MENU
-

by • 2014/06/03 • Shoegazing Super Trunk Show, TävlingComments (11)5709

Spit shine-tävling – Finalisterna

Dags då att presentera de fyra personer som skickat in bild på välputsade skor och kvalificerat sig till finalen av spit shine-tävlingen, som går av stapeln under Shoegazing Super Trunk Show den 20 september. Där kommer de ha 20 minuter på sig att putsa upp en Loake 1880 Aldwych i tan så vackert som möjligt.

 

På Best Western Hotell Kung Carl vid Stureplan i centrala Stockholm samlar vi alltså tre av riktigt framstående skomärken från tre olika nivåer. Spanska budgetmärket Meermin, ungerska Vass, och österrikiska bespoketillverkaren Maftei. Eventet arrangeras i samarbete med skovårds- och skotillbehörsgrossisten Brunngård. Förutom spit shine-tävlingen blir det skovårdsskola med skomakarmästare Marcus Davidson, en paneldiskussion med representanter från branschen, och så avslutning med mingel och middag. En heldag i skornas tecken med andra ord.

Ett tiotal bidrag kom in till tävlingen. För att göra det så rättvist som möjligt så lät jag de tre övriga i juryn, forumets moderatorer tillika medarrangörer av eventet, Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg, se bilderna utan att veta vilka personer som skickat in vilken bild, och sedan rösta på de som de ville se vidare. Hade jag tyckt att de valt helt åt skogen hade jag kanske gått in med veto i något fall, men nu skötte de sig bra. De fyra som kommer att göra upp om den ytterst meriterade titeln, och vinstskorna, är:

 

Per Arvidsson.

Per Arvidsson. Ett par välanvända mörkbruna quarter brogues från Carmina med en mycket fin spit shine-puts på tåpartiet.

Behzad Nateghi. Ett par Churc

Behzad Nateghi. Ett par Church’s Burton med cirka sex år på nacken, som kanske inte har den värsta spit shinen, men en trevlig ”vardagsputs” som får skorna att skifta fint mellan mörkbrunt och rödbrunt.

Anders Sundström.

Anders Sundström. En nästan galen glans över hela skon, vilket kanske inte är jättepraktiskt när det lätt spricker vid användning, men det är onekligen oerhört läckert. Skorna är ett par Crockett & Jones Kent.

Andreas Weinås.

Andreas Weinås. Ett par Edward Green Dover på 606-lästen i Dark Oak, som det putsats upp ett riktigt trevligt djup på.

 

Klockan 15 den 20 september går finalen av stapeln, och där får alltså varje deltagare en Loake Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Om deltagarna vill får de ha egen putsduk, annars erbjuder vi vanlig bomullsputsduk. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna, och tidsaspekten gör naturligtvis att man kanske inte kan räkna med att man hinner få till en riktig paradputs. Men vi i juryn kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, ska man bara satsa allt på tåhättorna, eller försöka få hyfsad glans även på andra delar av skon? Hinner man få till en antiqueing? Och så vidare. Den som utses till spit shine-mästare vinner den putsade skon och dess “syskon”. Vi hoppas naturligtvis på en hel del publik under tävlingen, för bästa möjliga stöd till våra deltagare. Så se till att vara där. Vi vill också tacka er som skickade in bidrag men som inte kvalificerade er.

Läs mer om Shoegazing Super Trunk Show här. Glöm inte heller att anmäla er till minglet eller middagen om ni vill vara med där, och vill du ha 20 procents rabatt på boende hos Hotell Kung Carl maila shoegazingblog (a t) gmail.com så får du en rabattkod för detta. Dessutom jobbar vi på att få till ytterligare en högintressant programpunkt under dagen, som vi förhoppningsvis kan presentera inom kort när alla detaljer är klara.

 

11 Responses to Spit shine-tävling – Finalisterna

 1. Daniel skriver:

  Grattis alla, helt ok att förlora mot så värdiga motståndare. Det ska bli riktigt kul att se er in action efter sommaren.

 2. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  snyggt. Värdiga vinnare allihop. Grattis.
  Fast Anders jobb var nog snäppet över de andra. Sjukt bra jobbat.

 3. Andreas skriver:

  Om Anders löser ens en tillstymmelse till det resultatet på 20min kan vi andra gå hem 😉

  Skall bli väldigt roligt! Mycket värdiga motståndare!

 4. Profilbild på Per Arvidsson Per Arvidsson skriver:

  Ja, det är nästan så man vill lägga ner redan 🙂 detta blir kul!

 5. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  @per haha, din puts är sjukt bra också ju, fast den är mer praktisk.
  Tycker att det inte går att få den så mycket bättre faktiskt.

 6. adam skriver:

  ställde du inte upp i tävlingen niklas?

 7. Niklas Nordin skriver:

  @Adam Jo, men mina skor dög tydligen inte mot dessa monster ;(
  Nej, skämt åsido, så gjorde jag inte det. Om jag hade gått vidare till finalen hade jag varit tvungen att lämna w.o. och då kändes det fel att ställa upp. Dessutom känns det bra nu när jag ser vilka som gått vidare, så slipper man bli offentligt förödjmukad 🙂

 8. Adam skriver:

  Jasså! Ja, nä då ställde inte jag heller upp i tävlingen 😉

 9. Anders Sundström skriver:

  Hej alla skoälskare

  Faktum är att jag för första gånger skriver här på gazing, brukar ju bara njuta av inläggen och inte behövt tillägga något till dem trevliga diskussioner som kommit. Men jag kunde inte förmå att inte lägga någon kommentar nu när jag kvala.

  Först tack, jag lade ner mycket kärlek på dojerna, det får jag erkänna, kan lova att det inte var 20 minuter jag lade ner på skorna inför denna bild . Jag har märkt att det varit lite ogillande kring varför jag skulle lägga så mycket fokus utöver den fanatiska tån och jag förstår er tanke, dock ser det inte så fult om man torkar av skorna med duk eller dyl efter man satt på skon. Jag lägger inte mycket vax och tid på just den väckande framre delen men jag fokuserar på dem delar av skon som har en counter och har styvare partier, tån och hälen speciellt. ev runt knytningen om lädret tillåter. Ska försöka ta med dem skorna eller några polerade till tävlingen så ska jag visa att gå igenom hela skon inte är dumt. Lägger man bara tån i fokus blir det sådan hård kontrast måste jag säga.

  Ska bli mycket spännande att få tävla i en sådan ädel sport som skovård, med motståndare vars skovåd är fenomenal. Jo tack detta kommer bli en kamp. En eloge till Herr Weinås du fick riktigt djup i tån, jag storm gillar tonjobbet du fått. Men jag känner mig hedrar att få stå med er i finalen.

  //Anders Sundström – Skoälskare

 10. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Detta är onekligen den mest intressanta titeln som står på spel detta år. Vad är väl Vinter OS, Hockey eller Fotbolls VM?! 😀

  Ska bli mycket spännande att se finalen live. Kanske till och med kommer kunna gå att avnjuta en Irish coffee eller liknande till detta prestigefulla moment?

 11. Anders Sundström skriver:

  Ja, kommer nog behöva en whisky för avslappning efter matchen, serveras detta till deltagarna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet