MENU
Hälsläpp 4

by • 2014/10/08 • Skovård, TipsetComments (10)10825

Tipset – Orsaker till hälglapp, och lösningarna

Att det glappar och släpper vid hälen när man går är ett av de vanligare problemen folk upplever med nya skor. Det kan bero på flera olika saker, men det är inte alltid lätt att veta vilken. Här en lista på de vanligaste orsakerna, och på de lösningar som finns – eller inte finns.

 

1. Skorna sätts på fel.Lösning: tryck bak hälen ordentligt och snöra åt tajt.
Det här är förvånansvärt vanligt faktiskt, många trycker inte hälen hela vägen bak i skon innan man snörar åt, och många drar också åt skon för löst. Då fixeras inte foten som den ska i hälutrymmet, och det blir lätt glapp.

Här en person som inte har dragit åt snörningen ordentligt, vilket gör att skon inte sluter åt helt tätt och det kan lätt glappa baktill.

Här en person som inte har dragit åt snörningen ordentligt, vilket gör att skon inte sluter åt helt tätt och det kan lätt glappa baktill.

 

2. Skon är för lång. Lösning: Sätta in häldistans kan funka, eller så är lästen/modellen inget för dig.
Det här är ett annat passformsproblem, där man helt enkelt har en sko som är lite för lång, och det blir glapp i hälen (översta bilden är ett exempel på detta). Är det så att man med ett hälgrepp eller häldistans i läder ditsatt av skomakaren blir av med problemet, och det blir så att ballen på foten hamnar rätt i skons bredaste ställe, kan det vara en bra lösning. Är skon lite för stor generellt kan en tunn iläggssula fungera. Annars är tyvärr inte skon att rekommendera för dig.

3. Fötterna har för lågt insteg för lästen/modellen. Lösning: Det kan fungera att sätta dit en plösdistans, eller så är inte lästen/modellen något för din fot.
Har man ett lite lägre insteg än vad som passar en läst och modell, så blir det så att skon inte kan hålla ner foten tillräckligt i stegen, och det glappar i hälen. Har man lägre insteg kan derbys och munkskor vara extra svåra. Det kan fungera att sätta dit en plösdistans, antingen en form av självhäftande kudde som man sätter under plösen, eller så kan man ha en skomakare sätta dit en läderdistans, vilket ofta blir bättre. Då kan utrymmet vid insteget fyllas ut och skon dra åt foten tillräckligt. Även här kan tunn sula fungera om skon är stor även i övrigt. Om inget av detta fungerar, så är inte lästen/modellen något för dig.

Här har bäraren för lågt insteg för skon, vilket syns i hur det glappar vid öppningens sidor. Även om personen skulle dra åt snörena lite mer hade det troligtvis ändå varit problem. Alla bilder: Styleforum

Här har bäraren för lågt insteg för skon, vilket syns i hur det glappar vid öppningens sidor. Även om personen skulle dra åt snörena lite mer hade det troligtvis ändå varit problem. Alla bilder: Styleforum

 

4. Hälkappan är hård och har helt fel form för dig. Lösning: Kan gå att sätta in distans som gör det bättre, men troligtvis är lästen/modellen är inget för dig.
Det här problemet är vanligast på billigare skor med inre hälkappor i thermoplast, och även celastic som är plastimpregnerad textil kan vara lite hårt, framför allt inledningsvis. Om hälkappan dessutom har en form som inte passar din häl, kan det uppstå hälglapp. Det kan gå att få till lösning med att skomakaren sätter in läderdistans som är olika tjock och formar om hälen lite, men svårt få det bra. Det går i princip inte att forma om hälkappan (man kan göra det till viss del, framför allt om den är i läder, men då behövs originallästen som man då formar om hälen på, och sedan blötläggs kappan och man försöker forma om den efter lästhälens nya form). Sannolikt är det så att skon helt enkelt inte är att rekommendera för dina fötter.

5. Skon är hård då den inte är ingången. Lösning: Gå in skon, så den mjuknar och böjer sig lättare.
Nya randsydda skor med lädersulor, men även om det är gummi, och särskilt om de är dubbla, är relativt hårda som nya. Då böjer sig inte skon så lätt som den kommer göra när den är ingången och mjuknat, vilket gör att hälen vill hållas nere mot marken och glapp uppstår.

 

 

För er som missat det så publicerades det igår på Manolo en intervju jag gjort med Filip Hallerfelt, agent för Loake i Skandinavien, som bland annat handlar om hur han på bara fyra år lyckats mångdubblera försäljningen av Loake i Sverige. Den går att läsa här.

 

10 Responses to Tipset – Orsaker till hälglapp, och lösningarna

 1. Profilbild på Bergström Bergström skriver:

  Bra post Jesper!

  Det du beskriver är mitt absolut största problem; en smal häl, normalt insteg och normal bred till bred fot. Då blir det en del hälglapp. Att jag dessutom har en fäbless för engelska ”country” läster (med plats för tjock socka) gör då inte saken lättare 🙂

  Och efter idoga försök med att gå in olika glappande läster så jag kan bara hålla med det du skriver: lästen/modellen/ är inget för dig.

  Då får man hålla sig till läster som fungerar och det senaste tillskottet där för egen del, införskaffade på den mycket eminenta super trunk showen: Meermins Hiro läst, som var oväntat välpassande och tajt i hälpartiet.

 2. Profilbild på Bergström Bergström skriver:

  För många bollar i luften (men för få i det ryska målet), Rui lästen ska det vara, inget annat 🙂

 3. Bergström: Tack så mycket! Ja förstår att det kan vara svårt hitta skor som sitter bra för dig. Helt rätt att välja bort skor som inte sitter bra, även om man gillar de övrigt. Gött att Rui sitter fint.

 4. Erik skriver:

  Som sagt tidigare: det här är nog den bästa bloggen, alla kategorier! Historia, konkreta tips, omvärldsbevakning, ”ämnesnörderi”, bra skriftspråk och utblickar i närliggande områden. Varenda bloggare/ämnesjournalist borde ta denna blogg som måttstock på hur man skriver om ett ämne!

  /Erik

 5. Tack så väldigt mycket Erik, det värmer!

 6. dswalas skriver:

  Bred fot, lågt insteg och smal häl verkar vara en kombo som inte passar i så många läster. Så jag har lärt mig att leva med lite hälglapp. Känns alltid konstigt när man provar och verkligen känner och tänker efter, men inget jag tänker på när jag ”bara går”. Det kan inte vara för mycket glapp ändå förstås 🙂

 7. Dswalas: Förstår att det blir så, och tror det är vanligt att folk med lite annorlunda fötter nöjer sig med lite sämre passform. Lite synd kan jag tycka, i ditt fall hade jag exempelvis sett till att gå med mina skor till skomakaren och satt i en häldistans i läder på alla skor som glappar. För 300 kr paret så får du skor som sitter betydligt bättre, och som också slits mindre (hälkappor mår inte bra av att det glappar, gör att fodret nöts ner betydligt snabbare).

 8. Johan skriver:

  Är oxfords bättre generellt om man har lågt insteg? Vad är i så fall anledningen?

 9. Johan: Jo precis. Det beror helt enkelt på att skotypens konstruktion per automatik sluter tätare åt kring insteget, jämfört med derbys eller munkskor exempelvis.

 10. Profilbild på dswalas dswalas skriver:

  Jesper: kommer säkerligen att testa häl- eller plösdistans i framtiden när det krävs! Började intressera mig för ett år sedan ganska exakt, så har blott mitt tredje par kvalitetsskor på ingång. Skynda långsamt =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet