MENU
DSC00180

by • 2014/03/09 • Edward Green, Köptips, Linnégatan no2Comments (14)7019

Köptips – Edward Green hos Linnégatan No.2 i Göteborg

Det har varit mycket Edward Green i Sverige den här helgen. Dels har Skoaktiebolaget haft en trunk show med märket fredag-lördag, och dels har herrekiperingen Linnégatan No.2 i Göteborg fått in sin första leverans från den brittiska tillverkaren. Som göteborgare tycker jag naturligtvis att det är fantastiskt kul att vi den här våren går från noll premiumtillverkare i stadens utbud till två under våren, förutom Edward Green hos Linnégatan 2 nu så kommer som bekant Riccardo Freccia Bestetti finnas hos Spiga 3 inom kort.

 

Edward Green-skorna står på en specialbeställd hylla från en göteborgssnickare, där nederdelen är byggd för att rymma skolådor.

Edward Green-skorna står på en specialbeställd hylla från en göteborgssnickare, där nederdelen är byggd för att rymma skolådor.

 

I den här första omgången har Linnégatan No.2 tagit in fyra lagermodeller. Två varianter av Edward Greens plain cap toe oxford Chelsea, den ena i chestnut på rundade 202-lästen, den andra i dark oak på läst-82 som också har en rund tå men lite smalare till formen. De har också ”faux” full broguen Inverness, där hälkappan och vingen bara är mönstrade och inte gjorda i en ny bit läder för ett lite nättare intryck, i Edward Greens vackra burgundy, samt half brogue-modellen Cadgoan på 202 i Dark Oak som Per Mivér och Olof Bernhardsson på Linnegatan No.2 tror kan bli riktigt populär. Förutom de här modellerna där man har egen lagerhållning så har de ytterligare tre modeller som de har några visningsex av i butiken och som man kan beställa hem på någon vecka eller två från England. De är dubbla munkskon Westminister på 888-lästen i dark oak, Asquith som är en half brogue med rent hälparti i svart på läst 82, samt penny loafern Piccadilly gjord på 184-lästen. Priserna ligger på 7 300 SEK. Modellerna de har inne är i standardvidden E, utom Chelsean i chestnut som är i F. Alla går att beställa hem snabbt även i F-vidd (eller E för nämnda modell) och vissa fall i flera olika vidder från C till G, detta utan extra kostnad. MTO kostar 1750 kronor extra och väntetiden där är ungefär 4-6 månader.
Bra att veta dock är att många av Edward Greens vanligaste modeller i vanliga ”make-ups”,  exempelvis kängan Galway i dark oak/walnut country calf eller dark oak/mink suede på 82-lästen med Dainite, eller Chelsea i svart och så vidare, gäller som så kallade stock modeller för alla märkets återförsäljare, och kan beställas hem utan extra kostnad eller längre väntetider. Enklast är att fråga personalen i butiken eller maila Linnégatan No.2 för att få veta mer.

 

Några av modellerna ute i dagsljus.

Några av modellerna ute i dagsljus.

 

Trevligt nog så tänker butiken också göra två olika butiks-MTO per säsong, två för vår/sommar och två för höst/vinter, där planen är att ta ut svängarna lite och erbjuda något unikt. Det kan handla om ovanliga modeller, speciella läderval, andra varianter av sulor och extragodis som infällda tåjärn och så vidare. De här ska finnas i mycket begränsad upplaga.
I dagsläget har Linnégatan No.2 bara sin fysiska butik, men inom bara ett par veckor så kommer deras nya webbshop att slå upp dörrarna, och då kommer man naturligtvis att erbjuda sitt utbud av Edward Green i den. Dessutom kommer man anordna en trunk show med Edward Green i början av maj, där definitivt datum inte är helt spikat ännu. En extra bra möjlighet för alla göteborgska skokonnässörer att se och prova fler modeller och lädertyper om man exempelvis är intresserad av en MTO.

 

Sula med Edward Greens svagt välvda midja.

Sula med Edward Greens svagt välvda midja.

Från vänster: Chelsea, Cadogan, Westminister och Inverness.

Från vänster: Chelsea, Cadogan, Westminister och Inverness.

Edward Greens burgundy är en fantastisk färg, och mycket mångsidig.

Edward Greens burgundy är en fantastisk färg, och mycket mångsidig. Märket var först av RTW-tillverkarna i England med att börja göra antiqueing på tå- och hälparti.

Modellen på foten.

Modellen på foten.

Westminister är Edward Greens klassiska och mycket omtyckta double monk.

Westminister är Edward Greens klassiska och mycket omtyckta double monk.

Mässingsfärgade spännen som i min mening gör sig riktigt bra mot mörkbrunt läder.

Mässingsfärgade spännen som gör sig riktigt bra mot mörkbrunt läder.

Klassiskt upphöjt i tre: Edward Green, plain cap toe oxford, mörkbrunt.

Klassiskt upphöjt i tre: Edward Green, plain cap toe oxford, dark oak.

Cadogan som är en half brogue vars hälkappa sträcker sig långt fram på skons sidor.

Cadogan som är en half brogue vars hälkappa sträcker sig långt fram på skons sidor.

Modellens medaljong.

Modellens medaljong.

Lädersockan i skon i passande grön nyans.

Lädersockan i skon i passande svagt gröntonad nyans.

Chelsean på rundare 202-lästen i chestnut, en mycket varm och rik färg.

Chelsean på rundare 202-lästen i chestnut, en mycket varm och rik färg.

Till sist två bonusmodeller som tyvärr redan har ägare, och därför inte är "up for grabs". Här ikoniska split toe-derbyn Dover i dark oak på 606-lästen, en gammal outplockad MTO.

Till sist två bonusmodeller som tyvärr redan har ägare, och därför inte är ”up for grabs”. Här ikoniska split toe-derbyn Dover i dark oak på 606-lästen, en gammal outplockad MTO.

Edward Greens rena PTB-variant, i burgundy och med enkel lädersula, vilket är ovanligt på den här modellen som oftast kommer med Dainite-sula och storm welt.

Edward Greens rena PTB-variant, i burgundy och med lädersula, vilket är ovanligt på den här modellen som oftast kommer med Dainite-sula och storm welt.

 

14 Responses to Köptips – Edward Green hos Linnégatan No.2 i Göteborg

 1. Martin skriver:

  Är det e-vidd på modellerna som de har tagit in eller något på F?

 2. Martin: E vidd på alla modeller utom Chelsean i chestnut som är F, men andra vidder går att beställa hem snabbt utan extra kostnad. Samtliga i F, vissa i betydligt fler vidder än så. La till en mening om detta i texten.

 3. Profilbild på Ajop Ajop skriver:

  Vilken läst är Invernessen på? Vet du om de kommer få in Dover förresten?

  Tack på förhand!

 4. Profilbild på shoedog shoedog skriver:

  Inverness ligger på 888.

 5. Olof Bernhardsson skriver:

  Dover kan beställas men vi har den inte initialt i butiken.
  Tack för en trevlig text Jesper. Det var roligt att träffa dig i lördags.
  /Olof

 6. Profilbild på Adam Adam skriver:

  Hur är EG 82 och 606 jämförelsevis med t ex C&J 236? Vad jag förstått är det ganska vanligt att man generellt går upp en halv storlek eller kanske i vissa fall en storlek mot sin ”vanliga”?

 7. Ajop: Ja, du har ju redan fått bra svar!

  Olof: Tack detsamma!

  Adam: Generellt går de flesta upp en halv storlek, eller en viddstorlek, i EG ja (en hel storlek tror jag är ovanligt) Sedan svårt jämföra de två med 236, 82 och 606 skiljer sig en del själva. Men Linnégatan-personalen är utbildade i att mäta fötterna och översätta till EG-storlekarna, så om du besöker butiken kan de säkert ge dig bra hjälp där även om de inte har skor inne i så små storlekar som du behöver.

 8. Profilbild på Andreas Weinås Andreas Weinås skriver:

  Som Jesper är inne på är jämförelsen mellan 236 och lästerna från EG svår då de även skiljer sig en del rent estetiskt.

  202 är den som är klart mest lik 236 i såväl form som passform. Jag har ca 7.5-8UK i dem bägge.

  82 är smalare och slankare i silhuetten med elegant rundad då. Där drar jag 8UK exakt och den liknar CJ 341 (men något snyggare).

  606 had en soft square tå som påminner lite om Gaziano&Girling MH71. Även här kör jag på 8UK.

 9. Profilbild på Andreas Weinås Andreas Weinås skriver:

  Skall även tillägga att jag tycker det är fantastiskt roligt att en såpass liten butik i Göteborg vågar att ta in några av världens finaste skor.

 10. Jonathan skriver:

  Från 0 till 2 premiumtillverkare under våren? Säljs det inte redan Loake i Gbg?

 11. Jonathan: Loake räknar jag in som budgettillverkare.

  Min kategorisering av kvalitetsskor, grovt:
  Budget-RTW: ca 1000-2500 kronor, ex Loake, Barker, Meermin
  Mellanpris-RTW: ca 2500-5500 kronor, ex Crockett & Jones, Carmina, Italigente
  Premium-RTW: ca 5500 kr och uppåt, ex Bestetti, Edward Green, Gaziano & Girling
  Bespoke: bespokeskor, pris i regel från 8000 kronor och uppåt, ex Roberto Ugolini, Cleverley, Maftei

  Så ja, innan hade vi noll premiumtillverkare i Göteborg. Nu under våren får vi Edward Green och Bestetti.

 12. Profilbild på Joakim Joakim skriver:

  EG läst 606 är exakt samma läst som 202 förutom att man har ett platt tåparti. Det innebär att det är samma passform….

 13. Niclas Andersson skriver:

  Väldigt kul med denna satsning, och trevligt då de engelska leverantörerna håller betydligt bättre lagerhållning av sina skor så att ledtiderna när man beställer inte blir så långa. Tycker det är kul att utbudet verkligen tar sig runt om i landet men ibland tycker jag det är tråkigt att man ska behöva vänta så otroligt länge på skor när man väl bestämt sig, till exempel på Skoaktiebolaget som har svårt att hålla lager då man binder mycket kapital och då det är stora risker. Har man då bland annat Carmina som leverantör och ledtiderna är för långa så tror jag många tittar på och väljer andra alternativ. Har själv köpt 2 par Crockett just av den anledningen att jag inte orkat vänta flera månader så väldigt bra och smart upplägg av Linnégatan då det är helt rätt att jobba med de brittiska även om det finns mycket fina skor utöver detta givetvis. Därför jag tror Loake går så bra även nu, att man kan leverera riktigt snabbt och till ett bra pris. Ta Meermin som exempel, fruktansvärd service just nu och väldigt opålitliga leveranstider. Verkar som de fortfarande har ekonomiska problem vilket gör det ohållbart i längden att överleva.

  Bra reportage och kul läsning, ska absolut ta mig ner till Göteborg och titta på dessa fantastiska skor.

 14. Niclas: Tackar! Och håller med om tankarna om lagerhållning, är absolut viktigt, och modellen med stock models som går att få hem snabbt är super.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet