MENU
Marcell 5

by • 2014/05/27 • Koronya, Skokonstruktion, WebbtipsetComments (3)4195

Webbtipset – Marcell Mrsáns Youtube-kanal

Att läsa om och se bilder på skotillverkning är naturligtvis ett utmärkt sätt att lära sig hur saker och ting går till. Att se det på film är dock ännu bättre, då man verkligen får en förståelse för de olika stegen och den hantverksprecision som krävs. Ett av de bättre sätten att lära sig om hur traditionell skotillverkning går till är genom bespokeskomakaren Marcel Mrsáns Youtube-kanal.

 

Det ska sägas direkt att det här är inga filmer som kommer gå till historien för sin produktion. Det är väldigt simpelt, rätt dålig bildkvalitet (filmerna visas också mindre än själva filmrutan av någon anledning), ljudläggningen är konstig (ibland ljud från versktaden, ibland tyst, ibland musik), men, innehållet är fantastiskt. På ett väldigt tydligt sätt får man se alla steg i tillverkningen av bespokeskor, allt från lästningen och de många stegen av fästning som krävs för att få ut lädret jämnt över lästen, till sulkantsfinishen och den krävande process det innebär. Det visas handrandsöm, limmad konstruktion, norvegesekonstruktion med mera. Har man sett alla filmerna har man en bra bild av hur man faktiskt gör skor på traditionellt vis.

 

Marcell Mrsán i sitt rätta habitat.

Marcell Mrsán i sitt rätta habitat.

En handrandsöm i vardande. Bilder: Shoes and craft

En handrandsöm i vardande. Bilder: Shoes and craft

 

Bakom filmerna ligger alltså Marcell Mrsán, en ungersk bespokeskomakare som ligger bakom märket Koronya. Han skriver bloggen Shoes and craft (som jag gjort inlägg om tidigare, då hette den Handmade shoes) och bor numera i USA där han är lärare på en hantverksskola. Marcell är en av de där personerna som betytt mycket för spridningen och delandet av kunskaper i traditionell skotillverkning, några andra är D.W. Frommer II, Lisa Sorrell, Deborah Carré och James Ducker. I Sverige har vi Janne Melkersson och Carina Eneroth. De här personerna är extremt viktiga för att de hundratals år av kunskaper och tekniker i hur man gör skor för hand inte ska försvinna, och internet har gjort att det blivit enklare att dela med sig och lära sig av folk från andra delar av världen.

Marcell Mrsáns främsta serie på Youtube-kanalen är ”How to make a shoe”, sex delar som visar hur man gör en handrandsydd sko från scratch. Det finns också en kortversion på sju minuter, men jag rekommenderar serien som är tydligare och gör det mer lättförstått, och den är alldeles lagom klippt och kapad för att man ska kunna se hur de olika momenten görs men utan att det bara blir utdragen transportsträcka där man ser någon slipa en sulkant i 30 minuter eller liknande. Tyvärr var det länge sedan han la upp någon ny film, men vi kan hoppas på att det dyker upp fler i framtiden.

Nedan har ni kortvarianten av ”How to make a shoe”:

 

 

3 Responses to Webbtipset – Marcell Mrsáns Youtube-kanal

 1. Profilbild på Rickard Lundberg Rickard Lundberg skriver:

  Fantastiska videoklipp. Man är ju skonörd när man ser om dem flera gånger för att man finner stor inspirationskälla i denna magnifika konst.
  Kanske en dum fråga….men jag har funderat över den ett tag….varför syr man inte fast randen i sulan under klacken? Finns givetvis ett självklart svar….men jag har det inte.
  //Rickard

 2. Rickard: Ja, håller med!

  Det kan man göra, då kallas det 360 graders rand, ex Allen Edmonds kör det på alla sina skor, annars vanligare på grövre skor och kängor. 270 graders rand som är vanligast gör man då det blir elegantare med en nättare klack som går att skära närmre skon. Att man inte behöver sy fast randen vid klacken beror helt enkelt på att du ju kan byta slitdelen på klacken ändå, där behövs inte själva avlappssömmen på samma sätt.

  Sen använder iof Marcell en lite speciell variant, där han har randen runt hela skon men inte syr avlapp i den. Annars ganska vanligt att man syr ovanlädret direkt i bindsulan (som här: http://elrodshoes.files.wordpress.com/2013/05/elrod-shoes-handsewn-english-welt.jpg ), och sen kör på en separat klackbas. RTW-tillverkare syr inte alls hälen oftast, utan fäster bara med pligg.

 3. Profilbild på Rickard Lundberg Rickard Lundberg skriver:

  Tack Jesper för ett utförligt svar (som vanligt:-))
  //Rickard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet