MENU
Vass tåhätta

by • 2014/04/14 • Bilden, Inspiration, VassComments (7)4841

Bilden – Veck på tåhättan

Ett ämne som jag ofta får frågor om och som jag ofta stöter på missuppfattningar om är veck på tåhättan. Det finns en gängse uppfattning att om det bildas veck framför tåsömmen är det lika med att skorna sitter dåligt. Så behöver dock absolut inte vara fallet, utan det handlar ofta om hur skon är konstruerad.

Bilden ovan är på ett par Vass Double monk i Antique cognac, gjord på den berömda U-lästen. Som synes, framför allt på vänstra skon på denna bilden, så blir det veckbildning även framför tåsömmen. Men det är inget fel som ligger bakom detta.
Det man behöver hålla isär är den inre tåhättan och den yttre. Mellan foder och ovanläder sitter på i princip alla traditionellt konstruerade skor en tåhätta som gör tådelen styv, den är nuförtiden vanligtvis i plast, men i vissa fall i läder, bland annat hos Vass. Den inre tåhättan hos Vass är relativt kort, och slutar en bra bit framför den yttre tåhättan. Därför blir det ett mellanrum mellan tåsömmen och den inre hättan, som naturligtvis veckas. Inget fel i det, även om vissa tycker att det är snyggare utan. Problemet är om det är den inre tåhättan som veckar sig, detta kan ske på grund av att storleken är fel, oftast att de är för stora, men man behöver hålla isär de olika typerna av veck på tåhättan.

 

7 Responses to Bilden – Veck på tåhättan

 1. Profilbild på shoedog shoedog skriver:

  Haha, tror du att du slipper besvara den här frågan nu i diverse olika forum? 😉 Man kan ju alltid hoppas…

 2. Hoodog: Hehe, jag gör vad jag kan 🙂

  Nej då, folk får gärna fråga, men brukar tänka att ju oftare man får olika frågor desto fler är det som undrar samma sak men som inte kommer sig för att fråga, så då brukar jag skriva inlägg om det.

 3. Nulugnardunerdig skriver:

  Beträffande veck på skorna – hur ska man välja storlek på skoblock som bara kommer i hela storlekar om man tex har 8.5 i skostorlek? Det känns som att man riskerar veck om skoblocken är för små och inte sträcker ut skorna ordentligt. Samtidigt uppfattar jag det som att för stora block kan spänna ut skorna så att skorna börjar glappa.

 4. NULUGNARDUNERDIG: Ta 8:or. Skoblockens primära uppgift är att hindra skorna från att ”dra ihop sig” när de torkar. Inte att sträcka ut alla gångveck, utan att förhindra att gångvecken ”sätter sig”. Så ta ett skoblock som är ett halvt nummer mindre om du har 8,5.
  Det är visserligen ganska svårt att lästa ut skor med skoblock, men om de är väldigt stora så du verkligen måste pressa i dem i skorna riskerar du att göra det.

 5. Nulugnardunerdig: Du har redan fått bra hjälp från Marcus ovan. Kan bara tillägga det att den ”risk” man löper om man använder lite för stora standardskoblock är att man omformar lästen, även om den inte lästas ut och blir större så förlorar den sin ursprungsform. Är det lästade skoblock finns inte den risken på samma sätt, så där kan man ha lite tajtare passform på blocken. Men som Marcus säger, skoblockens viktigaste uppgift är att räta ut sulan, vilket i regel också gör att gångvecken rätas ut något då sulan under användning oftast böjt upp sig en aning, vilket då kan bli ännu värre om de torkar utan block.

 6. JAGHARLUGNATNERMIG skriver:

  Intressant – jag har ett par adelaides fran Cliff Roberts (och en aning pa mina Meermin museums) dar veck bildats pa tahattan, dar jag just dragit slutsatsen att platstahattan varit for kort och sett det som en brist. Varfor valjer man som tillverkare inte att forlanga tahattan hela vagen till sommen sa man helt slipper problemet? Sjalv irriterar jag mig pa veck just dar, eftersom det forstor och krackelerar spegelputsen man lagt ner timmar pa att astadkomma pa tahattan.

 7. ^^^ Jag kan inte alla detaljer, men det finns flera anledningar. Dels beror det på hur lång yttre tåhätta som används, vilket skillnaden blir, sedan vill du inte ha för tjockt med material vid tåsömmen för att undvika att det blir som en upphöjning där. Därför slutar de flesta inre tåhättorna innan sömmen, även om det skiljer i hur mkt. Sedan handlar det också om tradition, om olika typer av skolor.

  Oavsett den frågan, så är problemet i ditt fall faktiskt att du gör fel. Det är allltid bara över den inre tåhättan som du ska lägga spit shine. Så märker du att den slutar en bit innan sömmen, måste du låta bli att lägga putsen där, iom att det är en rörlig del på skon och putsen garanterat kommer spricka. Så gör jag på ex alla mina Vass, det blir som en mjuk övergång med glansen bakåt och ser i mina ögon inte alls konstigt ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet