syns den här typen av fläckar tydligt, efter att jag inte dragit bort regndropparna på insidan av skorna och det sedan fått sugas upp av lädret. Just detta museum calf-läder från italienska garveriet Bonaudo är också ett läder som visat sig vara rätt känsligt för den här typen av fläckar. Det är riktigt fint och smidigt i övrigt, men har den här nackdelen.

 

Görs detta med ett par i övrigt rena skor som bara fått lite regnvatten på sig så är det enda som händer med byxorna att de blir lite fuktiga, men får regna rätt ordentligt och göras flera gånger för att det egentligen ska märkas. Man får självklart använda sunt förnuft, är skorna leriga på sulkanter och kanske till och med ovanläder exempelvis är det kanske inte att rekommendera, men de flesta av oss är stadsbor och går rätt sällan med smutsiga skor på det sättet. Likaså är det ingen idé att göra det när det regnar så mycket att de blir genomblöta.

De vattentfläckar som bildas när dropparna får ligga still och gå in i lädret blir som små, svagt upphöjda prickar. De går att behandla med skokräm och få betydligt bättre, men det är inte ovanligt att de inte går bort helt. Hur känsligt kalvlädret är för den här typen av fläckbildning beror också mycket på vad det är för typ av läder, och det kan skilja sig mycket mellan olika garverier. Cordovan som lätt får ordentliga prickar kan man oftast borsta ur med lite ihärdighet, annars kan man prova med en cordovankräm om det fortfarande är kvar.
Sedan ska man så klart också se sådana här vattenfläckar som patina, och så länge de inte blir alltför kraftiga är det sällan något som påverkar ens skor alltför mycket negativt utseendemässigt.

 

En sko med riktigt mycket prickar från regndroppar.

En sko med riktigt mycket prickar från regndroppar.

Här ett par Saint Crispin's med så kallat shrunken calf-läder, som fått ovanligt kraftiga regndroppsfläckar. Bilderna ovan: Styleforum

Här ett par Saint Crispin’s med så kallat shrunken calf-läder, som fått ovanligt kraftiga regndroppsfläckar där lädret verkligen skiftat i färg, vilket inte brukar hända. Bilderna ovan: StyleForum

 

7 Responses to Tipset – Torka av regn på byxbenen

 1. Andreas skriver:

  Bra tips men jag tycker inte den typen av fläckar är något negativt. Det är ju det som övertid bildar en naturlig patina i kombination med nya lager kräm och wax. Så länge skorna får torka ordentligt och vårdas kontinuerligt är det ju inte någon skada skedd heller.

  Värt att nämna är väl också att vara försiktig med att torka av skorna mot byxbenet om man har ljusa byxor. Det är tyvärr ganska vanligt att inte all överflödig kräm och wax avlägsnats från skon och särskilt krämer med rött inslag har en tendens att ”blöda” ganska mycket vilket är trist mot en benvit eller ljusgrå byxor.

 2. Andreas: För mig beror det på hur mycket det blir. Oftast är det helt lugnt, men har varit med om skor som är lite extra känsliga och där de verkligen blivit så illa att det ser rätt risigt ut, även efter att de fått kräm osv under en tid. Så kan inte säga stt det alltid är lika med trevlig patina.

  Absolut ska man vara lite försiktig med ljusa byxor. Sunt förnuft, helt enkelt. Sen ska sägas att det handlar det inte om att gnugga skorna mot byxorna, bara dra av dem lite lätt.

 3. Lasse skriver:

  En mindra trasa i väskan, fickan eller på jobbet är betydligt mera funktionellt utan sabba i sin PT01 eller vad man nu har på sig.

 4. Fredrik skriver:

  Även om det bara handlar om vatten skulle jag nog ändå inte vilja torka av mina skor på mina flanellbyxor.

 5. Lasse: Trasa är absolut bra att ha med sig, men det är ofta det dröjer innan man får möjlighet använda den (utan att se ut som ett fån…).

  Fredrik: Jag torkar av skorna mot flanellbyxor ofta. Det går utmärkt.

 6. Andreas skriver:

  Jag gör samma som du Jesper så jag håller till stor del med. Varför jag nämnde risken med att skokräm hamnar på skon är just för att det hände mig 🙂 Det är inte hela världen då krämerna är vattenlösliga och gick bort i kemtvätt.

  Håller med om att det är olika från sko till sko och man vill inte ha för extrema vattenfläckar. Menar bara att det är den kanske mest naturliga patina skor kan få och det är vad jag gillar. Med t ex Anilinfärgade skor kan jag känna att det måste hända lite då de lätt kan bli väldigt platta i nyansen.

  Trevlig helg till dig!

 7. Profilbild på Halmstad Halmstad skriver:

  För den som är gammal nog att ha gjort lumpen vet ju att man även använde detta trick för att ”snabbputsa” skorna från vägdamm och smuts på morgonuppställningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet