MENU
Chelseaboots kan vara oerhört elegant, som i detta fall, Gaziano & Girling Hyde i Vintage Oak på TG73-lästen.

by • 2014/11/02 • KöptipsComments (17)7063

Köptips – Vinterkängor 2

By popular demand kommer här ett inlägg som tipsar om lite olika kängor på marknaden. Det är lite fascinerande faktiskt, men det finns ingenting som jag får så mycket frågor och önskemål kring som kängor. Nog för att vi bor i ett land som har lite kyla emellanåt, men själv skulle jag uppskatta att jag bär kängor bara cirka 15 procent av tiden jag bär skor. Nåväl, nog med dravlet, on med tipsandet.

 

En av Loakes mest lyckade modeller på senare år är derbykängan Hyde från 1880-serien. Gjord på populära Capital-lästen, finns i mörkbrunt, svart och cognacsfärgad grain.

En av Loakes mest lyckade modeller på senare år är derbykängan Hyde från 1880-serien. Gjord på populära Capital-lästen, finns i mörkbrunt, svart och cognacsfärgad grain, med Dainite-sula. Kan köpas i Sverige hos många Loake-återförsäljare både i fysiska butiker och på nätet, eller från utlandet hos exempelvis Pediwear. Bild: Loake.se

Spanska Cordwainer gör skor åt många andra märken, exempelvis Shoepassion, men har också ett stort utbud under eget namn i flera olika prisklasser. De här wingtip-kängorna är rejäla i grainläder och stormrand, men samtidigt på en läst som inte gör de alltför klumpiga. Kostar 3100 SEK (€335).

Spanska Cordwainer gör skor åt många andra märken, exempelvis Shoepassion, men har också ett stort utbud under eget namn i flera olika prisklasser. De här wingtip-kängorna är rejäla i grainläder, stormrand och Dainite, men samtidigt på en läst som inte gör de alltför klumpiga. Kostar 3100 SEK (€335) hos Upper-Shoes. Bild: Upper Shoes

Chelseaboots kan vara oerhört elegant, som i detta fall, Gaziano & Girling Burnham (även översta bilden) i Vintage Oak på TG73-lästen. Inte helt lättillgänglig tyvärr, men finns i Gaziano & Girlings butik på Savile Row och ibland hos amerikanska butiken Leffot. Går annars att beställa via exempelvis Skoaktiebolaget, och då jag tror just den här make-upen räknas som så kallad stock-model så är det ingen MTO-avgift, och hyfsat snabb leverans.

Chelseaboots kan vara oerhört elegant, som i detta fall, Gaziano & Girling Burnham (även översta bilden) i Vintage Oak på TG73-lästen. Inte helt lättillgänglig tyvärr, men finns i Gaziano & Girlings butik på Savile Row och ibland hos amerikanska butiken Leffot. Går annars att beställa via exempelvis Skoaktiebolaget, och då jag tror just den här make-upen räknas som så kallad stock-model så är det ingen MTO-avgift, och hyfsat snabb leverans. Bild: Leffot

Cobbler Union är en av de nyare aktörerna på kvalitetsskomarknaden, som precis som flera andra gör sina skor i Andres Sendras fabrik i Spanien. Den här split toe-kängan har en enkel Dainite-sula som gör den rätt mångsidig. Bild: Cobbler Union

Cobbler Union är en av de nyare aktörerna på kvalitetsskomarknaden, som gör sina skor i Spanien. Den här split toe-kängan har en enkel Dainite-sula som gör den rätt mångsidig. Kostar knappt 3200 kronor (425 USD) Bild: Cobbler Union

Få kängor är så ikoniska som Edward Greens Galway. Den här vintertappningen finns just nu hos Skoaktiebolaget, Rosewood Country Grain, 64-lästen, dubbel Ridgeway-sula och fodrat skaft. Kostar en del, 10 200 kronor. Bild: Skoaktiebolaget

Få kängor är så ikoniska som Edward Greens Galway. Den här vintertappningen finns just nu hos Skoaktiebolaget, Rosewood Country Grain, 64-lästen, dubbel Ridgeway-sula och fodrat skaft. Kostar en del, 10 200 kronor. Bild: Skoaktiebolaget

Fler Andres Sendra-tillverkade kängor, här som säljs hos Mano Skoservice i Stockholm, under eget namn. En schysst mockachelsea med lädersula, för de lite torrare för- och senvinterdagarna. Kostar2950 kronor. Bild: Mano Skoservice

Fler Andres Sendra-tillverkade kängor, här som säljs hos Mano Skoservice i Stockholm, under eget namn. En schysst mockachelsea med lädersula, för de lite torrare för- och senvinterdagarna. Kostar2950 kronor. Bild: Mano Skoservice

En lite annorlunda chukka med cap toe från italienska Enzo Bonafé, en modell som säljs för 5500 SEK (5000 NOK) hos Skomaker Dagestad i Oslo (kan även mailbeställa skor från dem).

En lite annorlunda chukka med cap toe från italienska Enzo Bonafé, en modell som säljs för 5500 SEK (5000 NOK) hos Skomaker Dagestad i Oslo (kan även mailbeställa skor från dem). Bild: Skomaker Dagestad

Grovt så det förslår från brittiska Cheaney, som finns hos bland andra Care of Carl numera.

Grovt så det förslår från brittiska Cheaney, som finns hos bland andra svenska nätbutiken Care of Carl numera. Modellen heter Tweed C, ljus burnished grain, stormrand och Commando-sula, som betingar ett pris på 4200 kronor. Bild: Care of Carl

 

17 Responses to Köptips – Vinterkängor 2

 1. adam skriver:

  det är bara ett tips?

 2. Peter skriver:

  Men vilket tips sen! Otroligt nöjd för det eminenta priset.

 3. Adam och Peter: Hehe ja sorry, råkade trycka publicera istället för spara när jag precis börjat med det, och upptäckte inte att det låg ute förrän efter ett tag. Nu är inlägget i alla fall komplett 🙂

 4. Profilbild på Tobias Tobias skriver:

  Loake skon såg ju faktiskt riktigt bra ut och en av de jag gillade bäst framförallt sett till prislappen!

  Nästa höst/vinter blir det till att inhandla ett par såna här kängor!

 5. Henrik skriver:

  Inte fortjust i balmoral boots, Jesper?

 6. Tobias: Ja de är bra!

  Henrik: Jo då, råkade bara inte komma med några sådana denna gång. Har ett par balmoral boots på ingång själv nu från Vass.

 7. Rune Rebellion skriver:

  Jesper, bilder osv hoppas jag det blir när dina Vass kommer?
  Beställde du under supertrunken månne?
  Väntar med spänning på mina adelaides..

 8. Rune: Yes precis, beställde i samband med att de var i Stockholm. Lovar att det blir bilder i forumet när de väl är här. Likaså räknar jag med att få se dina där sen..

 9. Jonas skriver:

  Inlägg med kängor är alltid uppskattat, då jag själv verkligen gillar snygga kängor. Men bland det här urvalet är det endast GG-skon som jag tycker är en snygg sko, och med det också en riktigt j**la vacker Chelsea! Jag har svårt för chelsea-modeller i vanliga fall, men den här väcker verkligen habegär 🙂 Bra Jesper!

 10. Daniel skriver:

  Provade ett par Islay idag, gillade dem skarpt men ska titta på Bonafés Jumper Boot nästa vecka innan jag bestämmer mig. Det är ju ett väldigt brett spann i inlägget vilket jag gllar allt ifrån att klä upp sig till att vara ute i skogen. Tur att man inte har tillgång till en statskassa då hade jag kanske haft lika många par som Imelda Marcos 🙂

 11. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Jag har fäbless för Chelsea modellen ovan från G&G, riktigt härlig för den modellen. Annars instämmer jag med ovan talare, att kängor gör sig snyggast som Balmoral kängor. Eller i händelse av fjällvandring, modell likt Tweed C ovan.

 12. Jonas och Lano: Ja jag har suktat efter den kängan länge, men skulle vilja ha den på MH71 och kanske med Wensum-sula. Då blir det MTO, och rätt dyrt, så inte aktuellt i nuläget iaf.

  Daniel: Bonafés jumper boot är fantastiskt fin, föredrar nog personligen den före Islay.

 13. Vikke skriver:

  Vet någon hur ett par Red Wing kängor mäter sig mot dessa i kvalitet?

 14. Henning skriver:

  Bra inlägg. Hade varit kul med ett nytt inlägg om din nuvarande skogarderob. Känns som det hänt rätt mycket sedan det senaste inlägget om din skosamling?

 15. Vikke: Kängorna ovan kommer från ett brett segment av kvalitet och pris. Men av dem skulle jag säga att Red Wing är ungefär jämförbara med Loake 1880 i kvalitet, eller strax under.

  Henning: Tack! Det kommer i vår igen, gör ett sådant om året är tanken.

 16. Cobbler skriver:

  Enligt mig så är Redwing så mycket bättre än Loake. Framförallt när det kommer till kvalitén på skinnet.

 17. Mikael skriver:

  Fick precis hem ett par Cheaney Tweed C kängor, nog de snyggaste skor jag iaf haft som verkligen tål att användas ordentligt. Du skriver att kängor endast används drygt 15% men jag har svårt att hålla med dej. Själv bor jag inte i Kiruna utan i Stockholm och är det inte kallt ute så är det riktigt slaskiskt och blött iaf minst 4 månader om året. Sliter mitt hår varje gång jag får vada mej fram genom slask till tunnelbanan..
  Återigen till valet av just dessa kängor, jag behövde ett par skor som tål rejäla söndagspromenader, inte är rädda för slask och inte blir iskalla när det är minusgrader vilket det har varit här på sistone.
  Har förstått att du inte gillar commando sulor men är inte det egentligen det bästa alternativet för någon som verkligen kommer att använda sina kängor?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet