MENU
DSC_0224

by • 2014/03/16 • UncategorizedComments (27)14687

Guide – Min skosamling 2

Det är knappt ett år sedan som jag visade upp min skosamling, som den såg ut då. Sedan dess har en hel del hänt, så tänkte det var dags att visa upp den igen. Dessutom ska jag sälja av ett antal skor nu då jag tyvärr fått problem med mina fötter, vilket gör att vissa skor inte längre fungerar. Mer om det nedan. Så det här blir lite av ett bokslut också, över hur det ser ut för tillfället.

Precis hälften av de 22 paren är nya sedan förra året. Sex par har sålts av, så ”nettoökningen” är alltså fem fler par skor. De som såldes av gjordes det i något fall på grund av passformsproblem, eller på grund av andra anledningar inte använde de så mycket.
Då jag slagit fast att jag ska använda Loake Aldwych på Capital-lästen som referenssko jämför jag de flesta paren med dessa här när jag jämför storlek. Min standardstorlek är UK10/44EU i standard eller bred vidd. I Aldwych har jag UK10 F-vidd (standard).

 

-

Första raden från vänster: Bexley Enfield, Crockett & Jones Chelsea 5, Edward Green Galway, Carmina Jumper Boot, Carmina 905 Chukka, Wildsmith Sloane.
Andra raden: JM Weston Flore 402, Antonio Meccariello Semi-bespoke Punched Wholecut, Loake Aldwych, Vass London 3-eyelet, Crockett & Jones Connaught, Gaziano & Girling Cambridge.
Tredje raden: Alfred Sargent Exclusive Hunt, Vass Double Monk, Vass Austerity Brogue, J. FitzPatrick Fremont, Jan Kielman Bespoke Quarter Brogue, Riccardo Freccia Bestetti Novecento Maverick.
Nedersta raden: John Lobb Paris Towcester, Loake Downing, Crockett & Jones Sydney, Septíème Largeur Loix Car Shoe.

 

-

 

 

Bexley Enfield

-

-

Färg: Chocolate, läst: ?. Billiga skor, kostar bara en tusenlapp. Kvaliteten är därefter, de är rätt dåligt byggda, och lädret är torrt, stelt och rätt trist. Används när det är slask och saltdränkta gator, eller i pulkabacken med sonen. De är väldigt långa, jämförbara med mina Aldwych i samma storlek (som ju överlag är stora i storleken), men med lägre insteg och smalare överlag.

 

 

Crockett & Jones Chelsea 5

-

-

Färg: Antique nubuck, läst:335. De här har varit med länge och fått en riktigt fin patina, med ett lite ljusare tåparti trots att de främst behandlats med mörkbrun Saphir Medaille d’Or. En av Crockett & Jones rymligare läster, där vissa kan gå ner en halv storlek mot normalt. Ganska jämförbar med Capital-lästen i samma storlek.

 

 

Edward Green Galway

-

-

Färg: Dark Oak/Walnut Country Calf, läst: 82. Kängornas känga, den omåttligt populära Galway i en av de mest populära ”make-upsen” färgmässigt och med dubbel Dainite-sula. De här är i storlek UK10,5 E-vidd (standard), medan jag normalt har UK10 F. De är ett par icke uthämtade MTO:s och jag fick de till ett lite lägre pris än normalkostanden, så gav det en chans, och lät skomakare sätta i häldistans i läder. Blev dock inte riktigt bra ändå för mig, så kommer säljas.

 

 

Carmina Jumper Boot

-

-

Färg: Brown grain, läst: Oscar. En av Skoaktiebolagets riktiga storsäljare, som enligt mig är trevligare än andra så kallade Jumper boots som Crockett & Jones Coniston då de är nättare och exempelvis saknar stormrand. Den här är från första leveransen, då de hade Commando-gummisula limmad på lädersula. Numera säljs den med Ridgeway-sula helt i gummi. Storleken är ganska True to size, det vill säga aningen mindre än Loakes Capital-läst.

 

 

Carmina 902 Chukka

-

-

Färg: Cuero (tan), läst: Rain. Suverän chukka som börjar få fina färgskiftningar. Oerhört mångsidig med sin enkla Dainite-sula, vilket gör att den kan användas stora delar av vintern ända in på svalare sommardagar när det regnar ute. Rain-lästen är stor i storleken, med bredd över ”ballen” och högt insteg, vilket gjort att jag kunnat gå ner en halv storlek till UK9,5 mot min normala 10.

 

 

Wildsmith Sloane

-

-

Färg: svart, läst: 216.  Ärkeklassiska svarta cap toes, inga konstigheter. Går att läsa mer i recensionen av dem jag skrivit, men kortfattat uppfattar jag Wildsmith som väldigt mycket skor för pengarna och ett seriöst alternativ till Crockett & Jones Benchgrade eller Carmina. Ganska lång läst, om än inte lika lång som Capital, och smalare viddmässigt. Insteget jämförbart.

 

 

JM Weston Flore 402

-

-

Färg: Burgundy vocalou, läst: 402. Franska JM Weston är tyvärr en lite bortglömd tillverkare i Sverige, men fortfarande riktigt stora på hemmaplan och i exempelvis Japan. Är unika med att äga egna garverier för både ovanläder och sulläder, vilket gör att de kan erbjuda riktigt bra material för en förhållandevis billig peng. JM Weston är mycket knepiga storleksmässigt, det skiljer mycket mellan olika läster, men så erbjuder de också sex olika vidder. Rekommenderas att prova innan köp. De här har jag försökt lästa ut, tyvärr utan att det helt räckt, så kommer säljas.

 

 

Antonie Meccariello Semi-bespoke Punched Wholecut

-

-

Färg: Antique burgundy, läst: Semi-bespoke. Färgmässigt de vackraste skorna jag äger, med en mycket djup burgundy-ton. Mycket skor för pengarna. Inte så relevant att jämföra storleksmässigt då de inte är märkta utan gjorda efter mina egna fotmått. Går att läsa mer om dem i köpguiden till Antonio Meccariello.

 

 

Loake Aldwych

-

-

Färg: Dark brown, läst: Capital. Här är alltså referensskon i egen hög person. Loakes Capital-läst är alltså som sagt stora i storleken, både långa och ganska breda, men med ett rätt normalt insteg. Skorna har varit med ett bra tag och har numera slitsula i gummi, vilket gör att de exempelvis används en del när det regnas sommartid.

 

 

Vass London 3-eyelet

-

-

Färg: 6125 dark cognac, läst: U. Eleganta derbys som är några av de skor jag får mest komplimanger för. Dessa är i storlek 44EU men i bredare G-vidd (F är standard). Sitter ganska tajt, men fungerar fortfarande. Klart mindre på alla sätt än referensskon, förutom insteget.

 

 

Crockett & Jones Connaught

-

-

Färg: Brown, läst: 236. En äldre Connaught tillverkad för Shipton & Heneage, i en nyans som modellen tyvärr inte görs i längre. Traditionellt brittisk rund läst som aldrig kommer gå ur tiden och som kanske inte gör det till den spexigaste skon, men till en mycket användbar. Aningen mindre än Loake Aldwych i samma storlek.

 

 

Gaziano & Girling Cambridge

-

-

Färg: Vintage Cedar, läst: MH71. Kanske min favorit av alla RTW-läster i världen, MH71. Mjukt fyrkantig, elegant och lagom aggressivt utformad. Dessa är i UK10 G-vidd (extra breda) men är trots det mindre än referensskon. Många går upp antingen en halv vanlig storlek eller en viddstorlek i Gaziano & Girlings läster.

 

 

Alfred Sargent Exclusice Hunt

-

-

Färg: Mahogany, läst: 109. Alfred Sargent gör verkligen riktigt prisvärda skor. Exclusive-linjen har ungefär Crockett & Jones Benchgrade-nivå på ovanlädret, men sulorna är ekgarvade med en mycket smäcker och smal fiddle-waist, och ligger trots det jämförbart prismässigt. Den asymmetriska 109-lästen är en ganska stor Sargent-läst, bara aningen mindre än Loake Capital.

 

 

Vass Double Monk

-

-

Färg: Antique cognac, läst:U. De här är i EU44,5 i standardvidd, och var aningen långa tills jag läst skomakaren fylla ut hälen med häldistans i läder. Den fantastiska antique cognac-nyansen och mässingsspännena gör tillsammans med U-lästen dessa till de perfekta double monksen i mina ögon.

 

 

Vass Austerity Brogue 

-

-

Färg: New Gold Museum Calf, läst: U. Det här är ”original” museum calf från garvetiet Ilcea, faktiskt några av de sista paren skor som gjordes av lädret innan Ilcea gick i konkurs. Nu är dock garveriet igång igen, så produkten finns åter på marknaden. Är i 44G, men trots extravidden är de för tajta (oxford-modellen fungerar med andra ord inte i samma storlek som derbysen för mig) så de här kommer jag tyvärr behöva sälja.

 

 

J. FitzPatrick Fremont

-

-

Färg: Maple Calf, läst: JKF. Ett annat nytt intressant alternativ i mellanprissegmentet som Justin ”The Shoe Snob” FitzPatrick ligger bakom. Skor tillverkade i Spanien, som jag fått ett riktigt gott första intryck utav. Framför allt är läderkvaliteten imponerande för det pris på cirka 3000 SEK som de går på. Storleken är rätt True to Size, det vill säga lite mindre än Loake Aldwych på Capital.

 

 

Jan Kielman Bespoke Quarter Brogue

-

-

Färg: light brown, läst: bespoke. Tillverkade av polska bespokemakaren Jan Kielman med en form av distans-bespoke där jag själv tog mått och skickade bilder på fötterna med mera, som man kan läsa mer om i köpguiden till märket. Mycket rejäla och stabila men ändå bekväma skor.

 

 

Riccardo Freccia Bestetti Novecento Maverick

-

-

Färg: Antique Tan, läst: Modifierad variant av Almond toe. Bestettis semi-bespoke-linje Novecento är skor gjorda till samma standard som hans bespoke-skor, och de är fantastiska skor med mycket hög konstruktionsnivå, och med dessutom näst intill perfekt passform redan på första försöket för mig (efter modifieringar efter testskorna). Mina favoritskor just nu, som används väldigt mycket. Läs köpguiden till Bestetti här.

 

 

John Lobb Towcester

-

-

Färg: Polo suede, läst: 7000. Varm och härlig mockafärg. Lite speciell modell med brogue-vingen på sidorna och den runda medaljongen som ser ut lite som en sol. 7000-lästen är relativt stor, framför allt på längden, och är ungefär jämförbar med Loake Capital, om än något smalare.

 

 

Loake Downing

-

-

Färg: Polo Suede, läst: Capital. Här har vi referensskolästen men i en annan storlek, UK9,5. I och med att UK10 är lite stora för mig i oxfords i vanlig slätpressat läder tänkte jag att derbys på mocka skulle fungera bättre en halv storlek ner. Tyvärr är de lite för tajta, så kommer behöva sälja av dem.

 

 

Crockett & Jones Sydney

-

-

Färg: Polo suede, läst:341. Det som skulle bli mitt förstaval som sommarskor, fina varmbruna mockapennys, har tyvärr inte blivit så då storleken varit för liten. Gått ner en halv storlek mot vad jag brukar ha hos Crockett & Jones, till 9,5UK, då loafers i regel behöver sitta tajtare för att inte börja glappa, då de ju saknar justeringsmöjligheter, men blev för tajt. Lästat ut lite men inte räckt, så dessa ska också säljas.

 

 

Septíème Largeur Loix

-

-

Färg: Mocca suede, läst: ?. Ett par Car shoes är väl på gränsen till att få ha med så här, men då proportionerna på samlingsbilden blev mycket bättre fick de också ta plats. Superbekväma sommarskor för trädgården och bilkörning, knappast för längre promenader.

 

 

Som senast så gör jag en enkel och mycket generaliserande kvalitetsjämförelse av skorna ovan, då jag vet att det är efterfrågat:
Bexley < Loake 1880 < Carmina, Crockett & Jones Benchgrade, J. FitzPatrick, Wildsmith < Alfred Sargent Exclusive < JM Weston < Vass, John Lobb, Gaziano & Girling, Edward Green, Antonio Meccariello, Jan Kielman < Riccardo Freccia Bestetti Novecento

(Septíème Largeur-skorna går inte att jämföra med övriga, så finns inte med)

 

För att kort berätta då bara anledningen till att fem av ovanstående par ska säljas, så är det på grund av att jag fått problem med förhårdnader på ett par ställen på mina fötter. Jag har alltid gillat att ha tajta skor, men tyvärr verkar inte mina fötter gilla det lika mycket. När jag nu senaste året också gått upp en hel del i vikt så har också fötterna blivit större, och det har gjort att förhårdnaderna bildats och jag får ont av de skor som är för tajta. Flera par än de jag säljer är lite problematiska i dagsläget, men de ska jag försöka lästa ut i första hand och hoppas verkligen att det ska lösa sig. Känns trist att behöva sälja flera skor som jag verkligen gillar, men inte mycket att göra.

De som ska läggas upp i Köp och sälj-forumet här på bloggen är alltså Edward Green Galway (använda en gång, tänkt pris 5000 SEK), JM Weston Flore 402 (*SÅLDA* tänkt pris 800 SEK inkl. lästade skoblock. Låga priset pga att de har fått små, små sprickbildningar i lädret efter att jag försökt lästa ut dem *SÅLDA*), Vass Austerity brogues museum calf (*SÅLDA* använda ca 10 ggr, tänkt pris 3000 SEK inkl. lästade skoblock *SÅLDA*), Loake Downing (*SÅLDA* nya bara provgångna inomhus, tänkt pris 1200 SEK *SÅLDA*) och Crockett & Jones Sydney (*SÅLDA* använda ca fem ggr, tänkt pris 2000 SEK). Är det någon som är intresserad av något par redan nu så maila j_ingevaldsson ( a.t. ) hotmail.com eller skicka ett PM, så slipper jag lägga upp annons om det paret.

Samtidigt som dessa nämnda ska lämna är det några nya på ingång. Dels ett par Vass Old English II i plum museum på F-lästen med enkel Dainite-sula. Ett par Gaziano & Girling Hove MTO på vintage oak på DG70 lästen, också med enkel Dainite. Ett par nya Bestetti Novecento, nu oxford med speciell dekorationssöm á la John Lobb St Crepin 2008, färgen blir sntique tobacco.  Ett  par Wildsmith Piccadilly i Fox suede. Samt ett par Alfred Sargent Exclusive Wilson på 104-lästen i Vintage Cherry. Dessutom lutar mycket åt att det kommer bli en beställning av ett par Maftei full bespoke seamless wholecuts senare i år också, vilket ska bli mycket trevligt.

 

Till sist, lite fler bilder:

 

-

-

-

-

 

27 Responses to Guide – Min skosamling 2

 1. JonasA skriver:

  Skönt att höra att även någon med så pass bra koll på skor har svårt att hitta rätt storlek ibland!

  Tyvärr tror jag du har aningen större fötter än mig, annars hade jag huggit direkt på dina Galway. Trist att du behöver sälja av så många, men du har ju byggt upp en smidig säljplatform så förhoppningsvis går det snabbt och enkelt.

 2. Profilbild på shoedog shoedog skriver:

  Vackra bilder på vackra skor! Synd bara att du är tvungen att göra dig av med så många fantastiska godbitar… Men det blir någon annan som blir den lycklige – det är ju verkligen fyndläge du bjuder på!

 3. Profilbild på Andreas Weinås Andreas Weinås skriver:

  Kul läsning Jesper och helt rätt att sälja skor som inte används och/eller inte sitter bra. Även om det kan vara fantastiska skor så är det ju först om de används som de faktiskt är värda sitt pris och jag har själv fått avyttra en del modeller som inte är helt optimala i passform.

  Som tur är med t ex Vass så går det ju alltid att beställa ett par igen men i bättre storlek etc och man behöver inte utesluta modellen helt för att den inte satt bra i just ens egen version.

 4. lano skriver:

  Ja, detta är en oerhört fin samling, men tråkigt att du behöver göra dig av med flera skor. Jag föreslår att du i fortsättningen gör en lista på de skor du vill köpa. Skriv ner alla modeller och varianter som du vill ha, sen funderar du på om du verkligen vill ha just det paret i ett till två år. Om du fortfarande inte suddat ut modellen efter två år, så är sannolikheten stor att du verkligen vill ha skorna och risken för felköp minimeras.

  Detta fungerar bra för mig. Det är en tråkig lösning med pensionärsvarning, men effektiv om man uppskattar själva användningen av skorna mer än att äga skorna.

 5. Jonasa: Ja det är trist.

  Hoodog och Andreas: Tackar, och håller med er!

  Lano: Tack! Sedan är det ju alltså i de här fallen inte på grund av att skomodellerna är fel som gör att jag säljer dem, utan passformsproblemen som uppstått. Handlar inte om att jag köpt skor som jag inte vill ha, tvärtom, därför det känns så tråkigt att sälja dem.

 6. Profilbild på Adam Adam skriver:

  Fantastisk samling Jesper! Vad har du använt för färg på kräm/vax på dina Vass dms ? Jag får hem mina OE i antique cognac i morgon 🙂

 7. Henrik skriver:

  Trevlig samling i mycket brunt.

  Ilcea’s Gold museum calf ser riktigt bra ut – det finns nu pa vill ha-listan. Jag har gamla Ilcea’s dark brown Radica pa mina Meermin MTOs och ar mycket nojd med den fargen (inte sa extrem som vissa andra museum calf – jamfor Kent Wangs utbud), men den mellanbruna nyansen pa dina Vass ar en riktig rik och varm farg.

 8. Profilbild på Marre Marre skriver:

  Kul inlägg! Dina Vass är riktigt fina, är själv sugen på London modellen men vågar inte beställa över nätet då jag tror jag har för lågt insteg för att det ska funka. Men Budapest ska vara fint på våren 🙂

  Vad tycker du om London med ” sömn utmed ovansidan typ” i brist på bättre ord.

 9. Niklas skriver:

  Skoporr på högsta nivån, med många fina nyanser av brunt – härligt! Beklagar som övriga att du måste sälja av såpass många par, men det fina är ju att det ‘blir plats’ för fler godbitar utan att du får alltför dåligt samvete över extravaganserna.

 10. Profilbild på Halmstad Halmstad skriver:

  Du behöver ett par spectator. Eller två.

 11. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Ja Jesper, det var jag som var lite för snabb på att läsa där och missade det. Tråkigt ändå, men tur att skor enligt ovan är ganska lätta att omsätta 🙂

  Och självklart har bilskon sin naturliga plats i gentlemannens skogarderob, det kan vara världens mest underbara-meningslösa sko 🙂 Och likt Halmstad håller jag med om att ett par spectators skulle komplettera din samling bra!

 12. Adam: Tackar! Blandat lite med Saphir medium brown, dark brown, mahogany och havana.

  Marre: Tack! På engelska kallas det ”apron”. Den modellen är fin, jag föredrar dock personligen en rundad främre del på den sömmen, och vet också att Vass kan göra sådana på beställning. Men det är så klart en smaksak.

  Niklas: Stort tack!

  Halmstad och Lano: Nja, Spectators är inte min grej. Precis som med gröna eller blå skor, kan vara snyggt på annat men inget jag skulle använda.

 13. Profilbild på Skoprojektet Skoprojektet skriver:

  Hej Jesper,

  Det är alltid mycket trevligt att läsa dina inlägg. Det är extra kul med inventering, eftersom man får en bild av helheten i skosamlingen och hur balansen ser ut.
  Jag vet sedan tidigare att Derbys inte tillhör dina favoriter (inte mina favoriter heller) så det är inte konstigt att de saknas. Man ska ju eftersträva balans i samlingen, men inte köpa sådant man inte gillar. Jag är även impad över omsättningshastigheten och storleken på samlingen. När min fru tycker att jag är tokig så hänvisar jag till dig… 😉

  Tråkigt att höra om fotproblemen, men om det beror på viktuppgång, vet jag av personlig erfarenhet att det är en reversibel process. Jag har gått ner 7 kg under våren genom att minska kolhydraterna och portionerna. Känner dock att jag aldrig varit så här nöjd med kosten.

  Nu ska jag (istället för att dela ut oönskade kosttips) återgå till att dregla över nästa potentiella skoköp (antagligen mellanbruna double monks, tips emottages gärna).

  Bästa hälsningar
  Erik

 14. Errol skriver:

  Hej Jesper,
  Många fina skor! Du skriver att du använder Bestetti-skorna flitigt just nu. Hur funkar det med grus och väta? Känner själv att rådande underlag är en riktig käftsmäll för lädersulor.

 15. Errol skriver:

  Hej igen,
  Ingen kommentar till min fråga ovan? Det var inte meningen att verka dryg, utan jag undrar verkligen hur de klarar grus och väta, eller vad de nu kan tänkas utsättas för.

  Trevlig helg!

 16. Erroll: Sorry, missat din fråga. Tycker inte att det är några problem att använda lädersulade skor nu med gruset, däremot undviker jag att ta de om jag vet att det ska komma regn. Sedan har jag hamnat i det någon gång ändå, och är ingen större fara tycker jag. Visst blir det lite nött och märken, men inte så att de blir ordentligt nedslitna. Det ska sägas att det märks ganska stor skillnad på ekgarvade sulor och vanliga lädersulor i det här avseendet.

 17. Errol skriver:

  Tack!

 18. Fredde skriver:

  Jobbigt med förhårdnader på fötterna. Själv har jag också problem med detta. Har fått rejäla förhårdnader på sidan av lilltån. Gör ont som attan och vill inte gå bort. Några tips? Kanske kan bli ett helt inlägg om behandling av förhårdnader och liktornar? 🙂 För övrigt, keep up the good work. Älskar din blogg!

 19. Fredde: Trist. Enda tipset som egentligen finns är att använda större skor som inte klämmer åt mot de ställen där man har förhårdnader. Så länge det fortsätter vara tryck mot de ställena där det bildats förhårdnader kommer de vara kvar, och högst troligt också fortsätta växa. Olika avlastande plåster och förbandsvarianter kan så klart hjälpa, men aldrig få bort dem. Möjligt att man kan göra ett inlägg om det, skriver upp det på idélistan.

  Och stort tack!

 20. Gert skriver:

  Hej! Tack vare din uppfattning om Loake Aldwych som lite stora i storleken vågade jag beställa ett par i storlek 9 1/2 – har annars 10 – från CDON som denna vecka hade 500 kr i rabatt vid köp av skor. De kom idag och passade perfekt. Tack för tipset!

 21. Gert skriver:

  Fick dock ingen uppfattning om hur länge du haft dina skor? Idag putsade jag upp mitt äldsta par, inhandlat på Frövi – som då även hade herrskor – i Gamla stan 1984. Tillverkade av Norlins i Mjällom. Rejäla randsydda svarta jumperboots. Kan väl inte säga ett de är som nya i lädret men fullt gångbara ännu!

 22. Gert: De jag haft längst här är mina Aldwych, de är sex år gamla ungefär. Connaughtsen är egentligen äldre, köpte de begagnade för ca fem år sen. De såg förjävliga ut då, men fixade upp dem haft de mycket sen dess, och de kommer gå flera år till.

 23. Marcus skriver:

  Hej Jesper,
  Du skriver ovan att du har storlek UK10 i dina Loake Aldwych. Läste dock din första sammanställning av skosamlingen från 2013 precis innan jag läste denna uppdatering. I den första sammanställningen anger du din storlek i Aldwych till UK9,5. Det gör du även i storlekstråden i forumet.

  Då vi verkar har relativt lika stora fötter (jag har nog en halv storlek större) så undrar jag vilken storlek du faktiskt har i Aldwych. Blir lättare för mig att jämföra mig mot dina andra skor i samlingen när jag vet vilken storlek du faktiskt använder.

  Tack i övrigt för en mycket bra blogg!

 24. EB skriver:

  Funderar på ett par wingtips från Vass på u-lästen, däremot tycker jag tån kanske är lite för aggressiv i 46 f-vidd. Upplever du den något mindre aggressiv i g-vidd? Funderar på att försöka gå ned till 45.5G (jag har 45.5f i peterlästen).

 25. EB: Jag upplever, och många andra vet jag, att den blir lite mindre aggressiv i G-vidd ja. Den blir ju lite bredare över hela skon, så även tån. Och jag går upp i vidd på U jämfört med New Peter, inte i längdstorlek, mycket möjligt det fungerar för dig med.

 26. EB skriver:

  Tack för snabbt svar!

  Det står mellan den och Clifford från C&J som jag tycker är den optimala modellen men jag har svårt att svälja prisökningen på C&J och tycker dessutom att Vass åldras något värdigare även om det nu är en svart sko som ska införskaffas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet