MENU
bild 5-2

by • 2014/04/18 • Köptips, Recension, SkovårdComments (8)5156

Recension – Putsduk i satin från Davidsons Skomakeri

Utbudet av produkter för att applicera skokräm som finns hos skomakare har i princip stått helt still under en herrans massa år. Det är olika typer av borstar och en standardvariant av bomullstrasor. Nu har dock Davidsons Skomakeri i Uppsala tagit fram en helt ny putsduk i satin för ändamålet, som Shoegazing har testat. Med gott resultat.

 

FAKTA
Produkt: Putsduk Satin
Märke: Davidsons Skomakeri
Pris: 139 SEK

 

Satin är en vävteknik som ger ett riktigt tätt, slätt men ändå smidigt tyg. Vanligtvis görs satintyger i bomull eller siden, och dess glansiga yta får man genom att pressa kallt tyg med varma järn. Tyget är vanligt till exempel till damunderkläder eller sängkläder. Davidsons skoputsduk är gjord i en polyestersatin, och tillverkas i Sverige. Den är sydd i två lager, och är rätt stor, 73×57 cm. Marcus Davidson som driver skomakeriet berättade om planerna på putsduken när Shoegazing besökte dem i vintras. Efter att ha testat tyget under några månader har de nu börjat sälja dem.

 

Putsduken är i stort format, i två lager av satintyget.

Putsduken är i stort format, i två lager av satintyget.

 

Storleken och det faktum att den är gjord i två lager gör att den känns lite otymplig inledningsvis, särskilt för den som är van vid de vanliga tunnare bomullsputsdukarna eller egenklippta lakanbitar. Jag vande mig dock rätt snabbt, och då jag alltid virar trasan runt två fingrar fungerar det helt okej trots att duken är rätt tjock. Den som är van vid att använda ett finger kommer nog troligtvis att tycka att den här är bökigare.
När jag börjar använda den är det första som slår en hur extremt lättarbetat det blir med den glatta satinytan mot lädret. Friktionen är nästan noll, och trasan glider snabbt och lätt över skon, och det är enkelt att få ut krämen jämnt. En stor fördel framför allt när man jobbar med sulkanten som ofta är lite ruffigare är att den inte luddar överhuvudtaget, vilket bomullstrasorna jag själv annars använder gör, eller bomullsrondellerna som blivit populära efter att The Armoury-killarna med flera hajpat dessa.

 

En nackdel med trasan är dock att den är svart, vilket gör att det är lite svårt att avgöra hur mycket av skovårdsprodukten man tar på, framför allt när det gäller polishen.
Att lägga på polish är lika trevligt och enkelt som kräm, dock råkade jag ut för problem de första gångerna jag använde satinputsduken. När jag skulle jobba upp en spit shine blev det som att friktionen ökade och det blev en kärvhet som gjorde att jag aldrig fick till den där sista glansen. Tillslut gav jag upp och fick använda bomullstrasa sista biten. Det här upprepade sig andra gången jag använde duken, men efter att ha funderat lite och gett mig på spit shine med den en tredje gång upptäckte jag vad som var problemet. När jag använder bomullstrasa får man ta relativt mycket vatten, då tyget suger upp en hel del av det rätt snabbt. Det här polyestersatintyget tar inte åt sig vattnet på samma sätt, utan det glider liksom mellan tygfibrerna (vilket också gör att det tränger genom tygduken lättare, vilket troligtvis är anledningen att man valt att göra den i två lager). Det gör att man behöver använda betydligt mindre vatten vid putsning med polish, när det blir för mycket fukt uppstod problemen med friktionen. Efter att ha dragit ner ordentlig på vätsketillförseln så fungerade den utmärkt även för spit shine-tillverkning.

 

Ett par Vass Old English II i Plum museum calf på F-lästen, putsade med duken från Davidsons.

Ett par Vass Old English II i Plum museum calf på F-lästen, putsade med duken från Davidsons.

 

Sammanfattningsvis så är det här verkligen en utmärkt produkt. Den kommer kanske inte revolutionera skoputsvärlden, men på flera punkter är den bättre än mycket av det som används vid skoputsning idag. Och nog är det uppfriskande att man försöker utveckla den här delen av skovården också.

 

8 Responses to Recension – Putsduk i satin från Davidsons Skomakeri

 1. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Intressant! Den borde passa mig då jag aldrig använder vatten när jag lägger på polish (av ren lathet). Kanske är därför jag aldrig fått upp puts som ovan…

  En följdfråga: Går den att tvätta? Eller behövs detta kanske inte? Att köpa ny putsduk för 139 kr blir ju fort ganska dyrt om den inte går att rengöra och använda om och om igen. Går den däremot att använda om och om igen, blir det ju en mycket fin investering. Dessutom, skönt att slippa hålla på med gamla lakan.

 2. Den är avsikligt vald i svart material för att helt enkelt se fin ut under hela dess livslängd. Hade jag valt vitt hade den sett skitig och tråkig ut efter en putsning. Jag har inte upplevt några problem att märka vilka partier man använt tidigare. Man ser ganska tycligt vart det är gammal skokräm kvar, utan att det ser skitigt ut.
  Jag tror inte att du ska försöka tvätta den. För stor risk att du förstör maskin eller övrig tvätt med skokräm. Duken är så stor och många av partierna blir återanvändningsbara, så du bör kunna ha samma duk länge utan att behöva köpa ny. Jag har testat den i ca tre månader innan jag satte den i produktion, och känner att jag har några år kvar på den första provduken.

 3. Lano: Som Marcus skriver tror jag den kommer kunna användas länge, länge även utan tvätt. Den här trasan kan ju till skillnad från exempelvis lakan verkligen utnyttja båda sidorna också, inte så att krämen trängde igenom även på motsatt sida. Och tänker man att en vanlig bommulsputstrasa oftast kostar 40 kr, och räcker betydligt kortare tid, skulle jag inte säga att den är rätt prisvärd.

  Marcus: Jag förstår hur du tänkt, absolut. Personligen hade jag dock föredragit en ljus färg för funktionens skull, även om den sett risig ut snabbt. Och det är alltså inte att se var det varit kräm som jag tycker är svårt, utan när man ex tar på polish så är det svårt att se mängden polish på trasan. Men det där är min personliga åsikt så klart, säkert många som inte håller med.

 4. anders lindersson skriver:

  Köpte produkten för någon vecka sedan och är mycket nöjd. Själv använder jag den endast efter borsten med mycket gott resultat. Mycket bättre än bomulltrasor eller gamla nylonstrumpor.

 5. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Låter bra, ska köpa mig ett exemplar nästa gång jag är i vackra Uppsala!

 6. När jag lägger nästa beställning om några år kanske det kan bli aktuellt med en ljus duk också. Bra tips.

 7. Marcus: Nu tycker jag du är pessimistisk, den här duken blir världssuccé och säljer slut redan till hösten! 🙂

 8. Patrik skriver:

  Marcus:
  Jag måste nog instämma med de som önskar en ljusare putsduk, och det var det första som slog mig när jag såg den på din hemsida. För mig är funktionen viktigare än utseendet här. Det är skorna som ska se bra ut, och inte putsduken. Det hade verkligen varit helt suveränt om du kunde ta fram den i vitt. Om den hade funnits i denna färg hade jag rusat ner redan idag för att köpa den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet