MENU
DSC00716

by • 2014/05/21 • Skovård, TipsetComments (5)4876

Tipset – Spit shine bara över inre tåhättan

När man ska putsa upp en ordentlig glans på skons tådel, och denna är av så kallad cap toe-modell, så kör de allra flesta på polish hela vägen bak till tåsömmen. Problemet är att i många fall är den inre tåhättan kortare, och då spricker polishen på den del som veckar sig och det blir fult.

 

Det är på många sätt helt logiskt och fullt förståeligt att man gör en spit shine över hela den yttre tåhättan. Det känns rätt. Ganska ofta går den inre tåhättan, den som ger stadgan åt tån, också hela vägen bak till sömmen, och då är det inga problem. Det här handlar då alltså om när den inre hättan är kortare än den yttre, som jag hade ett bildinlägg om nyligen. Då ska man bara lägga på polish på den yta som är över den inre hättan, inga konstigheter egentligen, man gör precis som vanligt men går bara inte hela vägen bak till sömmen med gnuggandet.

 

Här ett exempel på hur det kan se ut när man lägger på polish över hela yttre tåhättan, trots att den inre hättan är kortare. Då spricker det upp fult i vecken. Bild: Styleforum

Här ett exempel på hur det kan se ut när man lägger på polish över hela yttre tåhättan, trots att den inre hättan är kortare. Då spricker det upp fult och ansamlas polish i vecken. Bild: Styleforum

 

Det blir eb mjuk övergång till den del av tåhättan som veckar sig, och ser inte alls konstigt ut. Det som ser konstigt ut är om man lägger spit shine över hela yttre hättan trots att den veckar sig, då spricker polishen och det ser lätt risigt ut. På en sko som är utan tåhätta gör alla automatiskt rätt, då läggs polishlagren bara över den hårda delen, men just sömmen lurar många att gå för långt bak på cap toe-modeller.

 

Vass är en tillverkare som har korta inre tåhättor, och på dessa (även översta bilden) har jag bara putsat upp ordentlig glans på dem längst fram över denna, och inte hela vägen bak till sömmen.

Vass är en tillverkare som har korta inre tåhättor, och på dessa (även översta bilden) har jag bara putsat upp ordentlig glans på dem längst fram över denna, och inte hela vägen bak till sömmen.

 

5 Responses to Tipset – Spit shine bara över inre tåhättan

 1. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  Måste erkänna att jag har stora problem med att inte dra för mycket vax över hela skon, även fast jag vet att det kommer spricka 🙂
  Det blir så fint när man är klar, fast när man gått i dem lite grand får man dra borsten
  i gångvecken.

 2. Profilbild på Bergström Bergström skriver:

  Precis när man tror att man helt bemästrat skoputseriet så kommer du med ytterligare klokheter Jesper 🙂

  Jag skulle även vilja lägga till Allen Edmonds på listan över skor med kort inre tåhätta. Skulle man vara perfektionist så skulle man kunna ha åsikter om att den är (väl) synlig på ovansidan.

 3. Niklas: Nja, det är ju bäst att undvika alltså, som du så klart vet. Är lite synd att det blivit ett ideal med nästan helblanka skor nuförtiden, pga alla tumblr och instagrambilder vi peppras med. Det må se fint ut på bild, och för stunden, men fult så snart man går i dem och framför allt dåligt för lädret. Även om du borstar bort delar som spruckit upp så släpper det inte överallt, och man har då täppt igen porerna på delar av lädret som flexar och behöver kunna andas ordentligt.

  Bergström: Förlåt, eller varsågod, eller nåt 🙂

  Allen Edmonds har korta inre hättor ja, tror att bilden i mitten ovan är en AE exempelvis.

 4. Profilbild på Niklas Nordin Niklas Nordin skriver:

  Visst är det som du säger och numer är jag klart bättre på det.
  Men hur man faktiskt löser problemet att bara hålla sig till det ‘lilla’ området på tåhättan är
  inte helt enkelt…faktiskt 🙂
  Om jag skall utgå från mig själv och hur jag gjorde så är grundproblemet egentligen bara ett.
  Man tar för mycket vax åt gången. Man tycker man tar lite..men det gör man inte.
  När man då skall stryka på vaxet så kommer man att täcka hela tå-området väldigt enkelt och vaxet kommer fortfarande att vara förhållandevis tjockt och inte börja stelna.
  För att inte bara kladda omkring vaxet så är det då väldigt lätt att man ökar ut området så att det börjar stelna. Iallafall var det så för mig.
  När man är ny så tycker man att lite vax är en viss mängd, men just på tån är det så himla lite som behövs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet